Több Windows-frissítés és -gyorsjavítás telepítése egyetlen újraindítással

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 296861 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

A cikk ismerteti, hogyan telepíthető egyetlen újraindítással több Hotfix.exe (Microsoft Windows NT 4.0 esetén) vagy Update.exe (Microsoft Windows 2000, Microsoft Windows XP és Microsoft Windows Server 2003 esetén) telepítőre épülő Windows-frissítés (például fontos frissítések, biztonsági javítások és gyorsjavításokat). Ez a cikk rendszergazdák és informatikai szakemberek számára készült. A Hotfix.exe vagy az Update.exe segédprogramot használó Windows-frissítéseket telepítheti önállóan vagy a szervizcsomaggal bővített vagy szervizcsomag nélküli Windows rendszerrel kombinálva.

Megjegyzés: A cikkben ismertetett eljárás csak a Hotfix.exe és az Update.exe telepítőprogrammal telepíthető frissítések esetén alkalmazható. Az Internet Explorer böngésző Windows NT 4.0, Windows 2000 és Windows XP rendszerekhez kiadott frissítései az Update.exe telepítő helyett INF-fájlokon alapuló telepítési módszert alkalmaznak, emiatt ezzel az eljárással nem telepíthet több Microsoft Internet Explorer-frissítést egyetlen újraindítással Windows NT 4.0, Windows 2000 és Windows XP rendszereken. Mivel az Internet Explorer böngésző Windows Server 2003 rendszerhez kiadott frissítéseinek telepítője az Update.exe segédprogram, a böngésző frissítéseire alkalmazható az eljárás.

A telepítésekkel kapcsolatban további információkat talál a Microsoft alábbi webhelyein (előfordulhat, hogy a hivatkozások részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutatnak):

Windows 2000
A Microsoft Windows 2000 rendszer gyorsjavításainak telepítési és központi telepítési útmutatója
http://technet.microsoft.com/hu-hu/library/cc750542.aspx
Windows XP
A Microsoft Windows XP Service Pack 2 frissítéseinek telepítési és központi telepítési útmutatója
http://technet.microsoft.com/hu-hu/library/bb457071.aspx
Windows Server 2003 és Windows XP Professional x64 Edition
A Microsoft Windows Server 2003 és a Windows XP 64-Bit Edition Version 2003 frissítéseinek telepítési és központi telepítési útmutatója
http://technet.microsoft.com/hu-hu/library/cc700814.aspx
Windows Server 2003 Service Pack 1
A Microsoft Windows Server 2003 Service Pack 1 frissítéseinek telepítési és központi telepítési útmutatója
http://technet.microsoft.com/hu-hu/library/cc706993(WS.10).aspx

További információ

A Windows termékfrissítései – például a kritikus vagy fontos frissítések, a biztonsági javítások és a gyorsjavítások – a Windows bizonyos problémái által érintett rendszerfájlok javított változatát tartalmazó végrehajtható (.exe) fájlok. A Microsoft terméktámogatási szolgálata az adott probléma által súlyosan érintett ügyfelek számára gyorsjavításokat biztosít. A fontos frissítések és a biztonsági javítások telepítését a Microsoft minden ügyfele számára javasolja. A fontos frissítések és a biztonsági javítások a Windows Update és a Microsoft Update webhelyről, a Microsoft letöltőközpontjából vagy más Microsoft-webhelyekről tölthetők le.

A Windows XP x64 Edition és a Windows Server 2003 frissítései, valamint a Windows XP és Windows 2000 rendszerek 2002. decembere után készült frissítései

Megjegyzés: A frissítések létrehozási dátuma a frissítőcsomagban található Update.exe vagy Hotfix.exe telepítőprogram módosítási dátumával azonos, vagyis e fájlok módosítási dátumának megtekintésével megállapítható a frissítés elkészültének dátuma.

Ha egy Windows-termékfrissítést egyetlen számítógépen kíván telepíteni, futtassa a frissítőprogramot a frissítendő számítógépen. Ha úgy szeretne több frissítést telepíteni, hogy a frissítések közben ne kelljen újraindítani a számítógépet, a telepítőprogramot a /z kapcsolóval indítsa.

Az Update.exe parancssori kapcsolói

Az alábbi táblázat az Update.exe parancssori kapcsolóit ismerteti.
Kapcsoló Funkció ------ ----------- /f   A programok bezárásának kényszerítése újraindításhoz. /n A gyorsjavítások eltávolításához szükséges biztonsági mentések kihagyása. /z A számítógép újraindításának mellőzése a telepítés befejezését követően. /q Futtatás csendes módban (nincs szükség felhasználói beavatkozásra). /m Felügyelet nélküli telepítés (a Windows 2000 frissítései esetén). /u Felügyelet nélküli telepítés (a Windows XP frissítései esetén). /l A telepített gyorsjavítások listázása. 
A következő kódminta egy olyan kötegfájl, amely több termékfrissítést telepít, és biztosítja, hogy a megfelelő fájlok kerüljenek lecserélésre a számítógép újraindítása után.
@echo off
setlocal
set FRISSITESIMAPPA=E:\Gyorsjavítások

%FRISSITESIMAPPA%\Q123456_w2k_sp4_x86.exe /Z /M
%FRISSITESIMAPPA%\Q123321_w2k_sp4_x86.exe /Z /M
%FRISSITESIMAPPA%\Q123789_w2k_sp4_x86.exe /Z /M
Megjegyzés: A Windows Server 2003, a Windows XP, a Windows 2000 és a Windows XP x64-alapú kiadásainak 2001. május 18. után megjelent és az Update.exe telepítővel kiadott termékfrissítései tartalmazzák a QChain.exe program funkcionalitását. A 2002. december előtt megjelent termékfrissítéseknél azonban bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a telepítő nem a számítógépnek megfelelő bináris fájlokat telepíti. A probléma megoldására a Microsoft 2003. márciusában kiadta a QChain.exe frissített verzióját. A problémáról és a frissített Qchain.exe eszköz beszerzéséről a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál további információt:
815062 A gyorsjavítások láncolt telepítése során nem a megfelelő fájl telepítődik (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

A Windows NT 4.0 frissítései, valamint a Windows XP és a Windows 2000 rendszerek 2002. decembere előtt készült frissítései

Megjegyzés: A frissítések létrehozási dátuma a frissítőcsomagban található Update.exe vagy Hotfix.exe telepítőprogram módosítási dátumával azonos, vagyis e fájlok módosítási dátumának megtekintésével megállapítható a frissítés elkészültének dátuma.

A Microsoft kiadott egy QChain.exe nevű parancssori eszközt, mellyel a rendszergazdák frissítésláncokat alakíthatnak ki. A frissítések láncolása esetén több frissítés telepíthető úgy, hogy közben nem kell újraindítani a számítógépet. Az eszköz nélkül minden egyes frissítés telepítése után újra kellene indítani a számítógépet. A QChain.exe eszköz a következő előnyöket nyújtja:
 • Növeli a kiszolgálók rendelkezésre állásának mértékét, mivel a számítógépeket nem kell minden egyes frissítés telepítése után újraindítani.
 • Lehetővé teszi több frissítés gyorsabb telepítését a számítógépen.
 • Windows 2000 és Windows NT 4.0 operációs rendszereken is működik.
Megjegyzés: A Windows XP és a Windows 2000 rendszerhez 2001. május 18-a után kiadott frissítések tartalmazzák a QChain.exe funkcionalitását, azonban a 2002 decembere előtt kiadott frissítéseknél bizonyos esetekben előfordulhat, hogy nem a számítógépnek megfelelő bináris fájl telepítődik. A probléma megoldására a Microsoft 2003. márciusában kiadta a QChain.exe frissített verzióját. A problémáról és a frissített Qchain.exe eszköz beszerzéséről a cikk számára kattintva további információkat talál a Microsoft Tudásbázis következő cikkében:
815062 A gyorsjavítások láncolt telepítése során nem a megfelelő fájl telepítődik (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

A frissítések láncolása a QChain.exe nélkül nem biztonságos

A frissítések telepítésekor a zárolt vagy használatban lévő fájlok nem frissíthetők. Ezek a fájlok az átnevezésre váró fájlok várólistájába kerülnek, és a frissítés a számítógép legközelebbi újraindulása közben történik meg. Ilyen frissítési probléma az alábbi szituációban fordulhat elő:
 • Egy A jelű frissítés telepítése után a számítógép újraindítása nélkül telepít egy B jelű frissítést.
 • Mindkét csomag tartalmazza az X fájlt. Az A csomag X fájljának verziószáma 3, a B csomag X fájljának verziószáma 2. A számítógépen található X fájl verziószáma 1.
 • Az A csomag telepítésekor a telepítő az X fájl A csomagbeli verzióját az átnevezésre váró fájlok várólistájába helyezi.
 • A B csomag telepítésekor a B csomag telepítője az X fájl B csomagbeli verzióját helyezi az átnevezésre váró fájlok várólistájába.
 • A számítógép újraindításakor az X fájl B csomagbeli verzióját telepíti a rendszer, mivel a B csomagot telepítette később (az átnevezésre váró fájlok várólistájában mindig az utolsó fájllal írja felül az eredetit a rendszer). Mindennek eredményeként az X fájl 2-es verziója lesz telepítve a 3-as helyett.

Korábban láncolt frissítések újraindítás nélküli telepítése

Bár ilyen helyzet ritkán fordul elő, mindig érdemes ellenőrizni, hogy a számítógépen valóban telepítve van-e minden olyan frissítés, melyről azt gondolja, hogy igen. Az ellenőrzés a Qfecheck.exe eszközzel végezhető el. A Qfecheck.exe eszközről a cikk számára kattintva további információkat talál a Microsoft Tudásbázis következő cikkében:
282784 A Qfecheck.exe segédprogram ellenőrzi a Windows 2000 és a Windows XP rendszereken telepített gyorsjavításokat (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
A QChain.exe törli az átnevezésre váró fájlok várólistáját tartalmazó beállításkulcsot (korábbi nevén rendszerleíró kulcs), ezzel biztosítva, hogy a számítógép újraindítása során a fájlok legfrissebb verziója legyen telepítve.

Több frissítés telepítése egyetlen újraindítással

 1. Futtassa a frissítés telepítőjét a -z parancssori kapcsolóval. A kapcsoló megadása esetén a telepítő kihagyja a telepítés utáni újraindítást. Az -m kapcsoló (csendes mód) megadása esetén a telepítés közben nem jelennek meg üzenetek.

  A frissítés telepítője az alábbi programok valamelyike:
  • Egy önkicsomagoló programfájl (például Qnnnnnn_w2k_spx_x86_hu.exe).
  • Hotfix.exe (ha a csomag összes fájlját kicsomagolta).
 2. Az összes gyorsjavítás telepítése után futtassa a QChain.exe programot.
 3. Indítsa újra a számítógépet.
Ennek végrehajtásához kötegfájlt is létrehozhat. A következő mintakötegfájl szemlélteti ezt a módszert:
@echo off
setlocal
set FRISSITESIMAPPA=elérési_út
%FRISSITESIMAPPA%\Q123456_w2k_sp2_x86.exe -z -m
%FRISSITESIMAPPA%\Q123321_w2k_sp2_x86.exe -z -m
%FRISSITESIMAPPA%\Q123789_w2k_sp2_x86.exe -z -m
%FRISSITESIMAPPA%\qchain.exe

A QChain.exe beszerzése

A Windows XP és a Windows 2000 rendszerhez 2001. május 18-a után kiadott frissítések tartalmazzák a QChain.exe funkcionalitását, azonban a 2002 decembere előtt kiadott frissítéseknél bizonyos esetekben előfordulhat, hogy nem a számítógépnek megfelelő bináris fájl telepítődik. A probléma megoldására a Microsoft 2003. márciusában kiadta a QChain.exe frissített verzióját. A problémáról és a frissített Qchain.exe eszköz beszerzéséről a cikk számára kattintva további információkat talál a Microsoft Tudásbázis következő cikkében:
815062 A gyorsjavítások láncolt telepítése során nem a megfelelő fájl telepítődik (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

A QChain.exe parancs szintaxisa

qchain [naplófájlnév]
A nem kötelező naplófájlnév paraméter megadása esetén a parancs futtatása kezdetén és végén pillanatképet készít a várakozó fájlátnevezési műveleteket tartalmazó beállításkulcsról.

Példa a QChain.exe program kimenetére

---- Old Information In The Registry ------
Source:C:\WINNT\inf\acpi.inf
Version: 5.0.2183.1
Destination:d:\nt_telepítés\beállításjegyzék-teszt\1394.inf
Version: 5.0.2183.1

Source:C:\WINNT\inf\adm_mult.inf
Version: 5.0.2184.1
Destination:d:\nt_telepítés\beállításjegyzék-teszt\1394.inf
Version: 5.0.2183.1

Source:C:\WINNT\inf\banshee.inf
Version: 5.0.2080.1
Destination:d:\nt_telepítés\beállításjegyzék-teszt\1394.inf
Version: 5.0.2183.1

---- New Information In The Registry ------
Source:C:\WINNT\inf\adm_mult.inf
Version: 5.0.2184.1
Destination:d:\nt_telepítés\beállításjegyzék-teszt\1394.inf
Version: 5.0.2183.1

A QChain.exe program korlátai

Bár a QChain eszköz a Windows NT 4.0 és a Windows 2000 legtöbb frissítésével használható, előfordulhat, hogy nem működik olyan frissítésekkel, amelyek a következő beállításkulcsban szereplő bináris fájlokat tartalmaznak:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\KnownDLLs
Az ebben a beállításkulcsban felsorolt bináris fájlok a rendszerindítás során betöltődnek a memóriába. Amikor a frissítéstelepítő a listában szereplő bináris fájlok valamelyikével hívja a GetFileVersionInfo metódust, a már betöltött bináris fájlra hivatkozik a célmappában található bináris fájl helyett.

Mivel a
KnownDLLs
beállításkulcsban felsorolt bináris fájlokat a rendszer rendszerindításkor betölti a memóriába, a frissítés telepítőjének a frissítendő bináris fájlt a számítógép újraindulása előtt kell a javított bináris fájlra cserélnie. A frissítéstelepítő ezért nem hoz létre függő fájlátnevezési műveletet a bináris fájl rendszerindításkor történő cseréjéhez, hanem a jelenleg telepített bináris fájlt egy átmeneti mappába, a javított bináris fájlt pedig az eredeti mappába helyezi, majd létrehoz egy függő fájlátnevezési műveletet az aktuális bináris fájl újraindításkor történő törléséhez.

A QChain működése csak a bináris fájlok cseréjét végző függő fájlátnevezési műveleteket érinti, a törlési műveletet végrehajtó függő fájlátnevezési műveleteket nem befolyásolja.

A Windows NT 4.0 frissítései és a Windows 2000 rendszer SP2 szervizcsomagnál korábbi frissítései a GetFileVersionInfo metódussal állapítják meg a fájlok verziószámát. Ha a Windows NT 4.0 rendszerhez több frissítést telepít, vagy több SP2 szervizcsomag előtt kiadott Windows 2000-frissítést telepít, és a frissítések egymást átfedő KnownDLLs kulcsokat tartalmaznak, a frissítések telepítésének láncolásakor a QChain eszköz nem biztos, hogy a javítás legfrissebb verzióját telepíti.

A következő forgatókönyv szemlélteti, miért fordulhat elő, hogy a QChain eszköz nem a megfelelő bináris fájlt telepíti:
 • Telepít egy A és egy B jelű frissítőcsomagot, és a számítógépet nem indítja újra a telepítések között.
 • Mindkét csomag tartalmazza a KnownDLLs beállításkulcsban is megtalálható Kernel32.dll fájlt. Az A csomagban található Kernel32.dll fájl verziószáma 3, a B csomagbeli Kernel32.dll fájlé 2, a számítógépen pedig a fájl 1-es verziója van telepítve.
 • Az A csomag telepítésekor a GetFileVersionInfo metódus a számítógépen lévő Kernel32.dll fájl verziószámaként az 1 értéket adja vissza. Mivel az A csomag a 3-as verziót tartalmazza, a frissítés telepítője megállapítja, hogy a fájlt cserélni kell.
  • A frissítés telepítője átmenetileg másik mappába helyezi a Kernel32.dll fájl 1-es verzióját, majd létrehoz egy függő fájlátnevezési műveletet, hogy a számítógép a következő újraindítás alkalmával törölje a Kernel32.dll fájlt az átmeneti mappából.
  • A program az A csomag 3-as verziójú Kernel32.dll fájlját a számítógépre másolja.
 • A B csomag telepítésekor a GetFileVersionInfo eljárás a Kernel32.dll fájl számítógépen lévő verziójának számaként szintén az 1 értékkel tér vissza, mivel a GetFileVersionInfo metódus a memóriába töltött Kernel32.dll fájl verziószámát határozza meg. A B csomagban a fájl 2-es verziója található, ezért a telepítő megállapítja, hogy fájlcserére van szükség.
  • A frissítés telepítője a Kernel32.dll fájl pillanatnyilag a számítógépen található verzióját (az A csomag 3-as verziójú Kernel32.dll fájlját) átmeneti mappába helyezi, majd létrehoz egy függő fájlátnevezési műveletet, hogy a számítógép a következő újraindítás során törölje a Kernel32.dll fájl 3-as verzióját az átmeneti mappából.
  • A telepítő a számítógépre másolja a B csomag 2-es verziójú Kernel32.dll fájlját.
 • A QChain program fut, de mivel nem található függő fájlátnevezési művelet a fájlcseréhez, a QChain nem hajt végre semmilyen műveletet.
 • Mivel a B csomagot telepítette később, a B csomag 2-es verziójú Kernel32.dll fájlja kerül a Kernel32.dll fájl eredeti mappájába. A számítógép újraindításakor a rendszer ezért ezt a verziót tölti be a memóriába. A függő fájlátnevezési műveletek törlik az eredeti, 1-es verziójú Kernel32.dll fájlt, valamint az A csomag 3-as verziójú Kernel32.dll fájlját. Ennek eredményeképpen a számítógépen a Kernel32.dll fájl 3-as verziója helyett a 2-es verzió található.
A Windows 2000 rendszerhez az SP2 szervizcsomag megjelenése után készült egy olyan javítás, melyben a GetFileVersionInfo metódus nem a memóriába töltött KnownDLLs listát dolgozza fel. A módosítás következtében a frissítés telepítője a telepítendő fájlt a célmappában található fájlra képezi le, és a leképezett fájlon hajtja végre a GetFileVersionInfo metódust. Így a QChain.exe alkalmas a Windows 2000 rendszerhez az SP2 szervizcsomag megjelenése után kiadott frissítések láncolására, és a frissítések telepítési sorrendjétől függetlenül minden fájlnak a legfrissebb verziója telepítődik.

Ha a Windows 2000 rendszerhez az SP2 szervizcsomag megjelenése után kiadott frissítésekkel megismétli az előbbi forgatókönyvet, a B csomag gyorsjavítása saját Kernel32.dll fájlját az A csomag Kernel32.dll fájljára képezi, és felismeri a 3-as verziót. A 3-as verzió a B csomag 2-es verziójú Kernel32.dll fájljánál frissebb, ezért a B csomag nem cseréli le a rendszeren található Kernel32.dll fájlt, és a számítógép – helyesen – az A csomag 3-as verziójú Kernel32.dll fájlját használja a számítógép újraindulása után.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 296861 - Utolsó ellenőrzés: 2013. szeptember 26. - Verziószám: 17.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows Update
 • Microsoft Update
Kulcsszavak: 
kbproductlink kbhotfixserver kbqfe kbwindowsupdatev6 kbwindowsupdatev3 kbfile kbgraphxlinkcritical kbinfo KB296861
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com