Merevlemezek MS-DOS-kompatibilitási móddal kapcsolatos hibáinak elhárítása

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 130179 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A jelenség

A Rendszertulajdonságok párbeszédpanel Teljesítmény lapja szerint a számítógép legalább egy merevlemeze MS-DOS-kompatibilitási módot használ. Az MS-DOS-kompatibilitási módot a fájlrendszerhez vagy a virtuális memóriához használhatja az operációs rendszer. Ilyenkor a következőhöz hasonló üzenet jelenhet meg:
A kompatibilitási mód csökkenti az átlagos teljesítményt.

Oka

Az MS-DOS-kompatibilitási mód az alábbiak bármelyike miatt használatban lehet.
 • Egy „nem biztonságos” eszközillesztő, memóriarezidens program vagy vírus csatlakozott az INT21h vagy az INT13h lánchoz a Windows rendszer betöltése előtt.
 • A Windows nem észlelte a számítógép merevlemez-vezérlőjét.
 • A merevlemez-vezérlő nem található az Eszközkezelő jelenlegi konfigurációjában.
 • Erőforrás-ütközés áll fenn a merevlemez-vezérlő és egy másik hardvereszköz között.
 • A védett módú Windows illesztőprogram hiányzik vagy sérült.
 • A 32 bites védett módú Windows illesztőprogramok nem támogatott konfigurációt vagy nem kompatibilis hardvert észleltek.
 • Windows Millennium Edition (Me) operációs rendszer használatakor a Powerquest cég Drive Copy 2.0 programját használta egy merevlemez tartalmának másik merevlemezre történő átmásolásához.

A megoldás

A probléma megoldásához hajtsa végre az alábbi műveleteket.
 1. Ha a Powerquest cég Drive Copy 2.0 programját használta, forduljon a Powerquest céghez a szoftver olyan verziójáért, amely kompatibilis a Windows Millennium Edition operációs rendszerrel.
 2. A Rendszertulajdonságok párbeszédpanel Teljesítmény lapjával határozza meg, hogy a számítógép melyik merevlemeze használ MS-DOS-kompatibilitási módot, és miért.

  Megjegyzés: Ha hajlékonylemez- és CD-ROM-meghajtók üzemelnek MS-DOS-kompatibilitási módban, a Teljesítmény lapon ugyanúgy az „Egyes illesztőprogramok MS-DOS-kompatibilitási módot használnak” üzenethez hasonló üzenet jelenik meg a fájlrendszerhez, de vegye figyelembe, hogy ez a cikk kizárólag az MS-DOS-kompatibilitási módban üzemelő merevlemezek hibáinak elhárításával foglalkozik.

  A hajlékonylemez-meghajtókkal kapcsolatos hibák elhárításáról bővebben a Microsoft Tudásbázis következő cikkében olvashat a cikk számára kattintva:
  131690 Hajlékonylemezes meghajtó problémák hibakeresése Windows-ban
  1. Ha az MS-DOS-kompatibilitási módért felelős illesztőprogramként az Mbrint13.sys fájlt adja meg a rendszer, akkor elképzelhető, hogy számítógép rendszerindítószektor-vírussal fertőzött, vagy azon olyan, valós módú geometriai eltolásokat végző szoftver fut (1024 cilindernél nagyobb IDE merevlemeznél), amely nem kompatibilis a védett módú Windows lemez-eszközillesztőkkel.

   A védett módú Windows lemez-eszközillesztőkkel kompatibilis valós módú geometriai eltolásokat végző szoftverekről bővebben a Microsoft Tudásbázis következő cikkében olvashat a cikk számára kattintva:
   126855 Nagy tárolókapacitású IDE szabványú merevlemezek támogatása Windows rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
   A Disk Manager 6.03 program támogatott védett módban a merevlemezek elsődleges IDE csatornáján, ha nincs telepítve a DriveSpace lemeztömörítő szolgáltatás. A másodlagos IDE csatornán található merevlemezek esetében a Disk Manager 7.0 programra vagy annak újabb verziójára van szükség. A Microsoft Windows operációs rendszerben és a Microsoft Plus! csomagban megtalálható DriveSpace tömörítőprogram használatakor a Disk Manager 7.04 programot vagy annak újabb verzióját kell alkalmaznia.
   További információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
   126855 Nagy tárolókapacitású IDE szabványú merevlemezek támogatása Windows rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
   A rendszerindítószektor-vírusok észleléséről és eltávolításáról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
   82923 Rendszerindítószektor-vírusok észlelésének módszerei (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
   129972 Számítógépvírusok: ismertetés, megelőzés és helyreállítás
   49500 A víruskereső szoftverek forgalmazóinak listája
  2. Ha a rendszer egy, a Config.sys fájlban felsorolt illesztőprogramot nevez meg, forduljon annak gyártójához, és szerezze be az illesztőprogram olyan változatát, amely lehetővé teszi a védett módú hozzáférést a Windows rendszerben.

   Ha a Teljesítmény lapon nincs felsorolva illesztőprogram, folytassa a 3. lépéssel.
 3. Bizonyosodjon meg arról, hogy a merevlemez-vezérlő megtalálható az Eszközkezelőben. Ha nem szerepel a felsorolásban, telepítse az Új hardver hozzáadása varázslóval. Amennyiben a varázsló nem észleli a vezérlőt, futtassa újra a varázslót úgy, hogy ne próbálja meg a varázslóval észleltetni a vezérlőt. Ehelyett jelölje ki az eszközt a hardverlistából. Ha a vezérlő nem található a felsorolásban, érdeklődje meg a gyártótól, hogy létezik-e védett módú Windows lemez-eszközillesztő vagy 32 bites Windows 3.1 lemez-hozzáférési (FastDisk) illesztőprogram.

  Megjegyzés: Ha a merevlemez-vezérlő látható ugyan az Eszközkezelőben, de felette egy piros X jel látható, akkor a vezérlőt eltávolították a jelenlegi hardverprofilból. Kattintson az Eszközkezelőben a vezérlőhöz tartozó Tulajdonságok gombra, majd jelölje be a jelenlegi hardverprofilhoz tartozó jelölőnégyzetet az Eszközhasználat csoportban.
 4. Ha a merevlemez-vezérlő látható ugyan az Eszközkezelőben, de felette egy sárga felkiáltójel látható, akkor IRQ-, I/O-, DMA- vagy RAM-címütközés áll fenn egy másik eszközzel, vagy a védett módú illesztő hiányzik, esetleg sérült, de az is lehet, hogy be van jelölve a 32 bites védett módú lemez-eszközillesztőket letiltó jelölőnégyzet a fájlrendszer tulajdonságai között.

  1. Bizonyosodjon meg arról, hogy nincs bejelölve az előbb említett jelölőnégyzet a Fájlrendszer tulajdonságai párbeszédpanel Hibaelhárítás lapján. A lap megnyitásához kattintson duplán a Vezérlőpult Rendszer ikonjára, kattintson a Teljesítmény fülre, majd a Fájlrendszer elemre.
  2. Oldjon fel minden, más eszközökkel fennálló erőforrás-ütközést (IRQ-, I/O-, DMA- vagy RAM-címütközés). Az erőforrás használatával és annak megváltoztatásával kapcsolatos tudnivalókat a vezérlő dokumentációjában talál.
  3. Ellenőrizze, hogy a védett módú illesztőprogram a Windows\SYSTEM\IOSUBSYS könyvtárban található, és megfelelően betöltődik-e. Ha tudni szeretné, hogy melyik illesztőprogram biztosít 32 bites lemezhozzáférést, kattintson az Eszközkezelőben a vezérlőhöz tartozó Tulajdonságok gombra, majd az Illesztőprogram fülre annak megjelenítéséhez, hogy mely illesztőprogramfájlok vannak a vezérlőhöz rendelve.

   Megjegyzés: IDE, EIDE vagy ESDI szabványú merevlemez-vezérlő használatakor előfordulhat, hogy az Illesztőprogram lap nem látható, miután a vezérlőhöz tartozó Tulajdonságok gombra kattint az Eszközkezelőben. Ha nem külső gyártótól származó illesztőprogramot használ, ezen vezérlők 32 bites lemezhozzáférésének biztosítására a rendszer az Esdi_506.pdr védett módú illesztőprogramot használja.

   Indítsa újra a Windows rendszert, majd „A Windows xx indítása” üzenet megjelenésekor nyomja meg az F8 billentyűt, és engedélyezze a rendszerbetöltés naplózását (/Bootlog.txt) a Windows rendszerindítási beállításaiban. Vizsgálja meg az imént létrehozott Bootlog.txt fájlban, hogy a fent felsorolt illesztőprogram helyesen betöltődik-e.

   Windows 98 rendszerben tartsa lenyomva a CTRL billentyűt a Windows 98 rendszerindítási beállításainak megjelenéséig, majd válassza a rendszerbetöltés naplózását (/Bootlog.txt) engedélyező beállítást.

   Ha a Bootlog.txt fájlban „Init Failure” (Indítási hiba) vagy „Load Failure” (Betöltési hiba) üzenet található a fent említett illesztőprogramra vonatkozóan, a „D” lépéssel folytassa. Ha a Bootlog.txt fájlban a fent említett illesztőprogramra vonatkozóan „INITCOMPLETESUCCESS” (Sikeres indítás) üzenet látható, vizsgálja át az IOS.LOG fájlt.

   A Windows akkor készít Ios.log fájlt a Windows könyvtárban, ha bármely meghajtó MS-DOS-kompatibilitási módot használ. Az Ios.log fájl első pár sora adatokat tartalmazhat arról, hogy miért nem sikerült a védett módú illesztőprogram betöltése. Ha a hibával kapcsolatban a Microsoft terméktámogatási szolgálatához fordul, helyezze keze ügyébe ezt az információt.
  4. Ellenőrizze, hogy megtalálható-e a NOIDE érték a rendszerleíró adatbázis alábbi helyén:

   HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\VxD\IOS

   A NOIDE érték akkor kerül bele a rendszerleíró adatbázisba, amikor az IDE-vezérlő védett módú illesztőprogramjának indítása nem volt megfelelő.
   A NOIDE értékkel kapcsolatos hibák elhárításáról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
   151911 MS-DOS kompatibilitási mód problémák PCI-IDE vezérlőkkel
  5. Bizonyosodjon meg arról, hogy a védett módú illesztőprogram nem sérült.

   ESDI és IDE szabványú meghajtók esetén a Windows az IOSUBSYS könyvtárban található ESDI_506.PDR fájlt használja a 32 bites lemezhozzáférés biztosításához. SCSI vezérlők esetén a Windows az SCSIPORT.PDR fájlt és egy miniport típusú (.MPD) illesztőt használ a 32 bites lemezhozzáférés biztosításához.

   Bontsa ki manuálisan a megfelelő .pdr vagy .mpd fájlokat a Windows lemezekről vagy CD-ROM-ról, vagy futtassa a telepítőt, és válassza az Ellenőrzés lehetőséget.
 5. Ellenőrizze a System.ini fájlban, hogy az Mh32bit.386 illesztő betöltődik-e. Ellenőrizze, hogy létezik-e „device=mh32bit.386” tartalmú sor. Az illesztőprogramot a MicroHouse EZ-Drive program telepíti, és nem kompatibilis a védett módú Windows lemez-eszközillesztőkkel. Az illesztőt a Windows telepítője nem távolítja el.
 6. A Windows rendszert érintő kompatibilitással kapcsolatban forduljon a merevlemez-vezérlő gyártójához. Az alábbi módszerekkel védett módú, 32 bites lemezhozzáférést érhet el a Windows rendszerben.

  • Tiltson le minden speciális szolgáltatást (gyorsítótárazás, gyors vagy nagyon gyors mód, az adatátviteli sebesség csökkentése stb.) a vezérlőn (SCSI, IDE vagy ESDI) vagy a BIOS segédprogramban (csak IDE szabványnál).
  • Szerezzen be egy védett módú Windows lemez-eszközillesztőt vagy Windows 3.1 FastDisk illesztőprogramot a vezérlőhöz.

További információ

Egy valós módú illesztőprogram akkor „biztonságos”, ha szolgáltatásai nem haladják meg a megfelelő védett módú Windows eszközillesztő szolgáltatásait. Ha egy valós módú illesztőprogram biztonságos, a védett módú illesztőprogram átveheti a megfelelő eszközre vonatkozó összes bemeneti és kimeneti műveletet. Egyéb esetben a Windows minden bemeneti és kimeneti műveletet a valós módú illesztőprogramon keresztül hajt végre.

Nem biztonságos illesztőprogram lehet például egy valós módú IDE/ESDI illesztő, amely biztonsági megfontolásból dinamikus titkosítást használ. Mivel a Windows nem biztosít titkosítást, a rendszer nem engedélyezi a védett módú IDE/ESDI illesztőprogramnak, hogy átvegye a valós módú illesztő szerepét. Minden valós módú illesztőprogram, amely az alábbi felsorolásban szereplő szolgáltatások bármelyikét nyújtja, „nem biztonságos” megítélésű:

 • A DoubleSpace szolgáltatással nem kompatibilis adattömörítés
 • Adattitkosítás
 • Lemeztükrözés
 • Hibás szektorok feltérképezése
 • Hibatűrés (például ECC-javítás kezelése külön lemezen)
 • Forgalmazó-specifikus IOCTL
 • Microsoft által definiált IOCTL-ek, forgalmazók által kiegészített szolgáltatásokkal
A biztonságos illesztőprogramok listáját (az Ios.ini fájlt) a Windows rendszer tartja karban. A lista minden eleme olyan illesztő- vagy memóriarezidens program, amelynek szerepét a Windows át tudja venni a vonatkozó védett módú illesztőprogrammal. A biztonságos illesztőprogramok listája tartalmazza az illesztő- vagy memóriarezidens programok nevét. Ennek a névnek meg kell egyeznie a Config.sys vagy az Autoexec.bat fájlban szereplővel.

A Windows a listán szereplő illesztő- vagy memóriarezidens programok verziószámát nem tárolja, így a forgalmazót terheli a felelőség azért, hogy megváltoztassa az illesztőprogram nevét, ha a jövőbeli változat olyan fejlesztéseket tartalmaz, amely azt nem biztonságos besorolásúvá minősíti.

Alapértelmezés szerint az alábbi illesztőprogramok minősülnek biztonságosnak:
 • Az MS-DOS rendszer 5.0-s verziójával kompatibilis, valós módú blokkeszközillesztők
 • INT 13 figyelőeszközök (csatlakoznak a INT 13 modulhoz a kimenet és a bemenet figyelésének céljából, de nem férnek hozzá a hardverhez közvetlenül, és nem módosítják a kimeneti és bemeneti puffert)
 • INT 13 csatlakozóprogram (csatlakozik a INT 13 modulhoz a kimenet és bemenet megváltoztatása céljából, de nem fér hozzá a hardverhez közvetlenül)
 • INT 13 illesztőprogram (INT 13 alapú szolgáltatásokat biztosít, és közvetlenül hozzáfér a hardverhez)
 • ASPI-kezelő (az ASPI beállítása az MS-DOS specifikációhoz)
 • CAM-kezelő (a CAM beállítása az MS-DOS specifikációhoz)
Megjegyzés: Ha a használt valós módú illesztőprogram jobb teljesítményű vagy több szolgáltatást nyújt, mint a védett módú Windows illesztőprogram, a forgalmazónak el kell távolítania azt a biztonságos illesztők listájáról. A rendszer használhat valós módot a meghajtó elérésére. Ha a használt valós módú illesztőprogram szerepét biztonságosan átvehetik a védett módú illesztőprogramok, a forgalmazó hozzáadhatja azt a biztonságos illesztők listájához.

A Lemezkezelő segédprogramot (Disk Manager) az OnTrack Computer Systems vállalat gyártja, amely egy, a Microsoft vállalattól független forgalmazó. A Microsoft sem közvetve, sem más módon nem vállal garanciát a termék teljesítményére vagy megbízhatóságára vonatkozóan.

Az EZ-Drive programot a Micro House vállalat gyártja, amely egy, a Microsoft cégtől független forgalmazó. A Microsoft sem közvetve, sem más módon nem vállal garanciát a termék teljesítményére vagy megbízhatóságára vonatkozóan.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 130179 - Utolsó ellenőrzés: 2005. november 3. - Verziószám: 1.3
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 95
 • Microsoft Windows 98 Standard Edition
 • Microsoft Windows 98 Second Edition
 • Microsoft Windows Millennium Edition
Kulcsszavak: 
kbtshoot kbwinme kbhardware kbenv kbhw kbprb kbfaq KB130179
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com