ID članka: 255867 - Oglejte si izdelke, na katere se nanaša ta članek.
Razširi vse | Zmanjšaj

Na tej strani

Povzetek

V članku sta opisani orodji Fdisk in Format ter postopek izdelave particij na trdem disku.

Dodatne informacije

Uporaba orodij Fdisk in Format

Pred namestitvijo operacijskega sistema morate ustvariti primarno particijo na trdem disku (disk 1) računalnika, nato pa to particijo formatirati z enim od datotečnih sistemov. Fdisk je orodje, ki deluje na podlagi operacijskega sistema MS-DOS, s katerim izdelate particije na trdem disku. Z orodjem Fdisk lahko izdelujete, spreminjate, brišete ali prikazujete trenutno obstoječe particije na trdem disku, nato pa dodelite črko pogona vsakemu dodeljenemu prostoru trdega diska (primarni particiji, podaljšani particiji ali logičnemu pogonu). Na disku 1 lahko ustvarite eno podaljšano particijo, na drugem trdem disku pa primarno ali podaljšano particijo. V eni podaljšani particiji lahko ustvarite enega ali več logičnih pogonov MS-DOS.

Ko z orodjem Fdisk izdelate particije na trdem disku, z orodjem Format formatirajte ustvarjene particije z datotečnim sistemom. Datotečni sistem Datotečna dodelitvena tabela (FAT) omogoča trdemu disku sprejemanje, shranjevanje in branje podatkov. Operacijski sistemi Windows 95 OEM Service Release 2 (OSR2), Windows 98, Windows 98 Second Edition, Windows Millennium Edition (Me), in Windows 2000 podpirajo datotečna sistema FAT16 in FAT32. Kadar orodje Fdisk zaženete na trdem disku, manjšem od 512 megabajtov (MB), vas računalnik pozove, da izberete enega od naslednjih datotečnih sistemov:
 • FAT16: Ta datotečni sistem dovoljuje največ 2 gigabajta (GB) za vsak dodeljen prostor ali črko pogona. Če datotečni sistem FAT16 uporabljate na primer na trdem disku velikosti 6 GB, je možna postavitev s tremi črkami pogonov (C, D in E), vsak od pogonov pa ima 2 GB dodeljenega prostora.Če želite več informacij o datotečnem sistemu FAT16, kliknite naslednjo številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
  118335 Največja dovoljena velikost particije z datotečnim sistemom FAT16 (Besedilo je morda v angleščini)
 • FAT32: Ta datotečni sistem podpira pogone velikosti do 2 terabajta, datoteke pa shranjuje v manjše razdelke trdega diska kot datotečni sistem FAT16. S tem je na disku na voljo več prostega prostora. Datotečni sistem FAT32 ne podpira pogonov, ki so manjši od 512 MB.Če želite več informacij o datotečnem sistemu FAT32, kliknite naslednjo številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
  154997 Opis datotečnega sistema FAT32 (Besedilo je morda v angleščini)
Ob zagonu ukazov fdisk in format ustvari računalnik glavni zagonski zapis (MBR) in datotečne dodelitvene tabele. V MBR-ju in datotečnih dodelitvenih tabelah je shranjena potrebna geometrija diska, ki omogoča trdemu disku sprejemanje, shranjevanje in pridobivanje podatkov. Če želite več informacij o izdelavi particij MS-DOS in pregledu geometrije trdega diska, kliknite naslednjo številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
69912 Povzetek o izdelavi particij MS-DOS (Besedilo je morda v angleščini)


V razmislek, preden začnete uporabljati orodji Fdisk in Format

Preden začnete uporabljati orodji Fdisk in Format, razmislite o naslednjih vprašanjih:
 • Ali je trdi disk nov? Če ni, glejte drugo vprašanje.
  • Ali je trdi disk edini v računalniku (nadrejen), ali je to drugi trdi disk (podrejen)?
  • Ali ste trdi disk pripravili v skladu z navodili proizvajalca? Mostičke in kable je treba nastaviti v skladu z vlogo trdega diska (nadrejen ali podrejen).
  • Ali ste preverili, da osnovni vhodno/izhodni sistem (BIOS) podpira trdi disk ali drugi trdi disk? Če niste, preberite dokumentacijo, ki je priložena matični plošči ali pa se obrnite na proizvajalca. BIOS največkrat vključuje funkcijo samodejnega zaznavanja nastavitev trdega diska, vendar to preverite pred nadaljevanjem.
  • Kateri vrsto datotečnega sistema želite uporabljati? Uporabljate lahko datotečni sistem FAT16 ali FAT32. Če niste prepričani, kateri datotečni sistem bi uporabljali, preberite naslednje članke iz Microsoftove zbirke znanja:
   118335 Največja dovoljena velikost particije z datotečnim sistemom FAT16 (Besedilo je morda v angleščini)
   154997 Opis datotečnega sistema FAT32 (Besedilo je morda v angleščini)
 • Ali so na trdem disku že shranjeni podatki?
  • Ali ste naredili varnostne kopije vseh pomembnih podatkov? Če niste, naredite to pred nadaljevanjem. Kadar zaženete ukaz fdisk za izdelavo, brisanje ali spreminjanje particije, se trajno izbrišejo vsi podatki na tej particiji. Informacije o obstoječi particiji lahko pregledate, ne da bi izbrisali podatke.

   Če želite več informacij o namestitvi pripomočka MSBackup, kliknite naslednjo številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
   152561 Namestitev pripomočka Microsoft Backup (Besedilo je morda v angleščini)
   Če želite več informacij o uporabi pripomočka MSBackup, glejte datoteko pomoči v pripomočku. Če želite uporabljati pripomoček MSBackup z izmenljivim medijem, preberite naslednji članek iz Microsoftove zbirke znanja:
   188575 Varnostno kopiranje na izmenljive medije s pripomočkom Microsoft Backup (Besedilo je morda v angleščini)
   Pripomoček za varnostno kopiranje ni vključen v operacijski sistem Windows Me.
  • Ali trdi disk uporablja prekrivanje pogona ali program za upravljanje diska? Če računalnik uporablja programsko opremo za prekrivanje pogona pri omogočanju podpore za velike trde diske, se pred uporabo orodja Fdisk posvetujte s proizvajalcem programske opreme. Če niste prepričani, preberite naslednji članek iz Microsoftove zbirke znanja, ali pa se pred nadaljevanjem posvetujte s proizvajalcem programske opreme.
   186057 Kako ugotoviti, ali je program za prekrivanje pogona nameščen v operacijskem sistemu Windows? (Besedilo je morda v angleščini)
  • Ali imate diskete ali CD-je, ki so potrebni za vnovično namestitev programske opreme? Prepričajte se, ali imate vso programsko opremo, tako da lahko po izdelavi particije in formatiranju pogona znova namestite programe. Če ste kupili nadgradnjo nekega programa, se prepričajte, ali imate tudi tudi polno različico izvirnega programa. Številne nadgradnje programov pred namestitvijo nadgrajenega izdelka zahtevajo preverjanje skladnosti. Če ne najdete izvirnih disket ali CD-jev, se pred nadaljevanjem posvetujte s proizvajalcem programske opreme.
  • Ali ste naredili varnostne kopije za posodobljene gonilnike naprav na pogon, ločen od pogona, ki ga nameravate formatirati in na njem ustvariti particijo? Če ste namestili posodobljene gonilnike za katero od zunanjih naprav (na primer za modeme, tiskalnike itd.), naredite varnostne kopije novih gonilnikov na pogon, ločen od pogona, ki ga nameravate formatirati in na njem ustvariti particijo. Tako boste lahko po namestitvi operacijskega sistema znova namestili gonilnike.
 • Ali želite združiti več podaljšanih particij v eno podaljšano particijo? Če želite to narediti, glejte odsek »Izdelava novih particij in formatiranje podaljšane particije ter logičnih pogonov trdega diska« v nadaljevanju tega članka.
 • Ali imate zagonsko disketo? Operacijski sistemi Windows 95, Windows 98, Windows 98 Second Edition in Windows Me vas med namestitvijo pozovejo, da ustvarite zagonsko disketo. Če nimate zagonske diskete:
  1. Vstavite prazno disketo v disketni pogon (pogon A).
  2. Kliknite Start, pokažite na Nastavitve, kliknite Nadzorna plošča in dvokliknite ikono Dodaj ali odstrani programe.
  3. Kliknite Ustvari disketo na jezičku Zagonska disketa.
  4. Ko ustvarite zagonsko disketo, jo preizkusite. To naredite tako, da jo vstavite v disketni pogon in znova zaženete računalnik. Če je v računalniku nameščen operacijski sistem Windows 98, se prikaže zagonski meni. Če je v računalniku nameščen operacijski sistem Windows 95, se prikaže ukazni poziv.
 • Ali potrebujete podporo za pogon CD-ROM v stvarnem načinu? Nekateri pogoni CD-ROM zahtevajo gonilnike naprave v stvarnem načinu. Če želite uporabljati operacijski sistem Windows 98, so na zagonski disketi zapisani generični gonilniki, gonilniki za ATAPI CD-ROM v stvarnem načinu in gonilniki za vmesnik SCSI (Small Computer System Interface), ki po zagonu z zagonsko disketo za Windows 98 omogočijo pogone CD-ROM. Ti gonilniki morda ne bodo delovali z vsemi pogoni CD-ROM; delujejo lahko kot nadomestek, če gonilniki za pogon CD-ROM v stvarnem načinu, ki so vključeni v pogon CD-ROM, niso na voljo.

  OPOMBA: Če vstavite zagonsko disketo za Windows 98 v računalnik in ga znova zaženete, morda ne boste mogli preklopiti na črko pogona za pogon CD-ROM (ponavadi je to za eno črko naprej od običajne črke pogona, ker zagonska disketa ustvari pogon z bralno-pisalnim pomnilnikom [RAM]), kajti gonilniki na disketi ne delujejo z vašim pogonom CD-ROM. Preberite dokumentacijo, ki je priložena strojni opremi, ali pa proizvajalcu strojne opreme pridobite gonilnike za napravo CD-ROM.


Ustvarjanje particij in formatiranje nadrejenega trdega diska

POMEMBNO: Če izvedete naslednji postopek na trdem disku, ki ni prazen, se trajno izbrišejo vsi podatki na njem.

Ustvarjanje particij na nadrejenem trdem disku

Če želite ustvariti particije na nadrejenem trdem disku, zaženite ukaz fdisk:
 1. Vstavite zagonsko disketo v disketni pogon, znova zaženite računalnik in glede na operacijski sistem uporabite enega od naslednjih načinov. Če uporabljate zagonsko disketo za Windows 98, Windows 98 Second Edition ali Windows Me:

  1. Ko se prikaže zagonski meni za Microsoft Windows 98, izberite možnost Zagon računalnika brez podpore za CD-ROM in pritisnite ENTER.
  2. V ukaznem pozivu vnesite fdisk in pritisnite ENTER.
  3. Glejte 2. korak.
  Če uporabljate zagonsko disketo za Windows 95:

  1. V ukaznem pozivu vnesite fdisk in pritisnite ENTER.
  2. Glejte 2. korak.
 2. Če je trdi disk večji od 512 MB, se prikaže naslednje sporočilo:
  Disk je večji od 512 MB. Ta različica operacijskega sistema Windows vsebuje izboljšano podporo za velike diske, ki nudi učinkovitejšo uporabo prostora na velikih diskih in dovoljuje, da se diski, večji od 2 GB, formatirajo kot en pogon.

  POMEMBNO: Če omogočite podporo za velike diske in na tem disku ustvarite nove pogone, ne boste imeli dostopa do njih z nekaterimi različicami operacijskega sistema Windows 95, Windows NT in starejšimi različicami programa Windows in MS-DOS-a. Poleg tega pa pripomočki za disk, ki niso posebej prilagojeni za datotečni sistem FAT32, ne bodo delovali na teh diskih. Če morate do diska dostopiti z drugimi operacijskimi sistemi ali s starejšimi pripomočki za disk, ne omogočite podpore za velike diske.

  Ali želite omogočiti podporo za velike diske?
  Če želite uporabljati datotečni sistem FAT32, pritisnite D in nato ENTER. Če želite uporabljati datotečni sistem FAT16, pritisnite N in nato ENTER.Če želite več informacij o datotečnih sistemih FAT32 in FAT16, kliknite naslednjo številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
  118335 Največja dovoljena velikost particije z datotečnim sistemom FAT16 (Besedilo je morda v angleščini)
  154997 Opis datotečnega sistema FAT32 (Besedilo je morda v angleščini)
 3. Ko pritisnete ENTER, se prikaže naslednji meni Možnosti za Fdisk:
  1. Priprava particije ali logičnega pogona za DOS
  2. Določitev aktivne particije
  3. Brisanje particije ali logičnega pogona za DOS
  4. Prikaz informacij o particijah
  5. Zamenjava trenutnega pogona trdega diska
  Možnost št. 5 je na voljo le, če sta v računalnik vgrajena dva trda diska.
 4. Pritisnite 1, da izberete možnost Priprava particije ali logičnega pogona za DOS in nato pritisnite ENTER.
 5. Pritisnite 1, da izberete možnost Priprava primarne particije za DOS in nato pritisnite ENTER.
 6. Ko pritisnete ENTER, se prikaže naslednje sporočilo:
  Ali želite uporabiti največji možni del trdega diska za primarno particijo za DOS?
  Ko se prikaže sporočilo, uporabite enega od naslednjih načinov, glede na izbrani datotečni sistem.

  Za datotečni sistem FAT32

  1. Če ste v drugem koraku z D izbrali datotečni sistem FAT32 in če želite, da se ves prostor na trdem disku dodeli pogonu C, pritisnite D in nato še ENTER.
  2. Pritisnite ESC in nato še enkrat ESC, da zaprete orodje Fdisk in se vrnete v ukazni poziv.
  3. Glejte 7. korak.

  Za datotečni sistem FAT16

  Če ste v drugem koraku z N izbrali datotečni sistem FAT16, lahko sprejmete privzeto velikost particije (2 GB), ali spremenite velikost.

  Če želite sprejeti privzeto velikost particije:

  1. Če želite, da se prva 2 GB na trdem disku dodelita pogonu C, pritisnite D in nato še ENTER.
  2. Pritisnite ESC, da se vrnete v meni Možnosti, nato pa glejte korak d v odseku »Spreminjanje velikosti particije«.
  Spreminjanje velikosti particije:

  1. Če želite spremeniti velikost particij (črk pogonov) na trdem disku, pritisnite N in nato še ENTER.
  2. Prikaže se pogovorno okno, v katerega vnesete velikost za primarno particijo, izraženo v MB ali v odstotkih prostora na disku. Za računalnike, v katerih je nameščen operacijski sistem Windows 98 ali WIndows ME, Microsoft priporoča, da je velikost primarne particije vsaj 500 MB. Vnesite želeno velikost particije in pritisnite ENTER.
  3. Pritisnite ESC, da se vrnete v meni Možnosti.
  4. Če želite dodeliti črke pogonov preostalemu prostoru na trdem disku, pritisnite 1 in nato še ENTER.
  5. Pritisnite 2, da izberete možnost Priprava podaljšane particije za DOS in nato pritisnite ENTER.
  6. Prikaže se pogovorno okno, v katerem je prikazan največji možni prostor za podaljšano particijo. Velikost lahko spremenite, ali pa sprejmete privzeto velikost. Priporočamo vam, da izberete privzeti največji možni prostor, vendar pa ga lahko razdelite med več črk pogonov. Vnesite želeno velikost prostora, pritisnite ENTER in nato še ESC.
  7. Prikaže se meni Priprava logičnih pogonov v podaljšani particiji za DOS. V tem meniju dodelite preostali prostor na trdem disku črkam pogonov. Vnesite količino prostora, ki jo želite dodeliti naslednji črki pogona v okno Vnesite velikost za logični pogon v MB ali % prostora na disku in nato pritisnite ENTER.
  8. Prikaže se tabela, v kateri je prikazana ustvarjena črka pogonoa in količina prostora na njem. Če je na trdem disku še kaj prostega prostora, se prikaže blizu dna tabele. Ponavljajte korake od e do g, dokler se ne prikaže naslednje sporočilo:
   Ves razpoložljiv prostor v podaljšani particiji za DOS je dodeljen logičnim pogonom.
  9. Ko se prikaže sporočilo, pritisnite ESC, da se vrnete v meni Možnosti.
  10. Če želite aktivirati particijo, s katere nameravate zaganjati sistem (ponavadi pogon C), pritisnite 2, da izberete možnost Določitev aktivne particije in nato ENTER.
  11. Ko se prikaže naslednje sporočilo, pritisnite 1 in nato še ENTER:
   Vnesite številko particije, ki jo želite nastaviti kot aktivno.
  12. Pritisnite ESC in nato še enkrat ESC, da zaprete orodje Fdisk in se vrnete v ukazni poziv, nato pa preberite odsek »Formatiranje trdega diska« v nadaljevanju tega članka članku.

Formatiranje trdega diska

Ko ustvarite particije, jih morate formatirati:
 1. Znova zaženite računalnik tako, da v disketni pogon vstavite zagonsko disketo.

  OPOMBA: Če uporabljate zagonsko disketo za Windows 95, se prikaže ukazni poziv, tako da lahko nadaljujete z drugim korakom. Če uporabljate zagonsko disketo za Windows 98, Windows 98 Second Edition ali Windows Me, izberite možnost Zagon računalnika brez podpore za CD-ROM, ko se prikaže zagonski meni za Windows 98.
 2. Ko se prikaže ukazni poziv, vnesite format c: /s in pritisnite ENTER. Ta ukaz prenese sistemske datoteke, uporabljajte pa ga le za formatiranje pogona C (ali »aktivnega« pogona). Za vse ostale particije vnesite format pogon: (kjer pogon označuje črko pogona, ki ga želite formatirati).

  OPOMBA: Če se prikaže sporočilo o napaki »Napačna ukazna vrstica« ali »Napačno ime datoteke«, bo morda treba izbrati in naložiti orodje Format.com na zagonsko disketo. To naredite tako, da v ukaznem pozivu vnesete naslednji ukaz in pritisnete ENTER:
  extract ebd.cab format.com
  Ko računalnik naloži orodje Format.com na zagonsko disketo, vnesite format c: /s v ukazni poziv, da formatirate aktivno particijo, ali vnesite format pogon:, da formatirate particijo, ki ni aktivna.
 3. Ko uspešno zaženete orodje Format.com, se prikaže naslednje sporočilo:
  OPOZORILO: VSI PODATKI NA NEIZMENLJIVEM DISKOVNEM POGONU C: BODO IZBRISANI!
  Ali želite nadaljevati formatiranje?
 4. Pritisnite D in nato še ENTER, da formatirate pogon C.
 5. Ko se postopek formatiranja zaključi, se prikaže naslednje sporočilo: +
  Oznaka nosilca (11 znakov, ENTER – brez znakov)?
  OPOMBA: To je izbirna funkcija, s katero lahko poimenujete pogon. Vnesete lahko ime za pogon, sestavljeno iz največ enajstih znakov, ali pa imena ne dodelite tako, da pritisnete ENTER.
Če želite več informacij o ustvarjanju novih particij na podaljšani particiji ali na logičnih pogonih, glejte odsek »Ustvarjanje novih particij in formatiranje podaljšane particije in logičnih pogonov trdega diska« v nadaljevanju tega članka.

Ustvarjanje novih particij in formatiranje podrejenega trdega diska

Ustvarjanje novih particij na podrejenem trdem disku

Če želite računalniku dodati drug trdi disk (podrejen disk), se prepričajte, ali ste mostičke nastavili po navodilih proizvajalca tako na nadrejenem (izvirnem) kot tudi na podrejenem (novem) pogonu. Drugače računalnik ne more zaznati trdih diskov. Prepričajte se, ali ste pravilno namestili strojno opremo, nato pa sledite tem korakom:
 1. Kliknite Start, pokažite na Zaženi in nato vnesite command (Ukaz cmd deluje le v računalnikih z operacijskim sistemom Windows 2000).
 2. V ukaznem pozivu vnesite fdisk in pritisnite ENTER. Prikaže se naslednji meni:
  1. Priprava particije ali logičnega pogona za DOS
  2. Določitev aktivne particije
  3. Brisanje particije ali logičnega pogona za DOS
  4. Prikaz informacij o particijah
  5. Zamenjava trenutnega pogona trdega diska
  Možnost št. 5 je na voljo le, če sta v računalnik vgrajena dva fizična trda diska.
 3. Pritisnite 5 in nato še ENTER. Ko to naredite, se spremeni izbira iz fizičnega diska 1 (nadrejeni) v fizični disk 2 (podrejeni).
 4. Pritisnite 1, da izberete možnost Priprava particije ali logičnega pogona za DOS, pritisnite ENTER in nato še 2, da izberete možnost Priprava podaljšane particije za DOS in nato spet ENTER. Ko na podrejenem pogonu ustvarite podaljšano particijo MS-DOS, se črka pogona ne spremeni. Če prvi pogon vsebuje na primer particiji C in D, računalnik dodeli črko D podrejenemu pogonu, razen če ga nastavite kot podaljšano particijo. Če ta korak preskočite in ustvarite še eno primarno particijo MS-DOS za podrejeni pogon, računalnik dodeli črko D novemu pogonu, prejšnjemu pogonu D pa črko E.
 5. Na podrejenem pogonu lahko, prav tako kot na nadrejenem pogonu, ustvarite več logičnih pogonov. Če računalnik ne zazna novega pogona, dodajte naslednjo vrstico v datoteko Config.sys, kjer je pogon ena od črk abecede, ki sledi črki za zadnji pogon računalnika (Vključno s pogonom CD-ROM):
  lastdrive=pogon.
 6. Ko zaključite postopek z orodjem Fdisk, morate formatirati nove particije, preden jih lahko začnete uporabljati. Ko s tipko ESC zaprete orodje Fdisk, znova zaženite računalnik, da zaženete operacijski sistem Windows.

Formatiranje podrejenega trdega diska

Če želite formatirati nove particije, uporabite enega od naslednjih načinov, glede na datotečni sistem. Za datotečni sistem FAT16:
 1. Dvokliknite Moj računalnik, z desno miškino tipko kliknite pravkar ustvarjeno particijo, kliknite Format, Polno in nato še Začetek.
 2. Ko se zaključi postopek formatiranja, kliknite V redu, da zaprete pogovorno okno.
Za datotečni sistem FAT32:
 1. Kliknite Start, pokažite na Programi, Pripomočki, Sistemska orodja in kliknite Pretvornik pogona (FAT32) in nato še Naprej.
 2. V oknu Pogoni kliknite pogon, ki ga želite pretvoriti v datotečni sistem FAT32.
 3. Kliknite Naprej in nato V redu.
 4. Kliknite Naprej, Naprej in še enkrat Naprej.
 5. Ko se postopek pretvarjanja zaključi, kliknite Dokončaj.
OPOMBA: Ne uporabljajte stikala /s, ki ste ga uporabili pri nastavitvi pogona C. Pogon ali pogone je treba le formatirati za poznejšo uporabo (če ste ustvarili na primer dva pogona, je treba formatirati oba).

Če želite več informacij o ustvarjanju novih particij na podaljšani particiji ali na logičnih pogonih, glejte odsek »Ustvarjanje novih particij in formatiranje podaljšane particije in logičnih pogonov trdega diska« v nadaljevanju tega članka.


Izdelava novih particij in formatiranje podaljšane particije in logičnih pogonov trdega diska

S postopkom v tem odseku spreminjate velikost podaljšanih particij in logičnih pogonov ali pa jih združujete. Preden nadaljujete, naredite varnostne kopije vseh pomembnih podatkov na podaljšani particiji in logičnih pogonih. Če želite združiti ves prostor na trdem disku v eno particijo, uporabite postopek, opisan v odseku »Ustvarjanje particij in formatiranje nadrejenega trdega diska« v tem članku.

Ustvarjanje novih particij na podaljšani particiji in logičnih pogonih

OPOMBA: Na ta način ostaneta na trdem disku dve particiji ali več – primarna particija (običajno pogon C) in podaljšana particija. Tudi v primeru, ko uporabljate datotečni sistem FAT32, je velikost particije omejena na 8 GB, razen če nadgradite BIOS tako, da vključuje polno podporo za prekinitve 13. Če želite več informacij o tem, zakaj je je velikost omejena na 8 GB, kliknite naslednjo številko članka iz Microsotove zbirke znanja:
153550 Trdi disk omejen na particije velikosti 8 GB (Besedilo je morda v angleščini)
Če je trdi disk večji od 8 GB in ne uporabljate programa za prekrivanje diska ali programske opreme za upravljanje diskov, morate po vsaki ustvarjeni particiji (veliki 8 GB) ustvariti particijo za preostali prostor ter jo formatirati:
 1. Vstavite zagonsko datoteko v disketni pogon, znova zaženite računalnik in glede na operacijski sistem uporabite enega od naslednjih načinov. Če uporabljate zagonsko disketo za Windows 98, Windows 98 Second Edition ali Windows Me:

  1. Ko se prikaže meni Zagon Microsoft Windows 98, izberite možnost Zagon računalnika brez podpore za CD-ROM in pritisnite ENTER.
  2. V ukaznem pozivu vnesite fdisk in pritisnite ENTER.
  3. Glejte 2. korak.
  Če uporabljate zagonsko disketo za Windows 95:

  1. V ukaznem pozivu vnesite fdisk in pritisnite ENTER.
  2. Glejte 2. korak.
 2. Če je trdi disk večji od 512 MB, se prikaže naslednje sporočilo:
  Disk je večji od 512 MB. Ta različica operacijskega sistema Windows vsebuje izboljšano podporo za velike diske, ki nudi učinkovitejšo uporabo prostora na velikih diskih in dovoljuje, da se diski, večji od 2 GB, formatirajo kot en pogon.

  POMEMBNO: Če omogočite podporo za velike diske in na tem disku ustvarite nove pogone, ne boste imeli dostopa do njih z nekaterimi različicami operacijskega sistema Windows 95, Windows NT in starejšimi različicami programa Windows in MS-DOS-a. Poleg tega pa pripomočki za disk, ki niso posebej prilagojeni za datotečni sistem FAT32, ne bodo delovali na teh diskih. Če morate do diska dostopiti z drugimi operacijskimi sistemi ali s starejšimi pripomočki za disk, ne omogočite podpore za velike diske.

  Ali želite omogočiti podporo za velike diske (D/N)?
  Če želite uporabljati datotečni sistem FAT32, pritisnite D in nato ENTER. Če želite uporabljati datotečni sistem FAT16, pritisnite N in nato ENTER.Če želite več informacij o datotečnih sistemih FAT32 in FAT16, kliknite naslednjo številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
  118335 Največja dovoljena velikost particije z datotečnim sistemom FAT16 (Besedilo je morda v angleščini)
  154997 Opis datotečnega sistema FAT32 (Besedilo je morda v angleščini)
 3. Ko pritisnete ENTER, se prikaže naslednji meni Možnosti za pripomoček Fdisk:
  1. Priprava particije ali logičnega pogona za DOS
  2. Določitev aktivne particije
  3. Brisanje particije ali logičnega pogona za DOS
  4. Prikaz informacij o particijah
  5. Zamenjava trenutnega pogona trdega diska 
   (ta možnost je na voljo le, 
    če sta v računalnik vgrajena dva trda diska)
 4. Pritisnite 3 in nato še ENTER. Prikaže se naslednji meni:
  1. Brisanje primarne particije za DOS
  2. Brisanje podaljšane particije za DOS
  3. Brisanje logičnih pogonov v podaljšani particiji za DOS
  4. Brisanje particije, ki ni DOS
 5. Pritisnite 3 in nato še ENTER.
 6. Prikaže se zaslon Brisanje logičnih pogonov v podaljšani particiji za DOS s tabelo, v kateri so opisane lastnosti trdega diska, kot je prikazano v spodnjem primeru.
  Zmanjšaj tabeloRazširi tabelo
  PogOznaka nosilcaMBSystemRaba
  D:(Uporabniško določeno) 2047 FAT16 100%
  E:(Uporabniško določeno) 2047 FAT16 100%
  F:(Uporabniško določeno) 2047 FAT16 100%
  G:(Uporabniško določeno) 2047 FAT16 100%
  H:(Uporabniško določeno) 2047 FAT32 17%
  I:(Uporabniško določeno) 1498 NEZNAN 13%


  Skupna velikost podaljšane particije DOS je XXX Mbajtov (1Mbajt = 1.048.576 bajtov).

  OPOZORILO! Podatki na izbrisanem logičnem pogonu DOS bodo izgubljeni.

  Kateri pogon želite izbrisati? Vnesite črko pogona, ki ga želite izbrisati, in pritisnite ENTER.
 7. Ko vas računalnik pozove, da vnesete oznako nosilca za pogon, jo vnesite, če jo pogon ima.

  OPOMBA: Vnesite točno oznako ali pa pritisnite ENTER, če pogon nima oznake nosilca. Če vnesete napačno oznako nosilca, se prikaže naslednje sporočilo:
  Oznaka nosilca se ne ujema.
  Oznaka nosilca?
  Če vnesete pravilno oznako nosilca, se prikaže naslednje sporočilo:
  Ste prepričani (D/N)?
  Privzeti odgovor na to sporočilo je N. Če želite izbrisati pogon, pritisnite D in nato še ENTER. V tabeli se poleg črke izbrisanega pogona prikaže napis »Pogon izbrisan«.
 8. Ponavljajte korake od 3 do 7, dokler ne izbrišete vseh želenih pogonov. Ko končate, pritisnite ESC. Če odstranite vse logične pogone, se prikaže sporočilo »Ni logiičnih pogonov« in tabela spremenjenih ali izbrisanih črk pogonov. Za nadaljevanje pritisnite ESC.

  OPOMBA: Če želite povečati ali pomanjšati velikost logičnega pogona, to naredite sedaj. Če želite odstraniti podaljšano particijo, glejte 11. korak.
 9. S tipko 1 izberite možnost Priprava particije ali logičnega pogona za DOS iz menija Možnosti pripomočka Fdisk, s tipko 3 izberite možnost Priprava logičnih pogonov v podaljšani particiji za DOS iz menija Priprava particije ali logičnega pogona za DOS, nato pa pritisnite ENTER. Ko to naredite, se prikaže sporočilo »Ugotavljanje integritete pogona« in števec v odstotkih.

  OPOMBA: S tem korakom ne izbrišete podaljšane particije, ampak le logični pogoni v podaljšani particiji. Za spreminjanje velikosti logičnih pogonov ni treba odstraniti podaljšane particije. Če imate na primer en logični pogon v podaljšani particiji, ustvariti pa želite dva, najprej izbrišite logični pogon in ustvarite dva v logični particiji. Še vedno ste omejeni na skupni prostor podaljšane particije.
 10. Ko se postopek preverjanja pogona zaključi, se prikaže naslednje sporočilo:
  Skupna velikost podaljšane particije DOS je XXX Mbajtov (1Mbajt = 1.048.576 bajtov).

  Največja dovoljena velikost za logični pogon je XXX Mbajtov (X%)

  Vnesite velikost logičnega pogona v mega bajtih ali v odstotkih prostora na disku (%).
  Privzeta velikost je največja dovoljena, vendar lahko številko spremenite tako, da vnesete želeno velikost particije in nato pritisnete ENTER. Dvakrat pritisnite ESC, da zaprete orodje Fdisk in se vrnete v ukazni poziv, nato pa glejte 11. korak.
 11. Če želite odstraniti podaljšano particijo MS-DOS, pritisnite ESC, da se vrnete v meni Možnosti pripomočka Fdisk. S tipko 3 izberite možnost Izbriši particijo ali logični pogon DOS, pritisnite ENTER, s tipko 2 izberite možnost Izbriši podaljšano particijo DOS in nato pritisnite ENTER.
 12. Na zaslonu je prikazan trenutni trdi disk in informacije o njem. Podaljšana particija je navedena v stolpcu »Vrsta«. Na primer:
  Particija Stanje Vrsta Oznaka nosilca    MB    Sistem  Raba
  C:     1 A   PRI  DOS   (oznaka)   1200  FAT16  50%
  2         POD DOS   (oznaka)   1200  NEZNAN   50%
  
  Skupni prostor na disku je 2400 Mbajtov (1 Mbajt = 1048576 bajtov)
  Prikaže se tudi naslednje opozorilo:
  OPOZORILO! Podatki iz izbrisane podaljšane particije DOS bodo izgubljeni.

  Ali želite nadaljevati (D/N)?
 13. Pritisnite D in nato še ENTER, da izbrišete particijo. Prikaže se naslednje sporočilo:
  Podaljšana particija DOS izbrisana
  Za nadaljevanje pritisnite ESC
  OPOMBA: Če poskusite izbrisati podaljšano particijo MS-DOS, preden odstranite vse logične pogone, se prikaže naslednje sporočilo o napaki:
  Podaljšane particije DOS ni mogoče izbrisati, dokler obstajajo logični pogoni.
  Če se sporočilo prikaže, ponovite korake od 3 do 6, nato pa s korakoma 9 in 10 izbrišite podaljšano particijo MS-DOS.

  Prikaže se meni Možnosti pripomočka Fdisk. Če na trdem disku za del prostora ne ustvarite particije, operacijski sistem Windows ne prikaže polne velikosti trdega diska, ampak le prostor, ki je na voljo v particijah.

  POMEMBNO: Ko spremenite možnosti v pripomočku Fdisk ali izbrišete particije, se vsi podatki na particiji izbrišejo in jih ni mogoče povrniti. Preden izvedete ta postopek, se prepričajte, ali ga dobro razumete. Če želite začeti s čisto konfiguracijo ali če želite ponoviti trenutno konfiguracijo, naredite varnostne kopije vseh pomembnih podatkov, preden uporabite orodje Fdisk.
 14. Če želite uporabljati nedodeljen prostor na trdem disku, morate formatirati pogone. Ko uspešno zaženete orodje Format.com, se prikaže naslednje sporočilo:
  OPOZORILO: VSI PODATKI NA NEIZMENLJIVEM DISKOVNEM POGONU X: BODO IZBRISANI!
  Ali želite nadaljevati formatiranje (D/N)?
  Če želite formatirati pogon, pritisnite D in nato še ENTER.
 15. Ko se postopek formatiranja zaključi, se prikaže naslednje sporočilo: +
  Oznaka nosilca (11 znakov, ENTER – brez znakov)?
  OPOMBA: To je izbirna funkcija, s katero lahko poimenujete trdi disk. Vnesete lahko ime za pogon, sestavljeno iz največ enajstih znakov, ali pa imena ne dodelite in pritisnete ENTER.Pogosta vprašanja

 • Vprašanje: Zakaj orodje Fdisk ustvarja le particije velikosti 2 GB?

  Odgovor: Če ne morete ustvariti particij, večjih od 2 GB, ste morda pritisnili N ob pozivu za omogočenje podpore za velike diske ali pa imate nameščeno različico operacijskega sistema, ki ne podpira FAT32. Če uporabljate operacijski sistem Windows 95, lahko velikost pogona popolnoma izrabite le tako, da ustvarite več particij.

  OPOMBA: Če uporabljate komercialno različico Windows 95, je ne morete nadgraditi v različico Windows 95 OSR2.Če želite več informacij o vaši različici operacijskega sistema Windows 95 ali Windows 98, kliknite naslednjo številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
  158238 Kako ugotoviti, katera različica Windows 95/98/Me je nameščena (Besedilo je morda v angleščini)
 • Vprašanje: Imam programsko opremo, ki je večja od omejitve 504 MB. Ali jo lahko uporabljam?

  Odgovor: Preden uporabite programsko opremo za upravljanje diskov, se posvetujte s proizvajalcem programske opreme glede združljivosti .
 • Vprašanje: Imam programsko opremo ali pripomočke, ki podpirajo pogone, večje od omejitve 504 MB. Ali jih lahko uporabljam?

  Odgovor: Da, namestitev operacijskega sistema Windows 95 ali Windows 96 lahko kopirate s starega trdega diska na nov. Če želite več informacij o kopiranju namestitve operacijskega sistema Windows 95 ali Windows 98 na nov trdi disk, kliknite naslednjo številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
  166172 Kopiranje namestitve operacijskega sistema Windows 95/98 na nov trdi disk (Besedilo je morda v angleščini)
  Postopka, opisanega v tem članku, ne morete uporabljati za kopiranje namestitev operacijskega sistema Windows 95 ali Windows 98 na več računalnikov. Microsoft podpira le običajni postopek namestitve, opisan v dokumentaciji izdelka Windows 95 ali Windows 98.

Lastnosti

ID članka: 255867 - Zadnji pregled: 28. februar 2013 - Revizija: 3.0
Velja za:
 • Microsoft Windows 95
Ključne besede: 
kbenv kbhardware kbhowto kbsetup w2000setup KB255867

Pošlji povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com