ID članka: 287497 - Pregledajte proizvode na koje se odnosi ovaj članak.
Ako ste korisnik paketa Small Business, dodatne resurse za otklanjanje poteškoća i učenje potražite na web-mjestu Podrška za paket Small Business.
Verziju ovog članka koja se odnosi na Microsoft Outlook 2000 potražite pod brojem 197316. (Tekst je možda na engleskom)
Verziju ovog članka koja se odnosi na Microsoft Outlook 2000 (IMO) potražite pod brojem 197315. (Tekst je možda na engleskom)
Verziju ovog članka koja se odnosi na Microsoft Outlook 98 potražite pod brojem 181325. (Tekst je možda na engleskom)
Proširi sve | Sažmi sve

Na ovoj stranici

Sažetak

Alat za popravak mape Ulazna pošta (Scanpst.exe) možete upotrijebiti za oporavak mapa i stavki iz oštećene datoteke osobnih mapa (.pst) ili datoteke izvanmrežne mape (.ost) u programima Microsoft Outlook 2010, Outlook 2007, Outlook 2003 i Outlook 2002. Datoteka Scanpst.exe se instalira automatski prilikom instaliranja sustava Microsoft Office ili programa Microsoft Outlook. Datoteka Scanpst.exe nije dostupna za preuzimanje.

U ovom se članku opisuju funkcije alata za popravak mape Ulazna pošta i kako alat provjerava i ispravlja pogreške u .pst ili .ost datoteci.

Korištenje alata za popravak mape Ulazna pošta

Da biste oporavili mape i stavke iz oštećene .pst ili .ost datoteke pomoću alata za popravak mape Ulazna pošta, slijedite korake u nastavku.


Videozapis: Popravak datoteka osobnih mapa (.pst) u programu Outlook

Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
assets video1
uuid=864d6ddc-b810-4c61-9737-9c4a1d6ca023 VideoUrl=http://aka.ms/ae4hso
Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
assets video2


Napomena Primjeri u sljedećim odjeljcima pokazuju kako primijeniti alat za popravak mape Ulazna pošta na .pst datoteku, no iste postupke možete upotrijebiti i za datoteku izvanmrežne mape (.ost).

Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
2709618
Prvi korak: Pokrenite alat za popravak mape Ulazna pošta da biste dijagnosticirali i ispravili pogreške


Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
2709619
Drugi korak: Oporavak popravljenih stavki


Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
2709620
Treći korak: Oporavak popravljenih stavki iz datoteke sigurnosne kopije

Informacije za napredne korisnike

Za one koji su zainteresirani, u ovom se odjeljku precizno opisuju funkcije alata za popravak mape Ulazna pošta i kako alat provjerava i ispravlja pogreške u .pst ili .ost datoteci.

Funkcije alata za popravak mape Ulazna pošta

Kada alat za popravak mape Ulazna pošta primijenite na datoteku osobnih mapa (.pst), izvršit će sljedeće radnje:
 • Alat za popravak mape Ulazna pošta analizirat će strukturu direktorija datoteke osobnih mapa (.pst) i zaglavlja stavki da bi na taj način pokušao oporaviti sve mape i stavke.
 • Ako alat za popravak mape Ulazna pošta oporavi datoteku osobnih mapa (.pst), to znači da je alat za popravak naišao na poteškoće pa je popravio samo ono što je mogao.
 • Alat za popravak mape Ulazna pošta svaku će datoteku pokušati pretvoriti u datoteku osobnih mapa (.pst). Ako, primjerice, izvršnu datoteku preimenujete u "Nešto.pst" (bez navodnika), alat će je pretvoriti u dostupnu .pst datoteku.
 • Alat za popravak mape Ulazna pošta stvara sigurnosnu kopiju svake datoteke osobnih mapa (.pst) prije nego što pokušate popraviti datoteku.

Kako alat za popravak mape Ulazna pošta provjerava i ispravlja pogreške

ScanPST uglavnom provjerava i ispravlja pogreške u internim strukturama podataka .pst datoteke. PST datoteka je datoteka baze podataka. Stoga se strukture kao što su B-stabla i referentni brojevi provjeravaju i popravljaju prema potrebi. Ovi objekti niske razine ne poznaju strukture više razine, kao što su poruke, stavke kalendara itd., koje su na njima izgrađene.

Ako ScanPST utvrdi da je određeni blok strukture ili tablice nečitljiv ili oštećen, ScanPST ga uklanja. Ako je taj blok bio dio određene stavke u programu Outlook, stavka će biti uklonjena nakon provjere.

Možda niste očekivali taj postupak, no uklanjanje stavke je primjereno s obzirom na okolnosti. Osim toga, ova određena situacija je rijetka i uvijek će biti unesena u datoteku zapisnika alata ScanPST.

Na višoj razini zamjetnije promjene koje vidite obuhvaćaju mape i poruke.

Mape

ScanPST pregledava svaku mapu u .pst datoteci i izvršava sljedeće radnje:
 1. ScanPST osigurava da su ispravne tablice povezane s mapom.
 2. ScanPST provjerava svaki redak tablice i osigurava da poruka ili podmapa postoji u sustavu.
 3. Ako ScanPST ne može pronaći poruku ili podmapu, ScanPST uklanja redak iz tablice.
 4. Ako ScanPST pronađe poruku ili podmapu, ScanPST provjerava poruku ili mapu.
 5. Ako provjera ne uspije, poruka ili mapa se smatra oštećenom i uklanja se iz tablice i briše iz baze podataka.
 6. Ako provjera uspije, ScanPST izvršava daljnju analizu kako bi osigurao da su vrijednosti upravo oporavljene poruke usklađene s vrijednostima u tablici. Oštećene mape se ponovno stvaraju od početka, ako je potrebno. Te mape ne sadržavaju korisničke podatke.
Poruke

Većinu će korisnika zanimati radnje s porukama jer oštećena stavka može uzrokovati brisanje stavki iz .pst datoteke. ScanPST izvršava sljedeće radnje na porukama:
 1. ScanPST izvršava osnovnu provjeru tablica privitaka i tablica primatelja. Ta radnja sliči radnji mape koja sadržava poruke.
 2. Čim je tablica primatelja provjerena kako bi se zajamčili ispravno formatirani primatelji, ScanPST izvršava promjene koje su potrebne za sinkroniziranje tih valjanih sadržaja tablica primatelja sa svojstvima primatelja na poruci. ScanPST ujedno osigurava da se nadređena mapa poruke odnosi na valjanu mapu. Provjeravaju se sljedeća svojstva poruke kako bi se osiguralo da prate valjane formate podataka:
  • PR_MESSAGE_CLASS

   ScanPST provjerava postoji li ovo svojstvo. Ako svojstvo ne postoji, postavljeno je na klasu IPM.Note.
  • PR_MESSAGE_FLAGS

   Svaka zastavica zasebno se provjerava.
  • PR_SUBMIT_FLAGS

   Ta provjera sliči radnji za zastavice poruka.
  • PR_CLIENT_SUBMIT_TIME

   Ako oznake slanja ukazuju da je poruka označena kao poslana, to svojstvo mora postojati. Ako oznake slanja ne ukazuju da je poruka označena kao poslana, vrijeme je postavljeno na Odmah.
  • PR_SEARCH_KEY

   Ovo svojstvo mora postojati. Ako svojstvo ne postoji, za njega se stvara nasumični GUID.
  • PR_CREATION_TIME

   Ovo svojstvo mora postojati. Ako svojstvo ne postoji, vrijeme je postavljeno na Odmah.
  • PR_LAST_MODIFICATION_TIME

   Ovo svojstvo mora postojati. Ako svojstvo ne postoji, vrijeme je postavljeno na Odmah.
  • PR_MESSAGE_SIZE

   Veličine se ponovno izračunavaju i uspoređuju sa spremljenim vrijednostima. Ako se veličine razlikuju, zapisuje se izračunata vrijednost.
  Ne izvršava se provjera na svojstvima vezanima uz tijelo ili predmet, osim implicitne provjere niske razine koja je ranije opisana u ovom članku. Svojstva prikaza primatelja mijenjaju se kako bi bila usklađena s oporavljenom tablicom primatelja. Čim se ta radnja dovrši, pokreću se drugi algoritmi kako bi se sabrale napuštene poruke i prebacile u mapu Napušteno.

  Dodatne informacije o binarnim stablima (B-stabla) potražite na sljedećem Microsoftovu web-mjestu:
  Opsežan pregled struktura podataka
Napomena Ovo je članak za brzo objavljivanje stvoren izravno iz Microsoftove službe podrške. Informacije u ovom članku navode se kakve jesu kao odgovor na nova pitanja. Materijali zbog brzine objavljivanja mogu sadržavati tipografske pogreške te mogu biti revidirani u bilo kojem trenutku bez obavijesti. Pogledajte Uvjete korištenja za dodatne informacije.

Svojstva

ID članka: 287497 - Posljednja izmjena: 22. ožujka 2013. - Revizija: 1.0
Odnosi se na:
 • Microsoft Outlook 2010
 • Microsoft Office Outlook 2007
 • Microsoft Office Outlook 2003
 • Microsoft Outlook 2002 Standard Edition
Ključne riječi: 
kbrepair kbhowto kbvideocontent KB287497

Pošaljite povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com