Alapvető TCP/IP-problémák elhárítása

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 169790 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

A cikk a TCP/IP hálózati protokoll használata esetén előforduló gyakori hálózati kommunikációs problémák megoldását ismerteti. Ezek a problémák rendszerint az alábbi két kategória valamelyikébe sorolhatók:
 • Nem lehet csatlakozni egy adott IP-címhez.

 • Nem lehet csatlakozni egy adott állomáshoz vagy NetBIOS-névhez.
Amennyiben nem tud csatlakozni egy adott IP-címhez, a problémát az alapvető hálózati kapcsolat valamely hibája okozza. Ha sikerül a kapcsolódás az adott IP-címhez, de az illető IP-címhez tartozó állomás vagy NetBIOS-név használatával nem tud csatlakozni, akkor a hibát egy, a névfeloldással kapcsolatos probléma okozza.

MEGJEGYZÉS: Az összes alábbi hibaelhárítási lépés működik Windows NT és 2000 operációs rendszer alatt, Win9x rendszeren (a Win ME kivételével) azonban előfordulhat, hogy nem. Mindazonáltal az alapvető diagnosztikai és hibaelhárítási módszerek az összes említett Windows operációs rendszer esetén megegyeznek.

További információ

Annak tisztázására, hogy a problémát az alapvető hálózati kapcsolat vagy a névfeloldás hibája okozza-e, az alábbi eljárással állapítsa meg, hogy képes-e csatlakozni egy adott IP-címhez.

Csatlakozás IP-címhez

Egy tetszőleges, TCP/IP protokollt használó program vagy segédprogram használatával próbáljon csatlakozni egy, a hálózathoz tartozó másik számítógéphez. Ilyen, általánosan használt, más számítógépekhez a TCP/IP protokoll segítségével kapcsolódó alkalmazások például a webböngészők, illetve az FTP és Telnet ügyfelek.

MEGJEGYZÉS: Amennyiben nem tudja azon, Windows NT vagy 2000 rendszert futtató számítógép IP-címét, melyhez csatlakozni kíván, futtassa a parancssorból az IPCONFIG /ALL parancsot az adott számítógépen.

Amennyiben nem tud csatlakozni a másik számítógéphez annak IP-címét használva, a hiba az alapvető hálózati kapcsolatban van. A probléma megoldásához kövesse az alábbi, „Nem lehet csatlakozni egy adott IP-címhez” című részben leírtakat. Ha az IP-cím megadásával csatlakozni tud az adott másik számítógéphez, az állomás vagy a NetBIOS-név használatával azonban nem, akkor valószínűleg a névfeloldás hibájáról van szó. A probléma megoldásához kövesse az alábbi, „Nem lehet csatlakozni egy adott állomáshoz vagy NetBIOS-névhez” című részben leírtakat.

NEM LEHET CSATLAKOZNI EGY ADOTT IP-CÍMHEZ

A megadott sorrendben hajtsa végre a következő részekben leírt eljárásokat. Az egyes lépéssorozatok befejezését követően ellenőrizze, hogy tud-e csatlakozni a másik számítógéphez az IP-cím megadásával.

Ellenőrizze a TCP/IP-beállításokat

A TCP/IP hálózati protokoll használata esetén a helytelen TCP/IP-beállítások (például hibásan megadott IP-cím vagy alhálózati maszk) kommunikációs problémákhoz vezethetnek. Tanulmányozza az Eseménynapló beépülő modul rendszernapló-bejegyzéseit annak megállapítása céljából, hogy a Windows NT, illetve 2000 rendszer rögzített-e helytelen TCP/IP-beállításból eredő hibákat (azon bejegyzéseket vizsgálja, amelyeknél TCP/IP vagy DHCP szerepel forrásként). Az eseménynapló valamely bejegyzésének elolvasásához kattintson duplán az adott bejegyzésre.

MEGJEGYZÉS: Amennyiben az eseménynaplóban DHCP-hiba található, jelezze a hibát a hálózat rendszergazdájának.

Ha az Eseménynapló beépülő modul rendszernaplójában TCP/IP-hibákat talál, javítsa a hibaüzenetben jelzett hibát. Így például ha olyan hibaüzenetet kap, mely szerint az IP-cím paraméter nem megfelelő, ellenőrizze, hogy az IP-cím érvényes-e.

Amennyiben az Eseménynapló beépülő modul rendszernaplójában nem látható hibaüzenet, az alábbi lépések elvégzésével győződjön meg róla, hogy a megfelelő TCP/IP-beállítások vannak-e használatban:
 1. Az IPCONFIG parancs segítségével határozza meg a számítógép alapvető TCP/IP-beállításait. Ehhez írja be a ipconfig parancsot a parancssorba.
 2. Ellenőrizze, hogy az IPCONFIG parancs által megjelenített IP-cím és alhálózati maszk helyes-e.. Amennyiben nem tudja biztosan, mik lennének a helyes értékek, kérdezze meg a hálózat rendszergazdájától.

A visszacsatolási cím pingelése

A PING paranccsal ellenőrizze, hogy a TCP/IP megfelelően működik-e. Ehhez pingelje a visszacsatolási címet (127.0.0.1) az alábbi parancsot a parancssorba írva:
ping 127.0.0.1
Az alábbiakhoz hasonló válasznak kell megjelennie:
  127.0.0.1 pingelése 32 bájt adattal:

  127.0.0.1 válasza: bájt=32 idő=<10ms TTL=128
  127.0.0.1 válasza: bájt=32 idő=<10ms TTL=128
  127.0.0.1 válasza: bájt=32 idő=<10ms TTL=128
  127.0.0.1 válasza: bájt=32 idő=<10ms TTL=128
				
Amennyiben ezen a ponton hibaüzenet jelenik meg, nincs megfelelően telepítve a TCP/IP protokoll. A TCP/IP eltávolításához és újratelepítéséhez hajtsa végre a következő lépéseket:

MEGJEGYZÉS: A lépések végrehajtásához rendszergazdaként kell bejelentkeznie.
 1. A Vezérlőpulton kattintson duplán a Hálózat ikonra, majd a Protokollok fülre.
 2. Kattintással jelölje ki a TCP/IP protokoll elemet és kattintson az Eltávolítás, majd az Igen gombra.
 3. Kattintson a Bezárás gombra, majd a számítógép újraindításához az Igen gombra.
 4. Jelentkezzen be rendszergazdai jogokkal rendelkező felhasználóként.
 5. A Vezérlőpulton kattintson duplán a Hálózat ikonra, majd a Protokollok fülre.
 6. Kattintson a Hozzáadás gombra, jelölje ki a TCP/IP protokollt, majd kattintson az OK gombra.
 7. Amennyiben a DHCP-t kívánja használni, kattintson az Igen gombra, mikor a program rákérdez. Ha nem kíván DHCP-t használni, a Nem gombra kattintson.
 8. Amikor a program kéri, írja be a Windows NT forrásfájlok elérési útját, és kattintson a Folytatás, majd a Bezárás gombra.
 9. Amennyiben nem használja a DHCP szolgáltatást, a program kéri a TCP/IP-beállítások adatait. Adja meg a megfelelő értékeket, majd kattintson az OK gombra. Amennyiben nem tudja biztosan, hogy mik a megfelelő értékek, kérdezze meg a hálózat rendszergazdájától.
 10. Ha a rendszer rákérdez, hogy indítsa-e újra a számítógépet, kattintson a Nem gombra. Amennyiben telepítette valamely Windows NT szervizcsomagot, a számítógép újraindítása előtt újra kell telepítenie a csomagot.
 11. Indítsa újra a számítógépet.
Ha a TCP/IP protokoll eltávolítása és újratelepítése közben hibaüzenetet kap, előfordulhat hogy manuálisan el kell távolítania a TCP/IP-t a Windows NT rendszerleíró adatbázisából. A TCP/IP a Windows NT rendszerleíró adatbázisából való eltávolításáról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
151237 Hibaüzenet Jelenik meg, amikor Telepíti a TCP/IP-t vagy a TCP/IP szolgáltatás-t

Pingelje a számítógép IP-címét

Amennyiben sikeres volt a visszacsatolási cím pingelése, próbálja meg pingelni saját IP-címét. Írja be a ping <IP-cím> parancsot a parancssorba, ahol az <IP-cím> a számítógép IP-címe.

MEGJEGYZÉS: Ha nem tudja a számítógép IP-címét, írja be az ipconfig parancsot a parancssorba.

Az alábbiakhoz hasonló válasznak kell megjelennie:
  <###.###.###.###> pingelése 32 bájt adattal:

  <###.###.###.###> válasza: bájt=32 idő=77ms TTL=28
  <###.###.###.###> válasza: bájt=32 idő=80ms TTL=28
  <###.###.###.###> válasza: bájt=32 idő=78ms TTL=28
  <###.###.###.###> válasza: bájt=32 idő=79ms TTL=28
				
Ahol <###.###.###.###> a számítógép IP-címe.

Amennyiben hibaüzenetet kap ezen a ponton, lehet hogy kommunikációs probléma áll fenn a Windows NT rendszer és a hálózati adapter között. A hiba javítása érdekében távolítsa el és telepítse újra a hálózati adapter illesztőprogramját. Ehhez hajtsa végre a következő műveleteket:

MEGJEGYZÉS: A lépések végrehajtásához rendszergazdaként kell bejelentkeznie.
 1. A Vezérlőpulton kattintson duplán a Hálózat ikonra, majd a Kártyák fülre.
 2. Kattintással jelölje ki a hálózati adapter illesztőprogramját és kattintson az Eltávolítás, majd az Igen gombra.
 3. Kattintson a Bezárás gombra, majd a számítógép újraindításához az Igen gombra.
 4. Jelentkezzen be rendszergazdai jogokkal rendelkező felhasználóként.
 5. A Vezérlőpulton kattintson duplán a Hálózat ikonra, majd a Kártyák fülre.
 6. Kattintson a Hozzáadás gombra, jelölje ki a hálózati adapter illesztőprogramját, majd kattintson az OK gombra.
 7. A megjelenő párbeszédpanel(ek)en végezze el a hálózati adapter konfigurálását, majd kattintson az OK gombra.
 8. Amikor a program kéri, írja be a Windows NT forrásfájlok elérési útját, és kattintson a Folytatás, majd a Bezárás gombra.
 9. Amikor a program kéri a TCP/IP-beállítások adatait, adja meg a megfelelő értékeket, majd kattintson az OK gombra. Amennyiben nem tudja biztosan, hogy mik a megfelelő értékek, kérdezze meg a hálózat rendszergazdájától.
 10. Ha a rendszer rákérdez, hogy indítsa-e újra a számítógépet, kattintson a Nem gombra. Amennyiben telepítette valamely Windows NT szervizcsomagot, a számítógép újraindítása előtt újra kell telepítenie a csomagot.
 11. Indítsa újra a számítógépet.
Ha a hálózatiadapter-illesztőprogram eltávolítását és újratelepítését követően nem tudja pingelni a számítógép IP-címét, forduljon a hálózati adapter gyártójához annak ellenőrzéséhez, hogy a megfelelő Windows NT illesztőprogramot használja-e.

Ürítse az ARP (Address Resolution Protocol) gyorsítótárát

Az ARP protokoll gyorsítótára a legutóbbi, MAC-címeknek megfeleltetett IP-címek listáját tartalmazza. A MAC-cím az egyes hálózati adapterek egyedi, beágyazott fizikai címe.

Ha az ARP gyorsítótárában helytelen egy bejegyzés, az IP-datagramokat nem a megfelelő számítógépnek küldi el a rendszer. Az ARP gyorsítótára által aktuálisan tartalmazott hozzárendelések megjelenítéséhez írja be az arp -a parancsot a parancssorba. Ekkor vagy a „Nem található ARP-bejegyzés” üzenetnek (üres ARP-gyorsítótár esetén) vagy a következőkhöz hasonló válasznak kell megjelennie:
  Adapter: 10.1.1.3 a következő kapcsolaton: 2. illesztő
  Internetcím   Fizikai cím   Típus
  10.1.1.7       08-00-02-06-ed-20   dinamikus
  10.1.1.254      08-00-02-0a-a3-10   dinamikus
				
Az ARP gyorsítótárában található helytelen bejegyzések eltávolításához használja a következő parancsot:
arp -d <IP-cím>
Ahol az <IP-cím> az ARP-gyorsítótárban tárolt internetcím. Használja a parancsot az ARP gyorsítótáraban található egyes bejegyzések törlésére, amíg az összes bejegyzést nem törli.

Az ARP parancs szintaxisára, lehetőségeire és használatára vonatkozó további információk megjelenítéséhez írja be az arp -? parancsot a parancssorba.

Alapértelmezett átjáró ellenőrzése

Az IPCONFIG parancs segítségével határozza meg a számítógép által az alapértelmezett átjáró eléréséhez használt IP-címet. Ehhez írja be a parancssorba az „ipconfig” parancsot (az idézőjelek nélkül). Győződjön meg arról, hogy az alapértelmezett átjáróhoz megjelenített IP-cím helyes. Ha nem ismeri az alapértelmezett átjáró megfelelő IP-címét, forduljon a hálózati rendszergazdához.

Miután ellenőrizte, hogy az alapértelmezett átjáró számára megadott IP-cím megfelelő, a PING parancs segítségével győződjön meg róla, hogy az alapértelmezett átjáró IP-címe pingelhető. Az alábbiakhoz hasonló válasznak kell megjelennie:
  <###.###.###.###> pingelése 32 bájt adattal:
  <###.###.###.###> válasza: bájt=32 idő=77ms TTL=28
  <###.###.###.###> válasza: bájt=32 idő=80ms TTL=28
  <###.###.###.###> válasza: bájt=32 idő=78ms TTL=28
  <###.###.###.###> válasza: bájt=32 idő=79ms TTL=28
				
Ahol <###.###.###.###> az alapértelmezett átjáró IP-címe.

Amennyiben az alapértelmezett átjáró nem kapcsolódik a hálózathoz, vagy nem működik megfelelően, az alábbiakhoz hasonló válasznak kell megjelennie:
  <###.###.###.###> pingelése 32 bájt adattal:
  A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.
  A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.
  A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.
  A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.
				
Ha az alapértelmezett átjáró IP-címének pingelése sikertelen, forduljon a hálózati rendszergazdához annak ellenőrzése érdekében, hogy az alapértelmezett átjáró csatlakoztatva van-e a hálózathoz és megfelelően működik-e.

A másik számítógép IP-címének pingelése

Próbálja pingelni a másik számítógép IP-címét. Ehhez írja be a ping <IP cím> parancsot, ahol az <IP-cím> a másik számítógép IP-címe. Az alábbiakhoz hasonló válasznak kell megjelennie:
  <###.###.###.###> pingelése 32 bájt adattal:
  <###.###.###.###> válasza: bájt=32 idő=77ms TTL=28
  <###.###.###.###> válasza: bájt=32 idő=80ms TTL=28
  <###.###.###.###> válasza: bájt=32 idő=78ms TTL=28
  <###.###.###.###> válasza: bájt=32 idő=79ms TTL=28
				
Ahol <###.###.###.###> a másik számítógép IP-címe.

Amennyiben két számítógép között egy helytelenül konfigurált útválasztó található, vagy ha a másik számítógéppel valamilyen probléma van, akkor az alábbiakhoz hasonló válasznak kell megjelennie:
  <###.###.###.###> pingelése 32 bájt adattal:
  A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.
  A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.
  A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.
  A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.
				
Amennyiben két számítógép különböző alhálózatokhoz tartozik, próbálja pingelni a számítógépet egy olyan gépről, amely azonos alhálózaton van azzal. Ha azonos alhálózaton belülről sem tudja pingelni a másik számítógépet, ellenőrizze, hogy a másik számítógép csatlakoztatva van-e a hálózathoz, valamint hogy az Ön által használt IP-cím helyes-e. Amennyiben alhálózaton belül képes pingelni a másik számítógépet, forduljon a hálózati rendszergazdához a hálózatban fennálló esetleges útválasztással kapcsolatos problémák elhárítása érdekében.

Az útválasztási tábla állandó bejegyzéseinek ellenőrzése

A TCP/IP hálózati protokollt használó összes számítógépen található útválasztási tábla. A hálózati csomagok útvonalát a számítógépek között – amennyiben mindkét számítógép TCP/IP protokollt használ –, a csomagot küldő számítógép útválasztási táblája határozza meg.

A számítógép útválasztási táblája az operációs rendszer minden újraindításakor újraépül. Az útválasztási táblában a számítógép vagy a hálózat rendszergazdája állandó (statikus) bejegyzéseket is elhelyezhet. Az ilyen bejegyzések az útválasztási tábla minden újraépítésekor automatikusan bekerülnek a táblába.

Az adott számítógép útválasztási táblájának megjelenítéséhez használja a ROUTE parancsot. Ehhez írja be a route print parancsot a parancssorba. Az alábbiakhoz hasonló válasznak kell megjelennie:
  Aktív útvonalak:

  Hálózati cím   Hálózat      Átjáró címe   Kapcsolat   Metrika

  0.0.0.0      0.0.0.0      10.1.1.254    10.1.1.3    1
  10.1.0.0     255.255.0.0    10.1.1.3     10.1.1.3    1
  10.1.1.3     255.255.255.255  127.0.0.1    127.0.0.1   1
  10.255.255.255  255.255.255.255  10.1.1.3     10.1.1.3    1
  127.0.0.1     255.0.0.0     127.0.0.1    127.0.0.1   1
  224.0.0.0     224.0.0.0     10.1.1.3     10.1.1.3    1
  255.255.255.255  255.255.255.255  10.1.1.3     10.1.1.3    1
				
A hálózati rendszergazdával ellenőrizze, hogy a számítógép útválasztási táblájának minden állandó bejegyzése érvényes-e.

Az útválasztásra, az útválasztási táblára és a ROUTE parancsra vonatkozó további információk a Microsoft Tudásbázis következő cikkében találhatók:
140859 A TCP/IP-útválasztás alapjai Windows NT rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

A TRACERT parancs használata

A TRACERT parancs megjeleníti azon útválasztókat vagy átjárókat, melyeken a TCP/IP-csomagok a másik állomásra való eljutásuk közben áthaladtak. A két számítógép közötti útvonal a TRACERT paranccsal való nyomonkövetéséhez írja be a tracert <IP-cím> parancsot a parancssorba, ahol az <IP-cím> a másik számítógép IP-címe. Az alábbiakhoz hasonló válasznak kell megjelennie:
  Útvonal követése a következőhöz: <IP-cím> legfeljebb 30 ugrással:

   1  <10 ms  <10 ms  <10 ms <###.###.###.###>
   2  50 ms  50 ms  51 ms <###.###.###.###>
   3  250 ms  80 ms  50 ms <###.###.###.###>

  Az útvonalkövetés elkészült.
				
Ahol <###.###.###.###> a különböző útválasztók IP-címe.

Amennyiben a hálózati csomag által keresztezendő valamely útválasztóval probléma van, az alábbiakhoz hasonló válasznak kell megjelennie:
  Útvonal követése a következőhöz: <IP-cím> legfeljebb 30 ugrással:

   1  <10 ms  <10 ms  <10 ms <###.###.###.###>
   2   *    *    *   A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.
   3   *    *    *   A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.
   4   *    *    *   A kérésre nem érkezett válasz a határidőn belül.
				
Ha a két számítógép közötti valamely útválasztó konfigurációja hibás, az alábbiakhoz hasonló válasznak kell megjelennie:
  Útvonal követése a következőhöz: <IP-cím> legfeljebb 30 ugrással:

   1  <10 ms  <10 ms  <10 ms <###.###.###.###>
   2  50 ms  50 ms  51 ms <###.###.###.###>
   3 <###.###.###.###>  jelentés: A célhálózat nem érhető el.
				
A fentiekhez hasonló válasz jelenhet meg akkor is, ha a számítógépek között proxy vagy tűzfal található.

Amennyiben a két számítógép közötti útvonal TRACERT paranccsal történő nyomon követése során nem kap sikeres választ, vegye fel a kapcsolatot a hálózat rendszergazdájával annak megállapítása érdekében, hogy van-e útválasztási probléma a két számítógép között.

A TRACERT parancsról további tájékoztatást a Microsoft Tudásbázis következő cikkében találhat:
162326 TCP/IP hibák elhárítása Windows NT rendszerben a TRACERT programmal (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

A másik számítógép kiszolgálói szolgáltatásainak ellenőrzése

Győződjön meg arról, hogy a másik számítógépen futnak a megfelelő kiszolgálói szolgáltatások. Ha például a Telnet eszköz segítségével próbál a másik számítógéphez csatlakozni, ellenőrizze, hogy a másik számítógép Telnet kiszolgálóként van-e konfigurálva.

Annak ellenőrzéséhez, hogy a másik számítógépen a megfelelő kiszolgálói szolgáltatás fut-e, próbáljon csatlakozni a másik számítógéphez egy olyan gépről, amely ugyanabban az alhálózatban található. Amennyiben nem tud csatlakozni, forduljon a rendszergazdához annak ellenőrzése érdekében, hogy a kiszolgálói szolgáltatás konfigurálva van-e megfelelően működik-e a másik számítógépen. Amennyiben alhálózaton belül képes kapcsolódni a másik számítógéphez, forduljon a hálózati rendszergazdához a hálózatban fennálló esetleges útválasztással kapcsolatos problémák elhárítása érdekében.

IP-biztonság ellenőrzése a kiszolgálón

A másik számítógép szolgáltatásainak portbeállításai eltérhetnek a csatlakozáshoz Ön által használt portbeállításoktól. Az alábbi diagram felsorolja néhány protokoll szabványos portbeállításait:
Port:  Protokoll:
-----  ---------
80   HTTP
21   FTP
23   Telnet
70   Gopher
				
A Telnet eszközzel ellenőrizze, hogy a másik számítógép ugyanazon porton engedélyezi-e a csatlakozást, amit Ön használ. Ehhez írja be a következő parancsot a parancssorba:
telnet <IP-cím> <port>
Ahol az <IP-cím> a másik számítógép IP-címe, a <port> pedig az a port, amelyhez csatlakozni próbál. Amennyiben például a 21-es porton ftp kapcsolatot kíván létesíteni a másik számítógéppel, írja be következő parancsot: telnet <IP-cím> 21.

Ha nem jelent meg hibaüzenet, a másik számítógép beállításai lehetővé teszi a csatlakozást az adott porthoz. Ekkor lehetősége van csatlakozni a megfelelő szolgáltatáshoz a porton.

Ha hibaüzenet jelent meg, a másik számítógép beállításai nem teszik lehetővé a csatlakozást az adott porthoz. Az adott szolgáltatáshoz tartozó érvényes portszám iránt érdeklődjön a hálózat rendszergazdájánál.

Nem lehet csatlakozni egy adott állomáshoz vagy NetBIOS-névhez

Ha az IP-címet használva csatlakozni tud a másik számítógéphez, de az állomásnév vagy NetBIOS-név segítségével nem, valószínűleg névfeloldási probléma áll fenn. A hálózati névfeloldás számos módszerrel lehetséges, például az alábbiak révén:
 • HOSTS fájlok

 • Domain Name Service (DNS)

 • LMHOSTS fájlok

 • Windows Internet Name Service (WINS)
Ha nem tudja biztosan, hogy az adott hálózaton mely módszerek használatosak, forduljon a hálózati rendszergazdához. A megadott sorrendben hajtsa végre a következő részekben leírt eljárásokat. Az egyes lépéssorozatok befejezését követően ellenőrizze, hogy tud-e csatlakozni a másik számítógéphez az állomásnév vagy a NetBIOS-név megadásával.

A HOSTS fájl ellenőrzése

A HOSTS fájl olyan szövegfájl, melyet bármely szövegszerkesztő (például a Jegyzettömb segédprogram) segítségével módosíthat. Amennyiben a hálózat HOSTS fájlokat alkalmaz a névfeloldáshoz, és nem tud csatlakozni a másik számítógéphez az állomásnév megadásával, lehetséges hogy a HOSTS fájl érvénytelen bejegyzést tartalmaz. A HOSTS fájlban keresse meg a másik számítógép állomásnevét, ellenőrizze hogy egy-egy állomásnév csak egy bejegyzésben szerepel-e, majd győződjön meg arról, hogy a számítógép állomásnévhez tartozó bejegyzés érvényes.

Amennyiben többet szeretne megtudni a HOSTS fájlról, tekintse meg a HOSTS mintafájlt a %SystemRoot%\System32\Drivers\Etc mappában.

A Domain Name Service (DNS) konfigurációjának ellenőrzése

A Domain Name Service (DNS) kiszolgálók az állomásnevek feloldását teszik lehetővé. Ha a hálózat DNS-t használ az állomásnév feloldására, de nem tud csatlakozni a másik számítógéphez az állomásnév megadásával, akkor lehetséges, hogy a számítógép DNS-beállításaival vagy a hálózati DNS-kiszolgálóval van probléma.

Az alábbi lépések végrehajtásával állapítsa meg, van-e probléma a számítógép DNS-beállításaival:
 1. Írja be az ipconfig /all parancsot a parancssorba a DNS-kiszolgáló IP-címének megállapításához. Ha nem jelenik meg a DNS-kiszolgáló IP-címe, kérdezze meg a hálózati rendszergazdától, hogy mi a DNS-kiszolgáló IP-címe.
 2. A DNS-kiszolgáló IP-címének ping paranccsal történő tesztelésével győződjön meg arról, hogy kapcsolatot tud létesíteni a DNS-kiszolgálóval. Az alábbiakhoz hasonló válasznak kell megjelennie:
     <###.###.###.###> pingelése 32 bájt adattal:
  
     <###.###.###.###> válasza: bájt=32 idő=77ms TTL=28
     <###.###.###.###> válasza: bájt=32 idő=80ms TTL=28
     <###.###.###.###> válasza: bájt=32 idő=78ms TTL=28
     <###.###.###.###> válasza: bájt=32 idő=79ms TTL=28
  						
  Ahol <###.###.###.###> a DNS-kiszolgáló IP-címe.
Ha a DNS-kiszolgáló IP-címének a ping paranccsal történő tesztelése sikertelen, forduljon a rendszergazdához annak ellenőrzése érdekében, hogy a DNS-kiszolgáló IP-címe helyes-e, illetve hogy a DNS-kiszolgáló csatlakoztatva van-e a hálózathoz és megfelelően működik-e.

Ha lehet pingelni a DNS-kiszolgáló IP-címét, de a másik számítógép állomásnevét nem lehet feloldani, akkor valószínűleg a DNS-kiszolgáló nem megfelelően oldja fel az állomásneveket.. Ha a hálózatban egynél több DNS-kiszolgáló üzemel, állítson be másik DNS-kiszolgálót. Amennyiben a DNS-kiszolgáló megfelelően feloldja a másik számítógép állomásnevét, vagy nincs másik használható DNS-kiszolgáló, forduljon a hálózat rendszergazdájához az eredeti DNS-kiszolgáló hibájának javítása érdekében.

Miután ellenőrizte a DNS-kiszolgáló megfelelő IP-címét, frissítse a számítógép TCP/IP-beállításait. Ha telefonos kapcsolaton keresztül csatlakozik a hálózathoz, csak a Telefonos hálózat telefonkönyv-bejegyzésénél kell módosítania a TCP/IP-beállításokat a DNS-kiszolgáló helyes IP-címének megadásával.

Az alábbi lépésekkel módosíthatja vagy veheti fel a DNS-kiszolgáló érvényes IP-címét a számítógép TCP/IP beállításaiban.
 1. A Vezérlőpulton kattintson duplán a Hálózat ikonra, majd a Protokollok fülre.
 2. Kattintással jelölje ki a TCP/IP protokoll elemet és kattintson a Tulajdonságok gombra, majd a DNS fülre.
 3. DNS-kiszolgáló hozzáadásához kattintson a Hozzáadás gombra. Meglévő kiszolgáló szerkesztéséhez kattintson a megfelelő DNS-kiszolgáló IP-címére, majd a Szerkesztés gombra.
 4. Írja be a DNS-kiszolgáló helyes IP-címét, majd kattintson az OK gombra.
 5. Kattintson az OK gombra, majd még egyszer az OK gombra. Ezt a lépést követően szükség lehet a számítógép újraindítására.
A DNS-kiszolgáló érvényes IP-címének módosításához vagy hozzáadásához az alábbi műveleteket kell végrehajtani a telefonos hálózati kapcsolathoz.
 1. A Telefonos hálózat párbeszédpanelen kattintson a Tárcsázandó telefonkönyv-bejegyzés mezőben a megfelelő bejegyzésre.
 2. Kattintson az Egyéb elemre, majd A bejegyzés és a modem tulajdonságainak szerkesztése parancsra.
 3. Kattintson a Kiszolgáló fülre, majd a TCP/IP beállítások gombra.
 4. Jelölje be a Névkiszolgálócímek megadása választógombot, majd az Elsődleges DNS mezőbe írja be a megfelelő IP-címet.

Az LMHOSTS fájl ellenőrzése

Az LMHOSTS fájl olyan szövegfájl, melyet bármely szövegszerkesztő (például a Jegyzettömb segédprogram) segítségével módosíthat. Amennyiben a hálózat LMHOSTS fájlokat alkalmaz a NetBIOS-névfeloldáshoz, és nem tud csatlakozni a másik számítógéphez a NetBIOS-név megadásával, lehetséges hogy az LMHOSTS fájl érvénytelen bejegyzést tartalmaz. Az LMHOSTS fájlban keresse meg a másik számítógép NetBIOS-nevét, ellenőrizze hogy egy-egy NetBIOS-név csak egy bejegyzésben szerepel-e, majd győződjön meg arról, hogy a számítógép NetBIOS-nevéhez tartozó bejegyzés helyes.

Ha az LMHOSTS fájl #INCLUDE bejegyzést vagy #BEGIN_ALTERNATE - #END_ALTERNATE kulcsszavakkal határolt, több soros szövegblokkokat tartalmaz, ideiglenesen tiltsa le ezen sorokat, illetve blokkokat. Ehhez a letiltandó sorok elejére írjon kettős kereszt (#) karaktert, utána pedig egy szóközt.

Amennyiben ezen sorok vagy blokkok letiltása megoldja a problémát, engedélyezze ismét azokat egyenként, amíg a probléma ismét nem jelentkezik. Amikor meghatározta, hogy mely adott sor vagy blokk okozza a problémát, ellenőrizze azon LMHOSTS fájlokat, melyekre e sorok mutatnak.

Amennyiben többet szeretne megtudni az LMHOSTS fájlról, tekintse meg az Lmhosts.sam mintafájlt a %SystemRoot%\System32\Drivers\Etc mappában.

A Windows Internet Name Service (WINS) konfigurációjának ellenőrzése

A Windows Internet Name Service (WINS) kiszolgálók a NetBIOS-nevek feloldását teszik lehetővé. Ha a hálózat WINS-kiszolgálót használ a NetBIOS-név feloldására, de nem tud csatlakozni a másik számítógéphez a NetBIOS-név megadásával, akkor lehetséges, hogy a számítógép WINS-beállításaival vagy a hálózati WINS-kiszolgálóval van probléma.

Az alábbi lépések végrehajtásával állapítsa meg, van-e probléma a számítógép WINS-beállításaival:
 1. Írja be az ipconfig /all parancsot a parancssorba a WINS-kiszolgáló IP-címének megállapításához. Ha nem jelenik meg a WINS-kiszolgáló IP-címe, kérdezze meg a hálózati rendszergazdától, hogy mi a WINS-kiszolgáló IP-címe.
 2. A WINS-kiszolgáló IP-címének ping paranccsal történő tesztelésével győződjön meg arról, hogy kapcsolatot tud létesíteni a WINS-kiszolgálóval. Az alábbiakhoz hasonló válasznak kell megjelennie:
     <###.###.###.###> pingelése 32 bájt adattal:
  
     <###.###.###.###> válasza: bájt=32 idő=77ms TTL=28
     <###.###.###.###> válasza: bájt=32 idő=80ms TTL=28
     <###.###.###.###> válasza: bájt=32 idő=78ms TTL=28
     <###.###.###.###> válasza: bájt=32 idő=79ms TTL=28
  						
  Ahol <###.###.###.###> a WINS-kiszolgáló IP-címe.
Ha a WINS-kiszolgáló IP-címét nem lehet pingelni, forduljon a rendszergazdához annak ellenőrzése érdekében, hogy a WINS-kiszolgáló IP-címe helyes-e, illetve hogy a WINS-kiszolgáló csatlakoztatva van-e a hálózathoz és megfelelően működik-e.

Ha lehet pingelni a WINS-kiszolgáló IP-címét, de a másik számítógép NetBIOS-nevét nem lehet feloldani, akkor valószínűleg a WINS-kiszolgáló nem megfelelően oldja fel a NetBIOS-neveket.. Ha a hálózatban egynél több WINS-kiszolgáló üzemel, állítson be másik WINS-kiszolgálót. Amennyiben a WINS-kiszolgáló megfelelően feloldja a másik számítógép NetBIOS-nevét, vagy nincs másik használható WINS-kiszolgáló, forduljon a hálózat rendszergazdájához az eredeti WINS-kiszolgáló hibájának javítása érdekében.

Miután ellenőrizte a WINS-kiszolgáló megfelelő IP-címét, frissítse a számítógép TCP/IP-beállításait. Ha telefonos kapcsolaton keresztül csatlakozik a hálózathoz, csak a Telefonos hálózat telefonkönyv-bejegyzésénél kell módosítania a TCP/IP-beállításokat a WINS-kiszolgáló helyes IP-címének megadásával.

Az alábbi lépésekkel módosíthatja vagy veheti fel a WINS-kiszolgáló érvényes IP-címét a számítógép TCP/IP beállításaiban.
 1. A Vezérlőpulton kattintson duplán a Hálózat ikonra, majd a Protokollok fülre.
 2. Kattintással jelölje ki a TCP/IP protokoll elemet és kattintson a Tulajdonságok gombra, majd a WINS-cím fülre.
 3. Írja be a WINS-kiszolgáló helyes IP-címét az Elsődleges WINS-kiszolgáló mezőbe, majd kattintson az OK gombra.
 4. Kattintson a Bezárás gombra, majd a számítógép újraindításához az Igen gombra.
A WINS-kiszolgáló érvényes IP-címének módosításához vagy hozzáadásához az alábbi műveleteket kell végrehajtani a telefonos hálózati kapcsolathoz.
 1. A Telefonos hálózat párbeszédpanelen kattintson a Tárcsázandó telefonkönyv-bejegyzés mezőben a megfelelő bejegyzésre.
 2. Kattintson az Egyéb elemre, majd A bejegyzés és a modem tulajdonságainak szerkesztése parancsra.
 3. Kattintson a Kiszolgáló fülre, majd a TCP/IP beállítások gombra.
 4. Jelölje be a Névkiszolgálócímek megadása választógombot, majd az Elsődleges WINS mezőbe írja be a megfelelő IP-címet.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 169790 - Utolsó ellenőrzés: 2011. május 12. - Verziószám: 3.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 2000 Server
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
 • Microsoft Windows 2000 Professional Edition
 • Microsoft Windows NT Workstation 4.0 Developer Edition
 • Microsoft Windows NT Server 4.0 Standard Edition
 • Microsoft Windows 95
Kulcsszavak: 
kbhowto kbnetwork KB169790
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com