Kako pregledavati i prenositi FSMO uloge putem grafičkog korisničkog sučelja

Prijevod članka Prijevod članka
ID članka: 255690 - Pregledajte proizvode na koje se odnosi ovaj članak.
Obavijest
Ovaj se članak odnosi na sustav Windows 2000. Podrška za sustav Windows 2000 istječe 13. srpnja 2010.Centar za završetak podrške za sustav Windows 2000 početna je lokacija za planiranje migracije sa sustava Windows 2000. Dodatne informacije potražite u odjeljku Pravila životnog ciklusa podrške tvrtke Microsoft.
Obavijest
Ovaj se članak odnosi na sustav Windows 2000. Podrška za sustav Windows 2000 istječe 13. srpnja 2010.Centar za završetak podrške za sustav Windows 2000 početna je lokacija za planiranje migracije sa sustava Windows 2000. Dodatne informacije potražite u odjeljku Pravila životnog ciklusa podrške tvrtke Microsoft.
Proširi sve | Sažmi sve

Na ovoj stranici

Sažetak

Postoji pet FSMO (Flexible Single Master Operations – fleksibilne operacije s jednim glavnim računalom) uloga u šumi domena u sustavu Windows 2000. Postoje dva načina prenošenja FSMO uloge u sustavu Windows 2000. Ovaj članak opisuje kako prenijeti svih pet FSMO uloga pomoću priključaka Microsoftove konzole za upravljanje (MMC). Tih pet FSMO uloga jesu sljedeće:
 • Glavno računalo za sheme – jedan obnašatelj uloge glavnog računala po šumi. Obnašatelj FSMO uloge glavnog računala za shemu jest kontroler domene odgovoran za ažuriranje sheme direktorija.
 • Glavno računalo za imenovanje domena – jedan obnašatelj uloge glavnog računala po šumi. Obnašatelj FSMO uloge glavnog računala za imenovanje domena jest kontroler domena koji je u direktoriju odgovoran za promjene u prostoru naziva domena na razini šume.
 • Glavno računalo za infrastrukturu – jedan obnašatelj uloge glavnog računala po šumi. Obnašatelj FSMO uloge glavnog računala za infrastrukturu jest kontroler domene odgovoran za ažuriranje SID-a objekta i prepoznatljivog naziva u unakrsnim referencama objekta među različitim domenama.
 • Glavno računalo za RID – jedan obnašatelj uloge glavnog računala po šumi. Obnašatelj FSMO uloge glavnog računala za RID jest jedan kontroler domene odgovoran za obradu zajedničkih RID zahtjeva koji dolaze od svih kontrolera unutar dane domene.
 • Emulator PDC-a – jedan obnašatelj uloge glavnog računala po šumi. Obnašatelj FSMO uloge emulatora PDC-a jest kontroler domene u sustavu Windows 2000 koji se radnim stanicama, članovima poslužiteljima i kontrolerima domena starijih verzija predstavlja kao primarni kontroler domene (primary domain controller - PDC). On je također i glavno računalo za pregledavanje domene (Domain Master Browser) i obrađuje nepodudarnosti u lozinkama.
Dodatne informacije o FSMO ulogama u sustavu Windows 2000 potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
197132 FSMO uloge u servisu Active Directory za Windows 2000 (Ova veza može voditi do sadržaja koji nije nužno na hrvatskom jeziku.) (Tekst je možda na engleskom)
Napomena Da biste uspješno izveli korake opisane u ovom članku, morate biti član grupe Enterprise Administrators (Administratori na korporacijskoj razini).

Prijenos FSMO uloga pomoću MMC alata

Svih pet FSMO uloga možete prebaciti pomoću MMC alata u sustavu Windows 2000. Da bi prijenos uspio, oba računala moraju biti u mreži. Ako računalo više ne postoji, uloga se mora obustaviti. Da biste obustavili ulogu, morate koristiti uslužni program Ntdsutil. Dodatne informacije potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
255504 Obustavljanje i prijenos FSMO uloga na kontroler domene pomoću programa Ntdsutil.exe (Ova veza može voditi do sadržaja koji nije nužno na hrvatskom jeziku.) (Tekst je možda na engleskom)

Prijenos uloga specifičnih za određene domene: RID, PDC i Infrastructure Master (Glavna računala za RID, PDC i infrastrukturu)

 1. Kliknite Start, pokažite na Programs (Programi), zatim na Administrative Tools (Administrativni alati), a potom kliknite Active Directory Users and Computers (Korisnici i računala servisa Active Directory).
 2. Desnom tipkom miša kliknite Active Directory Users and Computers (Korisnici i računala servisa Active Directory), a zatim kliknite Connect to Domain Controller (Poveži se s kontrolerom domene).NAPOMENA: Ako se ne nalazite na kontroleru domene na koji želite prenijeti ulogu, morate napraviti ovaj korak. To nije nužno ako ste povezani s kontrolerom domene čiju ulogu želite prenijeti.

 3. Kliknite kontroler domene koji će biti novi obnašatelj uloge, a zatim kliknite OK (U redu).
 4. Desnom tipkom miša kliknite ikonu Active Directory Users and Computers (Korisnici i računala servisa Active Directory), a zatim kliknite Operation Masters (Glavna računala za operacije).
 5. U dijaloškom okviru Change Operations Master (Promjena glavnog računala za operacije) kliknite odgovarajuću karticu (RID, PDC ili Infrastructure (Infrastruktura)) za ulogu koju želite prenijeti.
 6. Kliknite Change (Promijeni) u dijaloškom okviru Change Operations Master (Promjena glavnog računala za operacije).
 7. Da biste potvrdili da želite prenijeti ulogu, kliknite OK (U redu).
 8. Kliknite OK (U redu).
 9. Da biste zatvorili dijaloški okvir, kliknite Cancel (Odustani).

Prijenos uloge Domain Naming Master

 1. Kliknite Start, pokažite na Programs (Programi), zatim na Administrative Tools (Administrativni alati), a potom kliknite Active Directory Domains and Trusts (Domene i odnosi povjerenja u servisu Active Directory).
 2. Desnom tipkom miša kliknite ikonu Active Directory Domains and Trusts (Domene i odnosi povjerenja u servisu Active Directory), a zatim kliknite Connect to Domain Controller (Poveži se s kontrolerom domene).NAPOMENA: Ako se ne nalazite na kontroleru domene na koji želite prenijeti ulogu, morate napraviti ovaj korak. To nije nužno ako ste povezani s kontrolerom domene čiju ulogu želite prenijeti.

 3. Kliknite kontroler domene koji će biti novi obnašatelj uloge, a zatim kliknite OK (U redu).
 4. Desnom tipkom miša kliknite ikonu Active Directory Domains and Trusts (Domene i odnosi povjerenja u servisu Active Directory), a zatim kliknite Operation Masters (Glavna računala za operacije).
 5. U dijaloškom okviru Change Operations Master (Promjena glavnog računala za operacije) kliknite Change (Promijeni).
 6. Da biste potvrdili da želite prenijeti ulogu, kliknite OK (U redu).
 7. Kliknite OK (U redu).
 8. Da biste zatvorili dijaloški okvir, kliknite Cancel (Odustani).

Prijenos uloge Schema Master

Možete koristiti alat Schema Master za prijenos uloge. Da bi, međutim, alat za shemu postao dostupan kao MMC priključak, mora se registrirati biblioteka dinamičkih veza Schmmgmt.dll.

Registriranje alata za sheme

 1. Kliknite Start, a zatim Run (Pokreni).
 2. Upišite regsvr32 schmmgmt.dll, a zatim kliknite OK (U redu). Trebala bi se prikazati poruka u kojoj se navodi da je registracija uspjela.

Prijenos uloge Schema Master

 1. Kliknite Start, a zatim run (Pokreni) te upišite mmc i kliknite OK (U redu).
 2. Na izborniku Console (Konzola), kliknite Add/Remove Snap-in (Dodaj/ukloni priključak).
 3. Kliknite Add (Dodaj).
 4. Kliknite Active Directory Schema (Shema servisa Active Directory).
 5. Kliknite Add (Dodaj).
 6. Kliknite Close (Zatvori) da biste zatvorili dijaloški okvir Add Standalone Snap-in (Dodaj samostalni priključak).
 7. Da biste konzoli dodali priključak, kliknite OK (U redu).
 8. Desnom tipkom miša kliknite ikonu Active Directory Schema (Shema servisa Active Directory), a zatim kliknite Change Domain Controller (Promijeni kontroler domene).NAPOMENA: Ako se ne nalazite na kontroleru domene na koji želite prenijeti ulogu, morate napraviti ovaj korak. To nije nužno ako ste povezani s kontrolerom domene čiju ulogu želite prenijeti.

 9. Kliknite Specify Domain Controller (Navedi kontroler domene), upišite naziv kontrolera domene koji će biti novi obnašatelj uloge, a zatim kliknite OK (U redu).
 10. Desnom tipkom miša kliknite Active Directory Schema (Shema servisa Active Directory), a zatim kliknite Operation Masters (Glavna računala za operacije).
 11. U dijaloškom okviru Change Schema Master (Promjena glavnog računala za shemu) kliknite Change (Promijeni).
 12. Kliknite OK (U redu).
 13. Kliknite OK (U redu).
 14. Da biste zatvorili dijaloški okvir, kliknite Cancel (Odustani).

Reference

Dodatne informacije o srodnoj temi potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
324801 Kako pregledavati i prenositi FSMO uloge u sustavu Windows Server 2003
Napomena Ovo je članak za brzo objavljivanje stvoren izravno iz Microsoftove službe podrške. Informacije u ovom članku navode se kakve jesu kao odgovor na nova pitanja. Materijali zbog brzine objavljivanja mogu sadržavati tipografske pogreške te mogu biti revidirani u bilo kojem trenutku bez obavijesti. Pogledajte Uvjete korištenja za dodatne informacije.

Svojstva

ID članka: 255690 - Posljednja izmjena: 31. siječnja 2014. - Revizija: 1.0
Odnosi se na:
 • Microsoft Windows 2000 Server
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
Ključne riječi: 
kbenv kbhowtomaster KB255690

Pošaljite povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com