Hogyan Lehet Használni az Fdisk és Format Segédprogramokat a Partícionáláshoz vagy egy Merevlemez Újrapartícionálásához

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 255867 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Ezt a cikket korábban a következ? néven tették közzé: HU255867
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

További információ

Hogyan használja az Fdisk és Format Segédprogramokat

Mielőtt telepíti az Operációs rendszerét, legelőször egy elsődleges partíciót kell létrehozni a számítógépe merevlemezén (Disk1), majd ezután kell valamilyen fájlrendszerre formázni a partíciót. Az Fdisk segédprogram egy MS-DOS-alapú segédprogram, amivel egy merevlemezt tud előkészíteni. Az Fdisk segédprogramot a partíciók létrehozására, változtatására, törlésére vagy a meglévő partíciók megjelenítésére tudja használni, valamint láthatja, hogy melyik betű melyik helyhez lett rendelve (elsődleges partíció, kiterjesztett partíció vagy logikai meghajtó). A Disk 1 tartalmazhat egy kiterjesztett partíciót, egy második merevlemez pedig egy elsődleges vagy kiterjesztett partíciót. Egy kiterjesztett partíció egy vagy több logikai MS-DOS meghajtót tartalmazhat.

Miután az Fdisk segédprogram segítségével partícionálta a merevlemezt, használja a Format segédprogramot, hogy a partíciókat formázza valamilyen fájlrendszerre. A fájl rendszer File Allocation Table (FAT) lehetőséget ad a merevlemeznek, hogy elfogadjon, tároljon és visszaadjon adatokat. A Windows 95 OEM Service Release 2 (OSR2), Windows 98, Windows 98 Second Edition, Windows Millennium Edition (Me), és a Windows 2000 támogatja a FAT16 és FAT32 fájlrendszert. Amikor az Fdisk segédprogramot futtatja egy olyan merevlemezen, ami nagyobb, mint 512 megabytes (MB), Jelzést kap, hogy válasszon az alábbi fájlrendzserek közül:
 • FAT16: Ennek a fájlrendszernek a maximálisan lefoglalható helye vagy meghajtó betűhöz rendelt mérete 2 gigabytes (GB). Például, ha FAT16 fájl rendszert használ és egy 6-GB méretű merevlemeze van, akkor három meghajtó betűjele lesz (C, D, és E), mindegyik 2 GB-s helyfoglalással. További információt a FAT16 fájlrendszerről, a következő Microsoft Knowledge Base cikkben talál::
  118335 Maximum Partition Size Using FAT16 File System
 • További információt a FAT16 fájlrendszerről, a következő Microsoft Knowledge Base cikkben talál:: FAT32: Ez a fájlrendszer azokat a meghajtókat támogatja melyeknek mérete 2 terabyte-ig terjed és a fájlokat kisebb szakaszokban tárolja, mint a FAT16 fájlrendszer. Ez azt eredményzi, hogy több szabad hely marad a merevlemezen. A FAT32 fájl rendzser nem támogatja azokat a meghajtókat, melyek 512 MB-nál kisebbek. továbii Információt a FAT32 fájlrendszerrel kapcsolatban, a következő Microsoft Knowledge Base cikkben talál::
  154997 Description of the FAT32 File System
Amikor az fdisk és a format segédprogramot futtatja, a Master Boot Record (MBR) és a file allocation tables lesz létrehozva. Az MBR és a file allocation tables tárolja a szükséges lemezgeometriát, ami lehetővé teszi a merevlemez számára, hogy fogadjon, tároljon ás visszaadjon adatokat. További információt az MS-DOS partícionálásról és egy merevlemez geometriai leírásáról a következő Microsoft Knowledge Base cikkben talál:
69912 MS-DOS Partitioning Summary


Lényeges Szempontok az Fdisk és Format Segédprogramok használata előtt

Vegye fontolóra a következő kérdéseket, mielőtt használja az Fdisk és Format segédprogramokat:
 • A merevlemez új? Ha nem, nézze meg a második kérdést.
  • Ez a merevlemez az egyetlen a számítógépben (master) vagy egy másodlagos (slave)?
  • Előkészítette a merevlemezt a gyártó utasításai szerint? Nagyon lényeges, hogy a merevlemez szabályai szerint (master vagy slave) állítsa be az átkötőket és a kábeleket.
  • Ellenőrizte, hogy a basic input/output system (BIOS) támogatja a merevlemezét vagy egy másodlagos merevlemezt? Ha nem, ellenőrizze az alaplaphoz kapott dokumentuációt vagy vegye fel a kapcsolatot a gyártóval. Rendszerint a BIOS-nak van egy automatikus merevlemez kereső lehetősége, mely konfigurálni tudja a meghajtót, azonban ezeket a beállításokat ellenőrizze a folytatás előtt.
  • Melyik fájlrendszert használja? Választhatja vagy a FAT16 vagy a FAT32 fájlrendszert. Ha nem nem biztos abban melyiket is akarja használni, akkor nézze meg a következő Microsoft Knowledge Base cikket:
   118335 Maximum Partition Size Using FAT16 File System
   154997 Description of FAT32 File System
 • A merevlemez már tartalmazott adatokat?
  • Biztonságba lett helyezve minden, az Ön számára fontos adat? Ha nem, készítsen biztonsági másolatot, mielőtt elkezdené a munkát. Amikor futtatja az fdisk parancsot, hogy létrehozzon, töröljön vagy megváltoztasson egy partíciót, minden adat azon a partíción véglegesen törlésre kerül. Jegyezze meg, hogy meg tudja nézni a jelenlegi partíció információt az adatok törlése nélkül is.

   További információt az MSBackup segédprogram telepítéséről, a következő Microsoft Knowledge Base cikkben talál:
   152561 How to Install Microsoft Backup
   Nézze meg a Súgó fájlt az MSBackup segédprogramban, hogy további információt kapjon a használatáról. Ha az MSBackup segédprogramot használja egy hordozható meghajtóval, akkor nézze meg a következő Microsoft Knowledge Base cikket:
   188575 How to Back Up to Removable Media Device Using Microsoft Backup
   Megjegyezzük, hogy a Windows Me-ben nincs backup segédprogram.
  • A merevlemezhez tartozik lemezkezelő program? Ha számítógépe használ ilyen szoftvert a nagy méretű merevlemezek támogatásához, akkor ne használja az Fdisk segédprogramot, amíg nem ellenőrizte azt a szoftver gyártójával. Ha nem biztos ebben, nézze meg a következő Microsoft Knowledge Base cikket vagy vegye fel a kapcsolatot a gyártóval:
   186057 How to Tell If Drive Overlay Program Is Installed in Windows
  • Meg van a szoftver hajlékony lemeze vagy CD-ROM-ja, mely egy újratelepítéshez szükséges lenne? Ellenőrizze, hogy megvan-e a szoftver, így újra tudja telepíteni a programot, miután partícionálta és formázta a meghajtót. Ha egy program frissítésével rendelkezik, ellenőrizze, hogy az eredeti termék "teljes" verziója meg van-e. A legtöbb frissítés leellenőrzi a frissítés jogosságát a telepítés előtt, amihez szükség van az eredeti "teljes verzióhoz. Ha nem találja a szoftver eredeti hajlékony lemezes vagy CD-ROM-os telepítőkészletét, vegye fel a kapcsolatot a szoftver gyártójával, mielőtt a folyamatokat elkezdi.
  • Elkészítette a frissített eszközmeghajtók biztonsági másolatát egy olyan meghajtón, melyet nem fog formázni vagy partícionálni? Ha rendelkezik periférikus eszközök frissített meghajtóival (pl. modem, nyomtatók, és így tovább.) ellenőrizze, hogy létezik-e biztonsági másolat ezekről egy olyan meghajtón, melyet nem fog formázni vagy partícionálni, hogy a késöbb telepítésre kerülő operációs rendszerben újra elérhetők legyenek.
 • Több kiterjesztett partíciót egyesíteni akar egyetlen partícióvá? Ha igen, nézze meg a "Hogyan Partícionálja és Formázza a Kiterejsztett Partíciókat és Logikai Meghajtókat egy Merevlemezen" szakaszt ebben a cikkben.
 • Rendelkezik Indítólemezzel? A Windows 95, a Windows 98, a Windows 98 Second Edition és a Windows Me lehetőséget ad egy indítólemez elkészítéséhez a Telepítés alatt. Ha ennek ellenére nincs meg az Indítólemez, akkor a követekzőket tegye:
  1. Helyezzen be egy hajlékonylemezt a meghajtóba (A meghajtó).
  2. Kattintson a Start gombra és mutasson a Beállítások -ra, majd kattintson a Vezérlőpult -ra. ezután duplán kattintson a Programok Hozzáadása ikonra.
  3. Kattintson a Lemez létrehozása gombra az Indítólemez fülön.
  4. Miután elkészítette az Indítólemezt, ellenőrizze is azt teszteléssel. Ehhez tegye be a hajlékonylemezt a meghajtóba, ha esetleg kivette, majd indítsa újra a számítógépet. Ha Windows 98 operációs rendszert használ, akkor meg fog jelenni egy indítómenü, Ha Windows 95 alapú számítógépet használ, akkor a parancssor jelenik meg.
 • Szüksége van egy Valós-módú CD-ROM támogatásra? Néhány CD-ROM meghajtóhoz szükséges valós-módú eszköz meghajtó. Ha úgy tervezi, hogy Windows 98-t fog használni a számítógépen, akkor az indítólemez tartalmaz egy általános, valós módú ATAPI CD-ROM és egy Small Computer System Interface (SCSI) meghajtót, melyek segítségével elérheti a CD-ROM meghajtót, ha a Windows 98 Indítólemezről bootol. Jegyezze meg, hogy ezek a CD-ROM meghajtók nem minden esetben, nem minden CD-ROM-l működnek. Ezek egyfajta ideiglenes helyettesítőként működnek, ha a CD-ROM valós módú meghajtója, melyet a gyártótól kapott esetleg nincs kéznél.

  MEGJEGYZÉS: Ha beteszi a Windows 98 Indítólemezt a meghajtóba, majd újraindítja a számítógépet, akkor lehet, hogy nem tudja megváltoztatni a CD-ROM-hoz rendelt meghajtó jelét (általában egy jellel tovább csúszik, mert egy random access memory [RAM] meghajtót hoz létre az Indítólemez), mert azzal a CD-ROM meghajtóval nem működnek a megszokott opciók. Nézze meg a hardverhez kapott dokumentációt vagy vegye fel a kapcsolatot a hardver gyártójával, hogy megszerezze a CD-ROM eszközmeghajtóját.


Hogyan Partícionáljon és Formázzon egy Master Merevlemezt

FONTOS : Ha a következő lépéseket olyan merevlemezen alkalmazza, mely nem üres, minden adat a merevlemezen véglegesen törlésre kerül.

Hogyan partícionáljon egy Master merevlemezt

A master merevlemez partícionálásához futtassa az fdisk parancsot:
 1. Tegye be az indítólemezt a meghajtóba és indítsa újra a számítógépet. Ezután használja a következő módszerek egyikét, attól függően, hogy milyen operációs rendszert használ. Egy Windows 98, Windows 98 Second Edition vagy Windows Me Indítólemez használatakor:

  1. Amikor a Windows Indítómenü megjelenik, válassza a Számítógép indítása CD-ROM támogatás nélkül menüpotot és nyomja meg az ENTER-t.
  2. A parancssorba gépelje be fdisk , és nyomja meg az ENTER-t.
  3. A 2. lépéssel folytassa!
  Egy Windows 95 Indítólemez használatakor:

  1. A parancssorba gépelje be fdisk , majd noymja meg az ENTER-t.
  2. A 2. lépéssel folytassa!
 2. Egy Windows 98, Windows 98 Second Edition vagy Windows Me Indítólemez használatakor: Ha a merevlemez nagyobb mint 512 MB, a következő üzenetet kapja:
  A számítógép 512 MB-nál nagyobb méretű lemezzel rendelkezik. A Windows ezen verziója fejlett támogatást nyújt nagy lemezekhez, sokkal hatékonyabban kihasználja a nagy meghajtók lemezterületét, és lehetővé teszi a 2GB-nál nagyobb lemezek egyetlen meghajtóként való formázását.

  FONTOS: Ha engedélyezi a nagy meghajtók kezelését, és új meghajtókat hoz létre a lemezen, nem fogja tudni elérni az új meghajtókat más rendszerekkel, többek között a Windows 95 és Windows NT egyes verzióival, továbbá a Windows és az MS-DOS korábbi verzióival. Ezenkívül a lemezes segédprogramok, amelyek nem kifejezetten a FAT32 fájlrendszerhez készültek, nem fogják tudni használni a lemezt. Ha más operációs rendszerekkel vagy korábbi lemezkezelő programokkal is használni kívánja a lemezt, ne engedélyezze azt a lehetőséget.

  Engedélyezni kívánja a nagy meghajtók kezelését (I/N). . . .?
  Ha használni szeretné a FAT32 fájlrendszert, nyomja meg az I gombot, majd az ENTER-t. Ha a FAT16 fájlrendzsert szeretné használni, akkor nyomja meg az N-t, majd az ENTER-t. További információt a FAT32 és FAT16 fájlrendszerekről, kattintson a következő Microsoft Knowledge Base cikk számára:
  118335 Maximum Partition Size Using FAT16 File System
  154997 Description of FAT32 File System
 3. Egy Windows 98, Windows 98 Second Edition vagy Windows Me Indítólemez használatakor: Miután megnyomta az ENTER-t, a következő Fdisk Kapcsolók menü jelenik meg:
  1. DOS partíció vagy logikai DOS meghajtó létrehozása
  2. Aktív partíció beállítása
  3. Partíció vagy logikai DOS meghajtó törlése
  4. Partíció információinak megjelenítése
  5. Aktuális merevlemezes meghajtó váltása
  Megjegyezzük, hogy az 5. kapcsoló csak abban az esetben érhető el, ha fizikailag két merevlemez van a számítógépben.
 4. Egy Windows 98, Windows 98 Second Edition vagy Windows Me Indítólemez használatakor: Nyomja meg az 1-t, hogy a DOS partíció vagy logikai DOS meghajtó létrehozása menüt válassza és nyomja meg az ENTER-t.
 5. Egy Windows 98, Windows 98 Second Edition vagy Windows Me Indítólemez használatakor: Nyomja meg az 1-t, hogy az Elsődleges DOS partíció létrehozása menüt válassza és nyomja meg az ENTER-t.
 6. Egy Windows 98, Windows 98 Second Edition vagy Windows Me Indítólemez használatakor: Miután megnyomta az Entert-t a következő üzenetet kapja:
  Az Elsődleges DOS partícióhoz a teljes lemezterületet szeretné használni?
  Miután megkapta ezt az üzenetet, a következő módszerek egyikét használja, a használt fájlrendszertől függően.

  FAT32 fájlrendszer esetében

  1. Ha az I-t nyomta meg a FAT32 fájlrendszerhez (a második lépésben) és a merevlemez egész területét a C meghajtóhoz rendeli, nyomja meg az I-t, majd az Entert.
  2. Nyomja meg az ESC billentyűt, majd még egyszer, hogy kilépjen az Fdisk segédprogramból, és visszatérjen a parancssorba.
  3. A 7. lépéssel folytassa.

  FAT16 fájlrendszer esetében

  Ha megnyomja az N-t, hogy a FAT16 fájlrendzsert válassza (a 2. lépésben), akkor elfogadja azt, hogy az alapértelmezett, 2GB-s maximális mérete lehet a partícionálásnak, vagy egyedileg megadhatja a partíció méretét.

  Az alapértelmezett partíció méret elfogadásához:

  1. Ha a merevlemez első 2GB-t a C meghajtóhoz akarja rendelni, nyomja meg az I-t, majd az ENTER-t.
  2. Nyomja meg az ESC billentyűt, hogy vissaztérjen a Kapcsolók menühöz és utána nézze meg a d lépést a követekző "A partíció méretének testreszabása" szakaszban.
  A partíció méretének testreszabása:

  1. Ha testre szeretné szabni a merevlemez partícióinak méretét, nyomja meg az N-t és utána az ENTER-t.
  2. Egy párbeszédpanel jelenik meg, amelybe be tudja gépelni azt a méretet, amit az Elsődleges particiónak szeretne megadni MB-ban vagy a lemezterület százalékában. Megjegyezzük, hogy azon a számítógépen, amelyen Windows 98 vagy Windows Me-t futtat, a Microsoft javaslata szerint az elsődleges partíciót minimálisan 500 MB-ra állítsa. Gépelje be a partíció méretét, amit el akar készíteni és nyomja meg az ENTER-t.
  3. Nyomja meg az ESC billentyűt, hogy visszatérjen a Kapcsolók menühöz.
  4. A merevlemez további területeinek meghajtójellel töténő ellátásához nyomja meg az 1-t és utána az ENTER-t.
  5. Nyomja meg a 2-t, hogy a Kiterjesztett DOS partíció létrehozása menükapcsolót válassza ki és nyomja meg az ENTER-t.
  6. Egy párbeszédpanelt kap, mely megmutatja a kiterjesztett partícióhoz használható legnagyobb tárterületet. Másra is beállíthatja a partíció méretét vagy az alapértelmezett értéknél marad. Megjegyzzük, hogy az alapértelmezett maximális méretet javasolt elfogadni, de szétválaszthatja a területet több meghajtó jel között is. Gépelje be a terület méretét, amit szeretne és nyomja meg az ENTER-t , majd után az ESC-t.
  7. A Logikai DOS meghajtó létrehozása a kiterjesztett DOS partícóban menü jelenik meg. Ez az a menü, amit arra használhat, hogy megmaradt merevlemez területet további meghajtójelhez társítsa. Gépelje be a terület méretét, amit a követekző meghajtójelhez kíván rendelni a A logikai meghajtó mérete megabájtban vagy százalékban (%) dobozba, majd nyomja meg az ENTER-t.
  8. Egy a létrehozott meghajtójelek és a hozzájuk tartozó méretek táblázata jelenik meg. Ha még van szabad terület a merevlemezen, akkor az megjelenik a táblázat alján. Ismételje meg az e-g lépéseket, amíg a következő üzenetet nem kapja:
   A kiterjesztett DOS partíció teljes elérhető mérete logikai meghajtóhoz van hozzárendelve.
  9. Miután megkapta ezt az üzenetet, nyomja meg az ESC billentyűt, hogy visszatérjen a Kapcsolók menühöz.
  10. Annak a partíciónak az aktiválásához, amelyről a bootolást tervezte (általában a C) nyomja meg 2-t hogy kijelölje a Aktív partíció beálítása menü kapcsolót, majd nyomja meg az ENTER-t.
  11. Amikor a következő üzenetet kapja, nyomja meg az 1-t és utána az ENTER-t:
   Üsse be annak a partíciónak a számát, amelyiket aktiválni szeretne.
  12. Nyomja meg az ESC-t, majd ismét az ESC-t, hogy az Fdisk segédprogramból kilépjen és visszatérjen a parancssorba. Ezután nézze meg a következő "Hogyan formázza a Merevlemezt " bekezdést.

Hogyan formázza a Merevlemezt

Miután létrehozta a partíciókat, formázni is kell azokat:
 1. Indítsa el a számítógépet az Indítólemezről.

  MEGJEGYZÉS: Ha Windows 95 Indítólemezt használ, akkor egy parancssor jelenik meg, így a 2. lépést hagyja ki. Ha Windows 98, Windows 98 Második kiadás vagy Windows ME Indítólemezt használ, válassza a A számítógép indítása CD-ROM támogatással menüpontot, amikor a Windows 98 Indítómenü megjelenik.
 2. Amikor a parancssor megjelenik, gépelje be format c: /s , és nyomja meg az ENTER-t. Ez a parancs átteszi a rendszerfájlokat is és akkor ajánlott használni, amikor a C meghajtót formázza (vagy az "aktív" meghajtót). Minden más partícióhoz gépelje be format meghajtó : (ahol meghajtó annak a partíciónak a jele, amelyet formázni szeretne).

  MEGJEGYZÉS: : Ha egy Rossz parancs vagy fájlnév hibaüzenetet kap, szükség van a Format.com kicsomagolására az Indítólemezről. Ehhez a következő parancsot gépelje be a parancssorban, majd nyomja meg az ENTER-t:
  extract ebd.cab format.com
  Miután a Format.com segédprogram ki lett csomagolva az Indítólemezre, gépelje be format c: /s abban az esetben, ha aktív partíciót formáz, vagy a format meghajtó : , ha olyan partíciót akar formázni, ami nem aktív.
 3. Amikor sikerül futtatni a Format.com segédprogramot, a következő üzenetet kapja:
  FIGYELEM, A C: NEM CSERÉLHETŐ LEMEZMEGHAJTÓN MINDEN ADAT EL FOG VESZNI.
  Folytatja a formázást (I/N)?
 4. Nyomja meg az I-t utána pedig az ENTER-t a C: meghajtó formázásához.
 5. Miután a formázási folyamat befejeződött a következő üzenetet kapja:
  Kötetcímke (11 karakter, ENTER nincs kötetcímke)?
  MEGJEGYZÉS: : Ez egy választható lehetőség, melyet arra használhat, hogy beírja a meghajtó nevét. Ezért vagy beír egy 11 karakter hosszúságú nevet, vagy üresen hagyja és megnyomja az ENTER-t.
Információt a kiterjesztett és logikai meghajtók újrapartícionálásáról, a "Hogyan Partícionálja és Formázza újra a Kiterejsztett Partíciókat és Logikai Meghajtókat egy Merevlemezen" bekezdésben kaphat.

Hogyan Partícionáljon és Formázzon egy Slave Merevlemezt

Hogyan Partícionáljon és Formázzon egy Slave Merevlemezt

Ha második merevlemezt szeretne a számítógépéhez csatlakoztatni, akkor szükség van az átközések ellenőrzésére mind a két, a master (original) és a Slave (új meghajtó) merevlemezen, hogy azok a gyártó szerint kiadott utasításoknak megfelelően vannak-e beállítva, hogy a számítógép helyesen ismerje fel azokat. Ellenőrizze, hogy a hardver helyesen lett beillesztve, majd a következő lépéseket tegye:
 1. Kattintson a Start , mutasson a Futtatás -ra és gépelje be command (Megjegyezzük, hogy a cmd parancs csak a Windows 2000 alapú számítógépeken működik).
 2. A parancsorban gépleje be a következőket fdisk , majd nyomja meg az ENTER-t. A következő menü jelenik meg:
  1. DOS partíció vagy logikai DOS meghajtó létrehozása
  2. Aktív partíció beállítása
  3. Partíció vagy logikai DOS meghajtó törlése
  4. Partíció információinak megjelenítése
  5. Aktuális merevlemezes meghajtó vátlása
  Megjegyezzük, hogy az 5. kapcsoló csak abban az esetben érhető el, ha fizikailag két merevlemez van a számítógépben.
 3. Nyomja meg az 5-t, majd az Enter-t. Amikor ezt megtette, a kijelölés az 1-s fizikai meghajtóról (master) a 2. fizikai meghajtóra (slave) kerül.
 4. Nyomja meg az 1-t, hogy a DOS partíció vagy logikai DOS meghajtó létrehozása menüt válassza és nyomja meg az ENTER-t, majd a 2. pontot válassza Kiterjesztett DOS partíció létrehozása menükapcsolót és nyomja meg az ENTER-t. Amikor ekészíti a slave meghajtó kiterjesztett MD- DOS partícióját, akkor a meghajtó jelölések nem változnak meg. Pl., ha az első meghajtón C és D partíciók vannak, a slave merevlemez mindaddig D-ként jelenik meg, amíg a slave meghajtót kiterjesztett partícióra nem állítja. Tehát, ha kihagyja ezt a lépést és egy másik elsődleges MS- DOS partíciót hoz létre a slave meghajtón, akkor az új meghajtó a D jelet kapja, és amit D-ként használt az E-lesz.
 5. Ahogy master meghajtóval is tette, tovább partícionálhatja a slave meghajtót is. Ha a számítógép nem ismeri fel az új meghajtót, szükség lehet a következő sor felvételére a Config.sys fájlban ahol: meghajtó az a jelölés, ami nagyobb mint a legutolsó jelölés a számítógépen (beleértve a CD-ROM meghajtót is):
  lastdrive= meghajtó
 6. Miután befejezte az Fdisk segédprogram használatát, formázza az új partíciókat, hogy használni tudja azokat. Miután kilépett ESC-l az Fdisk segédprogramból, indítsa újra a Windows-t vagy a számítógépet.

Hogyan Formázzon egy Slave Merevlemezt

Egy új partíció formázásához használja a követekző módszerek egyikét, a fájlrendszertől függően. FAT16 fájlrendszer esetében
 1. Duplán kattintson a Sajátgép ikonon, kattintson jobb egérgombbal azon a partíción, amit az előbb létrehozott, majd kattintson a Format -ra. Kattintson a Teljes -ra és után a Start -ra.
 2. Miután a formázási folyamat befejeződött, kattitnson az OK gombra, hogy a párbeszédablakot bezárja.
FAT32 fájlrendszer esetében
 1. Kattintson a Start gombra és mutasson a Programok után a Kellékek -re. Mutasson a Rendszereszközök -re és kattintson a Meghajtókonverter (FAT32) . Kattintson a, Tovább gombra.
 2. A Meghajtók dobozban kattintson arra a meghajtóra, amelyiket FAT32 fájlrendszerre szeretne konvertálni.
 3. Kattintson a Tovább -ra, majd kattintson az OK gombra.
 4. Kattintson a Követekző -re, majd ismét a Követekző -re. Kattintson harmadszor is a Következő gombra.
 5. Amikor a konvertálási folyamat befejeződöt, kattintson a Befejezés -re.
MEGJEGYZÉS: Ne használja a /s kapcsolót, amit a D meghajtó formázásánál alkalmazott. Csak annyira van szükség, hogy megformázza a meghajtót, vagy meghajtókat a használathoz. (pl. ha két új meghajtót hozott létre formázza min a két meghajtót).

Információt a kiterjesztett és logikai meghajtók újrapartícionálásáról, a "Hogyan Partícionálja és Formázza újra a Kiterejsztett Partíciókat és Logikai Meghajtókat egy Merevlemezen" bekezdésben kaphat.


Hogyan Partícionálja és Formázza újra a Kiterejsztett Partíciókat és Logikai Meghajtókat egy Merevlemezen

Ebben a bekezdésben található lépésekkel újraméretezheti vagy összevonhatja a kiterjesztett partíciót és logikai meghajtókat. Ellenőrizze, hogy egy friss biztonsági másolattal rendelkezik minden fontos adatról, melyek azon a partíción vannak, melyen a folyamatot elvégzi. Ha az egész merevlemezt egyetlen partícióba szeretné összerakni, akkor a "Hogyan partícionáljon és formázzon egy Master Merevlemezt " bekezdést nézze meg.

Hogyan Partícionálja újra a Kiterejsztett Partíciókat és Logikai Meghajtókat egy Merevlemezen

MEGJEGYZÉS: Amikor ezt a módszert használja, két vagy több partíció visszamaradhat a merevlemezen, egy elsődleges partíció (rendszerint a C meghajtó) és egy kiterjesztett partíció. Ugyanakkor, ha FAT32-s fájlrendszert használ, egy 8-GB-s partició korlát áll fenn mindaddig, amíg a BIOS-t nem frissíti, ami teljes támogatást nyújt a 13-s megszakítási kérelemnek. További információt, hogy miért van 8-GB korlát, a következő Microsoft Knowledge Base cikkben talál::
153550 Hard Disk Limited to 8-GB Partition
Ha egy 8GB-nál nagyobb merevlemezzel rendelkezik, és nem használ "disk overlay" vagy más diskkezelő programot, akkor szükség van a 8GB-s partíció után fennmaradt rész partíciónálására is:
 1. Helyezze az Indítólemezt a meghajtóba, indítsa újra a számítógépet és utána használja a követekző módzserek egyikét. Windows 98, Windows 98 Second Edition vagy Windows Me Indítólemez esetén:

  1. Amikor a Microsoft Windows 98 Indító menü megjelenik, válassza a Számítógép indítása CD-ROM támogatás nélkül menüpontot és nyomja meg az ENTER-t.
  2. A parancssorba gépelje be fdisk , és nyomja meg az ENTER-t.
  3. Menjen a 2. lépésre
  Windows 95 Indítólemez esetén:

  1. A parancssorba gépelje be fdisk , és után a nyomja meg az ENTER-t.
  2. Menjen a második lépésre.
 2. Windows 98, Windows 98 Second Edition vagy Windows Me Indítólemez esetén: Ha a merevlemez nagyobb mint 512 MB, a következő üzenetet kapja:
  A számítógép 512 MB-nál nagyobb méretű lemezzel rendelkezik. A Windows ezen verziója fejlett támogatást nyújt nagy lemezekhez, sokkal hatékonyabban kihasználja a nagy meghajtók lemezterületét, és lehetővé teszi a 2GB-nál nagyobb lemezek egyetlen meghajtóként való formázását.

  FONTOS: Ha engedélyezi a nagy meghajtók kezelését, és új meghajtókat hoz létre a lemezen, nem fogja tudni elérni az új meghajtókat más rendszerekkel, többek között a Windows 95 és Windows NT egyes verzióival, továbbá a Windows és az MS-DOS korábbi verzióival. Ezenkívül a lemezes segédprogramok, amelyek nem kifejezetten aFAT32 fájlrendszerhez készültek, nem fogják tudni használni a lemezt. Ha más operációs rendszerekkel vagy korábbi lemezkezelő programokkal is használni kívánja a lemezt, ne engedélyezze azt a lehetőséget.

  Engedélyezni kívánja a nagy meghajtók kezelését (I/N). . . .?
  Ha használni szeretné a FAT32 fájlrendszert, nyomja meg az I gombot, majd az ENTER-t. Ha a FAT16 fájlrendzsert szeretné használni, akkor nyomja meg az N-t, majd az ENTER-t. További információt a FAT32 és FAT16 fájlrendszerekről, kattintson a következő Microsoft Knowledge Base cikk számára:
  118335 Maximum Partition Size Using FAT16 File System
  154997 Description of FAT32 File System
 3. Windows 98, Windows 98 Second Edition vagy Windows Me Indítólemez esetén: Miután megnyomta az ENTER-t, a következő Fdisk Kapcsolók menü jelenik meg:
  1. DOS partíció vagy logikai DOS meghajtó létrehozása
  2. Aktív partíció beállítása
  3. Partíció vagy logikai DOS meghajtó törlése
  4. Partíció információinak megjelenítése
  5. Aktuális merevlemezes meghajtó váltása 
   (csak abban az esetben érhető el, ha fizikailag két merevlemez van a 
  számítógépben.)
 4. Windows 98, Windows 98 Second Edition vagy Windows Me Indítólemez esetén: Nyomja meg a 3-t és utána az ENTER-t. A következő menü jelennik meg:
  1. Elsődleges DOS partíció törlése
  2. Kiterjesztett DOS partíció törlése
  3. Logikai DOS meghajtó törlése a kiterjesztett DOS partícióban
  4. Nem DOS partíció törlése
 5. Windows 98, Windows 98 Second Edition vagy Windows Me Indítólemez esetén: Nyomja meg a 3-t és utána az ENTER-t.
 6. Windows 98, Windows 98 Second Edition vagy Windows Me Indítólemez esetén: A Logikai DOS meghajtó törlése a kiterjesztett DOS partícióban képernyő jelenik meg egy táblázattal, mely leírja a merevlemez jellemzőit, mint azt a következő példa is mutatja.
  A táblázat összecsukásaA táblázat kibontása
  D: (Felhasználó függő) 2047 FAT16 100%
  E: (Felhasználó függő) 2047 FAT16 100%
  F: (Felhasználó függő) 2047 FAT16 100%
  G: (Felhasználó függő) 2047 FAT16 100%
  H: (Felhasználó függő) 2047 FAT32 17%
  I: (Felhasználó függő) 1498 ISMERETLEN 13%


  A kiterjesztett DOS partíció: XXX Megabájt (1 Megabájt = 1048576 bytes).

  FIGYELMEZTETÉS! A törölt logikai DOS meghajtó adatai elvesznek.

  Melyik meghajtót kívánja törölni?
  Írja be a kötetcímkét, amelyiket törölni szeretne és nyomja meg az ENTER-t.
 7. Windows 98, Windows 98 Second Edition vagy Windows Me Indítólemez esetén: Amikor jelzést kap, hogy írja be a meghajtó Kötetcímke nevét, írja be a nevet, ha van neki.

  MEGJEGYZÉS: : Mindenképpen a pontos címkét gépelje be vagy nyomja meg az ENTER-t, ha nincs címke definiálva. Ha egy helytelen címkenevet ad meg, a következő üzenetet kapja:
  A kötetcímke nem egyezik.
  Beírta a Kötetcímkét?
  Ha helyesen írja be a kötetcímke nevét a következő üzenetet kapja:
  Biztos benne (I/N)?
  Az alapértelmezett válasz az N. Önnek az I-t kell megnyomni, és utána az ENTER-t a meghajtó törléséhez. A "meghajtó törölve lett" szavak jelennek meg a táblázátban a törölt meghajtó jele mellett.
 8. Windows 98, Windows 98 Second Edition vagy Windows Me Indítólemez esetén: Ismételje meg a 3-7 lépéseket, amíg ki nem törölt minden meghajtót, amit törölni szeretett volna. Amikor befejezte, nyomja meg az ESC billentyűt. Ha eltávolít minden logikai meghajtót, akkor a "Nincs logikai meghajtó definiálva" üzenet jelenik meg és törölt meghajtók táblázata. Nyomja meg az ESC-t a folytatáshoz.

  MEGJEGYZÉS: Ha újraméretezni szeretne egy logikai meghajtót vagy meghajtókat, nagyobbra vagy kisebbre állítani, tegye ezeket. Ha el akarja távolítani a kiterjesztett partíciót a 11. lépéssel folytassa.
 9. Windows 98, Windows 98 Second Edition vagy Windows Me Indítólemez esetén: Nyomja meg az 1-t, hogy a DOS partíció vagy logikai DOS meghajtó létrehozása menüt válassza az Fdisk Kapcsolók közül és nyomja meg a 3-t, hogy a Logikai DOS meghajtó létrehozása a kiterjesztett DOS partícióban menüpontot válassza ki a DOS partíció vagy logikai DOS meghajtó létrehozása menüből. Nyomja meg az ENTER-t. Amikor ezt megtette egy Meghajtó integritásának ellenőrzése üzenetet kap, egy százalékos számlálóval.

  MEGJEGYZÉS: Amikor ezt a lépést használja, a kiterjesztett partíció nem kerül törlésre, csak a logikai meghajtók a kiterjesztett partícióban. Nincs szükség a kiterjesztett partíció eltávolítására, hogy a logikai meghajtókat átméretezze. pl. ha egy logikai meghajtója van a kiterjesztett partícióban és két logikai meghajtót szeretne készíteni, törölje a logikai meghajtót és hozzon létre kettőt, Ne feledje, hogy a kiterjesztett partíció méretén belül dolgozhat.
 10. Windows 98, Windows 98 Second Edition vagy Windows Me Indítólemez esetén: Miután a meghajtó ellenőrzés befejejződött, a következő üzenetet kapja:
  A kiterjesztett DOS partíció: XXX Megabájt (1 Megabájt = 1048576 bytes).

  A logikai meghajtó mérete: XXX Mbytes (X%)

  A logikai meghajtó mérete megabájtban vagy százalékban (%).
  A Logikai meghajtó mérete az alapértelmezett méret, ugyanakkor megváltoztathatja ezt a számot, ha begépeli, amit Ön szeretne, majd nyomja meg az ENTER-t. Nyomja meg kétszer az ESC-t, hogy kilépjen az Fdiskből a parancssorba. A 11- lépéssel folytassa.
 11. Windows 98, Windows 98 Second Edition vagy Windows Me Indítólemez esetén: Ha a kiterjesztett MS-DOS partíciót szeretné eltávolítani, nyomja meg az ESC-t, hogy visszatérjen az Fdisk Kapcsolók Menühöz. Nyomja meg a 3-t, hogy kiválassz a DOS partíció vagy logikai DOS meghajtó törlése menüpontot, majd nyomja meg az ENTER-t. válassz a 2. pontot, a Kiterjesztett DOS partíció törlése pontot és nyomja meg az ENTER-t.
 12. Windows 98, Windows 98 Second Edition vagy Windows Me Indítólemez esetén: A képernyő az aktuális merevlemez meghajtókat és információit mutatja. A kiterjesztett partíció a Típus oszlopban van felsorolva. pl.:
  Partíció Állapot Típus Kötetcímke     Megabájt Rendszer  Felhasznált
  C:     1 A   PRI  DOS   (elnevezése) 1200  FAT16  50%
  2         EXT  DOS   (elnevezése) 1200  UNKNOWN 50%
  
  Teljes lemezterület: 2400 megabájt (1 megabájt = 1048576 bájt)
  A következő figyelmeztető üzentet is kapja:
  FIGYELMEZTETÉS! A törölt kiterjasztett DOS partíció adatai elvesznek.

  Kívánja folytatni? (I/N)
 13. Windows 98, Windows 98 Second Edition vagy Windows Me Indítólemez esetén: Nyomja meg az I-t és utána az ENTER-t a partíció törléséhez. A következő üzenetet kapja:
  A kiterjesztett DOS partíció törölve lett
  A folytatáshoz nyomja meg az ESC-t
  MEGJEGYZÉS: Ha megpróbálja törölni a kiterjesztett MS-DOS partíciót, mielőtt a logikai meghajtókat eltávolította volna a következő hibaüzenetet kapja:
  Nem lehet kiterjesztett DOS partíciót törölni, ha van logikai meghajtó.
  Ha ezt a hibaüzenetet kapja, ismételje meg a 3-6 lépéseket, és után a kövesse a 9-10 lépések utasításait a kiterjesztett MS-DOS partíció törléséhez.

  Az Fdisk Kapcsolók menü jelenik meg. Ha partícionálatlanul hagy lemezterületet, a Windows nem fogja megjeleníteni a merevlemez teljes méretét, csak az elérhetőt.

  FONTOS : Miután megváltoztatta az Fdisk beállításokat vagy partíciót törölt, a partíció adatai törlésre kerültek és visszaállítani nem lehet őket. Nagyon biztos legyen abban, hogy érti ezeket a folyamatokat, mielőtt megpróbálja követni azokat. Ha egy tiszta konfigurációval szeretne kezdeni, mentsen le mindent, ami lényeges, mielőtt az Fdisk segédprogramot használja!
 14. Windows 98, Windows 98 Second Edition vagy Windows Me Indítólemez esetén: Ha egy nem partícionált területet szeretne használni, akkor formázni kell a meghajtót. Amikor sikeresen futtatta a format.com segédprogramot, a követekző üzenetet kapja:
  FIGYELMEZTETÉS, MINDEN ADAT A X MEREVLEMEZRŐL: EL FOG VESZNI!
  Folytatja a formázást (I/N)?
  Nyomja meg az I-t, és utána az ENTER-t a meghajtó formázásához..
 15. Windows 98, Windows 98 Second Edition vagy Windows Me Indítólemez esetén: Miután a formázási folyamat befejeződött, a következő üzenetet kapja:
  Kötetcímke (11 karakter, ENTER-nincs kötetcímke)?
  MEGJEGYZÉS: Ez egy választható lehetőség, melyet arra használhat, hogy beírja a meghajtó nevét. Ezért vagy beír egy 11 karakter hosszúságú nevet, vagy üresen hagyja és megnyomja az ENTER-t.Gyakran Feltett Kérdések

 • Kérdés: Miért csak 2GB helyet tud egyszerre partícionálni az Fdisk segédprogram?

  Válasz: Ha csak 2GB helyet tud egyidejűleg partícionálni, akkor az N-t kell megnyomnia, amikor nagy merevlemezek támogatását kellene engedélyezni vagy a Windows olyan verzióját futtatja, mely nem támogatja a FAT32-t. Ha Windows 95-t vagy korábbi verziót futtat, akkor több partíciót kell létrehozni, hogy a teljes merevlemez méretet használni tudja.

  MEGJEGYZÉS: Ha a Windows 95 első verzióját futtatja, nem tud frissíteni Windows 95 OSR2-re. További Információt az Ön által használt Windows 95 vagy Windows 98 verzióról, a következő Microsoft Knowledge Base cikkben talál:
  158238 Hogyan lehet megállapítani, hogy melyik Windows 95/98 verziót használja in Use
 • További Információt az Ön által használt Windows 95 vagy Windows 98 verzióról, a következő Microsoft Knowledge Base cikkben talál: Kérdés: Egy olyan szoftverrel rendelkezem, melynek mérete nagyobb mint 504 MB-s korlát. Tudom az használni?

  Válasz: A kompatibilitás végett, ellenőrizze le a szoftver gyártójával, mielőtt valamilyen lemezkezelő szoftver alkalmazna.
 • További Információt az Ön által használt Windows 95 vagy Windows 98 verzióról, a következő Microsoft Knowledge Base cikkben talál: Kérdés: Egy olyan szoftverem van, mely az 504 MB-korlátnál nagyobb meghajtókat támogatja. Tudom használni?

  Válasz: Igen, másolja a Windows 95 vagy Windows 98 telepítést a régi merevlemezről az újra. További információt, hogy hogyan lehet duplikálni a Windows 95 vagy Windows 98 telepítést, a következő Microsoft Knowledge Base cikkben talál:
  166172 Duplicating Windows 95/98 Installation to a New Hard Disk
  Megjegyezzük, hogy ez a módszer nem használható a Windows 95 vagy Windows 98 telepítések másolására több számítógépre. A Microsoft, csak a szabványos Telepítési folyamatot támogatja, ahogy az a Windows 95 vagy Windows 98 termékdokumentációban van leírva.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 255867 - Utolsó ellenőrzés: 2004. december 29. - Verziószám: 3.3
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 98 Standard Edition
 • Microsoft Windows 98 Second Edition
 • Microsoft Windows 95
 • Microsoft Windows 95
 • Microsoft Windows 95
 • Microsoft Windows 95
 • Microsoft Windows 2000 Professional Edition
 • Microsoft Windows 2000 Server
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
 • Microsoft Windows Millennium Edition
Kulcsszavak: 
kbhowto kbwinme kbtool kbenv kbhw win98se win98 win95 w2000setup KB255867
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com