A DNS konfigurálása internet-hozzáféréshez Windows 2000 rendszerben

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 300202 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

A DNS az interneten használt alapvető névfeloldási eszköz. A DNS kezeli az állomásnevek és az internetcímek közötti névfeloldást. Az alábbi útmutató részletes segítséget nyújt a DNS rendszernek az internet elérésére történő beállításához.

A konfigurálás megkezdése Windows 2000 rendszerű, önálló kiszolgálón

Ez a kiszolgáló lesz a hálózat DNS-kiszolgálója. Első lépésként rendeljen hozzá a kiszolgálóhoz egy statikus IP-címet. DNS-kiszolgálóknál nem javasolt a dinamikusan hozzárendelt IP-címek használata, mert a dinamikus címmódosítás miatt az ügyfelek elveszthetik a kapcsolatot a DNS-kiszolgálóval.

1. lépés: A TCP/IP protokoll beállítása

 1. Mutasson a Start menü Beállítások pontjára, majd kattintson a Vezérlőpult parancsra.
 2. Kattintson duplán a Hálózati és telefonos kapcsolatok ikonra.
 3. Kattintson a jobb gombbal a Helyi kapcsolat elemre, és válassza a Tulajdonságok parancsot.
 4. Kattintson a TCP/IP protokoll elemre, majd a Tulajdonságok gombra.
 5. Rendeljen a kiszolgálóhoz statikus IP-címet, alhálózati maszkot és átjárócímet.
 6. Kattintson a Speciális gombra, majd a DNS fülre.
 7. Jelölje be az Elsődleges és kapcsolatfüggő DNS-utótagok hozzáfűzése választógombot.
 8. Jelölje be Az elsődleges DNS-utótag szülőutótagjainak hozzáfűzése jelölőnégyzetet.
 9. Jelölje be A kapcsolat címének regisztrálása a DNS-be jelölőnégyzetet.

  Ne feledje, hogy a Windows 2000 rendszerű DNS-kiszolgálóknak a DNS használatához saját magukra kell mutatniuk. Ha a kiszolgálónak a névfeloldáshoz az internetszolgáltatót kell igénybe vennie, akkor konfigurálni kell egy továbbítót. A továbbítókról a cikk egy későbbi részében olvashat.
 10. A speciális TCP/IP-beállítások tulajdonságlapjának bezárásához kattintson az OK gombra.
 11. A TCP/IP-konfiguráció módosításainak elfogadásához kattintson az OK gombra.
 12. Az OK gombra kattintva zárja be a helyi kapcsolatok tulajdonságlapját.

  MEGJEGYZÉS: Ha a DNS-gyosítótárazás feloldási szolgáltatása figyelmeztetést jelenít meg, zárja azt be az OK gombra kattintva. A gyorsítótárazás-feloldási szolgáltatás megpróbálja felvenni a kapcsolatot a DNS-kiszolgálóval, de ezen a ponton még nincs befejezve a kiszolgáló konfigurálása.

2. lépés: A Microsoft DNS-kiszolgáló telepítése

 1. Mutasson a Start menü Beállítások pontjára, majd kattintson a Vezérlőpult parancsra.
 2. Kattintson duplán a Programok telepítése/törlése ikonra.
 3. Kattintson a Windows-összetevők hozzáadása vagy eltávolítása gombra.
 4. Elindul a Windows-összetevők varázsló. Kattintson a Tovább gombra.
 5. Kattintson a Hálózatszolgáltatás elemre, majd a Részletek gombra.
 6. Jelölje be a Tartománynév-szolgáltató (DNS) jelölőnégyzetet, majd kattintson az OK gombra.
 7. A telepítés megkezdéséhez kattintson az OK gombra. A telepítő a számítógépre másolja a DNS-kiszolgáló és az eszközök fájljait.

3. lépés: A DNS-kiszolgáló konfigurálása a DNS-kezelő segítségével

A következő lépések a DNS szolgáltatásnak a Microsoft Management Console DNS-kezelő beépülő moduljával történő konfigurálásán vezetik végig.
 1. Mutasson a Start menü Programok, majd Felügyeleti eszközök pontjára, és kattintson a DNS parancsra.
 2. Kattintson a jobb gombbal a Címkeresési zónák elemre, majd kattintson az Új zóna parancsra.
 3. Kattintson az Új zóna varázsló Tovább gombjára. A varázsló kéri a zónatípus megadását. Ez a következő lehet:
  • Active Directoryval integrált: az Active Directoryval integrált zóna a DNS-zóna adatait nem .dns fájlban, hanem az Active Directoryban tárolja.
  • Szabványos elsődleges: a szabványos elsődleges zóna a DNS-zóna adatait nem az Active Directoryban, hanem .dns szövegfájlban tárolja.
  • Szabványos másodlagos: a szabványos másodlagos zóna minden adatot a fő DNS-kiszolgálóról másol le. A fő DNS-kiszolgáló olyan Active Directoryval integrált, elsődleges vagy másodlagos zóna lehet, amely zónaletöltésre van beállítva. Ne feledje, hogy a zónaadatok másodlagos DNS-kiszolgálón nem módosíthatók. Minden adat a fő DNS-kiszolgálón lévő adatoknak a másolata.
 4. Az új címkeresési zónának elsődleges vagy Active Directoryval integrált zónának kell lennie, hogy el tudja fogadni a dinamikus frissítéseket. Jelölje be az Elsődleges zóna választógombot, majd kattintson a Tovább gombra.
 5. Az új zóna tartalmazza az Active Directory-tartomány lokátorrekordjait. A zóna nevének meg kell egyeznie az Active Directory-tartományéval, vagy a név logikai DNS-tárolójának kell lennie. Ha az Active Directory-tartomány neve például „support.microsoft.com”, az egyetlen elfogadható zónanév a „support.microsoft.com”.
 6. Fogadja el az új zónafájl alapértelmezett nevét. Kattintson a Tovább gombra.

  MEGJEGYZÉS: Tapasztalt DNS-rendszergazdák névlekérdezési zónát is létrehozhatnak, amit a varázsló ezzel foglalkozó részében tehetnek meg. A DNS-kiszolgáló két alapvető kérést tud teljesíteni: címkeresést és névlekérdezést. A címkeresés a gyakoribb. A címkeresés során a rendszer egy IP-címhez egy állomásnevet rendel „A” vagy más néven Host (állomáscím) erőforrásrekorddal. Névlekérdezés esetén a rendszer egy állomásnévhez rendel hozzá egy IP-címet „PTR” vagy más néven Pointer (mutató) erőforrásrekorddal. Ha a névlekérdezési DNS-zónák be vannak állítva, az eredeti címkeresési rekordok létrehozásakor automatikusan hozhat létre kapcsolódó névlekérdezési rekordokat. A névlekérdezési DNS konfigurálásáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
  174419 Alhálózati névlekérdezési zóna konfigurálása Windows NT, Windows 2000 és Windows Server 2003 rendszerekben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
Windows 2000 rendszerű DNS-kiszolgálókon a névfeloldás egy meghatározott módon történik. A DNS-kiszolgáló először lekérdezi a gyorsítótárat, ellenőrzi a zónarekordokat, kérést küld a továbbítókhoz, majd a gyökérkiszolgálók segítségével kísérletet tesz a név feloldására.

Alapértelmezés szerint a Microsoft DNS-kiszolgáló a DNS-kérések további feldolgozásához az interneten található gyökérmutatókat használja. Ha a Dcpromo eszköz segítségével a kiszolgálót tartományvezérlővé lépteti elő, a tartományvezérlőn szükség lesz a DNS szolgáltatásra. Ha a DNS szolgáltatást az előléptetési folyamat közben telepíti, a rendszer létrehoz egy gyökérzónát. Ez a gyökérzóna jelzi, hogy a DNS-kiszolgáló egy gyökér internetkiszolgáló, így az a névfeloldáshoz nem használ továbbítókat vagy gyökérmutatókat.

A gyökér DNS-zóna eltávolítása

 1. A DNS-kezelőben bontsa ki a DNS Server objektumot. Bontsa ki a Címkeresési zónák mappát.
 2. Kattintson a jobb gombbal a „.” zónára, majd kattintson a Törlés parancsra.
A Windows 2000 rendszerben DNS-továbbítók is használhatók, amelyek segítségével a DNS-kérések külső kiszolgálókhoz továbbíthatók. Ha egy DNS-kiszolgáló a saját zónájában nem talál erőforrásrekordot, a kérést elküldheti más DNS-kiszolgálókhoz, és a névfeloldást megpróbálja azokkal végrehajtatni. Az internetszolgáltató DNS-kiszolgálójához továbbítókat az alábbi módon állíthat be:

A továbbítók beállítása

 1. A DNS-kezelőben kattintson a jobb gombbal a DNS Server objektumra, majd válassza a Tulajdonságok parancsot.
 2. Kattintson a Továbbítók fülre.
 3. Kattintással jelölje be a Továbbítók engedélyezése jelölőnégyzetet.
 4. Az IP-cím megadására szolgáló mezőbe írja be az első, továbbításhoz megadni kívánt DNS-kiszolgáló IP-címét, majd kattintson a Hozzáadás gombra.
 5. Újabb DNS-kiszolgálók megadásához ismételje meg a 4. lépést.

A gyökérmutatók beállítása

A Windows rendszer gyökérmutatók használatára is képes. A gyökérmutató erőforrásrekordok az Active Directoryban vagy szövegfájlokban (%SystemRoot%\System32\DNS\Cache.dns) tárolhatók. A Windows a szabványos InterNIC gyökérkiszolgálót használja. Amikor egy Windows 2000 rendszerű kiszolgáló lekérdez egy gyökérkiszolgálót, egyúttal frissíti a saját gyökérkiszolgálói listáját is.
 1. Mutasson a Start menü Programok, majd Felügyeleti eszközök pontjára, és kattintson a DNS parancsra.
 2. A DNS-kezelőben kattintson a jobb gombbal a kívánt kiszolgálóra, majd válassza a Tulajdonságok parancsot.
 3. Kattintson a Gyökérmutató fülre. Ezen a lapon a DNS-kiszolgáló gyökérkiszolgálói találhatók.

  Ha a Gyökérmutató fül nem érhető el, akkor a kiszolgáló még mindig gyökérkiszolgálóként van beállítva. Ezzel kapcsolatban olvassa el a cikk korábbi, „A gyökér DNS-zóna eltávolítása” című részét. Lehet, hogy az alapértelmezettől eltérő, egyéni gyökérmutatókat kell használnia. Egy olyan beállítás azonban, amely a gyökérmutatók ugyanazon kiszolgálójára mutat, minden esetben hibás. Ne módosítsa a gyökérmutatókat. A hibás gyökérmutatók cseréjéről a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:

  249868 Gyökérmutatók helyettesítése a Cache.dns fájllal (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

A DNS beállítása tűzfal használata esetén

A proxy és hálózati címfordítási (NAT) eszközök gátolhatják a portok elérését. A DNS az 53-as számú UDP portot használja. A DNS szolgáltatáskezelő alkalmazása távoli eljáráshívást (RPC) is alkalmaz. Az RPC a 135-ös portot használja. Ezek olyan lehetséges problémák, amelyek felmerülhetnek a DNS és a tűzfal beállítása során.
Hivatkozások

A Microsoft Tudásbázis kapcsolódó cikkei:
237675 A DNS beállítása az Active Directory címtárszolgáltatáshoz
316341 Az internetes DNS-névfeloldással kapcsolatos hibák elhárítása Windows 2000 rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)


Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 300202 - Utolsó ellenőrzés: 2006. szeptember 12. - Verziószám: 3.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 2000 Server
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
Kulcsszavak: 
kbhowtomaster KB300202
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com