Hogyan lehet Windows NT-t nagy IDE merevlemezre telepíteni

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 197667 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Ezt a cikket korábban a következ? néven tették közzé: HU197667
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A jelenség

A Windows NT telepítésekor a formázás során a számítógép lefagyását tapasztalhatjuk a formázási periódusban amennyiben a IDE csatolós merevlemez kapacitása 8 gigabyte (GB) vagy ennél nagyobb. Ha a meghajtó korábban FAT állományrendszerre lett formázva és a fájlrendszer NTFS-re akarjuk átalakítani abban az esetben az átalakítás során tapasztalhatjuk azt hogy a számítógép lefagy, az átalakítási folyamat túl hosszúra nyúlik illetve a Windows NT nem érzékeli a meghajtó méretét.

Oka

A Microsoft által szállított általános IDE meghajtó (Atapi.sys) nem teljesen kompatibilis a 8 GB-os illetve ennél nagyobb merevlemezekkel. Ez a probléma csak az IDE csatolós 8 GB-os illetve ennél nagyobb merevlemezeket érinti.

A megoldás

Windows NT 4.0 Service Pack 4 (SP4) tartalmazza az új Atapi.sys állományt. Ez lehetővé teszi hogy már a Windows NT 4.0 telepítése során formázzuk meg a a 8 GB nál nagyobb merevlemezünket, mivel a Windows NT 4.0 Service Pack 4 (SP4)-ben található Atapi.sys lehetővé teszi a 8 GB feletti kapacitású IDE merevlemezek kezelését.

A rendszer partíció (boot partition) mérete továbbra is korlátozva van a felső 7.8 GB-os határral, attól függetlenül hogy a felújított Atapi.sys állományt használjuk vagy sem.

További információkhoz juthat a témával kapcsolatban a következő Microsoft Knowledge Base cikkben:
114841 Windows NT Boot Process and Hard Disk Constraints
MEGJEGYZÉS : Az alaplapi BIOS-nak biztosítania kell a 8 GB-nál nagyobb merevlemezek felismerését, kezelését mielőtt a Windows NT azt elérhetné azt. Ellenőrizni tudja eme szolgáltatás meglétét oly módon hogy belép a BIOS-ba vagy érdeklődik az alaplap gyártójánál.

Ha a Microsoft Windows NT Workstation 4.0-t, Server-t, vagy Terminal Servert használja, kövesse az alábbi útmutatást:
 1. Töltse le az Atapi.sys frissített változatát a Microsoft FTP szerveréről:
  ftp://ftp.microsoft.com/bussys/winnt/winnt-unsup-ed/fixes/nt40/atapi/ATAPI.EXE
  és másolja az állományt egy üres lemezre. Futtassa le az Atapi.exe-t a lemezen, ekkor az önkibontó állomány létrehozza a lemezen az új frissített Atapi.sys állományt. A lemez cimkéje legyen a következő: "Microsoft ATAPI Service Pack 4 IDE Driver".
 2. Indítsuk újra a számítógépet a Windows NT Server telepítő lemezeivel.
 3. Amikor rákérdez hogy szeretnénk-e hogy felismerje e lemezvezérlőnket válasszuk az S billentyűt, és határozzuk meg magunk a vezérlő típusát.
 4. A továbbiakban a telepítő felsorolja a talált eszközöket, ami a következő lehet: <none>, most üssük le az S billentyűt és helyezzük a Microsoft ATAPI Service Pack 4 IDE Driver lemezt a meghajtóba és nyomjuk meg az ENTER-t kétszer.
 5. Miután a telepítő beolvasta a lemez tartalmát és megjelenik a Microsoft ATAPI Service Pack 4 IDE driver, fogadja el a meghajtó programot az ENTER-t megnyomásával.
 6. A telepítő ezután már felsorolja a Microsoft ATAPI Service Pack 4 IDE Driver-t telepített meghajtóként. Ha további lemezvezérlőket akarunk telepíteni akkor újból nyomjunk le az S billentyűt, ha nem akkor az ENTER-t a telepítés folytatásához.
 7. A telepítés normális módon folyik tovább de egyszer kérni fogja a "Microsoft ATAPI Service Pack 4 IDE Driver Support Disk" cimkéjű lemezt a másolás során.
Ha Ön a Microsoft Small Business Server 4.0 vagy 4.0a változatát használja abban az esetben kövesse az alábbi útmutatót:
 1. Töltse le az Atapi.sys frissített változatát a Microsoft FTP serveréről:
  ftp://ftp.microsoft.com/bussys/winnt/winnt-unsup-ed/fixes/nt40/atapi/ATAPI.EXE
  és másolja az állományt egy üres lemezre. Futtassa le az Atapi.exe-t a lemezen, ekkor az önkibontó állomány létrehozza a lemezen az új frissített Atapi.sys állományt. A lemez cimkéje legyen a következő: "Microsoft ATAPI Service Pack 4 IDE Driver."
 2. Másoljon egy frissített fájlt a Small Business Server (SBS) 2. lemezre. Ehhez nevezze át a Winnt.sif fájlt Winnt.bak-ra a 2. lemezen. Ezután másolja a Winnt.sif fájlt az SBS CD 1 I386 mappájából az SBS 2. lemezre.
 3. Indítsa újra a gépet a módosított telepítő lemezről. Amikor a számítógép újraindul az 1. lemezről, és megjelenik a "Setup is inspecting your hardware configuration..." üzenet, nyomja meg az F6-ot.

  MEGJEGYZÉS : Ez a fekete képernyőn történik, és nincs látható visszajelzés amikor megnyomja az F6-ot.
 4. Amikor a gép kéri, helyezze be a módosított 2. lemezt a számítógépbe.
 5. A következő képernyő amely megjelenik, kéri, hogy határozunk meg több tárolt meghajtót. Ehhez nyomjuk meg az S betűt és a lefelé nyíl segítségével menjünk a listában az EGYÉB-ig. Helyezzük be a Microsoft ATAPI Service Pack 4 IDE Driver lemezt, majd nyomjuk meg kétszer az ENTERT-t.
 6. Miután a telepítő beolvasta a lemezt és kilistázta a Microsoft ATAPI Service Pack 4 IDE Driver-t, nyomja meg az ENTER-t, hogy elfogadja a meghajtót.
 7. A telepítő most kilistázza a "Microsoft ATAPI Service Pack 4 IDE Driver" -t mint telepített meghajtót. Ha van még meghajtó további tárolt eszközökhöz, nyomja meg az S-t, ha nem, nyomja meg az ENTER-t a telepítés folytatásához.

  MEGJEGYZÉS : A telepítő még számos alkalommal bekéri a 2. és 3. lemezt, mivel módosított Winnt.sif fájlt használ. Győződjön meg róla, hogy megformázta vagy átkonvertálta a partíciót NTFS-re, ahogy az SBS ezt kéri.
 8. A telepítésnek normálisan kell folytatódnia, de bekéri a "Microsoft ATAPI Service Pack 4 IDE Driver Support Disk" cimkéjű lemezt a másolás fázisában, miután kiválasztott vagy megformázott egy partíciót a merevlemezen.

Állapot

A Microsoft elismeri, hogy ez egy létező probléma a cikk elején felsorolt Microsoft termékeknél.

További információ

További információért nézze meg a következő cikkeket a Microsoft Knowledge Base-ben:
177257 STOP 0x0000000A or Difficulty Recognizing IDE CD-ROM Drives

183654 IBM DTTA-351010 10.1 GB Drive Capacity Is Inaccurate

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 197667 - Utolsó ellenőrzés: 2003. augusztus 18. - Verziószám: 3.1
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows NT Server 4.0 Standard Edition
 • Microsoft Windows NT Workstation 4.0 Developer Edition
 • Microsoft Windows NT Server 4.0, Terminal Server Edition
 • Microsoft BackOffice Small Business Server 4.0
 • Microsoft BackOffice Small Business Server 4.0a
Kulcsszavak: 
kbbug kbpending KB197667
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com