Hajlékonylemezes meghajtó problémák hibakeresése Windows-ban

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 131690 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Ezt a cikket korábban a következ? néven tették közzé: HU131690
Ha ez a cikk nem írja le az Ön hardver problémáját, nézze meg a következő Microsoft weboldalt:
http://support.microsoft.com/default.aspx/w98?sid=460
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Ez a cikk hibakereső lépéseket ír le, amelyek segíthetnek a hajlékonylemezes meghajtóval kapcsolatos problémák megoldásában Windows-ban.

További információ

Ha problémái vannak a hajlékonylemezes meghajtóval (például a következő hibaüzenet jelenik meg a képernyőn "A meghajtót nem lehet olvasni <X>:" próbálja meg az alábbi szekciókban található hibakereső lépéseket.

Csökkentett mód

Indítsa el a Windows-t csökkentett módban, és próbálja meg elérni a hajlékonylemezes meghajtót. Ahhoz hogy a Windows 95-öt csökkentett módban indítsa, a számítógépet indítsa újra, majd az F8 funkcióbillentyűt nyomja meg, amikor a "Windows 95 indítása" megjelenik a képernyőn, és a megjelent indítómenüből válassza a csökkentett mód-ot. A Windows 98 esetében: indítsa újra a számítógépet, nyomja meg és tartsa lenyomva a CTRL billentyűt a számítógép öntesztjének lefutása után, majd az indítómenüből válassza a csökkentett mód-ot.

Ha így el tudja érni a hajlékonylemezes meghajtót, kövesse az alábbi lépéseket:

 1. A jobb oldali egérgombbal kattintson a Sajátgép-re, majd a megjelent opciók közül válassza a Tulajdonságok-at.
 2. Kattintson az Eszközkezelő fülre.
 3. Kattintson kétszer a Hajlékonylemez-vezérlőre.
 4. Kattintson arra a hajlékonylemez vezérlőre, amellyel problémái vannak, majd kattintson a tulajdonságokra.
 5. A Windows 95-ben, kattintson az Eredeti konfiguráció (jelenlegi) melletti szövegdobozra úgy, hogy a dobozban a pipa ne szerepeljen. A Windows 98-ban, kattintson a Tiltás ebben a hardver profilban szövegdobozra úgy, hogy egy pipa jelenjen meg a dobozban.
 6. Kattintson az OK gombra.
 7. Indítsa újra a Windows-t normál módban.
Ha ezek után sikeresen el tudja érni a hajlékonylemezes meghajtót, miután a fenti lépéseket végrehajtotta, lehetséges, hogy az alábbi esetek állnak fenn:
 • A hajlékonylemez vezérlő lehet, hogy nem támogatott védett módban.
 • A Config.sys és Autoexec.bat fájlokban olyan illesztőprogramok töltődnek be, amelyek lehet, hogy szükségesek a védett módban történő alkalmazásukhoz.
 • A Config.sys és Autoexec.bat fájlokban olyan illesztőprogramok töltődnek be, amelyek a Windows-ban konfliktusokat okoznak, és ezért szükséges a letiltásuk.
Ha még ezek után sem tudja elérni a hajlékonylemezes meghajtót, kövesse az alábbi lépéseket:
 1. A jobb oldali egérgombbal kattintson a Sajátgép-re, majd a megjelent opciók közül válassza a Tulajdonságok-at.
 2. Kattintson az Eszközkezelő fülre.
 3. Kattintson kétszer a Hajlékonylemez-vezérlőre.
 4. Kattintson a hajlékonylemez vezérlőre, majd a Törlés gombra, hogy eltávolítsa a vezérlőt.
 5. Kattintson az OK gombra.
 6. A Vezérlőpultban, kattintson az Új hardver hozzáadása ikonra.
 7. Kattintson a Következő, majd az Igen gombra - ezáltal hagyja, hogy a Windows megkeresse az új hardvert a számítógépben.
 8. Amikor az Új hardver hozzáadása varázsló befejeződött, indítsa újra a számítógépet, és próbálja meg elérni a hajlékonylemezes meghajtót.
A hajlékonylemez vezérlő újratelepítése meg kell, hogy oldjon bármilyen a vezérlővel kapcsolatos címkiosztási problémát azáltal, hogy a megfelelő címtartományok kerülnek kiosztásra. Ha a számítógép nem ismerte fel megfelelően a hajlékonylemez vezérlőt, lehet, hogy a merevlemez vezérlővel van a probléma. Ha a hajlékonylemez vezérlő újra lett telepítve, és ezek után sem tudja elérni a meghajtót, lehetséges, hogy a hajlékony lemezzel van probléma.

Sérült lemezek

Használja a következő lépéseket, hogy ellenőrizze, sérült-e a lemeze:
 1. Használjon egy lemezellenőrző segédprogramot (például a ScanDisk-et) hogy ellenőrizze sérült-e a lemeze.

  MEGJEGYZÉS: Ne használjon olyan lemezellenőrző segédprogramot, amely nem a Windows 95 operációs rendszerhez íródott, illetve a Windows 98-al nem kompatibilis. A nem kompatibilis illetve a nem Windows-ra írt lemez segédprogramok kárt tehetnek a DMF lemezekben. A Windows ScanDisk eszköze felismeri és nem tesz kárt a DMF lemezekben.

  Mielőtt futtatná a lemez segédprogramot, tekintse meg az alábbi leírást a Microsoft Knowledge Base-ben:
  120442 : Using Hard Disk Utilities with Windows 95
 2. Írja be a következő sort az MS-DOS parancssorba

  copy \*.* nul

  ahol a <drive> annak a hajlékonylemezes meghajtónak a betűjele, amellyel problémái vannak. Például, ha az A meghajtóval vannak problémái, helyezzen be egy olyan lemezt az A meghajtóba, amellyel problémái vannak, és írja be az alábbi parancsot:

  copy a:\*.* nul

  Ez a parancs átmásolja a lemezen található fájlokat egy null eszközre. Ha a fájlok másolásával probléma lép föl, hibaüzenet jelenik meg a képernyőn.


CMOS Beállítások

Nézze meg a számítógép dokumentációjában, illetve konzultáljon a számítógép forgalmazójával, hogy megbizonyosodjon a CMOS beállítások helyességéről.

Irwin Tape Backup

A Windows 95 Telepítő eltávolítja az alábbi bejegyzést a [386Enh] szekcióból a SYSTEM.INI fájlban:
  device=<path>\VIRWT.386

Ha újratelepíti az Irwin Tape Backup szoftvert a Windows 95 telepítése után, ez a sor ismét bejegyzésre kerül a System.ini fájlban, és konfliktusokat okozhat a hajlékonylemez eléréssel a Windows-ban.


Eszközkonfliktusok

Az eszközkezelőben jelentkező eszközkonfliktusok problémákat okozhatnak a hajlékony lemezről való olvasáskor, illetve a hajlékony lemezre való íráskor. Ezt a problémát meg tudja úgy oldani, ha lecseréli vagy eltávolítja az eszközkezelőből azokat az erőforrásokat, amelyek a konfliktust okozzák. Ezek tipikus konfliktusok merevlemez vezérlő kártyákkal, videókártyákkal, vagy COM portokkal.

Megjegyzés: Ez egy „GYORS KÖZZÉTÉTELŰ” cikk, amelyet maga Microsoft támogatási csoportja készített. A benne fogalt információkat a jelentkező problémákra válaszul, az adott állapotukban biztosítjuk. Az anyagok a közzétételük gyorsaságából következően tartalmazhatnak sajtóhibákat, illetve külön értesítés nélkül bármikor átdolgozáson eshetnek át. További tudnivalók olvashatók a felhasználási feltételek között.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 131690 - Utolsó ellenőrzés: 2011. május 15. - Verziószám: 3.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 95
 • Microsoft Windows 98 Standard Edition
Kulcsszavak: 
kbenv kbhowto kbhw kbtshoot win95 win98 win98se KB131690
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com