Gyakorlati tanácsok a titkosított fájlrendszerhez

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 223316 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

A Microsoft Windows lehetővé teszi az NTFS fájlrendszert használó köteteken lévő adatok közvetlen titkosítását, hogy mások ne férhessenek hozzájuk. A fájlok és mappák az objektum Tulajdonságok párbeszédpanelén lévő egyik attribútum megadásával titkosíthatók.

Mivel a tikosítás és visszafejtés a felhasználó számára nem látható, fontos, hogy a fájltitkosítást alkalmazni kívánó szervezetek szorosan szabályozzák a használatát.

További információ

A következőkben az általános gyakorlatokat mutatjuk be:
 • Tanítsa meg a felhasználóknak, hogyan exportálhatják tanúsítványaikat és személyes kulcsaikat cserélhető adathordozókra, és figyelmeztesse őket azok biztonságos tárolásának fontosságára. A legnagyobb biztonság eléréséhez a személyes kulcsot mindig el kell távolítani a számítógépből, amikor nincs használatban. Ez védelmet nyújt azok ellen, akik fizikailag szerzik meg a számítógépet, és megpróbálnak hozzáférni a személyes kulcshoz. Ha hozzá kell férni a titkosított fájlokhoz, a személyes kulcs egyszerűen importálható a cserélhető adathordozóról.
 • Titkosítsa az összes felhasználó Dokumentumok mappáját (Felhasználói_profil\Dokumentumok). Így biztosíthatja, hogy a dokumentumok többségének tárolására használt személyes mappa alapértelmezés szerint titkosítva legyen.
 • Tanítsa meg a felhasználókat arra, hogy ne a különálló fájlokat titkosítsák, hanem teljes mappákat. A programok sokféle módon használhatják a fájlokat. Ha mappánként kerülnek titkosításra a fájlok, elkerülhető azok meglepetésszerű visszafejtése.
 • A helyreállítási tanúsítványokhoz tartozó személyes kulcsok nagyon érzékenyek. Ezeket a kulcsokat fizikailag védett számítógépen kell létrehozni, vagy tanúsítványaikat erős jelszóval védett .pfx fájlba kell exportálni, lemezre kell menteni, majd azt fizikailag védett helyen kell tárolni.
 • A helyreállítási ügynökök tanúsítványait speciális helyreállításiügynök-fiókokhoz kell rendelni, amelyek nem szolgálnak más célra.
 • Ne semmisítse meg a helyreállítási tanúsítványokat vagy személyes kulcsokat a helyreállítási ügynökök változásakor. (Az ügynökök rendszeres időközönként változnak). Tartsa meg mindet, amíg frissítve nem lesz minden olyan fájl, amelyek titkosítása ezekkel történhetett.
 • Jelöljön ki szervezeti egységenként legalább két helyreállításiügynök-fiókot a szervezeti egység méretétől függően. Jelöljön ki legalább két számítógépet a helyreállításhoz, minden helyreállításiügynök-fiókhoz egyet. Adjon engedélyt a megfelelő rendszergazdáknak a helyreállításiügynök-fiókok használatához. Tanácsos két helyreállításiügynök-fiókot készíteni, hogy a fájlok helyreállítása biztosított legyen. Ha két számítógépet is használ a kulcsok tárolására, nagyobb eséllyel állíthatja helyre az elveszett adatokat.
 • Dolgozza ki a helyreállítási ügynökök archiválásának programját annak érdekében, hogy a titkosított fájlok helyreállíthatók legyenek a régebbi helyreállítási kulcsokkal. A helyreállítási tanúsítványokat és személyes kulcsokat felügyelt és biztonságos módon kell exportálni és tárolni. Mint minden védett adatot, az archívumokat is biztonságosan védett helyen kell tárolni, és két archívumra van szükség: egy főpéldányra és egy biztonsági másolatra. A főpéldányt a helyszínen, a biztonsági másolatot pedig más védett helyen kell tárolni.
 • Ne használjon nyomtatásisor-fájlokat a nyomtatási kiszolgálón, vagy állítsa be úgy a kiszolgálót, hogy ezek a fájlok titkosított mappában legyenek létrehozva.
 • A titkosított fájlrendszer processzoridőt vesz igénybe a fájlok titkosításakor és visszafejtésekor. Körültekintően tervezze meg a kiszolgáló használatát. Ha sok ügyfél használ titkosított fájlrendszert, ossza szét a terhelést a kiszolgáló között.

Fájlmegosztás engedélyezése a titkosított fájlrendszerben

Microsoft Windows XP rendszerben a titkosított fájlrendszer támogatja a titkosított fájlok megosztását több felhasználó között. Ez lehetővé teszi, hogy a felhasználóknak egyenként engedélyezze egy titkosított fájl elérését. A további felhasználók hozzáadása az egyes fájlokra korlátozódik. Mappák esetén sem a Microsoft Windows 2000, sem a Windows XP nem támogat több felhasználót, és csoportok használata sem lehetséges titkosított fájlrendszerben.

Egy fájl titkosítása után a fájlmegosztás a felhasználói felület egy új gombjával kapcsolható be. További felhasználók hozzáadása előtt a fájlt titkosítani és menteni kell. A felhasználók hozzáadhatók a helyi számítógépről vagy az Active Directory címtárszolgáltatással, ha a felhasználó érvényes tanúsítvánnyal rendelkezik a titkosított fájlrendszerhez. A további felhasználók hozzáadása az egyes fájlokra korlátozódik. A titkosított fájlrendszerben lévő mappákhoz a rendszer nem biztosítja több felhasználó támogatását, és a fájlokhoz is csak egyenként adhatók hozzá a felhasználók. Csoportok használata nem lehetséges titkosított fájlrendszerben.

A titkosított fájlrendszer mappákon és fájlokon való engedélyezéséről bővebben a „Titkosítás és visszafejtés a titkosított fájlrendszer segítségével” című részben olvashat.

Fájl titkosítása több felhasználó számára

Megjegyzés: A következő eljárás csak Windows XP rendszerre vonatkozik. Windows 2000 rendszerben nem lehet több felhasználó számára titkosítani fájlt.

Hajtsa végre a következő lépéseket:
 1. Indítsa el a Microsoft Windows Intézőt, és válassza ki azt a titkosított fájlt, amelyhez további felhasználókat kíván adni.
 2. Kattintson jobb gombbal a titkosított fájlra, majd válassza a Tulajdonságok parancsot.
 3. Kattintson a Speciális gombra a titkosított fájlrendszer beállításainak megnyitásához.
 4. További felhasználók hozzáadásához kattintson a Részletek elemre.
 5. Kattintson a Hozzáadás gombra. A Hozzáadás párbeszédpanel megjeleníti a személyes tárban lévő, a titkosított fájlrendszerrel használható tanúsítványokat, illetve azokat, amelyek a „Más személyek” vagy „Megbízható személyek” tanúsítványtárakban lévő más felhasználókhoz tartoznak.

  Ha nem találja a hozzáadni kívánt felhasználót, kattintson a Felhasználó keresése elemre az Active Directoryban való kereséshez. Ekkor megnyílik a Felhasználó kiválasztása ablak. A keresési feltételek alapján egy párbeszédpanelen megjelennek az Active Directoryban található, érvényes tanúsítványok a titkosított fájlrendszerhez. Ha nincs érvényes tanúsítvány az adott felhasználóhoz, üzenet tájékoztat arról, hogy a kiválasztott felhasználó nem rendelkezik a megfelelő tanúsítvánnyal. Ilyen esetben a kiválasztott felhasználóknak másolatot kell küldeniük tanúsítványukról importálás céljára. Ezután hozzáadhatja őket a titkosított fájlhoz.
 6. Válassza ki a hozzáadni kívánt felhasználó tanúsítványát, majd kattintson az OK gombra. Ekkor visszatér a Részletek lapra, amelyen látható a titkosított fájlhoz hozzáféréssel rendelkező felhasználók listája, valamint azok tanúsítványai a titkosított fájlrendszerhez.
 7. Ismételje meg ezt a folyamatot mindaddig, amíg az összes felhasználót hozzá nem adta. A módosítás regisztrálásához és a folytatáshoz kattintson az OK gombra.
Megjegyzés: Egy adott fájl visszafejtésére képes és ahhoz írási engedéllyel rendelkező felhasználók számára lehetséges más felhasználók eltávolítása.

Titkosítás és visszafejtés a titkosított fájlrendszerrel

A következő módon titkosíthat és fejthet vissza fájlt vagy mappát a titkosított fájlrendszerrel.

Megjegyzés: A következők Windows 2000 és Windows XP rendszerre vonatkoznak.

Mappa titkosítása

Bár lehetséges a fájlok egyenkénti tikosítása, javasoljuk, hogy jelöljön ki külön mappát a titkosított adatok tárolására.

Mappa és a benne lévő fájlok titkosítása


Bár lehetséges a fájlok egyenkénti tikosítása, az esetek többségében érdemes külön mappát létrehozni a titkosított fájlok tárolására, és azt titkosítani. Ilyenkor az ebben a mappában létrehozott vagy oda másolt fájlok automatikusan titkosítva lesznek.

Egy mappa és a benne lévő fájlok titkosításához végezze el a következőket:
 1. Kattintson a jobb gombbal a titkosítani kívánt mappára, majd válassza a Tulajdonságok parancsot.
 2. A Tulajdonságok párbeszédpanelen kattintson a Speciális gombra.
 3. A Speciális tulajdonságok párbeszédpanelen különböző tömörítési és titkosítási beállítások találhatók. A párbeszédpanel archiválási és indexelési tulajdonságokat is tartalmaz.

  Megjegyzés: Az NTFS fájlrendszer a tömörítést és a titkosítást is támogatja, de egyszerre csak az egyik vehető igénybe. Ez azt jelenti, hogy csak egyet választhat közülük: egy fájlt vagy mappát nem lehet titkosítani és tömöríteni is.

  A mappa titkosításához jelölje be a Tartalom titkosítása az adatvédelem érdekében jelölőnégyzetet, majd kattintson az OK gombra.
 4. A Speciális attribútumok párbeszédpanel bezárásához kattintson az OK gombra.
 5. Ha az 1-3. lépésben titkosításra kiválasztott mappa már tartalmaz fájlokat, megjelenik az Attribútummódosítások megerősítése párbeszédpanel.

  Megadhatja, hogy csak a mappát titkosítja, így csak azok a fájlok lesznek titkosítva, amelyek később kerülnek a mappába. Ha a mappa teljes tartalmát tikosítani szeretné, kattintson a Módosítások érvényesítése ebben a mappában, az almappákban és a fájlokban elemre, majd kattintson az OK gombra.

Mappa visszafejtése

A mappákat a fenti lépéseket fordított sorrendben elvégezve fejtheti vissza:
 1. Kattintson a jobb gombbal a visszafejteni kívánt mappára, majd válassza a Tulajdonságok parancsot.
 2. Kattintson a Speciális gombra.
 3. Törölje a jelet a Tartalom titkosítása az adatvédelem érdekében jelölőnégyzetből az adatok visszafejtéséhez.
 4. A Speciális attribútumok párbeszédpanel bezárásához kattintson az OK gombra.
 5. A Tulajdonságok párbeszédpanel bezárásához kattintson az OK gombra.
 6. Ha a mappában fájlok vannak, megjelenik az Attribútummódosítások megerősítése párbeszédpanel. Megadhatja azt, hogy csak a mappát kívánja visszafejteni, így a mappában lévő fájlok titkosítása megmarad.

  Ha a mappa teljes tartalmát vissza kívánja fejteni, kattintson a Módosítások érvényesítése ebben a mappában, az almappákban és a fájlokban elemre, majd kattintson az OK gombra.

További információk

A fájlok titkosításának módja

A fájlok titkosítása algoritmusokkal megy végbe, amelyek átrendezik, összekuszálják és kódolják az adatokat. Az első fájl titkosításakor véletlenszerűen generált kulcspár jön létre, amely egy személyes és egy nyilvános kulcsból áll. A kulcspár a titkosított fájlok kódolásához és dekódolásához szükséges.

Ha a kulcspár elveszik vagy megsérül, és nem rendelkezik helyreállítási ügynökkel, akkor nem tudja helyreállítani az adatokat.

Miért fontos biztonsági másolatot készíteni a tanúsítványokról?

Mivel a sérült vagy hiányzó tanúsítvánnyal titkosított adatokat nem lehet helyreállítani, nagyon fontos, hogy rendelkezzen biztonsági másolattal a tanúsítványokról, és azokat biztonságos helyen tárolja. Helyreállítási ügynököt is megadhat, amely képes az adatok helyreállítására. A helyreállítási ügynök tanúsítványa más célt szolgál, mint a felhasználóé.

A tanúsítvány biztonsági mentése

A tanúsítványokról a következőképp készíthet biztonsági másolatot:
 1. Indítsa el a Microsoft Internet Explorer böngészőt.
 2. Az Eszközök menüből válassza az Internetbeállítások elemet.
 3. Kattintson a Tartalom lap Tanúsítványok csoportjában található Tanúsítványok gombra.
 4. Kattintson a Személyes fülre.

  Megjegyzés: Több tanúsítvány is lehet itt, ha más célra is telepített tanúsítványokat.
 5. Jelölje ki egyenként a tanúsítványokat, amíg A tanúsítvány kívánt felhasználási céljai mezőben meg nem jelenik a Titkosított fájlrendszer szöveg. Ez az a tanúsítvány, amely az első mappa titkosításakor létrejött.
 6. Kattintson az Exportálás gombra a Tanúsítványexportáló varázsló elindításához, majd kattintson a Tovább gombra.
 7. Kattintson az Igen, a személyes kulcs exportálását választom elemre a személyes kulcs exportálásához, majd kattintson a Tovább gombra.
 8. Jelölje be az Erős védelem választógombot, majd kattintson a Tovább gombra.
 9. Írja be jelszavát. (Jelszó szükséges a személyes kulcs védelméhez.)
 10. Adja meg azt az elérési utat, ahol a kulcsot tárolni szeretné. A kulcsot mentheti hajlékonylemezre, a merevlemez egy másik helyére vagy CD-re. Ha a merevlemez meghibásodik vagy formázzák, a kulcs és a biztonsági másolat is elveszik. (Ha hajlékonylemezre vagy CD-re menti a kulcs biztonsági másolatát, tárolja azt biztonságos helyen.)
 11. Adja meg a célt, és kattintson a Tovább gombra.
A titkosított fájlrendszerről a Microsoft alábbi webhelyén olvashat bővebben:
Titkosított fájlrendszer a Windows 2000 rendszerben
http://www.microsoft.com/technet/security/prodtech/windows2000/w2kccadm/dataprot/w2kadm21.mspx

Titkosított fájlrendszer a Windows XP és a Microsoft Windows Server 2003 rendszerekben
http://www.microsoft.com/technet/security/guidance/cryptographyetc/efs.mspx

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 223316 - Utolsó ellenőrzés: 2007. október 26. - Verziószám: 12.2
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
 • Microsoft Windows 2000 Datacenter Server
 • Microsoft Windows 2000 Professional Edition
 • Microsoft Windows 2000 Server
Kulcsszavak: 
kbhowto kbinfo kbenv kbproductlink KB223316
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com