MS-DOS alapú programok hibáinak javítása Windows NT 4.0-ban

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 165214 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Ezt a cikket korábban a következ? néven tették közzé: HU165214
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Ez a cikk leírja, hogyan javítsa az MS-DOS alapú program problémákat Windows NT 4.0-ban és Windows 2000-ben.

További információ

Tesztelje az Ntvdm alrendszert

Az első dolog, amit tesztelhet, amikor problémákat tapasztal az MS-DOS alapú programokkal a Windows NT Virtuális Dos Gép (NTVDM) alrendszerében. Használhatja a Command.com-ot, hogy tesztelje az NTVDM megfelelő futását. Az alábbi lépések végrehajtásával indíthatja a Command.com-ot:
 1. Kattintson a Start gombra, majd kattintson a Futtatás-ra.
 2. A Megnyitás ablakban írja be "command.com" (idézőjelek nélkül), majd kattintson az OK-ra.
Ez elindít egy parancssor ablakot. Ha ez nem működik megfelelően, akkor az NTVDM alrendszerrel van a probléma és ellenőriznie kell az alábbi elemeket:
 • Ellenőrizze a Config.nt és az Autoexec.nt fájlokat a %systemroot%\system32 mappában a nem szabványos beállításokat keresve.

  A REM parancs használatával alakítsa megjegyzéssé az összes bejegyzést *kivéve* az alábbi alapértelmezett bejegyzéseket:
     Config.nt
     ---------
     dos=high, umb
     device=%SystemRoot%\system32\himem.sys
     files=20
  
     Autoexec.nt
     -----------
  
     lh %SystemRoot%\system32\mscdexnt.exe
     lh %SystemRoot%\system32\redir
     lh %SystemRoot%\system32\dosx
     lh %SystemRoot%\system32\nw16 (only if CSNW is installed)
     lh %SystemRoot%\system32\vwipxspx (only if CSNW is installed)

  MEGJEGYZÉS: Egy másik eljárás ennek végrehajtására a Windows NT CD-ROMról az Autoexec.nt_ és a Config.nt_ kicsomagolása a %SystemRoot%\SYSTEM32 mappába.
 • Zárjon be minden egyéb futó programot. Ez megvalósítható a Feladat Kezelő futtatásával, minden futó program bezárásával és bizonyosodjon meg arról, hogy egyéb NTVDM folyamat nem fut. A Feladat Kezelő indításához nyomja meg a CTRL+SHIFT+ESC-et.
 • Akadályozza meg, hogy bármilyen program indításkor lefusson. A programok három helyről futtathatók induláskor: az Indító csoportokból, a Run és Runonce regisztrációs adatbázis sorokban és a "run=" és "load=" sorokból a Win.ini fájlban. Ezeket a helyeket az alábbiak szerint ellenőrizheti:
  • Az Indító csoportok a helyi merevlemezen található mappákban a %SystemRoot%\profiles\%username%\start menu\programs és %systemroot%\profiles\default user\start menu\programs mappákban találhatóak.
  • A Run és a Runonce sorok a regisztrációs adatbázisban a
   HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\
   kulcs alatt találhatók.
  • Javíthatja a Win.ini fájlt a Jegyzettömbbel. Ez a %SystemRoot% mappában található.
 • Ellenőrizze az NTVDM rendszer fájlokat a %SystemRoot%\System32 mappában. Ellenőrizze az alábbi fájlokat és bizonyosodjon meg arról, hogy a megfelelő verziójúak, a méretük és dátumuk ellenőrzésével:
     Ntio.sys
     Ntdos.sys
     Ntvdm.exe
     Ntvdm.dll (csak Windows NT 3.1-nél)
     Redir.exe
 • Az NTVDM alrendszerre hivatkozó regisztrációs adatbázis bejegyzések a következők:
  HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Environment.


  Ez a kulcs tárolja azokat a környezeti változókat, amelyeket a Windows NT és a Windows 2000 használ a Config.sys és az Autoexec.bat fájlból.
  HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\ VirtualDeviceDrivers.


  Ez a kulcs tárolja azokat az eszköz illesztőprogramokat, amelyek az NTVDM folyamat használ. Ezeket a bejegyzéseket a Windows NT telepítő hozza létre, amikor az eszköz illesztőprogramot telepíti.

Programfüggő problémák

Az alábbi funkciók nem működnek a Windows NT-ben és Windows 2000-ben:
 • Az összes MS-DOS funkció, kivéve a feladat váltó API-kat (program programozási interface funkciók), azok támogatottak.
 • A blokkoló módú eszköz illesztőprogramok nem támogatottak. (A blokk eszközök nem támogatottak, így az MS-DOS IOCTL API-k, amelyek kezelik a blokk eszközöket és a SETDPB funkciók nem támogatottak).
 • 10-es megszakítás 1A függvény visszatérés; minden egyéb függvény a csak olvasható memóriába (ROM) tevődik át.
 • 13-as megszakítás hívás, amely a nem támogatott lemezekhez való hozzáférés letiltását kezeli.
 • A 18-as megszakítás (ROM BASIC) előállít egy üzenetet, amely azt jelzi, hogy a ROM BASIC nem támogatott.
 • A 19-es megszakítás nem fogja újra boot-olni a számítógépet, de tisztán lezárja a jelenlegi virtuális DOS gépet (VDM).
 • A 2F-es megszakítás a DOSKEY program nem támogatott (AX = 4800) hívásaiért felelős.
 • A Microsoft CD-ROM kiterjesztések (MSCDEX) függvények közül a 2, 3, 4, 5, 8, E és az F nem támogatott.
 • A 16 bites Windows alrendszer egy x86-os számítógépeken támogatja a kiterjesztett módú programokat; de ez nem támogatja, bár a 16 bites VxD-k (virtuális eszköz illesztőprogramok). Az alrendszer egy nem x86 számítógépen Intel 40486-os utasítás készletet emulál, amely lehetővé teszi a számítógép számára a kiterjesztett módú programok futtatását, mint a Microsoft Visual Basic, RISC számítógépeken.
Ez azt jelenti, hogy a Windows NT nem támogatja azokat a 16 bites programokat, amelyek korlátozatlan hardver hozzáférést igényelnek. Ha a programja ezt megköveteli, akkor ez nem fog működni a Windows NT-ben vagy a Windows 2000-ben.

Következő lépésben ellenőrizze, hogy az Autoexec.nt és a Config.nt fájl beállítások megfelelőek-e. Mindig próbálja ki a fent felsorolt alapértelmezett beállításokat. Néhány program futtatása speciális beállításokat vagy illesztőprogramokat követel Autoexec.bat vagy Config.sys fájlokban. Ebben az esetben két opció van ezen fájlok inicializálására, amikor indítja a programját:
 • Írja be ezeket a sorokat a %SystemRoot%\System32 mappában található Config.nt és Autoexec.nt fájlokba.
 • Hozzon létre új Config és Autoexec fájlokat, amelyek akkor futnak le, amikor ezt a programot indítja. Ehhez kövesse az alábbi lépéseket:
  1. Hozza létre a fájlokat és mentse őket az .nt kiterjesztéssel egy %SystemRoot%\System32-től eltérő mappába (ezek a fájlok rendszerint a programmal egy mappába mentendők).
  2. Használja a jobb egérgombot az Asztalon való kattintáshoz, mutasson az Új-ra, majd kattintson a Parancsikon-ra.
  3. A Parancssor ablakba írja be a futtatni kívánt fájl teljes elérési útját, majd kattintson a Tovább-ra.
  4. A "Név választása a parancsikonhoz" ablakba írja be a parancsikon nevét, majd kattintson a Befejezés-re. Ez létrehoz egy új parancsikont az asztalon.
  5. Használja a jobb egérgombot az új parancsikonra való kattintáshoz, majd kattintson a Tulajdonságok-ra.
  6. A Programok fülön kattintson a Windows NT-re. Ez megnyitja az Autoexec és a Config fájl elérési útjának párbeszéd ablakát.
  7. Írja be a létrehozott fájlok teljes elérési útját, majd kattintson az OK-ra mindkét párbeszéd ablakban.
  Minden alkalommal, amikor ez az ikon elindul, lefuttatja a program számára meghatározott Autoexec és Config fájlokat. Ezek a beállítások ugyanazokkal a korlátokkal használhatjuk, amelyeket a fentiekben az MS-DOS alapú programokra felsoroltunk.
Vannak egyéb beállítások a program tulajdonságaiban. Ha a programja nem működik megfelelően, akkor ellenőrizze az összes fület és bizonyosodjon meg róla, hogy a program beállításai a gyártó által megadottaknak megfelelnek. Ha a program még mindig nem működik , akkor fel kell venni a kapcsolatot a program gyártójával, hogy megbizonyosodjon róla, hogy a program támogatott Windows NT alatt.

További információért nézze meg az alábbi cikkeket a Microsoft Tudás Bázisban:
171940 : MS-DOS Application I/O Operations Cause Floppy Drive Access

102418 : NTVDM Error: There Is No Disk in the Drive

156687 : Entries in CONFIG.NT or AUTOEXEC.NT May Cause NTVDM Errors

142026 : Err: "Hidden Console of WOW VDM" Running 16-bit or DOS App
Az MS-DOS alapú programokból való nyomtatással kapcsolatos további információért nézze meg az alábbi cikket a Microsoft Tudás Bázisban:
163551 : Nyomtatási problémák hibajavítása Windows NT 4.0-ban

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 165214 - Utolsó ellenőrzés: 2003. április 28. - Verziószám: 3.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows NT Server 4.0 Standard Edition
 • Microsoft Windows NT Workstation 4.0 Developer Edition
 • Microsoft Windows 2000 Professional Edition
 • Microsoft Windows 2000 Server
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
Kulcsszavak: 
KB165214
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com