A Windows 2000 rendszer alapértelmezett folyamatai

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 263201 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

Összefoglaló

Ez a cikk a Microsoft Windows 2000 operációs rendszer alapértelmezés szerint futó folyamatait ismerteti. Megtekintésükhöz a Feladatkezelő segédprogram használható.

További információ

Csrss.exe – ez a folyamat nem állítható le a Feladatkezelő párbeszédpanelen.
 • A Win32 alrendszer felhasználói módú része (a kernelmódú rész a Win32.sys fájl). A Csrss betűszó az ügyfél és a kiszolgáló futásidejű alrendszere kifejezést takarja, és lényeges alrendszerként állandóan működnie kell. A Csrss folyamat jeleníti meg a konzolablakokat, létrehozza és törli a folyamatszálakat, és a 16 bites virtuális MS-DOS környezet egyes részeinek működését is szabályozza.
Explorer.exe – ez a folyamat leállítható a Feladatkezelő párbeszédpanelen.
 • A folyamat nem más, mint a már ismerős tálcát, asztalt stb. megjelenítő felhasználói felület keretprogramja. Lényegében nem annyira jelentős a Windows rendszer futtatása szempontjából, ezért leállítható (és újra is indítható) a Feladatkezelő párbeszédpanelen, és mindez nincs negatív hatással a rendszerre.
Internat.exe – ez a folyamat leállítható a Feladatkezelő párbeszédpanelen.
 • Az Internat.exe program a rendszerindításkor indul el: betölti a felhasználó által megadott különféle szövegbeviteli nyelveket. Az aktuális felhasználóhoz betöltendő nyelveket az alábbi rendszerleíró kulcsból olvassa be a rendszer:
  HKEY_CURRENT_USER\Keyboard Layout\Preload
  Az Internat.exe fájl tölti be a tálcán megjelenő „HU” ikont, amellyel a felhasználó válthat a beviteli nyelvek között. A folyamat leállításakor az ikon eltűnik, de a nyelvek közötti váltás továbbra is lehetséges a Vezérlőpult használatával.

  Megjegyzés: A rendszer beviteli nyelveit ebből a kulcsból tölti be a program:
  HKEY_USERS\.DEFAULT\Keyboard Layout\Preload
  Ezeket a nyelveket a Helyi rendszer fiókban működő rendszerszolgáltatások használják, vagy akkor van rájuk szükség, ha nincs bejelentkezve felhasználó (például a bejelentkezési képernyőn).
Lsass.exe – ez a folyamat nem állítható le a Feladatkezelő párbeszédpanelen.
 • A helyi biztonsági hitelesítési kiszolgálóként működő folyamat, amely létrehozza a felhasználókat a Winlogon szolgáltatás használatához hitelesítő folyamatot. Ezt a folyamatot hitelesítési csomagokkal (például az alapértelmezett Msgina.dll fájllal) hajtja végre a rendszer. Ha a hitelesítés sikeres, az Lsass folyamat létrehozza a felhasználó hozzáférési tokenjét, amelyre a kezdeti rendszerhéj elindításához van szükség. A felhasználó által indított egyéb folyamatok öröklik ezt a tokent.
Mstask.exe – ez a folyamat nem állítható le a Feladatkezelő párbeszédpanelen.
 • A feladatok ütemezését végző szolgáltatás, amely a felhasználó által meghatározott időpontban elindítja a feladatokat.
Smss.exe – ez a folyamat nem állítható le a Feladatkezelő párbeszédpanelen.
 • A felhasználói munkamenetek elindításáért felelős munkamenet-kezelő alrendszer. Ezt a folyamatot a rendszerszál indítja el, és több különböző tevékenység (például a Winlogon és a Win32 (Csrss.exe) folyamat elindításának és a rendszerváltozók beállításának) végrehajtásáért is felelős. Miután elindította az említett folyamatokat, megvárja, míg befejeződik a Winlogon vagy a Csrss folyamat. Ha minderre normális úton kerül sor, a rendszer leáll. Ha váratlanul történik, az Smss.exe a rendszer lefagyását okozza.
Spoolsv.exe – ez a folyamat nem állítható le a Feladatkezelő párbeszédpanelen.
 • A nyomtatásisor-kezelő szolgáltatás a nyomtatási sorban lévő nyomtatási és faxfeladatok kezelését végzi.
Svchost.exe – ez a folyamat nem állítható le a Feladatkezelő párbeszédpanelen.
 • Általános jellegű folyamat, amely más, DLL-fájlokból elindított folyamatok állomásaként is szolgál. Nem meglepő, ha ehhez a folyamathoz több bejegyzés is tartozik. Az Svchost.exe fájlt használó folyamatok megjelenítéséhez indítsa el a Windows 2000 rendszer CD-ROM-ján található Tlist.exe fájlt: írja be a parancssorba a tlist -s parancsot.

  További információt a következő cikk tartalmaz:

  250320 A Windows 2000 rendszerben megtalálható Svchost.exe fájl leírása
Services.exe – ez a folyamat nem állítható le a Feladatkezelő párbeszédpanelen.
 • A rendszerszolgáltatások elindítását, leállítását és a velük történő együttműködést vezérlő szolgáltatáskezelő folyamat.
System (Rendszer) – ez a folyamat nem állítható le a Feladatkezelő párbeszédpanelen.
 • A rendszer legtöbb kernelmódú szála rendszerfolyamatként (System) működik.
System Idle Process (A rendszer üresjárati folyamata) – ez a folyamat nem állítható le a Feladatkezelő párbeszédpanelen.
 • Minden egyes processzoron egyetlen szálként működik ez a folyamat, feladata pedig az, hogy szabályozza a processzor műveleti idejét, amikor nincs folyamatban más szálak feldolgozása. A Feladatkezelő párbeszédpanelen jól megfigyelhető, hogy ez a folyamat teszi ki a processzoridő legjavát.
Taskmgr.exe – ez a folyamat leállítható a Feladatkezelő párbeszédpanelen.
 • A Feladatkezelő segédprogram saját folyamata.
Winlogon.exe – ez a folyamat nem állítható le a Feladatkezelő párbeszédpanelen.
 • A felhasználói bejelentkezést és kijelentkezést kezelő folyamat, amely csak akkor aktív, ha a felhasználó lenyomja a CTRL+ALT+DEL billentyűkombinációt. Ekkor megjelenik a hitelesítő adatok beírására szolgáló párbeszédpanel.
Winmgmt.exe – ez a folyamat nem állítható le a Feladatkezelő párbeszédpanelen.
 • A Winmgmt.exe segédprogram a Windows 2000 rendszer ügyfélkezelési szolgáltatásának egyik alapvető összetevője, amely az első ügyfélalkalmazás csatlakozásakor indul el, illetve amely folyamatosan működik, ha a rendszerkezelő programok szolgáltatásokat kérnek tőle.
A Feladatkezelő párbeszédpanelen be nem zárható folyamatok közül több is bezárható a Resource Kit csomag részét képező kill.exe segédprogrammal. A parancs alkalmazása mindazonáltal rendszerleálláshoz és egyéb nemkívánatos hatásokhoz vezethet.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 263201 - Utolsó ellenőrzés: 2006. december 6. - Verziószám: 4.2
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 2000 Professional Edition
Kulcsszavak: 
kbinfo KB263201
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com