A Windows rendszer felhasználói profiljai közötti különbségek

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 269378 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

Összefoglaló

A Windows 95, a Windows 98, a Windows NT, a Windows 2000 és a Windows XP ismeri és használja a felhasználói profil fogalmát, és sok szempontból azonos módon viselkednek. Van azonban néhány különbség is. E különbségek folytán elképzelhető például, hogy egy Windows 95 vagy Windows 98 rendszerbeli felhasználói profil nem használható Windows NT 4.x és Windows 2000 rendszeren, és arra nem is helyezhető át. Ez alól kivételt képeznek azok a Windows 95 és Windows 98 ügyfelek, melyeket Windows 2000 Professional rendszerre frissítettek. Ebben az esetben ugyanis megtörténik a felhasználói profilok konvertálása.

További információ

Az egyes operációsrendszer-csoportok felhasználói profiljai közötti legfontosabb különbségekről az alábbiakban tájékozódhat.

Windows 95 és 98

Windows 95 vagy Windows 98 rendszert futtató számítógépre bejelentkezve a rendszer a felhasználó kezdőmappájából a helyi számítógépre másolja a felhasználói profilt. Kijelentkezéskor a felhasználói profil visszamásolódik a felhasználó kezdőkönyvtárába. A kezdőkönyvtár a felhasználó Windows NT 4.x Server, vagy Windows 2000 Server, Advanced Server vagy Data Center rendszerben létrehozott fiókjában van megadva. Ennek az elérési útvonalnak az UNC formátumot kell követnie, és az első bejelentkezés előtt kell létrehozni. További eltérések:
 • E rendszerek nem támogatják az általános csoportokat.
 • A központosítottan tárolt alapértelmezett felhasználói profilok nem támogatottak.
 • A rendszerleíró adatbázis felhasználói profilokhoz kapcsolódó adatait más fájlok tárolják. A különböző Windows operációs rendszerek User.dat fájlja nem egyenértékű a Windows NT 4.x Ntuser.dat fájljával és a Windows 2000 rendszerek profiljaival. Ennek elsődleges oka, hogy az operációs rendszerek különböző verzióinak a felhasználói profilok egyik fő összetevőjeként is szolgáló rendszerleíró adatbázisai nem kompatibilisek egymással.
 • A Windows 95 és a Windows 98 felhasználói profiljai tárolhatók NetWare kiszolgálókon.

Windows NT és Windows 2000

A Windows NT és a Windows 2000 rendszerek felhasználói profiljai túlnyomórészt azonos módon működnek. Ezek az operációs rendszerek támogatják a helyi, a központi és a kötelező profilokat is. Van azonban néhány különbség is.
 • A Windows NT 4.x rendszerek a %SystemRoot%\Profiles mappában tárolják a profilokat.
 • Windows 2000 rendszerben e célra a Rendszermeghajtó\Documents and Settings mappa szolgál. A Windows NT 4.x rendszerről Windows 2000 rendszerre frissített számítógépek továbbra is a %SystemRoot%\Profiles mappát használják.
 • A Windows NT 4.x rendszerek a többszörösen alátört fiókneveket is kezelik, melynek érdekében a következő, az ugyanazon nevű, de különböző felhasználók minden egyes soron következő bejelentkezése esetén eggyel növelt utótagot fűzik a profil felhasználói nevéhez:
  .000
 • A Windows 2000 szemléletesebben kezeli a többszörösen alátört fiókneveket. A profilbeli felhasználónévhez kerülő utótag a tartomány neve, ha a felhasználói fiók tartományi fiók, és a számítógép neve, ha a fiók helyi felhasználói fiók. Ha véletlenül egy újabb felhasználó jelentkezik be ugyanabból a tartományból vagy ugyanarról a számítógépről, a Windows 2000 a .000 utótagot fűzi hozzá a tartomány vagy a számítógép nevéhez. Ha ismételten ilyen eset következik be, szintén elkezdi a .000 érték növelését.
 • A Windows NT 4.x rendszerek profilegyesítő algoritmusa valójában nem egyesítést végzett, hanem egy teljes szinkronizációs támogatással ellátott Xcopy parancsot hajtott végre.

Központi profilok, illetve a Windows 2000 és a Windows XP kijelentkezéskor várt egyesítési viselkedése

A központi profilok egyesítési viselkedése alapértelmezés szerint időbélyegeken alapul. Ennek értelmében a profilok ügyfélgépeken gyorsítótárazott másolatainak minden egyes olyan fájlja és objektuma, mely a kiszolgálón található megfelelő fájl időbélyegétől eltérő időbélyeggel rendelkezik, visszamásolódik a kiszolgálón található célprofilba.

A rendszerleíró adatbázis fájlja (ntuser.dat) és az ntuser.ini fájl mindenképpen visszamásolódik, mivel a bejelentkezés és a kijelentkezés aktusa újabb dátumúra/időpontúra módosítja az ntuser.dat fájl időbélyegét, mint a profilkiszolgálón található gyorsítótárazott példányé. Ha csoportházirendek is vannak érvényben, az ntuser.pol fájl is visszamásolódik.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 269378 - Utolsó ellenőrzés: 2004. december 29. - Verziószám: 2.2
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 2000 Server
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
 • Microsoft Windows 2000 Professional Edition
 • Microsoft Windows 2000 Datacenter Server
 • Microsoft Windows NT Server 4.0 Standard Edition
 • Microsoft Windows NT Workstation 4.0 Developer Edition
 • Microsoft Windows 95
 • Microsoft Windows 98 Standard Edition
 • Microsoft Windows 98 Second Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kbinfo kbenv KB269378
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com