Hogyan növelheti meg az MS-DOS alapú programokhoz szükséges konvencionális memória méretét

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 134399 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Ezt a cikket korábban a következ? néven tették közzé: HU134399
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Ez a cikk leírja, hogyan lehet növelni a rendelkezésre álló konvencionális memória méretét MS-DOS-alapú programok futtatásához a Windows-on belül. A következő témákról lesz szó:
 • Az aktuális memória viszonyok meghatározása.
 • Rendelkezésre álló konvencionális memória növelése.

További információ

Az MS-DOS alapú programok futtatásához szükség van egy bizonyos nagyságú konvencionális memóriára, még akkor is, amikor Windows-ban futtatja. Ha megpróbál futtatni egy MS-DOS alapú programot, amihez több konvencionális memóriára lenne szükség, mint ami jelenleg rendelkezésére áll, a program lehet, hogy nem fut megfelelően vagy egyáltalán nem. Lehet, hogy egy hiba üzenet jelzi, hogy nincs elég memória a program futtatásához. Amikor ilyen eset fordul elő, újra kell konfigurálni a számítógépet úgy, hogy több konvencionális memória legyen.

Az aktuális memória viszonyok meghatározása

Az MS-DOS alapú programok futtatásához jelenleg használható konvencionális memória méretének meghatározásához írja be a következő parancsot az MS-DOS parancssorba, majd nyomja meg az ENTER billentyűt. Ezután nézze meg a Legnagyobb végrehajtható program mérete sor végén az értéket:
mem /c
Ha az érték a Legnagyobb végrehajtható program mérete sor végén kisebb, mint az a konvencionális memória, amely az MS-DOS alapú program futásához szükséges, a program lehet, hogy nem fut megfelelően vagy egyáltalán nem, addig, amíg újra nem konfigurálja a Számítógépét. Az egyes MS-DOS alapú programok által igényelt memória nagyságáról a programok dokumentációjából vagy a programok gyártóitól szerezhet be információt.

A Rendelkezésre álló konvencionális memória növelése

Az Eszközmeghajtók és memória rezidens programok, amelyek a Config.sys és Autoexec.bat fájlokból töltődnek be, csökkentik az MS-DOS alapú programok futtatásához meglévő konvencionális memória nagyságát. Az elérhető konvencionális memória méretének növelése jellegzetesen a nem szükséges meghajtók és programok eltávolításával járhat, a Config.sys vagy Autoexec.bat fájlokból. Cserélje le a valós módú meghajtókat védett módú meghajtókkal vagy a meghajtókat töltse be a konvencionális memória helyett a felső memória területre.

A nem szükséges meghajtók vagy programok eltávolítása:

A sajátos meghajtó vagy memória rezidens program szükségességének meghatározásához, amely esetleg a számítógép megfelelő működését teszi lehetővé, nézze meg a telepített program vagy meghajtó dokumentációját vagy lépjen kapcsolatba a program vagy meghajtó gyártójával.

Ha nem biztos abban, hogy melyik program vagy meghajtó telepített egy különleges meghajtót vagy memória rezidens programot, akkor úgy próbálja meghatározni azt, hogy ideiglenesen letiltja a Config.sys vagy Autoexec.bat fájl megfelelő sorát. Ha a számítógépe, a telepített meghajtók és a programok, amelyeket futtat a gépen, megfelelően működnek azután is, hogy a letiltás megtörtént, akkor arra az adott meghajtóra vagy memória rezidens programra lehet, hogy nincs szükség.

MEGJEGYZÉS : Mielőtt módosítaná a Config.sys és Autoexec.bat fájlokat, készítsen róluk biztonsági másolatot. Ne távolítson el semmiféle lemezmeghajtót, lemezpartícionáló meghajtót vagy lemeztömörítő meghajtót, amíg nem próbált meggyőződni arról, hogy szükséges-e a Config.sys vagy Autoexec.bat fájlokban. Információt a különleges meghajtókról, melyeket nem lehet eltávolítani, a Microsoft Windows 95 Resource Kit 35. fejezetében talál.

Valós módú meghajtó kicserélése Védett módú meghajtóval:

Windows-ban a legtöbb eszközhöz védett módú meghajtók vannak. Azonkívül a legtöbb hardvergyártó védett módú meghajtót ad az ő eszközéhez. Ha megpróbál egy védett módú meghajtót telepíteni a számítógépbe tett eszközhöz, akkor a következő lépéseket tegye:
 1. A vezérlőpultban duplán kattintson az Új hardver hozzáadására.
 2. Kattintson a Tovább gombra, ellenőrizze, hogy az Igen (ajánlott) van e kiválasztva, majd kattintson a Továbbra és ezután ismét a Továbbra.
Ha az Új hardver hozzáadása Varázsló nem érzékelte az eszközt és nem telepített hozzá védett módú meghajtót, megpróbálhat kézileg telepíteni egy Windows-os védett módú meghajtót az eszközhöz. Ezt a következő lépésekkel teheti meg:
 1. A vezérlőpultban duplán kattint az Új hardver hozzáadására.
 2. Kattintson a Továbbra, majd a NEM-re és ismét a Továbbra.
 3. Válassza ki az eszköz típusát, amelyikhez megpróbál védett módú meghajtót telepíteni, a hardvertípus dobozból, majd kattintson a Tovább gombra.
 4. Kattintson az eszköz gyártójára a Gyártók dobozban. Ha a meghatározott eszköz megjelenik a Modellek dobozban, kattintson az eszközre és azután az OK gombra ahhoz, hogy telepítse védett módú meghajtót. Ha nem jelenik meg az eszköz gyártója a Gyártók dobozban vagy a meghatározott eszköz a Modellek dobozban, akkor a Windows-ban nincs beépített védett módú meghajtó az eszközhöz.
Vegye fel a kapcsolatot az eszköz gyártójával abban az esetben, ha meg akarja tudni, van-e az eszközhöz a gyártó által adott védett módú meghajtó.

Meghajtók és programok betöltése a felső memóriába:

Amikor megpróbál betölteni egy vagy több meghajtót vagy memória rezidens programot a Config.sys vagy Autoexec.bat fájlokból a felső memóriába, győződjön meg arról, hogy a Config.sys fájl tartalmaz-e a következőkhöz hasonlóakat (ebben a sorrendben):
  device=c:\windows\himem.sys
  device=c:\windows\emm386.exe noems
  dos=high,umb
  devicehigh=c:\windows\command\drvspace.sys /move

Ezek után próbálja betölteni az eszközmeghajtókat a Config.sys fájlban a DEVICE parancs helyett a DEVICEHIGH paranccsal. Ezen kívül, Próbálja meg betölteni a memória rezidens programokat az Autoexec.bat fájlban a LOADHIGH paranccsal.

MEGJEGYZÉS: Ha a számítógépe úgy van konfigurálva, hogy a kiterjesztett memóriát el lehet érni, és betölti az MSCDEX.exe fájlt az Autoexec.bat fájlból, megpróbálhatja betölteni az MSCDEX.exe fájl egy részét a kiterjesztett memóriába a /E kapcsoló használatával.

Hivatkozások

További információt, az MS-DOS-alapú programok futtatásához rendelkezésre álló konvencionális memória méretének növeléséhez, a Microsoft Knowledge Base következő cikkeiben talál:
37242 A General Tutorial on the Various Forms of Memory

77083 Optimizing Your Use of Upper Memory Blocks

87165 Command-Line Switches for MSCDEX.EXE

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 134399 - Utolsó ellenőrzés: 2004. december 29. - Verziószám: 3.2
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 95
 • Microsoft Windows 95
 • Microsoft Windows 95
 • Microsoft Windows 98 Standard Edition
 • Microsoft Windows 98 Second Edition
Kulcsszavak: 
kbhowto kbenv win98 kbfaq win95 osr2 KB134399
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com