Cikk azonosítója: 282599 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Ha futtat egy Microsoft Office XP-programot, a Ctfmon.exe (Ctfmon) a háttérben fut, még az összes Office-program bezárása után is.

A cikk a Microsoft Text Services Ctfmon.exe fájljával kapcsolatos gyakori kérdésekre ad választ, amelyet az Office XP Speciális adatbeviteli szolgáltatásainak telepítése után tölt be a rendszer. A jelen cikk az alábbi kérdéseket tárgyalja:
 • Mi a Ctfmon.exe (ctfmon) fájl?
 • Mire szolgál a Ctfmon.exe fájl?
 • Eltávolítható a Ctfmon.exe fájl?
 • Miért nem tűnik el a Ctfmon.exe fájl, ha eltávolítom az MSConfig segédprogramból?
 • A Ctfmon.exe segédprogram az Office XP Speciális adatbeviteli elemeinek eltávolítása után is betöltődik. Milyen további teendőket kell végrehajtom a futtatás leállításához?
 • Mennyi rendszererőforrást igényel a Ctfmon.exe fájl futtatása?
 • Lehetséges a Ctfmon.exe fájlt nem állandóan, hanem csupán szükség esetén betölteni?
 • Hibát okoz a Ctfmon.exe folyamat megszakítása a Feladat befejezése gombra kattintva?
 • Minden operációs rendszeren ugyanúgy működik a Ctfmon.exe fájl?

További információ

Mi a Ctfmon.exe (Ctfmon.exe) fájl?

A Ctfmon.exe program a Speciális adatbevitel szolgáltatás szövegbeviteli feldolgozóját (Text Input Processor, TIP), valamint a Microsoft Office nyelvi eszköztárát.

Mire szolgál a Ctfmon.exe fájl?

A Ctfmon.exe az aktív ablakok figyelésével támogatja a beszédfelismerési, kézírás-felismerési, billentyűzet-, fordítási és más speciális beviteli technológiák szövegbeviteli szolgáltatásait.

Eltávolítható a Ctfmon.exe fájl?

A Ctfmon.exe fájl eltávolítása nem ajánlott, mivel az az Office XP programok hibás működését okozhatja. A Ctfmon.exe működésének megakadályozásához hajtsa végre az alábbi műveleteket.

1. lépés: A Speciális adatbevitel szolgáltatás eltávolítása

A Speciális adatbeviteli szolgáltatás eltávolításához állítsa be az Office XP telepítőjében a Nem elérhető telepítési állapotot.

Microsoft Windows Millennium Edition (ME), Microsoft Windows 98 vagy Microsoft Windows NT 4.0 rendszer esetén:
 1. Lépjen ki az összes Office-programból.
 2. Mutasson a Start menü Beállítások pontjára, majd kattintson a Vezérlőpult parancsra.
 3. Kattintson duplán a Vezérlőpult Programok telepítése és törlése ikonjára.
 4. A Telepítés/Eltávolítás lapon jelölje ki kattintással a Microsoft Office XP-termék elemet (az Office XP-termék helyőrző az adott Office-termék nevét jelöli). Ha valamelyik Office-alkalmazás önálló verzióját használja, válassza ki a listából az adott terméket. Kattintson a Telepítés/Eltávolítás gombra.
 5. A Karbantartó mód beállításai párbeszédpanelen válassza a Szolgáltatások hozzáadása/eltávolítása elemet, majd kattintson a Tovább gombra. Ekkor megjelenik az Adja meg az összes Office alkalmazás és eszköz telepítési beállításait párbeszédpanel.
 6. A csomópont kibontásához kattintson a Közös Office szolgáltatások sorban levő pluszjelre (+).
 7. Kattintson a Speciális adatbevitel ikonra, majd válassza a Nem elérhető telepítési lehetőséget.
 8. Kattintson a Frissítés lehetőségre.
MEGJEGYZÉS: Ha több telepített Office-program, például az Office XP Professional és a Publisher 2002 is megtalálható a számítógépen, akkor az előző lépéseket minden telepített termék esetén meg kell ismételni.

Microsoft Windows 2000 és Microsoft Windows XP rendszer esetén:
 1. Lépjen ki az összes Office-programból.
 2. Mutasson a Start menü Beállítások pontjára, majd kattintson a Vezérlőpult parancsra. MEGJEGYZÉS: Windows XP rendszer esetén kattintson a Start menüre, majd a Vezérlőpult parancsra.

 3. A Vezérlőpult ablakban kattintson duplán a Programok telepítése és törlése ikonra. MEGJEGYZÉS: Windows XP rendszerben kattintson a Programok telepítése és törlése elemre.

 4. Kattintással jelölje ki a Jelenleg telepített programok listában a Microsoft Office XP-termék elemet (az Office XP-termék összetevő az adott Office-termék tényleges nevét jelöli). Ha valamelyik Office-alkalmazás önálló verzióját használja, válassza ki a listából az adott terméket. Kattintson a Módosítás gombra.
 5. A Karbantartó mód beállításai párbeszédpanelen válassza a Szolgáltatások hozzáadása/eltávolítása elemet, majd kattintson a Tovább gombra. Ekkor megjelenik az Adja meg az összes Office alkalmazás és eszköz telepítési beállításait párbeszédpanel.
 6. A csomópont kibontásához kattintson a Közös Office szolgáltatások sorban levő pluszjelre (+).
 7. Kattintson a Speciális adatbevitel ikonra, majd válassza a Nem elérhető telepítési lehetőséget.
 8. Kattintson a Frissítés lehetőségre.
MEGJEGYZÉS: Ha több telepített Office-program, például az Office XP Professional és a Publisher 2002 is megtalálható a számítógépen, akkor az előző lépéseket minden telepített termék esetén meg kell ismételni.

2. lépés: A Speciális adatbevitel szolgáltatás eltávolítása a Text Services modulból

 1. Mutasson a Start menü Beállítások pontjára, majd kattintson a Vezérlőpult parancsra.
 2. A Vezérlőpulton kattintson duplán a Szöveggel kapcsolatos szolgáltatások ikonra.MEGJEGYZÉS: Windows XP rendszer esetén kattintson a Dátum-, idő-, nyelvi és területi beállítások kategóriára, majd a Területi és nyelvi beállítások ikonra. A Nyelvek lapon kattintson a Részletek gombra.

 3. A Telepített szolgáltatások csoportban jelölje ki a listában szereplő összes beviteli elemet, majd kattintson az Eltávolítás gombra. Egyenként el kell távolítani minden elemet, a következő beviteli szolgáltatás kivételével:
Angol (egyesült államokbeli) – alapértelmezett amerikai 101 gombos billentyűzet

3. lépés: Futtassa a Regsvr32 /U parancsot az Msimtf.dll és az Msctf.dll fájlra

 1. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára.
 2. A Futtatás mezőbe írja be a következő parancsot:
  Regsvr32.exe /u msimtf.dll
 3. Kattintson az OK gombra.
 4. Ismételje meg az 1–3. lépést az Msctf.dll fájl esetében is.
A CTFMon.exe fájl eltávolításáról a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál további információt:
313176 Programok véletlenszerűen indulhatnak, állhatnak le és veszíthetik el vagy kaphatják meg a fókuszt

Miért nem tűnik el a Ctfmon.exe fájl, ha eltávolítom az MSConfig segédprogramból?

A Ctfmon.exe fájl nem tiltható le az MSConfig segédprogramból való eltávolításával. A Ctfmon.exe fájl letiltásával kapcsolatban a fenti „Eltávolítható a Ctfmon.exe fájl?” című részben található további információ.

A Ctfmon.exe segédprogram az Office XP szoftver Speciális adatbevitel szolgáltatásához tartozó elemek eltávolítása után is betöltődik. Milyen további teendőket kell végrehajtom a futtatás leállításához?

A Speciális adatbevitel szolgáltatással ellentétben a Ctfmon.exe fájl olyan rendszerösszetevő, amely nem távolítható el. A Ctfmon.exe fájl letiltásával kapcsolatban a fenti „Eltávolítható a Ctfmon.exe fájl?” című részben található további információ.

Mennyi rendszererőforrást igényel a Ctfmon.exe fájl futtatása?

Amennyiben nem futnak a speciális szövegszolgáltatások, a Ctfmon.exe fájl kevés rendszererőforrást használ. A speciális szövegszolgáltatások olyan beviteli technológiákat (beszédfelismerés, kézírás-felismerés és írásjegybevivők) foglalnak magukban, amelyeket a Ctfmon.exe fájl vezérel egy szövegbeviteli feldolgozó segítségével.

Lehetséges a Ctfmon.exe fájlt nem állandóan, hanem csupán szükség esetén betölteni?

A Speciális adatbeviteli rendszert nem úgy tervezték, hogy az betölthető vagy a memóriából eltávolítható legyen.

Leállítható a Ctfmon.exe folyamat a Feladatkezelő párbeszédpanel Feladat befejezése, illetve a Program bezárása párbeszédpanel Feladat befejezése gombjára kattintva?

Nem, a Ctfmon.exe folyamat saját leállítása nem ajánlott. A Ctfmon.exe folyamatot ajánlott az „Eltávolítható a Ctfmon.exe fájl?” című részben leírt műveletekkel leállítani.

Minden operációs rendszeren ugyanúgy működik a Ctfmon.exe fájl?

Általában igen. A Ctfmon.exe fájl a különböző Microsoft Windows operációs rendszereken ugyanazokat a feladatokat látja el.

További információ:

A Ctfmon.exe a speciális adatbeviteli technológiák vezérléséért felelős fájl. Miután elindítja a Nyelvi eszköztár összetevőt (a tálcán), a program tovább fut a háttérben, az Office XP-programokból való kilépést követően is. A Windows rendszer indításakor is elindul, és attól függetlenül, hogy fut-e Office-program, a Ctfmon.exe fájl a háttérben fut.

A Ctfmon.exe programot úgy tervezték, hogy (az Office XP szoftver Speciális adatbevitel szolgáltatásának telepítése után) minden Windows-munkamenet ideje alatt a háttérben fusson.
Megjegyzés: Ez egy „GYORS KÖZZÉTÉTELŰ” cikk, amelyet maga Microsoft támogatási csoportja készített. A benne fogalt információkat a jelentkező problémákra válaszul, az adott állapotukban biztosítjuk. Az anyagok a közzétételük gyorsaságából következően tartalmazhatnak sajtóhibákat, illetve külön értesítés nélkül bármikor átdolgozáson eshetnek át. További tudnivalók olvashatók a felhasználási feltételek között.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 282599 - Utolsó ellenőrzés: 2013. október 3. - Verziószám: 1.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Access 2002 Standard Edition
 • Microsoft Excel 2002 Standard Edition
 • Microsoft Outlook 2002 Standard Edition
 • Microsoft PowerPoint 2002 Standard Edition
 • Microsoft Word 2002 Standard Edition
Kulcsszavak: 
kbFAQ kbhowto KB282599
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com