Artikkelin tunnus: 255867 - Näytä tuotteet, joita tämä artikkeli koskee.
Tämä artikkeli on aiemmin julkaistu tunnuksella FI255867
Laajenna kaikki | Kutista kaikki

Tällä sivulla

Yhteenveto

Enemmän tietoa

Fdisk- ja Format-työkalujen käyttäminen

Ennen kuin asennat käyttöjärjestelmän, sinun on luotava ensisijainen osio tietokoneen kiintolevylle (levylle 1) ja alustettava sitten osiolle tiedostojärjestelmä. Fdisk-työkalu on MS-DOS-työkalu, jonka avulla voit valmistella (osioida) kiintolevyn. Fdisk-työkalun avulla voit luoda, muuttaa, poistaa tai näyttää kiintolevyn nykyiset osiot. Jokaiselle määritetylle kiintolevyn tilalle (ensisijaiselle osiolle, jatko-osiolle tai loogiselle asemalle) on määritetty asemakirjain. Ensimmäinen levy voi sisältää yhden jatko-osion ja toinen kiintolevy voi sisältää ensisijaisen osion tai jatko-osion. Jatko-osio voi sisältää yhden tai useita loogisia MS-DOS-asemia.

Kun olet osioinut kiintolevyn Fdisk-työkalun avulla, alusta osioihin tiedostojärjestelmä Format-työkalulla. FAT (File Allocation Table) -tiedostojärjestelmää käytettäessä kiintolevy voi hyväksyä, tallentaa ja hakea tietoja. Windows 95 OEM Service Release 2 (OSR2), Windows 98, Windows 98 Second Edition, Windows Millennium Edition (Me) ja Windows 2000 tukevat FAT16- ja FAT32-tiedostojärjestelmiä. Kun suoritat Fdisk-työkalun yli 512 megatavun kokoiselle kiintolevylle, sinua kehotetaan valitsemaan jokin seuraavista tiedostojärjestelmistä:
 • FAT16: Tässä tiedostojärjestelmässä on enintään 2 gigatavua jokaista tilavarausta tai asemakirjainta kohden. Jos käytössäsi on esimerkiksi FAT16-tiedostojärjestelmä ja 6 gigatavun kiintolevy, voit käyttää kolmea asemakirjainta (C, D ja E), joille jokaiselle varataan 2 gigatavua tilaa. Saat lisätietoja FAT16-tiedostojärjestelmästä napsauttamalla alla olevaa artikkelin numeroa, jolloin pääset lukemaan artikkelin Microsoft Knowledge Base -tietokannassa:
  118335 Maximum Partition Size Using FAT16 File System
 • Saat lisätietoja FAT16-tiedostojärjestelmästä napsauttamalla alla olevaa artikkelin numeroa, jolloin pääset lukemaan artikkelin Microsoft Knowledge Base -tietokannassa: FAT32: Tämä tiedostojärjestelmä tukee enintään 2 teratavun asemia ja tallentaa tiedostot pienempiin kiintolevyn osioihin kuin FAT16-tiedostojärjestelmä. Näin kiintolevylle jää enemmän vapaata tilaa. FAT32-tiedostojärjestelmä ei tue alle 512 Mt:n asemia. Saat lisätietoja FAT32-tiedostojärjestelmästä napsauttamalla alla olevaa artikkelin numeroa, jolloin pääset lukemaan artikkelin Microsoft Knowledge Base -tietokannassa:
  154997 Description of the FAT32 File System
Kun suoritat Fdisk- ja Format-komennot, järjestelmä luo pääkäynnistystietueen (Master Boot Record, MBR) ja tilanvaraustaulukot. Pääkäynnistystietue ja tilanvaraustaulukot sisältävät tarvittavan levytiedot, joiden avulla kiintolevy voi hyväksyä, tallentaa ja hakea tietoja. Saat lisätietoja MS-DOS-osioinnista ja kiintolevyistä napsauttamalla alla olevan artikkelin numeroa, jolloin pääset lukemaan artikkelin Microsoft Knowledge Base -tietokannassa:
69912 MS-DOS Partitioning Summary


Tärkeää huomioon otettavaa ennen Fdisk- ja Format-työkalujen käyttämistä

Mieti seuraavia kysymyksiä ennen Fdisk- ja Format-työkalujen käyttämistä:
 • Onko kiintolevy uusi? Jos ei, siirry seuraavaan kysymykseen.
  • Onko tämä kiintolevy tietokoneen ainoa (ensisijainen) kiintolevy vai toinen (toissijainen) kiintolevy?
  • Oletko valmistellut kiintolevyn sen valmistajan ohjeiden mukaisesti? On tärkeää määrittää hyppyjohtimet ja kaapelit kiintolevyn roolin (ensisijainen tai toissijainen) mukaan.
  • Oletko tarkistanut, että BIOS (Basic Input/Output System) tukee kiintolevyä tai toista kiintolevyä? Jos et, tarkista asia emolevyn mukana toimitetuista ohjeista tai valmistajalta. Yleensä BIOS tunnistaa ja määrittää kiintolevyn automaattisesti, mutta sinun pitää varmistaa tämä ennen jatkamista.
  • Mitä tiedostojärjestelmää haluat käyttää? Voit käyttää FAT16- tai FAT32-tiedostojärjestelmää. Jos et ole varma siitä, kumpaa tiedostojärjestelmää haluat käyttää, tarkastele seuraavia Microsoft Knowledge Base -tietokannan artikkeleita:
   118335 Maximum Partition Size Using FAT16 File System
   154997 Description of the FAT32 File System
 • Sisältääkö kiintolevy jo tietoa?
  • Oletko varmuuskopioinut kaikki tärkeät tiedot? Jos et, varmuuskopioi tiedot ennen jatkamista. Kun luot, poistat tai muutat osion Fdisk-komennolla, kaikki osion tiedot poistetaan pysyvästi. Huomaa, että voit tarkastella nykyisiä osiotietoja poistamatta kiintolevyn tietoja.

   Saat lisätietoja MSBackup-apuohjelman asentamisesta napsauttamalla alla olevaa artikkelin numeroa, jolloin pääset lukemaan artikkelin Microsoft Knowledge Base -tietokannassa:
   152561 How to Install Microsoft Backup
   Lue MSBackup-apuohjelman ohjeesta, miten apuohjelmaa käytetään. Jos haluat käyttää MSBackup-apuohjelmaa irtotaltiolaitteen kanssa, lue seuraava Microsoft Knowledge Base -tietokannan artikkeli:
   188575 How to Back Up to Removable Media Device Using Microsoft Backup
   Huomaa, että varmuuskopioapuohjelmaa ei toimiteta Windows Me:n kanssa.
  • Onko kiintolevyllä aseman kerrostusohjelmisto tai levynhallintaohjelma? Jos tietokone käyttää aseman kerrostusohjelmistoa tukemaan suuria kiintolevyjä, älä käytä Fdisk-työkalua ennen yhteyden ottamista ohjelmiston valmistajaan. Jos et ole varma, lue seuraava Microsoft Knowledge Base -tietokannan artikkeli tai ota yhteys ohjelmiston valmistajaan ennen jatkamista:
   186057 How to Tell If Drive Overlay Program Is Installed in Windows
  • Onko sinulla levykkeet tai CD-levyt, joilta voit asentaa ohjelmat uudelleen? Varmista, että sinulla on tarvittavat asennustietovälineet ohjelmien uudelleenasentamiseen aseman osioinnin ja alustuksen jälkeen. Jos ostit päivityksen johonkin ohjelmaan, varmista, että sinulla on alkuperäisen ohjelman täysi versio. Monet päivitykset suorittavat tarkistuksen ennen niiden asentamista. Jos et löydä alkuperäisiä levykkeitä tai CD-levyjä, ota yhteys ohjelman valmistajaan ennen jatkamista.
  • Oletko tallentanut päivitetyt laiteohjaimet johonkin muuhun tietovälineeseen kuin asemaan, jonka aiot alustaa ja osioida? Jos olet asentanut lisälaitteellesi (esimerkiksi modeemille tai tulostimelle) päivitetyn laiteohjaimen, varmista, että varmuuskopioit laitteen uuden ohjaimen johonkin muuhun tietovälineeseen kuin siihen asemaan, jonka aiot alustaa ja osioida, jotta voit asentaa ohjaimen käyttöjärjestelmän asentamisen jälkeen.
 • Haluatko yhdistää useita jatko-osioita yhdeksi jatko-osioksi? Jos haluat, lue tämän artikkelin "Kiintolevyn jatko-osion ja loogisten asemien uudelleenosioiminen ja alustaminen" -kohta.
 • Onko sinulla käynnistyslevyke? Windows 95, Windows 98, Windows 98 Second Edition ja Windows Me kehottavat sinua luomaan käynnistyslevykkeen asennuksen aikana. Jos sinulla ei ole käynnistyslevykettä, toimi seuraavasti:
  1. Aseta tyhjä levyke levykeasemaan (asema A).
  2. Napsauta Käynnistä-painiketta, valitse Asetukset, valitse sitten Ohjauspaneeli ja kaksoisnapsauta sen jälkeen Lisää tai poista sovellus -kuvaketta.
  3. Valitse Käynnistyslevyke-välilehdestä Luo levyke.
  4. Kun olet luonut käynnistyslevykkeen, kokeile sen toimivuutta. Voit kokeilla toimivuutta asettamalla levykkeen levykeasemaan ja käynnistämällä tietokoneen uudelleen. Jos käyttöjärjestelmä on Windows 98, näyttöön tulee käynnistysvalikko. Jos käyttöjärjestelmä on Windows 95, näyttöön tulee komentokehote.
 • Tarvitsetko reaalitilan CD-asematukea? Jotkin CD-asemat vaativat reaalitilan laiteohjaimet toimiakseen. Jos aiot käyttää tietokoneessa Windows 98 -käyttöjärjestelmää, voit ottaa CD-asemat käyttöön käynnistyslevykkeellä olevilla yleisillä reaalitilan ATAPI- ja SCSI-ohjaimilla. Huomaa, että nämä CD-asemaohjaimet eivät välttämättä toimi kaikkien CD-asemien kanssa, mutta ne saattavat toimia korvikkeina, jos CD-asemasi mukana toimitettuja reaalitilan CD-asemaohjaimia ei ole käytettävissä.

  HUOMAUTUS: Jos asetat Windows 98 -käynnistyslevykkeen levykeasemaan ja käynnistät tietokoneen uudelleen, et välttämättä pysty vaihtamaan CD-asemasi asemakirjaimeen (yleensä yhtä kirjainta CD-aseman tavallisen asemakirjaimen jälkeen, sillä käynnistyslevyke luo RAM-aseman), sillä nämä ohjaimet eivät toimi CD-aseman kanssa. Lue laitteiston mukana toimitetut ohjeet tai ota yhteys laitteiston valmistajaan sen selvittämiseksi, miten voit hankkia CD-aseman laiteohjaimet.


Ensisijaisen kiintolevyn osioiminen ja alustaminen

TÄRKEÄÄ: Jos suoritat seuraavat vaiheet kiintolevylle, joka ei ole tyhjä, menetät kaikki kiintolevyn tiedot pysyvästi.

Ensisijaisen kiintolevyn osioiminen

Voit osioida ensisijaisen kiintolevyn Fdisk-komennolla seuraavasti:
 1. Aseta käynnistyslevyke levykeasemaan, käynnistä tietokone uudelleen ja toimi jollakin seuraavista tavoista tietokoneen käyttöjärjestelmän mukaan. Windows 98-, Windows 98 Second Edition- tai Windows Me -käynnistyslevyke:

  1. Kun näyttöön tulee Microsoft Windows 98:n käynnistysvalikko, valitse tietokoneen käynnistäminen ilman CD-asematukea ja paina ENTER.
  2. Kirjoita komentokehotteeseen fdisk ja paina ENTER.
  3. Siirry vaiheeseen 2.
  Windows 95 -käynnistyslevyke:

  1. Kirjoita komentokehotteeseen fdisk ja paina ENTER.
  2. Siirry vaiheeseen 2.
 2. Windows 98-, Windows 98 Second Edition- tai Windows Me -käynnistyslevyke: Jos kiintolevy on suurempi kuin 512 megatavua, näyttöön tulee seuraava sanoma:
  Tietokoneeseen on asennettu yli 512 Mt:n kokoinen levy. Tämä Windows-versio sisältää parannetun suurten levyjen tuen, jonka ansiosta suurten levyjen tila saadaan tehokkaammin käyttöön ja yli 2 Gt:n levyt voidaan alustaa yhdeksi asemaksi.

  TÄRKEÄÄ: Jos otat käyttöön suurten levyjen tuen ja luot tälle levylle uusia asemia, et pääse käyttämään uusia asemia muista käyttöjärjestelmistä, esimerkiksi joistakin Windows 95- ja Windows NT -versioista tai aikaisemmista Windows- ja MS-DOS-versioista. Myöskään muut kuin nimenomaan FAT32-tiedostojärjestelmälle tarkoitetut levyapuohjelmat eivät toimi tätä levyä käytettäessä. Mikäli tarkoituksena on käyttää tätä levyä muiden käyttöjärjestelmien tai vanhempien levyapuohjelmien kanssa, älä ota käyttöön suurten levyjen tukea.

  Otetaanko suurten levyjen tuki käyttöön?
  Jos haluat käyttää FAT32-tiedostojärjestelmää, paina Y ja sen jälkeen ENTER. Jos haluat käyttää FAT16-tiedostojärjestelmää, paina N ja sen jälkeen ENTER. Saat lisätietoja FAT32- ja FAT16-tiedostojärjestelmistä napsauttamalla alla olevia artikkelien numeroita, jolloin pääset lukemaan artikkelit Microsoft Knowledge Base -tietokannassa:
  118335 Maximum Partition Size Using FAT16 File System
  154997 Description of the FAT32 File System
 3. Windows 98-, Windows 98 Second Edition- tai Windows Me -käynnistyslevyke: Kun painat ENTER, näyttöön tulee seuraava Fdiskin Asetukset-valikko:
  1. Luo DOS-osio tai looginen DOS-asema
  2. Aseta aktiivinen osio
  3. Poista osio tai looginen DOS-asema
  4. Näytä osiotiedot
  5. Vaihda nykyinen umpilevyasema
  Huomaa, että vaihtoehto 5 on käytettävissä vain, jos tietokoneessa on kaksi fyysistä kiintolevyä.
 4. Windows 98-, Windows 98 Second Edition- tai Windows Me -käynnistyslevyke: Valitse Luo DOS-osio tai looginen DOS-asema painamalla 1. Paina sitten ENTER.
 5. Windows 98-, Windows 98 Second Edition- tai Windows Me -käynnistyslevyke: Valitse Luo ensisijainen DOS-osio painamalla 1. Paina sitten ENTER.
 6. Windows 98-, Windows 98 Second Edition- tai Windows Me -käynnistyslevyke: Kun olet painanut ENTER, näyttöön tulee seuraava sanoma:
  Haluatko käyttää ensisijaisen DOS-osion suurinta käytettävissä olevaa kokoa?
  Kun tämä sanoma tulee näyttöön, toimi jollain seuraavista tavoista valitun tiedostojärjestelmän mukaan.

  FAT32-tiedostojärjestelmä

  1. Jos valitset FAT32-tiedostojärjestelmän painamalla Y vaiheessa 2 ja haluat määrittää kaiken kiintolevytilan asemalle C, paina Y ja paina ENTER.
  2. Paina ESC. Sulje sitten Fdisk-työkalu ja palaa komentokehotteeseen painamalla ESC.
  3. Siirry vaiheeseen 7.

  FAT16-tiedostojärjestelmä

  Jos valitset FAT16-tiedostojärjestelmän painamalla N vaiheessa 2, voit hyväksyä osion oletuskoon (2 gigatavua) tai mukauttaa osion kokoa.

  Voit hyväksyä osion oletuskoon seuraavasti:

  1. Jos haluat määrittää kiintolevyn ensimmäiset 2 gigatavua asemalle C, paina Y ja paina ENTER.
  2. Palaa Asetukset-valikkoon painamalla ESC. Siirry sitten seuraavan "Osion koon mukauttaminen" -kohdan vaiheeseen D.
  Osion koon mukauttaminen:

  1. Jos haluat mukauttaa osioiden (joita vastaavat asemien kirjaimet) kokoa kiintolevyllä, paina N ja paina ENTER.
  2. Näyttöön tulee valintaikkuna, johon voit kirjoittaa haluamasi ensisijaisen osion koon megatavuina tai prosentteina levytilasta. Huomaa, että Microsoft suosittelee Windows 98- tai Windows Me -tietokoneiden ensisijaisen osion kooksi vähintään 500:aa megatavua. Kirjoita luotavan osion koko ja paina sitten ENTER.
  3. Palaa Asetukset-valikkoon painamalla ESC.
  4. Määritä asemakirjaimet kiintolevyn jäljellä olevalle tilalle, paina 1 ja paina ENTER.
  5. Valitse Luo DOS-jatko-osio painamalla 2. Paina sitten ENTER.
  6. Näyttöön tulee valintaikkuna, jossa näkyy jatko-osiolle käytettävissä oleva enimmäistila. Voit säätää osion kokoa tai käyttää oletuskokoa. Huomaa, että on suositeltavaa käyttää annettua enimmäistilaa, mutta voit jakaa tilan usean aseman kirjaimen kesken. Kirjoita haluamasi koko, paina ENTER ja sen jälkeen ESC.
  7. Näyttöön tulee Luo loogiset DOS-asemat DOS-jatko-osioon -valikko. Käytä tätä valikkoa jäljellä olevan kiintolevytilan määrittämiseen muille asemakirjaimille. Kirjoita seuraavalle asemakirjaimelle määritettävän levytilan määrä Anna loogisen aseman koko Mtavuina tai prosentteina levytilasta -ruutuun ja paina sen jälkeen ENTER.
  8. Näyttöön tulee taulukko, jossa on luomasi asemakirjain sekä kyseisen aseman levytila. Jos kiintolevylle jää vapaata tilaa, se näkyy taulukon alaosassa. Toista vaiheet E - G, kunnes näyttöön tulee seuraava sanoma:
   DOS-jatko-osion kaikki käytettävissä oleva tila on annettu loogisille asemille.
  9. Kun näet tämän sanoman, palaa Asetukset-valikkoon painamalla ESC.
  10. Aktivoi käynnistysosio (yleensä asema C), valitse Aseta aktiivinen osio -valikkovaihtoehto painamalla 2 ja paina ENTER.
  11. Kun näyttöön tulee seuraava sanoma, paina 1 ja paina ENTER:
   Anna aktiiviseksi tehtävän osion numero.
  12. Paina ESC. Sulje sitten Fdisk-työkalu ja palaa komentokehotteeseen painamalla ESC. Lue sitten tämän artikkelin seuraava kohda "Kiintolevyn alustaminen".

Kiintolevyn alustaminen

Kun olet luonut osiot, sinun on alustettava ne:
 1. Käynnistä tietokone uudelleen niin, että käynnistyslevyke on levykeasemassa.

  HUOMAUTUS: Jos käytät Windows 95 -käynnistyslevykettä, näyttöön tulee komentokehote ja voit siirtyä vaiheeseen 2. Jos käytät Windows 98-, Windows 98 Second Edition- tai Windows Me -käynnistyslevykettä, valitse näyttöön tulevasta käynnistysvalikosta tietokoneen käynnistäminen ilman CD-asematukea.
 2. Kun näyttöön tulee komentokehote, kirjoita format c: /s ja paina sitten ENTER. Tämä komento siirtää järjestelmätiedostot. Sitä tulee käyttää vain C-asemaa (tai aktiivista asemaa) alustettaessa. Kirjoita muiden osioiden kohdalla format asema: (jossa asema on alustettavan osion asemakirjain).

  HUOMAUTUS: Jos näyttöön tulee virhesanoma virheellisestä komennosta tai tiedostonimestä, saatat joutua purkamaan Format.com-työkalun käynnistyslevykkeelle. Voit tehdä tämän kirjoittamalla komentokehotteeseen seuraavan komennon ja painamalla ENTER:
  extract ebd.cab format.com
  Kun Format.com-työkalu on purettu käynnistyslevykkeelle, kirjoita format c: /s komentokehotteeseen, jolloin aktiivinen osio alustetaan, tai alusta muu kuin aktiivinen osio kirjoittamalla format asema:.
 3. Kun suoritat Format.com-työkalun onnistuneesti, näyttöön tulee seuraava sanoma:
  VAROITUS, KAIKKI TIEDOT LEVYASEMASSA C MENETETÄÄN!
  Jatketaanko alustusta?
 4. Paina K ja sen jälkeen ENTER, jos haluat alustaa C-aseman.
 5. Kun alustus on valmis, näyttöön tulee seuraava sanoma:
  Levyn nimi (11 merkkiä, ENTER = ei nimeä)?
  HUOMAUTUS: Tämä on valinnainen ominaisuus, jonka avulla voit antaa asemalle nimen. Voit kirjoittaa asemalle joko 11-merkkisen nimen tai jättää nimen tyhjäksi painamalla ENTER.
Lisätietoja jatko-osion ja loogisten asemien uudelleenosioimisesta on tämän artikkelin "Kiintolevyn jatko-osion ja loogisten asemien uudelleenosioiminen ja alustaminen" -kohdassa.

Toissijaisen kiintolevyn uudelleenosioiminen ja alustaminen

Toissijaisen kiintolevyn uudelleenosioiminen

Jos haluat lisätä tietokoneeseen toisen kiintolevyn (toissijaisen kiintolevyn), sinun on varmistettava, että sekä ensisijaisen (alkuperäisen) että toissijaisen (uuden) levyn hyppyjohtimet on asetettu valmistajan ohjeiden mukaisesti niin, että tietokone voi tunnistaa kiintolevyt. Varmista, että laitteisto on asennettu oikein, ja toimi seuraavasti:
 1. Napsauta Käynnistä-painiketta, valitse Suorita ja kirjoita command (huomaa, että cmd-komento toimii vain Windows 2000 -tietokoneissa).
 2. Kirjoita komentokehotteeseen fdisk ja paina ENTER. Näyttöön tulee seuraava valikko:
  1. Luo DOS-osio tai looginen DOS-asema
  2. Aseta aktiivinen osio
  3. Poista osio tai looginen DOS-asema
  4. Näytä osiotiedot
  5. Vaihda nykyinen umpilevyasema
  Huomaa, että vaihtoehto 5 on käytettävissä vain, jos tietokoneessa on kaksi fyysistä kiintolevyä.
 3. Paina 5 ja paina ENTER. Kun teet tämän, valinta vaihtuu fyysisestä levystä 1 (ensisijaisesta) fyysiseen levyyn 2 (toissijaiseen).
 4. Valitse Luo DOS-osio tai looginen DOS-asema painamalla 1, paina ENTER, valitse Luo DOS-jatko-osio painamalla 2 ja paina ENTER. Kun teet toissijaisesta asemasta MS-DOS-jatko-osion, asemakirjaimet eivät muutu. Jos esimerkiksi ensimmäinen asema sisältää osiot C ja D, toissijaisesta asemasta tulee asema D, ellet määritä toissijaista asemaa jatko-osioksi. Jos ohitat tämän vaiheen ja luot toissijaiselle asemalle ensisijaisen toisen MS-DOS-osion, uudesta asemasta tulee asema D ja aikaisemmasta asemasta D tulee asema E.
 5. Voit osioida toissijaisen aseman muiksi loogisiksi asemiksi samalla tavalla kuin alkuperäisen ensisijaisen asemankin. Jos tietokone ei havaitse uutta asemaa, sinun on lisättävä Config.sys-tiedostoon seuraava rivi, jossa asema on tietokoneen viimeisen asemakirjaimen (CD-asema mukaan lukien) jälkeen oleva kirjain:
  lastdrive=asema
 6. Kun lopetat Fdisk-työkalun käyttämisen, alusta uudet osiot, jotta voit käyttää niitä. Kun olet sulkenut Fdisk-työkalun painamalla ESC, käynnistä Windows käynnistämällä tietokone uudelleen.

Toissijaisen kiintolevyn alustaminen

Voit alustaa uuden osion tai uudet osiot jollakin seuraavista menetelmistä tiedostojärjestelmän mukaan. FAT16-tiedostojärjestelmä:
 1. Kaksoisnapsauta Oma tietokone -kuvaketta, napsauta juuri luomaasi osiota hiiren kakkospainikkeella, valitse Alusta, valitse Täydellinen ja valitse Käynnistä.
 2. Kun alustus on päättynyt, sulje valintaikkuna valitsemalla OK.
FAT32-tiedostojärjestelmä:
 1. Napsauta Käynnistä-painiketta, valitse Ohjelmat, valitse Apuohjelmat, valitse Järjestelmätyökalut, valitse Levymuunnin (FAT32) ja valitse sitten Seuraava.
 2. Valitse FAT32-tiedostojärjestelmää käyttäväksi muunnettava asema Asemat-ruudussa.
 3. Valitse Seuraava ja valitse sitten OK.
 4. Valitse Seuraava, valitse Seuraava ja valitse sitten Seuraava.
 5. Kun muunto on päättynyt, valitse Valmis.
HUOMAUTUS: Älä käytä C-asemaa määrittäessäsi käyttämääsi /s-valitsinta. Jotta voisit käyttää asemia, sinun on vain alustettava ne. Jos loit kaksi uutta asemakirjainta, sinun on alustettava molemmat asemat).

Lisätietoja jatko-osion ja loogisten asemien uudelleenosioimisesta on tämän artikkelin seuraavassa kohdassa "Kiintolevyn jatko-osion ja loogisten asemien uudelleenosioiminen ja alustaminen".


Kiintolevyn jatko-osion ja loogisten asemien uudelleenosioiminen ja alustaminen

Muuta jatko-osion ja loogisten asemien kokoa tai yhdistä ne tämän osan vaiheiden avulla. Varmista, että olet varmuuskopioinut jatko-osiolla ja loogisilla asemilla olevat tärkeät tiedot turvallisesti ennen jatkamista. Jos haluat yhdistää koko kiintolevyn yhdeksi osioksi, toimi tämän artikkelin "Ensisijaisen kiintolevyn osioiminen ja alustaminen" -kohdan vaiheiden mukaisesti.

Kiintolevyn jatko-osion ja loogisten asemien uudelleenosioiminen

HUOMAUTUS: Kun käytät tätä tapaa, kiintolevyllesi jää ainakin kaksi osiota: ensisijainen osio (yleensä asema C) ja jatko-osio. Vaikka käyttäisit FAT32-tiedostojärjestelmää, osion kokorajoitus on 8 gigatavua, ellet hanki BIOS-päivitystä, joka tukee täysin keskeytys 13 -laajennuksia. Saat lisätietoja tämän 8 gigatavun rajoituksen syistä napsauttamalla alla olevaa artikkelin numeroa, jolloin pääset lukemaan artikkelin Microsoft Knowledge Base -tietokannassa:
153550 Hard Disk Limited to 8-GB Partition
Jos sinulla on yli 8 gigatavun kokoinen kiintolevy etkä käytä aseman kerrostusohjelmistoa tai levynhallintaohjelmistoa, sinun on osioitava ja alustettava tila, joka jää 8 gigatavun osioiden luomisen jälkeen:
 1. Aseta käynnistyslevyke levykeasemaan, käynnistä tietokone uudelleen ja toimi jollakin seuraavista tavoista tietokoneen käyttöjärjestelmän mukaan. Windows 98-, Windows 98 Second Edition- tai Windows Me -käynnistyslevyke:

  1. Kun näyttöön tulee Microsoft Windows 98:n käynnistysvalikko, valitse tietokoneen käynnistäminen ilman CD-asematukea ja paina ENTER.
  2. Kirjoita komentokehotteeseen fdisk ja paina ENTER.
  3. Siirry vaiheeseen 2.
  Windows 95 -käynnistyslevyke:

  1. Kirjoita komentokehotteeseen fdisk ja paina ENTER.
  2. Siirry vaiheeseen 2.
 2. Windows 98-, Windows 98 Second Edition- tai Windows Me -käynnistyslevyke: Jos kiintolevy on suurempi kuin 512 megatavua, näyttöön tulee seuraava sanoma:
  Tietokoneeseen on asennettu yli 512 Mt:n kokoinen levy. Tämä Windows-versio sisältää parannetun suurten levyjen tuen, jonka ansiosta suurten levyjen tila saadaan tehokkaammin käyttöön ja yli 2 Gt:n levyt voidaan alustaa yhdeksi asemaksi.

  TÄRKEÄÄ: Jos otat käyttöön suurten levyjen tuen ja luot tälle levylle uusia asemia, et pääse käyttämään uusia asemia muista käyttöjärjestelmistä, esimerkiksi joistakin Windows 95- ja Windows NT -versioista tai aikaisemmista Windows- ja MS-DOS-versioista. Myöskään muut kuin nimenomaan FAT32-tiedostojärjestelmälle tarkoitetut levyapuohjelmat eivät toimi tätä levyä käytettäessä. Mikäli tarkoituksena on käyttää tätä levyä muiden käyttöjärjestelmien tai vanhempien levyapuohjelmien kanssa, älä ota käyttöön suurten levyjen tukea.

  Otetaanko suurten levyjen tuki käyttöön (Y/N)?
  Jos haluat käyttää FAT32-tiedostojärjestelmää, paina Y ja sen jälkeen ENTER. Jos haluat käyttää FAT16-tiedostojärjestelmää, paina N ja sen jälkeen ENTER. Saat lisätietoja FAT32- ja FAT16-tiedostojärjestelmistä napsauttamalla alla olevia artikkelien numeroita, jolloin pääset lukemaan artikkelit Microsoft Knowledge Base -tietokannassa:
  118335 Maximum Partition Size Using FAT16 File System
  154997 Description of the FAT32 File System
 3. Windows 98-, Windows 98 Second Edition- tai Windows Me -käynnistyslevyke: Kun painat ENTER, näyttöön tulee seuraava Fdiskin Asetukset-valikko:
  1. Luo DOS-osio tai looginen DOS-asema
  2. Aseta aktiivinen osio
  3. Poista osio tai looginen DOS-asema
  4. Näytä osiotiedot
  5. Vaihda nykyinen umpilevyasema 
   (tämä asetus on käytettävissä vain, jos
    tietokoneessasi on kaksi fyysistä kiintolevyä)
 4. Windows 98-, Windows 98 Second Edition- tai Windows Me -käynnistyslevyke: Paina 3 ja paina ENTER. Näyttöön tulee seuraava valikko:
  1. Poista ensisijainen DOS-osio
  2. Poista DOS-jatko-osio
  3. Poista loogiset DOS-asemat DOS-jatko-osiosta
  4. Poista ei-DOS-osio
 5. Windows 98-, Windows 98 Second Edition- tai Windows Me -käynnistyslevyke: Paina 3 ja paina ENTER.
 6. Windows 98-, Windows 98 Second Edition- tai Windows Me -käynnistyslevyke: Poista loogiset DOS-asemat DOS-jatko-osiosta -näytössä on taulukko, jossa kuvataan kiintolevyn tiedot samaan tapaan kuin seuraavassa esimerkissä.
  Kutista tämä taulukkoLaajenna tämä taulukko
  As.LevynimiMtavuaJärj.Käyttö
  D:(käyttäjän määrittämä)2047FAT16100%
  E:(käyttäjän määrittämä)2047FAT16100%
  F:(käyttäjän määrittämä)2047FAT16100%
  G:(käyttäjän määrittämä)2047FAT16100%
  H:(käyttäjän määrittämä)2047FAT3217%
  I:(käyttäjän määrittämä)1498TUNTEMATON13%


  DOS-jatko-osion koko yhteensä on XXX Mtavua (1 Mtavu = 1048576 tavua).

  VAROITUS! Poistetussa loogisessa DOS-levyssä oleva data menetetään.

  Minkä aseman haluat poistaa?
  Kirjoita poistettavan aseman kirjain ja paina ENTER.
 7. Windows 98-, Windows 98 Second Edition- tai Windows Me -käynnistyslevyke: Kun sinua kehotetaan kirjoittamaan aseman levyn nimi, kirjoita nimi, jos asemalla on sellainen.

  HUOMAUTUS: Sinun on kirjoitettava nimi täsmälleen oikein tai painettava ENTER, jos nimeä ei ole. Jos kirjoitat virheellisen levyn nimen, näyttöön tulee seuraava sanoma:
  Levyn nimi ei täsmää.
  Anna levyn nimi?
  Jos kirjoitat oikean levyn nimen, näyttöön tulee seuraava sanoma:
  Oletko varma (Y/N)?
  Oletusvastaus tähän sanomaan on N. Jos haluat poistaa aseman, sinun on painettava Y ja ENTER. Poistetun asemakirjaimen vieressä taulukossa lukee "Asema poistettu".
 8. Windows 98-, Windows 98 Second Edition- tai Windows Me -käynnistyslevyke: Toista vaiheita 3 - 7, kunnes olet poistanut kaikki haluamasi asemat. Kun olet valmis, paina ESC. Jos poistat kaikki loogiset asemat, näyttöön tulee teksti "Loogisia asemia ei määritetty" ja taulukko muuttamistasi tai poistamistasi asemakirjaimista. Jatka painamalla ESC.

  HUOMAUTUS: Jos haluat muuttaa loogisten asemien kokoa, tee se nyt. Jos haluat poistaa jatko-osion, siirry vaiheeseen 11.
 9. Windows 98-, Windows 98 Second Edition- tai Windows Me -käynnistyslevyke: Valitse Fdiskin Asetukset-valikosta Luo DOS-osio tai looginen DOS-asema painamalla 1, valitse Luo DOS-osio tai looginen DOS-asema -valikosta Luo loogiset DOS-asemat DOS-jatko-osioon -vaihtoehto painamalla 3 ja paina ENTER. Kun teet tämän, näyttöön tulee "Tarkistetaan aseman eheyttä" -sanoma ja prosessin etenemismittari.

  HUOMAUTUS: Kun teet tämän, jatko-osiota ei poisteta, vaan ainoastaan sen loogiset asemat poistetaan. Sinun ei tarvitse poistaa jatko-osiota, kun haluat muuttaa sen loogisten asemien kokoa. Jos sinulla on esimerkiksi yksi looginen asema jatko-osiossa ja haluat luoda kaksi loogista asemaa, poista looginen asema ja luo jatko-osioon ensin kaksi loogista asemaa. Huomaa, että jatko-osion kokonaislevytila rajoittaa luotavien osioiden kokoa edelleen.
 10. Windows 98-, Windows 98 Second Edition- tai Windows Me -käynnistyslevyke: Kun aseman tarkistus on valmis, näyttöön tulee seuraava sanoma:
  DOS-jatko-osion koko on yhteensä XXX Mtavua (1 Mtavua = 1048576 tavua)

  Suurin käytettävissä oleva tila loogiselle asemalle on XXX Mtavua (X%)

  Anna loogisen aseman koko Mtavuina tai prosentteina levytilasta.
  Suurin koko megatavuina on oletuskoko, mutta voit muuttaa tätä määrää, jos kirjoitat luotavalle osiolle koon numeroina ja painat ENTER. Paina ESC, sulje Fdisk-työkalu ja palaa komentokehotteeseen painamalla ESC ja siirry vaiheeseen 11.
 11. Windows 98-, Windows 98 Second Edition- tai Windows Me -käynnistyslevyke: Jos haluat poistaa MS-DOS-jatko-osion, palaa Fdiskin Asetukset-valikkoon painamalla ESC. Valitse Poista osio tai looginen DOS-asema painamalla 3, paina ENTER, valitse Poista DOS-jatko-osio painamalla 2 ja paina ENTER.
 12. Windows 98-, Windows 98 Second Edition- tai Windows Me -käynnistyslevyke: Nykyinen kiintolevyasema ja sen tiedot näkyvät näytössä. Jatko-osio näkyy Tyyppi-sarakkeessa. Esimerkki:
  Osio  tila tyyppi levynimi     Mtavua järj.  käyttö
  C:     1 A   PRI  DOS   (levyn nimi) 1200  FAT16  50%
  2         EXT  DOS   (levyn nimi) 1200  TUNTEMATON 50%
  
  Levytilaa on yhteensä 2400 Mtavua (1 Mtavu = 1048576 tavua)
  Näyttöön saattaa tulla myös seuraava virhesanoma:
  VAROITUS! Poistetussa DOS-jatko-osiossa oleva data menetetään.

  Haluatko jatkaa (Y/N)?
 13. Windows 98-, Windows 98 Second Edition- tai Windows Me -käynnistyslevyke: Poista osio painamalla Y ja ENTER. Näyttöön tulee seuraava sanoma:
  DOS-jatko-osio poistettu
  Jatka painamalla ESC
  HUOMAUTUS: Jos yrität poistaa MS-DOS-jatko-osion ennen kaikkien loogisten asemien poistamista, näyttöön tulee seuraava virhesanoma:
  DOS-jatko-osiota ei voi poistaa, koska loogisia asemia on määritettynä.
  Jos tämä virhesanoma tulee näyttöön, poista MS-DOS-jatko-osio toistamalla vaiheet 3 - 6 ja tekemällä vaiheet 9 ja 10.

  Fdiskin Asetukset-valikko tulee näyttöön. Jos jätät kiintolevyyn osioimatonta levytilaa, Windows ei välttämättä näytä kiintolevyn täyttä kokoa vaan ainoastaan käytettävissä olevan koon.

  TÄRKEÄÄ: Kun muutat Fdisk-asetuksia tai poistat osioita, osion tiedot poistetaan eikä niitä voi palauttaa. Varmista, että ymmärrät nämä toimet, ennen kuin yrität suorittaa niitä. Jos haluat aloittaa puhtaalla kokoonpanolla tai jos haluat uusia nykyisen kokoonpanon, varmuuskopioi kaikki tärkeät tiedot ennen Fdisk-työkalun käyttämistä.
 14. Windows 98-, Windows 98 Second Edition- tai Windows Me -käynnistyslevyke: Jos haluat käyttää kiintolevyn osioimatonta tilaa, sinun on alustettava kaikki asemat. Kun suoritat Format.com-työkalun onnistuneesti, näyttöön tulee seuraava sanoma:
  VAROITUS, KAIKKI TIEDOT LEVYASEMASSA X MENETETÄÄN!
  Jatketaanko alustusta (K/E)?
  Paina K ja sen jälkeen ENTER, jos haluat alustaa aseman.
 15. Windows 98-, Windows 98 Second Edition- tai Windows Me -käynnistyslevyke: Kun alustus on valmis, näyttöön tulee seuraava sanoma:
  Levyn nimi (11 merkkiä, ENTER = ei nimeä)?
  HUOMAUTUS: Tämä on valinnainen ominaisuus, jota voit käyttää antaaksesi kiintolevylle nimen. Voit kirjoittaa asemalle joko 11-merkkisen nimen tai jättää nimen tyhjäksi ja painaa ENTER.Usein kysyttyjä kysymyksiä

 • Kysymys: Miksi Fdisk-työkalu osioi vain 2 gigatavua levytilaa kerrallaan?

  Vastaus: Jos voit osoida vain 2 gigatavua levytilaa kerrallaan, olet saattanut painaa N, kun sinulta kysyttiin suurten kiintolevyjen tuen käyttöön ottamisesta, tai Windows-versiosi ei tue FAT32-tiedostojärjestelmää. Jos käyttöjärjestelmäsi on Windows 95 tai aiempi versio, sinun on luotava useita osioita, jotta voit hyödyntää kiintolevyn koko kapasiteetin.

  HUOMAUTUS: Jos Windows 95 -versiosi on jälleenmyyntiversio, et voi päivittää Windows 95 OSR2 -versioon. Saat lisätietoja Windows 95- tai Windows 98 -versiostasi napsauttamalla alla olevaa artikkelin numeroa, jolloin pääset lukemaan artikkelin Microsoft Knowledge Base -tietokannassa:
  158238 How to Determine the Version of Windows 95/98/Me in Use
 • Saat lisätietoja Windows 95- tai Windows 98 -versiostasi napsauttamalla alla olevaa artikkelin numeroa, jolloin pääset lukemaan artikkelin Microsoft Knowledge Base -tietokannassa: Kysymys: Ohjelmistoni koko on suurempi kuin 504 megatavun kokorajoitus. Voinko käyttää ohjelmistoa?

  Vastaus: Varmista yhteensopivuus ohjelmiston valmistajalta ennen levynhallintaohjelmiston käyttämistä.
 • Saat lisätietoja Windows 95- tai Windows 98 -versiostasi napsauttamalla alla olevaa artikkelin numeroa, jolloin pääset lukemaan artikkelin Microsoft Knowledge Base -tietokannassa: Kysymys: Minulla on ohjelmisto tai apuohjelmia, jotka tukevat asemia, jotka ovat suurempia kuin 504 megatavun kokorajoitus. Voinko käyttää niitä?

  Vastaus: Kyllä. Voit kopioida Windows 95- tai Windows 98 -asennuksen vanhasta kiintolevystä uuteen. Saat lisätietoja Windows 95- tai Windows 98 -asennuksen kopioimisesta uuteen kiintolevyyn napsauttamalla alla olevan artikkelin numeroa, jolloin pääset lukemaan artikkelin Microsoft Knowledge Base -tietokannassa:
  166172 Duplicating Windows 95/98 Installation to a New Hard Disk
  Huomaa, että et voi käyttää tässä artikkelissa kuvattua menetelmää Windows 95- tai Windows 98 -asennusten kopioimiseen useisiin tietokoneisiin. Microsoft tukee vain vakioasennusta, joka on kuvattu Windows 95- ja Windows 98 -ohjeissa.
Tärkeää - lue tarkkaan: Tämä artikkeli on käännös englanninkielisestä artikkelista. On mahdollista, että alkuperäiseen englanninkieliseen artikkeliin jälkikäteen tehtyjä muutoksia ja lisäyksiä ei ole huomioitu tässä käännöksessä. Käännökseen sisältyvä tieto perustuu englanninkieliseen tuoteversioon. Tässä käännöksessä olevan tiedon virheettömyyttä ei ole tarkistettu suhteessa tuoteversioihin, jotka on laadittu muilla kielillä. Microsoft ei takaa tiedon virheettömyyttä tai sopivuutta tiettyyn tarkoitukseen eikä käännöksen täydellisyyttä tai oikeellisuutta.

Ominaisuudet

Artikkelin tunnus: 255867 - Viimeisin tarkistus: 27. joulukuuta 2004 - Versio: 3.4
Artikkelin tiedot koskevat seuraavia tuotteita:
 • Microsoft Windows Millennium Edition
 • Microsoft Windows 98 Standard Edition
 • Microsoft Windows 98 Second Edition
 • Microsoft Windows 95
 • Microsoft Windows 95
 • Microsoft Windows 95
 • Microsoft Windows 95
Hakusanat: 
kbhowto kbwinme kbtool kbhardware kbenv kbsetup kbhw win98se win98 win95 KB255867

Anna palautetta

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com