A DNS beállítása az Active Directory címtárszolgáltatáshoz

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 237675 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

A DNS (Domain Name System) az Active Directory lokátora Windows 2000 rendszer alatt. Az Active Directory-ügyfelek és -ügyféleszközök adminisztrációs és bejelentkezési célokhoz használják a DNS-t a tartományvezérlők felkutatására. A megfelelő működéshez a telepített DNS-kiszolgálót be kell állítani az Active Directory szolgáltatással történő használatra, és telepítve kell lennie a megfelelő ügyfélprogramnak is. Ez a cikk végigvezeti a szükséges DNS-beállításokon.

A Windows korábbi verzióinál még szükség van NetBIOS névfeloldásra (WINS-kiszolgáló, LMHosts fájl vagy NetBIOS szórás) hálózati erőforrások Active Directory tartományban történő feloldásához.

MEGJEGYZÉS: A telepítés befejezéséhez szükség van a Windows 2000 Server CD-ROM-ra. Egyes forgatókönyveknél az operációs rendszer hálózati megosztásról történő telepítése nem működik.

Tapasztalt DNS-rendszergazdák tanulmányozhatják a beállításokkal kapcsolatos lépéseket, és módosíthatják azokat úgy, hogy azok megfeleljenek a különböző forgatókönyveknek. A cikkben található lépések egy egyszerű konfigurációt ismertetnek, amely nem az egyetlen lehetséges megoldás.

További információ

A DNS-kiszolgálóval kapcsolatos követelmények

Javasolt a Windows 2000 Server operációs rendszerrel kapott Microsoft DNS Server program használata DNS-kiszolgálóként, de nem kötelező. A használt DNS-kiszolgálónak a következő követelményeknek kell megfelelnie:
 • A SRV RR (RFC 2052) támogatása.
 • A dinamikus frissítésű protokoll (RFC 2136) támogatása.
A BIND (az egyik népszerű DNS-kiszolgáló megoldás) 8.1.2-es és újabb verziói támogatják a SRV RR és a dinamikus frissítésű protokoll használatát is. (A 8.1.1-es verzió támogatja ugyan a dinamikus frissítéseket, de számos olyan hibát tartalmaz, amelyet a 8.1.2-es verzióban kijavítottak.) Ha a BIND olyan verzióját használja, amely nem támogatja a dinamikus frissítést, manuálisan kell hozzáadnia bejegyzéseket a DNS-kiszolgálóhoz.

MEGJEGYZÉS: A Microsoft Windows NT 4.0 Server operációs rendszerrel kapott Microsoft DNS program nem támogatja az SRV-bejegyzést. Használja a Windows 2000 Server operációs rendszerrel kapott DNS Server programot.

A konfigurálás megkezdése Windows 2000-alapú, önálló kiszolgálóval

Ez a kiszolgáló lesz a hálózat DNS-kiszolgálója. Később tartományvezérlővé is előléptetheti.

Első lépésként rendeljen hozzá a kiszolgálóhoz egy statikus IP-beállítást. DNS-kiszolgálóknál nem javasolt a dinamikusan hozzárendelt IP-címek használata, mert a dinamikus címmódosítás miatt az ügyfelek elveszthetik a kapcsolatot a DNS-kiszolgálóval.

TCP/IP konfigurálása

 1. Mutasson a Start menü Beállítások elemére, majd kattintson a Vezérlőpanel parancsra.
 2. Kattintson duplán a Hálózati és telefonos kapcsolatok ikonra.
 3. Kattintson a jobb gombbal a Helyi kapcsolat elemre, majd válassza a Tulajdonságok parancsot.
 4. Kattintson a TCP/IP protokoll elemre, majd a Tulajdonságok gombra.
 5. Rendeljen hozzá a kiszolgálóhoz statikus IP-címet, alhálózati maszkot és átjárócímet.
 6. Kattintson a Speciális gombra.
 7. Kattintson a DNS fülre.
 8. Válassza az „Elsődleges és kapcsolatfüggő DNS-utótagok hozzáfűzése” beállítást
  Jelölje be „Az elsődleges DNS-utótag szülőutótagjainak hozzáfűzése” jelölőnégyzetet.
  Jelölje be „A kapcsolat címének regisztrálása a DNS-be” jelölőnégyzetet.

  Ha a Windows 2000-alapú DNS-kiszolgáló intraneten található, csak saját IP-címére mutasson, mint DNS-kiszolgálóéra. Ne adja meg más DNS-kiszolgálók IP-címeit. Ha a kiszolgálónak az interneten kell neveket feloldania, rendelkeznie kell egy konfigurált továbbítóval.
 9. A Speciális TCP/IP beállítások tulajdonságainak bezárásához kattintson az OK gombra.
 10. A TCP/IP-konfiguráció módosításainak elfogadásához kattintson az OK gombra.
 11. A Helyi kapcsolatok tulajdonságainak bezárásához kattintson az OK gombra.

  MEGJEGYZÉS: Ha megjelenik a DNS-gyorsítótárazás feloldási szolgáltatásának figyelmeztetése, zárja azt be az OK gombra kattintva. A gyorsítótárazás-feloldási szolgáltatás megpróbálja felvenni a kapcsolatot a DNS-kiszolgálóval, de még nem fejezte be a kiszolgáló konfigurálását.
 12. A következő lépésben a Microsoft DNS Server programot telepítheti.

A Microsoft DNS Server telepítése

 1. Mutasson a Start menü Beállítások elemére, majd kattintson a Vezérlőpanel parancsra.
 2. Kattintson duplán a Programok telepítése és törlése ikonra.
 3. Kattintson a Windows-összetevők hozzáadása vagy eltávolítása elemre.
 4. Elindul a Windows-összetevők varázsló. Kattintson a Tovább gombra.
 5. Kattintson a Hálózatszolgáltatás elemre, majd a Részletek gombra.
 6. Jelölje be a Tartománynév-szolgáltató (DNS) jelölőnégyzetet, majd kattintson az OK gombra.
 7. Kattintson az OK gombra a kiszolgáló telepítőjének indításához. A telepítő a számítógépre másolja a DNS-kiszolgáló és az eszközök fájljait.
 8. A következő lépésben a DNS-kiszolgálót konfigurálhatja.

A DNS-kiszolgáló konfigurálása a DNS-kezelő segítségével

A következő lépések a DNS szolgáltatásnak a Microsoft Management Console DNS-kezelő beépülő moduljával történő konfigurálásán vezetik végig.
 1. Mutasson a Start menü Programok, majd Felügyeleti eszközök pontjára, és válassza a DNS-kezelő parancsot. A számítógép neve alatt kettő zóna látható: A Címkeresési zóna és a Névlekérdezési zóna.
 2. Elindul a DNS-kiszolgáló konfigurálására szolgáló varázsló. Kattintson a Tovább gombra.
 3. Kattintson a jobb gombbal a Címkeresési zóna elemre, majd kattintson a Tulajdonságok összetevőre.
 4. Állítsa be a DNS-kiszolgálót gyökérkiszolgálónak. Kattintson a Tovább gombra.
 5. Adjon hozzá egy címkeresési zónát. Kattintson a Tovább gombra.
 6. Az új címkeresési zónának elsődleges zónának kell lennie, hogy el tudja fogadni a dinamikus frissítéseket. Kattintson az Elsődleges elemre, majd a Tovább gombra.
 7. Az új zóna tartalmazz az Active Directory-tartomány lokátorbejegyzéseit. A zóna nevének meg kell egyeznie az Active Directory-tartományéval, vagy a név logikai DNS-tárolójának kell lennie.

  Ha az Active Directory-tartomány neve például „support.microsoft.com”, az elfogadható zónanevek a következők: „support.microsoft.com”, „microsoft.com” és „com”. Adja meg a zóna nevét, majd kattintson a Tovább gombra.

  MEGJEGYZÉS: Ha a zónának a „com” nevet adja, a rendszer a „com” tartományt tekinti mérvadónak, és soha nem továbbít majd olyan kéréseket a valós „com” tartományú kiszolgálókhoz, amelyeket nem tud megválaszolni. Ugyanez történik, ha a zónának a „microsoft.com” nevet adja. A továbbító nem oldana fel kéréseket az igazi „microsoft.com” kiszolgálóktól.
 8. Fogadja el az új zónafájl alapértelmezett nevét. Kattintson a Tovább gombra.
 9. Most ne állítson be névlekérdezési zónát. Kattintson a Tovább gombra.

  Megjegyzés: Elképzelhető, hogy tapasztalt DNS-rendszergazdák létre szeretnének hozni névlekérdezési zónát. Számukra javasolt a varázsló ezzel foglalkozó részének teljesítése.
 10. A kiszolgáló konfigurációs varázslójának befejezéséhez kattintson a Befejezés gombra.
 11. A varázsló befejezése után elindul a DNS-kezelő. A következő lépésben engedélyezheti a dinamikus frissítést a most hozzáadott zónában.

A dinamikus frissítés engedélyezése a címkeresési zónában

 1. Bontsa ki a DNS-kezelőben a DNS-kiszolgáló objektumot. Bontsa ki a Címkeresési zónák mappát.
 2. Kattintson a jobb gombbal a létrehozott zónára, majd kattintson a Tulajdonságok parancsra.
 3. Az Általános lapon jelölje be a Dinamikus frissítések engedélyezése jelölőnégyzetet, majd kattintson az OK gombra a módosítás elfogadásához.
 4. A DNS-kiszolgáló konfigurációja befejeződött. A következő lépésben a DNS-kiszolgálót előléptetheti a vállalat első tartományvezérlőjévé. Ez a javasolt útvonal.
 5. Ha más számítógépet kíván első tartományvezérlőként használni, a cikk előző részeiben található konfigurációs útmutatások a Windows 2000 telepítése után vonatkoznak a tartományvezérlőre.

A kiszolgáló előléptetése tartományvezérlővé (Nem kötelező – Javasolt)

A kiszolgáló tartományvezérlővé történő előléptetéséhez használja a Dcpromo.exe segédprogramot.

További információt tartományvezérlők előléptetéséről és lefokozásáról a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
238369 Tartományvezérlők előléptetése és lefokozása Windows 2000 rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
Miután előléptette a tartományvezérlővé, a DNS-kiszolgáló használni tudja Active Directory tárolásintegrációs szolgáltatását (ez a javasolt útvonal). A következő lépés végrehajtása után használni tudja a DNS szolgáltatáshoz az Active Directory szolgáltatással történő tárolásintegrációt.

A DNS szolgáltatás integrálásának engedélyezése az Active Directory szolgáltatásba (Nem kötelező – Javasolt)

Az Active Directory szolgáltatásba integrált DNS szolgáltatás a címtárat használja a DNS-zónaadatbázisok tárolására és replikálására. Ha integrálja a DNS szolgáltatást az Active Directory szolgáltatásba, a DNS szolgáltatás egy vagy több tartományvezérlőn fut, és nem szükséges külön DNS-replikációs topológia beállítása.
 1. A DNS-kezelőben bontsa ki a DNS Server objektumot.
 2. Bontsa ki a Címkeresési zónák mappát.
 3. Kattintson a jobb gombbal a létrehozott zónára, majd kattintson a Tulajdonságok parancsra.
 4. Az Általános lapon a ZónatípusElsődleges értékűre van állítva. Kattintson a Módosítás elemre a zónatípus megváltoztatásához.
 5. A Zóna típusának megváltoztatása párbeszédpanelben a kattintson a címtárszolgáltatással integrált elsődleges típust jelentő beállításra, majd kattintson az OK gombra.
 6. A DNS-kiszolgáló beírja a zóna adatbázisát az Active Directory szolgáltatásba.
 7. Kattintson a jobb gombbal a „.” nevű zónára, majd válassza a Tulajdonságok parancsra.
 8. Az Általános lapon a ZónatípusElsődleges értékűre van állítva. Kattintson a Módosítás elemre a zónatípus megváltoztatásához.
 9. A Zóna típusának megváltoztatása párbeszédpanelben a kattintson a címtárszolgáltatással integrált elsődleges típust jelentő beállításra, majd kattintson az OK gombra.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 237675 - Utolsó ellenőrzés: 2011. május 13. - Verziószám: 4.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 2000 Server
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
Kulcsszavak: 
kbproductlink kbenv kbhowto KB237675
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com