„Hiányzó NTLDR” hibaüzenet a Windows 2000 telepítése, illetve Windows 95, Windows 98 vagy Windows Millennium Edition rendszerről való frissítése közben

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 255220 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
E cikk Microsoft Windows XP rendszerre vonatkozó változata a következő: 314057 Windows XP telepítésekor, illetve Windows 95, Windows 98 vagy Windows Millennium Edition rendszerek Windows XP rendszerre való frissítésekor a „Hiányzó NTLDR” hibaüzenet jelenik meg .
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A jelenség

Amikor megkíséreli a Windows 2000 telepítését, illetve a Windows 95, Windows 98 vagy Windows Millennium Edition (Me) rendszer Windows 2000 rendszerre való frissítését, az első rendszerindítást követően az alábbi hibaüzenet jelenhet meg:
Hiányzó NTLDR
Az újraindításhoz nyomjon meg egy gombot
Ez a probléma kizárólag akkor tapasztalható, ha a Windows 95, Windows 98 vagy Windows Me rendszer FAT32 fájlrendszerű, nagy kapacitású merevlemezre van telepítve.

Oka

A jelenség oka az, hogy a Windows 95, Windows 98 vagy Windows Me telepített példányát nem megfelelően másolták eltérő geometriájú lemezre, és az alábbi körülmények szintén fennállnak:
 • A rendszer- vagy rendszertöltő partíció FAT32 fájlrendszerrel van formázva.
 • A számítógép rendszerindítása INT-13 kiterjesztésekkel történik (egy 7,8 GB-nál nagyobb partícióról, melynek rendszerazonosító-típusa a partíciós táblában 0C).
 • A FAT32 BIOS paraméterblokkban (BPB) megadott olvasófej- és oldalszámérték pontatlan. Az értéknek egyeznie kell a fizikai meghajtó geometriájával.
A Windows 95, Windows 98 vagy Windows Me rendszer rendszertöltési kódja figyelmen kívül hagyja a BPB olvasófejszám-értékét, és akkor is elvégzi a rendszerindítást, ha az érték érvénytelen. Mivel a Windows 2000 rendszertöltési kódja használja ezt az értéket, az érték pontatlansága rendszerindítási hibát eredményez.

A megoldás

A probléma megoldásához, illetve a Windows 2000 rendszerindításának folytatásához javítsa ki a FAT32 BIOS paraméterblokk érvénytelen olvasófej- és oldalszámértékeit. A mező frissítésének legegyszerűbb módja a Windows 95, Windows 98 vagy Windows Me rendszerindítási kódjának alábbi módszerrel történő újraírása:
 1. Indítsa újra a számítógépet egy Sys.com fájlt tartalmazó Windows 95, Windows 98 vagy Windows Me indítólemezzel (az indítólemez alapértelmezés szerint tartalmazza ezt a fájlt).
 2. Nyisson meg egy parancssorablakot, és írja be a következő parancsot: sys c:. Ez a parancs felülírja a Windows 95, Windows 98 vagy Windows Me rendszertöltési kódját a pontos BPB-adatokkal. Ha sikerült elhárítani a problémát, ugorjon a 3. lépésre.

  Ha a Windows Me indítólemezének használata során egy parancs által keresett rendszerfájllal kapcsolatos hibaüzenet jelenik meg („Nem található a keresett rendszerfájl a C: meghajtó alapértelmezett könyvtáraiban”), akkor a Windows Me telepítéséből egy vagy több fájl el lett távolítva. Hajtsa végre az alábbi lépéseket a megfelelő fájloknak a meghajtón való elhelyezéséhez, hogy a sys parancs megtalálhassa azokat:
  1. Váltson a C:\Windows mappára az alábbi parancsokkal:
   c:
   cd\windows
   Megjegyzés: Ha a Windows egy másik mappába lett telepítve, módosítsa a fenti parancsokat ennek megfelelően.
  2. Váltson a Command mappára az alábbi paranccsal:
   cd command
   Ha hibaüzenet jelenik meg, miszerint az elérési út nem található, használja az alábbi parancsot a mappa létrehozására (majd ismételje meg az előző parancsot):
   md command
  3. Váltson az EBD mappára az alábbi paranccsal:
   cd ebd
   Ha hibaüzenet jelenik meg, miszerint az elérési út nem található, használja az alábbi parancsot a mappa létrehozására (majd ismételje meg az előző parancsot):
   md ebd
  4. Az EBD mappában használja a következő parancsokat a merevlemez gyökérmappájában található io.sys fájl másolásához, illetve a fájl winboot.sys fájllá való átnevezéséhez (a sys.com fájlnak erre a fájlra van szüksége a rendszer másolásához):
   attrib -s -h -r c:\io.sys
   copy c:\io.sys winboot.sys
  5. Váltson vissza az A: meghajtóra, és másolja a merevlemezre a rendszerfájlokat a következő parancsokkal:
   a:
   sys c:
 3. Indítsa újra a Windows 95, Windows 98 vagy Windows Me rendszert, és kísérelje meg ismét a Windows 2000 telepítését, illetve az arra való frissítést.

  Megjegyzés: Másik megoldásként a sys c: parancs futtatását követően indítsa el a számítógépen a helyreállítási konzolt, majd a fixboot paranccsal írja újra a Windows 2000 rendszertöltési kódját. Ezzel biztosíthatja az eredeti telepítés szokásos módon történő folytatását.

Állapot

A Microsoft megerősítette a hiba létezését a cikk elején felsorolt Microsoft-termékekben.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 255220 - Utolsó ellenőrzés: 2006. március 31. - Verziószám: 3.2
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 2000 Professional Edition
Kulcsszavak: 
kberrmsg kbqfe kbenv kbsetup kbprb w2000setup KB255220
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com