Nyomtatási problémák elhárítása Windows 95/98/Millenium kiadás alatt

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 128345 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Ez a cikk olyan hibakereső lépéseket ír le, amelyek segíthetnek megoldani a Microsoft Windows 95, Microsoft Windows 98, és a Microsoft Windows Millennium (Me) alatt bekövetkező nyomtatási problémákat.

FONTOS: A legtöbb nyomtatási probléma könnyen megoldható, ha beszerzi és telepíti a legfrissebb illesztőprogramot ( az a szoftver, amely működteti a hardvereszközt) a nyomtatóhoz. További információért, a legfrissebb nyomtató illesztőprogram beszerzésével és telepítésével kapcsolatban, látogasson el az alábbi Microsoft Weboldalra, és kattintson a nyomtatónak megfelelő gyártó weboldalának hivatkozására:
http://windowshelp.microsoft.com/Windows/hu-hu/Help/304afc4c-6d8f-4de3-9063-558f23e2c6441038.mspx

Amennyiben ez a cikk nem az Ön hardver problémáival kapcsolatos információkat tartalmazza, látogasson el az alábbi Microsoft Web oldalra:
http://support.microsoft.com/default.aspx/w98?sid=460
MEGJEGYZÉS: Ez a cikk nem tartalmaz információt arról, hogyan oldjuk meg a hálózatos nyomtatási hibákat, de segít számos általános hibaelhárító lépéssel, amit felhasználhat a probléma okának diagnosztizálására. A cikkben felsorolt hibaelhárító lépések segítenek továbbá megállapítani, hogy a hálózaton előforduló nyomtatási hibák alapja nem-e lokális probléma. . További információt talál a hálózatos nyomtatási hibaelhárítással kapcsolatban a következő cikkben a Microsoft Tudás Bázisában:
243075 How to Troubleshoot Network Printing Problems

A Nyomtató ellenőrzése

Számos probléma oka hardveres eredetű lehet. Mielőtt folytatja az összetett hibaelhárítást, ellenőriznie kell, hogy a következő hardverrel kapcsolatos hibák nem fordulnak elő a számítógépen:
 • Ellenőrizze , hogy a nyomtató csatlakoztatva van-e egy működő elektromos aljzathoz.
 • Ellenőrizze, hogy a nyomtató megfelelően legyen csatlakoztatva a nyomtató portra. Nézze meg, hogy a kábelek rendesen vannak-e beillesztve a számítógépen és a nyomtatón egyaránt.
 • Ellenőrizze , hogy a nyomtatóban van-e papír (vagy amire nyomtatni szeretne), és nincs beragadva a nyomtatóba.
 • Ellenőrizze , hogy a tintapatron vagy toner nem üres-e , és megfelelően működik.
 • Ellenőrizze , hogy a nyomtató be van-e kapcsolva.
 • Kapcsolja ki a nyomtatót majd 5-10 másodperc elteltével kapcsolja vissza. Néhány nyomtató problémát a memória telítettsége okoz.
 • Ellenőrizze ,hogy megfelelően végrehajtotta a telepítési és beállítási előírásokat, amikor a nyomtatót telepítette.
 • Ha a nyomtató dokumentációja tartalmaz hibaelhárítási részt, akkor próbálja ki az abban leírtakat is.
 • Ha lehetséges hajtson végre öntesztelést a nyomtatón. Ez a módszer számos hardverhibát felfedhet, és esetleg meg is oldhat. Az öntesztelés minden nyomtatón másképp működik, ezért mielőtt elkezdi, tanulmányozza át a nyomtató dokumentációját.

  MEGJEGYZÉS: Ha az öntesztelés se műkődik, akkor a nyomtató hibás , és a nyomtató forgalmazójához vagy gyártójához kell fordulni.
 • Ha van másik használható számítógép, akkor próbálja ki hogy a másik gépre csatlakoztatva működik-e a nyomtató. Ha ott sem működik, akkor biztos, hogy a nyomtató hibás.

A Nyomtató tulajdonságok ellenőrzése

Hibás nyomtató tulajdonságok beállítása is okozhatja a sérült vagy nem teljes nyomtatási eredményt vagy akár azt is, hogy a nyomtató egyáltalán nem nyomtat. Ellenőrizze ezeket a beállításokat, ajánlott a gyártó által megadott módon beállítani:
 1. Kattintson a Startgombra, mutasson a Beállítások-ra, és kattintson a Nyomtatók-ra.
 2. Kattintson a jobb oldali egérgombbal a nyomtatóra majd kattintson a Tulajdonságok-ra.
 3. Ellenőrizze a nyomtató összes tulajdonságát, hogy az megegyezik e a gyártó által javasoltakkal. Ehhez nézze meg a nyomtató saját dokumentációját, vagy vegye fel a kapcsolatot a gyártóval.

Windows 95/98/ME Nyomtatási Hibaelhárító Varázsló

A Windows 95, Windows 98, és a Windows Me kiadás tartalmaz egy Nyomtatási Hibaelhárító Varázslót segédeszközt. Mielőtt végrehajtaná a hibaelhárító lépéseket, próbálja ki a hibaelhárító eszközt. A Nyomtatási Hibaelhárító Varázsló használatához kövesse az alábbi lépéseket.

A Windows 95 Nyomtatási Hibaelhárító Varázsló

 1. Kattintson aStartgombra, majd kattintson a Súgó-ra.
 2. A Tartalom fül alatt, kattintson duplán a Hibaelhárítás témára.
 3. Kattintson duplán a Ha nyomtatási problémái vannak témára.

A Windows 98 Nyomtatási Hibaelhárító Varázsló

 1. Kattintson a Start gombra, majd kattintson a Súgó-ra.
 2. Kattintson a Hibaelhárítás-ra, kattintson a Windows 98 Hibaelhárítók opcióra, majd kattintson a Nyomtatástémára.
MEGJEGYZÉS: A Windows 95 Resource Kit szintén tartalmaz Nyomtatási Hibaelhárító eszközt. Ez az eszköz részletesebb, mint a Nyomtatási Hibaelhárító Varázsló a Windows 95-ben. Ez az eszköz, (Epts.exe) szintén elérhető a Windows 95 Frissítő CD-ROM-on az alábbi mappában: Other\Misc\Epts

Windows Me Nyomtatási Hibaelhárító Varázsló

 1. Kattintson a Startgombra, majd kattintson a Súgó-ra .
 2. Kattintson a Hibaelhárítás opcióra, majd kattintson a Hardver és Rendszereszközök problémái témaköre, kattintson a Hardver, Memória, és egyéb opcióra, és kattintson a Nyomtatási Hibaelhárítás-ra.

A Printers.txt fájl megtekintése

A Windows95, a Windows 98, és a Windows Millenium tartalmaz egy Printers.txt nevű fájlt. Ez a fájl a Windows könyvtárban található és ismert nyomtatási kérdésekről tartalmaz információt. Ez a fájl is segíthet megoldani, a nyomtatási problémákat.

Teszt dokumentum nyomtatása Jegyzettömbből vagy WordPad-ből

 1. Indítsa újra a számítógépet, kattintson a Startgombra, mutasson a Programokopcióra, majd pedig a Kellékekre-re, és kattintson a Jegyzettömb vagyWordPad opcióra.
 2. Írjon be valamilyen szöveget a Jegyzettömbbe vagy a WordPad-ba és próbálja meg kinyomtatni a szöveget. Amennyiben a nyomtatás sikeres a Jegyzettömbből vagy a WordPad-ből, a nyomtatási probléma egy bizonyos programhoz kapcsolódik. Ebben az esetben, próbálja meg a lépéseket végrehajtani az alábbi szakaszban leírtak szerint Csak egy programban előforduló nyomtatási hibákAmennyiben a nyomtatás sikertelen a Jegyzettömbből vagy a WordPad-ből, hajtsa végre a következő szakaszban található lépéseket Nyomtatás Parancssorból és LPT1.dos alól.

Nyomtatás Parancssorból vagy és LPT1.dos alól

Nyomtatás Parancssorból

MEGJEGYZÉS: USB porton keresztül kapcsolódó nyomatók nem mindegyike támogatja a parancssorból vagy Lpt1.dos alól való nyomtatás lehetőségét, ez esetben olvassa el az alábbi Nem tud MS-DOS parancssorból nyomtatni egy USB portos nyomtatóra szekciót.

Parancssorból történő nyomtatás igen hasznos lehet pl. arra hogy megállapítsa a nyomtató helyesen van e csatlakoztatva a géphez,és instrukciókat kaphat a géptől egy fájl számítógépre másolásával. Ehhez próbálja ki a következő lépéseket:
 1. Ellenőrizze, hogy a nyomtató be van-e kapcsolva és hibáktól mentes-e a nyomtató kapcsolat.
 2. Ha lehetséges, állítsa be a nyomtatót a helyi számítógépén. Ellenőrizze, hogy nincs nyomtató megosztó eszköz vagy láncolt kapcsolatú eszköz (mint például SCSI CD-ROM vagy Zip meghajtó) a nyomtató és a számítógép között.
 3. Indítsa újra a számítógépét.

  A Windows 95-nél nyomja meg az F8 billentyűt, amikor meglátja "a Windows 95 indítása" üzenetet, válassza a Csökkentett mód csak parancssor opciót az Indítómenü -ből.

  MEGJEGYZÉS: A Windows alapú alkalmazások nem képesek nyomtatni, ha a Windows 95-öt Csökkentett módban indítja.

  A Windows 98-nál indítsa újra a számítógépét és tartsa lenyomva a CTRL gombot miután a számítógépe befejezi az Öntesztelést (POST), majd válassza a Csökkentett mód csak parancssor opciót a megjelenő Indítómenü -ből.

  A Windows 98 indításával kapcsolatos további információért nézze meg a következő cikket a Microsoft TudásBázisában:
  178548 No Starting Windows 98 Message at Startup
  Windows Me esetében, indítsa el a számítógépet a Windows Millennium indítólemez segítségével. A Microsoft Windows Millennium Indítómenü -ben, nyomja le a SHIFT+F5 billentyűkombinációt, hogy eljusson a Parancssorba.
 4. A parancssorban, gépelje be az alábbi parancsot, és nyomja le az ENTER billentyűt:

  MEGJEGYZÉS: Az alábbi parancsok feltételezik, hogy a nyomtató az LPT1 portra van csatlakoztatva (a normál alapértelmezett nyomtató). Ha a nyomtatója nem az LPT1-es portra van csatlakoztatva, akkor helyettesítse be a megfelelő port nevet a sorba. Továbbá az alábbi parancsok azt is feltételezik, hogy a Mouse.txt fájl a Windows mappában található. Amennyiben a Mouse.txt fájl nem a Windows mappában található, használja a License.txt fájlt, a Support.txt fájlt, vagy pedig a Config.txt fájlt a Windows mappából.Szabványos nyomtató
  copy c:\windows\mouse.txt lpt1
  Lézernyomtató
  copy c:\windows\mouse.txt lpt1 /b
  PostScriptnyomtató, csak Windows 95 esetében
  copy c:\Windows\System\testps.txt lpt1
MEGJEGYZÉS: Ezek a parancsok egy fájlt másolnak a nyomtatóra. Ha a fájl nem kerül kinyomtatásra vagy Írási Hiba hibaüzenetet kap, akkor lehet, hogy a porttal, a vezetékkel vagy a nyomtatóval van baj. Kipróbálhatja egy másik vezetékkel vagy egy másik nyomtatóval. Ha azt veszi észre, hogy parancssorból tud nyomtatni, de Windowsból nem,akkor próbálja ki a később tárgyalt, “Parancssorból tud nyomtatni, de Windows alól nem” című fejezetben leírtakat.

Amikor egy fájlt másol néhány tintasugaras vagy lézernyomtatóra, szükséges lehet a Form Feed vagy pedig a Resume gombok megnyomása, amikor az adat megérkezik a nyomtató várakozási sorába, ellenkező esetben a papír továbbítása nem hajtódik végre.

Nyomtatás LPT1.DOS-ból

Az LPT1.DOS nyomtatása hasonló ahhoz, amikor egy fájlba nyomtatunk és azt a fájl a nyomtató portra másoljuk. Az LPT1.DOS nyomtatásának engedélyezéséhez a Windows-ban, tegye a következőket:
 1. Kattintson a Start gombra, mutasson a Beállítások-ra, majd kattintson a Nyomtatók-ra.
 2. Kattintson a jobb egérrel a használni kívánt nyomtatóra, majd válassza a Tulajdonságok opciót.
 3. A Részletek fül alatt, kattintson a Port hozzáadásaopcióra.
 4. A Port hozzáadása párbeszédablakban, kattintson az Egyéb majd a Helyi Port-ra, majd ezután kattintson az OK gombra, és adja meg az lpt1.dos nevet a Port megadása ablakban. Kattintson az OK gombra.
MEGJEGYZÉS: Az LPT1.DOS port nyomtatása lassabb lehet , mint a szabványos LPT1 –re történő nyomtatás. Ez azért van , mert az LPT1.DOS alacsony szintű DOS parancsot használ a nyomtatási munka nyomtatóra történő küldése közben, és nem használ minden elérhető szálat a nyomtató kábelben. Ezért, ha ez sikeres akkor a hiba oka lehet kábel hiba is.

Ha normál módban nem tud nyomtatni az LPT1.DOS-ra, akkor próbálja meg újraindítani a gépet Csökkentett módban és úgy nyomtatni.

A Windows 95 csökkentett módban történő indításához indítsa újra a gépet. Amikor meglátja a “Windows 95 indítása” üzenetet, nyomja meg az F8-at, majd válassza a Csökkentett mód csak parancssor az Indító menüből.

MEGJEGYZÉS: A Windows-alapú programok nem tudnak nyomtatni csökkentett módban.

A Windows 98-nál indítsa újra a számítógépét és tartsa lenyomva a CTRL gombot miután a számítógépe befejezi az Öntesztelést (POST), majd válassza a Csökkentett mód opciót a képernyőn megjelenő Indítómenüben.

Ha csökkentett módban tud nyomtatni LPT1.DOS-ra , akkor az alábbi Microsoft Tudásbázis-ban található cikkben leírt hibaelhárító lépéseket próbálja meg. Ennek érdekében, kattintson az alábbi hivatkozásra:
156126 Troubleshooting Windows 95 Using Safe Mode

Parancssorból tud nyomtatni, de Windows alól nem

Ha tud nyomtatni parancssorból, de nem tud egy Windows alapú alkalmazásból sem, akkor probléma lehet a nyomtatási sor beállításokkal vagy a kétirányú kommunikációval. Ennek a megállapításához, hajtsa végre az alábbi lépéseket:
 1. Kattintson a Start gombra, mutasson a Beállítások-ra, majd kattintson a Nyomtatók-ra.
 2. Kattintson a jobb egérrel a használni kívánt nyomtatóra, majd válassza a Tulajdonságok opciót.
 3. Kattintson a Részletek fülre, majd kattintson aNyomtatási sor, -ra, majd kattintson a Nyomtatás közvetlenül a nyomtatóra.

  MEGJEGYZÉS: Ha a helyi nyomtató meg van osztva, akkor a Nyomtatás közvetlenül a nyomtatóra nem elérhető. Ennek a megoldásához szüntesse meg a megosztást.
 4. Ha a nyomtatója támogatja a kétirányú kommunikációt, akkor kattintson a Kétirányú nyomtatótámogatás letiltása opcióra.

  MEGJEGYZÉS: A kétirányú nyomtatás az 1284-es IEEE specifikációtól függ. Ha a nyomtató kábele nem felel meg ennek az előírásnak és nincs az elfogadható értéken belül, akkor a kétirányú nyomtatás nem működik a Windows 98 vagy Windows 95 alatt.
 5. Kattintson az OK gombra, majd ismét az OK gombra, hogy bezárja a Nyomtató Tulajdonságai ablakot.
 6. Próbáljon meg nyomtatni a Jegyzettömbből vagy a WordPad-ból.
 7. Ha tud nyomtatni a Jegyzettömbből vagy a WordPad-ból, akkor próbáljon ki különböző kombinációjú nyomtatási sor beállításokat és kétirányú támogatásokat, amíg nem talál egy kombinációt, ami működik. Például, próbálja meg letiltani a kétirányú támogatást RAW és EMF adatformátumú beállításokkal. Szintén próbálja meg letiltani a kétirányú támogatást RAW nyomtatási sor adatformátummal.

  MEGJEGYZÉS: A RAW adatformátum az egyedüli, amit a PostScript nyomtatók támogatnak.

Csak egy programban előforduló nyomtatási hibák

Amennyiben a nyomtatási probléma csak egy programban jelentkezik, ezt azt jelenti, hogy a probléma a programmal kapcsolatos, és nem a Windows vagy hardveres probléma. Ha tud nyomtatni a Jegyzettömbből vagy a WordPad-ból, akkor próbálja meg az alábbi lépéseket:
 1. Mi pontosan a nyomtatási probléma? Az alkalmazás a grafikákat helyesen nyomtatja vagy csak egy fonttal vannak problémái?
 2. A probléma csak egy dokumentumnál fordul elő vagy minden dokumentumnál az adott alkalmazásban? Tesztelésként próbáljon meg kinyomtatni egy üres lapot az alkalmazásból. Ha ez kinyomtatódik, akkor az alkalmazásnak gondjai lehetnek a memóriával vagy a fontokkal.
 3. 32 bites vagy 16 bites alkalmazást használ? A 32 bites alkalmazások a rendszer regisztrációs adatbázisát használják a szükséges információk megszerzéséhez, míg a 16 bites alkalmazások az .INI fájlokat használhatják. Ha nyomtatási problémái vannak egy 16 bites alkalmazással lehetséges, hogy egy .INI fájlt kell módosítani, hogy elfogadtassa az alkalmazást.
 4. Távolítsa el, majd telepítse újra az alkalmazást. További információért olvassa a program dokumentációját.
 5. Lépjen kapcsolatba az alkalmazás gyártójával a speciális beállításokért, amelyek befolyásolhatják a nyomtatást. Továbbá, a legtöbb alkalmazáshoz szükségesek lehetnek frissítések, ezért ellenőrizze, hogy van-e megfelelő frissítés a programjához.

A Nyomtató meghajtó eltávolítása és újratelepítése

Ahhoz hogy ellenőrizze, hogy a nyomtató meghajtó jól müködik, távolítsa el majd telepítse vissza a meghajtót:

MEGJEGYZÉS: Amennyiben külső gyártós meghajtót használ, akkor kövesse a gyártó utasításait a telepítése során.
 1. Kattintson a Start gombra, mutasson a Beállítások-ra, majd kattintson a Nyomtatók-ra.
 2. Kattintson a jobb oldali egérgombbal arra a nyomtatóra, amelyet el akar távolítani, majd kattintson a Törlés opcióra.

  MEGJEGYZÉS: Amikor a nyomtatóhoz társított összes fájl eltávolításának megerősítését kéri a program, válassza az Igent.
 3. Kattintson a Start gombra, mutasson a Beállítások-ra, majd kattintson a Nyomtatók-ra.
 4. Kattintson kétszer a Nyomtató Hozzáadása opcióra, majd kövesse a képernyőn megjelenő instrukciókat a Nyomtató Hozzáadása Varázslóban, hogy a nyomtató illesztőprogramját újratelepítse.
 5. Ellenőrizze , hogy a probléma megszűnt-e. Amennyiben nem, akkor folytassa a következő lépéssel.
 6. Próbálja ki az Általános/Csak szöveg nyomtató illesztőprogramot. Ennek a tesztnek a végrehajtásával megállapíthatja, hogy a probléma a nyomtató meghajtójához kapcsolódik-e vagy sem. Ehhez kövesse az alábbi lépéseket:

  1. Kattintson a Start gombra, mutasson a Beállítások-ra, majd kattintson a Nyomtatók-ra.
  2. Kattintson kétszer a Nyomtató Hozzáadása opcióra, majd kövesse a képernyőn megjelenő instrukciókat a Nyomtató Hozzáadása Varázslóban, hogy telepítse az Általános/Csak szöveg nyomtató illesztőprogramot.
  3. Próbáljon nyomtatni az alkalmazásból ezzel az illesztőprogrammal. Ne felejtse el, hogy ez egy nagyon általános meghajtó, tehát a kinyomtatott adat felbontása és kinézete egyszerűbb, illetve alacsonyabb lehet. Ha tudott nyomtatni ezzel a Csak szöveg meghajtóval, akkor a nyomtatási problémát a nyomtató meghajtója okozza. Vegye fel a kapcslatot a nyomtató gyártójával, és kérjen egy frissebb meghajtót vagy egy javítást az aktuális meghajtóra. Az is lehet, hogy van már információ erről a hibáról.

Merevlemez karbantartás

Nyomtatási problémák jelentkezhetnek akkor is, ha a merevlemez túl sok ideiglenes fájlt tartalmaz, vagy a lemez töredezett vagy sérült, vagy pedig kevesebb, mint 3MB szabad hely van csak rajta. Kövesse az alábbi lépéseket.

Távolítsa el az ideiglenes fájlokat és a nyomtatási sor fájlokat

 1. Indítsa újra a számítógépét a Csak parancssorban. A Windows 95-nél nyomja le az F8-at, amikor a "Windows 95 indítása" üzenetet meglátja, majd válassza a Csökkentett mód csak parancssorral az Indítómenüből.

  Windows 98-ban indítsa újra a számítógépet, nyomja le és tartsa lenyomva a Ctrl billentyűt miután a számítógépe befejezte az öntesztelést (POST), majd válassza a Csak parancssor csökkentett módban pontot az Indítómenüből.

  MEGJEGYZÉS: A Windows alapú alkalmazások nem képesek nyomtatni, ha a Windows 98-at csökkentett módban indítja.
 2. A parancssorban, írja be azt, hogy set, és nyomja meg az ENTER billentyűt. Jegyezze meg a TEMP változó helyét.
 3. Változtassa meg a 2. lépésben megjegyzett mappa helyét. Például, ha a TEMP a C:\Windows\Temp mappára van állítva, akkor írja be a cd\windows\temp parancsot, és nyomja meg az ENTER billentyűt.
 4. Törölje az összes ideiglenes fájlt ebben a mappában. Az ideiglenes fájlok jellegzetesen .TMP kiterjesztésűek. A fájlok törléséhez írja be a következő sort, majd nyomja meg az ENTER billentyűt del *.tmp.

  MEGJEGYZÉS: Nem tudja törölni ezeket a fájlokat a Windows 98 grafikus felhasználói felületéből (GUI), mert a Windows 98 vagy egy Windows alapú alkalmazás használhatják ezeket a fájlokat.
 5. Írja be a cd\windows\spool\printers parancsot, és nyomja meg az ENTER billentyűt.
 6. Törölje az összes nyomtatási sor fájlt ebben a mappában. Az ideiglenes fájlok jellegzetesen .SPL kiterjesztésűek. A fájlok törléséhez írja be a következő sort, majd nyomja meg az ENTER billentyűt del *.spl .

A ScanDisk és a Töredezettségmentesítő

Ha a merevlemez töredezetté válik vagy keresztbe-láncolt fájlok vannak a merevlemezen, akkor találkozhat nyomtatási problémával. Hogy ellenőrizze ezeket a problémákat, kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Indítsa újra normál módban a számítógépet.
 2. Kattintson a Start gombra, mutasson a Programok-ra, majd mutasson a Kellékek-re, és válassza a Rendszereszközök opciót, és ezután kattintson a Lemezkarbantartó-ra.
 3. Amikor a lemez ellenőrzése befejeződött, kattintson a Start gombra, mutasson a Programok-ra, majd mutasson a Kellékek-re, és válassza a Rendszereszközök opciót, és ezután kattintson a Töredezettség mentesítés opcióra.

  MEGJEGYZÉS: Habár használhatja a számítógépét, mialatt a Töredezettségmentesítő fut, de nem javasolt.

A Nyomtató port beállításának és működésének ellenőrzése

Ha a nyomtató port nincs megfelelően beállítva, lehet, hogy a nyomtatója nem működik megfelelően. Az alábbi szekció nyomtató porttal kapcsolatos hibaelhárító lépéseket tartalmaz:

Használja az Eszközkezelőt, hogy ellenőrizze a nyomtató port beállításokat

Használja az Eszközkezelőt, hogy ellenőrizze a nyomtató port beállításokat, és hogy nincs erőforrás ütközés:
 1. Kattintson a jobb oldali egérgombbal aSajátgép ikonra, kattintson a Tulajdonságok-ra, majd válassza az Eszközkezelő fület, és kattintson duplán a Portok (COM és LPT) opcióra, és kattintson a nyomtatója által használt nyomtató portra (például), Nyomtató port (LPT1).
 2. Kattintson az Erőforrások fülre, és ellenőrizze, hogy a nyomtató port beállítások megfelelőek-e. Például az LPT1 port Kimeneti/bemeneti tartománynak 0378-037A kell lenni. (A fizikai LPT2 port tipikusan az I/O 278 értéket használja). Továbbá ellenőrizze, hogy nincs eszközütközés.
MEGJEGYZÉS: Ha megállapította, hogy egy vagy több eszköz konfliktusban vagy a nyomtató porttal, hajtsa végre az alábbi hibaelhárító lépéseket az alábbi Microsoft Microsoft Tudásbázis cikkben:
133240 Troubleshooting Device Conflicts with Device Manager

A Nyomtató Port Eltávolítása és Újratelepítése

Számos port hibát egyszerűen megoldhat, ha eltávolítja, majd visszatelepíti a nyomtató portot:
 1. Kattintson a jobb oldali egérgombbal aSajátgép ikonra, kattintson a Tulajdonságok-ra, majd válassza az Eszközkezelő fület, és kattintson duplán a Portok (COM és LPT) opcióra, és kattintson a nyomtatója által használt nyomtató portra (például), Nyomtató port (LPT1).
 2. Kattintson az Eltávolítás opcióra, majd kattintson az OK gombra a port eltávolításának végrehajtásához, és indítsa újra a számítógépet.
 3. Amikor a Windows felismeri a nyomtató portot, kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat a port telepítésének befejezéséhez. Amennyiben a portot nem ismerte fel a rendszer automatikusan miután a számítógépet újraindította, hajtsa végre az alábbi lépéseket:

  1. Kattintson a Start gombra, mutasson a Beállítások-ra, kattintson a Vezérlőpult ikonra, majd kattintson duplán az Új hardver hozzáadása opcióra.
  2. A Windows 95-ben, kattintson Tovább gombra, majd kattintson a Nemgombra, majd kattintson a Tovább gombra.

   A Windows 98-ban, kattintson a Tovább gombra majd ismét a Tovább gombra, hogy a rendszer megkeresse a plug and play eszközöket. Ha a portot nem ismeri fel a rendszer, kattintson a"Nem, az eszköz nem szerepel a listában" opcióra, majd a Tovább gombra, és válassza a "Nem, a listából szeretném kiválasztani" , majd kattintson a Tovább gombra.

   MEGJEGYZÉS: Ha a Windows 98 sikeresen felismeri a portot a plug and play eszközök keresése közben, kattintson az "Igen, az eszköz szerepel a listában" , majd a listából válassza ki az eszközt, és kattintson a Tovább gombra, majd végül kattintson a Befejezés gombra.
  3. Kattintson a Portok (COM és LPT), majd kattintson aTovább gombra.
  4. Kattintson a (szabványos portok) opcióra a Gyártó dobozban, kattintson a Nyomtató Port opcióra a modell ablakban, és kattintson a Tovább gombra.
  5. Kövesse a képernyőn megjelelő utasításokat, majd kattintson a Befejezés gombra.
  Miután befejezte a port telepítését, ellenőrizze, hogy a probléma megoldódott-e. Amennyiben a hiba továbbra is fennáll, folytassa a hibaelhárító lépéseket a következő szekcióban leírtakkal.

A Kiterjesztett képességű Port letiltása

Ha problémája van a nyomtatással vagy elferdített nyomtatási képet tapasztal a kiterjesztett képességű port (EPC) használatakor, akkor kövesse az alábbi lépéseket, hogy a kiterjesztett képességű portot letiltsa:

Windows 95:
 1. Kattintson a Start gombra, mutasson a Beállítások-ra, majd kattintson a Vezérlőpult-ra, és végül kattinson a Rendszeropcióra.
 2. Az Eszközkezelő fül alatt, kattintson a Portok (COM és LPT) ágra, hogy a tartalma lenyíljon.
 3. Kattintson duplán az ECP portra.
 4. Az Illesztőprogram fül alatt, kattintson az Illesztőprogram cseréje opcióra.
 5. Kattitson az Minden eszköz megjelenítése opcióra.
 6. A Gyártó ablakban válassza a Szabványos Portok-at. A Modell ablakban pedig válassza a Nyomtató Port opciót, és ezután kattintson az OK gombra mindaddig, amíg vissza nem tér a Vezérlőpult-hoz.
Windows 98:
 1. Kattintson a Start gombra, mutasson a Beállítások-ra, majd kattintson a Vezérlőpult-ra, és végül kattinson a Rendszeropcióra.
 2. Az Eszközkezelő fül alatt, kattintson a Portok (COM és LPT) ágra, hogy a tartalma lenyíljon.
 3. Kattintson duplán az ECP portra.
 4. Az Illesztőprogram fül alatt, kattintson az Illesztőprogram frissítése opcióra. Amikor az illesztőprogram frissítés varázsló megjelenik, kattintson a Tovább gombra.
 5. Kattintson az Összes eszköz illesztőprogram megjelenítése, magam akarom kiválasztani a listából opcióra, majd kattintson a Tovább gombra.
 6. Kattintson az Minden eszköz megjelenítése opcióra.
 7. A Gyártó ablakban válassza a Szabványos Portok-at. A Modell ablakban, kattintson a Nyomtató Port-ra, majd pedig kattintson a Tovább gombra.
 8. Amikor az illesztőprogram frissítés varázsló párbeszédablak megjelenik, kattintson az Igen gombra.
 9. Kattintson a Befejezés gombra, és ezután kattintson az Igen-re a számítógép úraindításához.
MEGJEGYZÉS: Ha az ECP portot újra felismeri a számítógép az újraindítás után, akkor meg kell változtatnia a port függő beállításokat a számítógép CMOS beállító eszközében, hogy letiltsa a kiterjesztett képességű portot. Miután letiltotta a kiterjesztett képességű portot a CMOS-ban ismételje meg a megfelelő lépéseket a fentiekben leírtak szerint. A CMOS beállítások megváltoztatásához szükséges információkkal kapcsolatban nézze meg a számítógép dokumentációját vagy konzultáljon a gyártóval.

Nem tud MS-DOS parancssorból nyomtatni egy USB portos nyomtatóra

Amikor megpróbál nyomtatni MS-DOS parancssorban, a Parancssorban vagy az MS-DOS-alapú programban nem tudja elérni az USB portra csatlakoztatott nyomtatót, mert az USB nyomtatók nem használják a standard LPT vagy PRN port beállításokatsettings. Csatlakoztassa a nyomtatót a párhuzamos porton keresztül, vagy vegye fel a kapcsolatot a nyomtató forgalmazójával.

További információért, olvassa el az alábbi cikket a Microsoft Tudásbázisban:
259939 Unable to print from MS-DOS with USB Printer

Microsoft Internet Explorer-rel kapcsolatos nyomtatási problémák

Amennyiben a nyomtatási probléma az Internet Explorerben történik, olvassa el az alábbi cikkeket a Microsoft Tudásbázisban:
224202 Cannot Print from Internet Explorer or Outlook Express
255623 Cannot Print a Range of Pages on a Web Site
256180 Cannot View Some Graphics in Tables Using Print Preview
258106 Unable to Print Preview Adobe Acrobat (.pdf) Files
258589 Cannot Close Browser Window During Print Preview
272518 Print and Print Preview May Display Only Text at Top of Page
273108 Cannot Change the Default Option for Printing Framed Web Pages
284274 Cannot Print or Preview HTML Document Correctly
298847 Cannot Print Web Pages
293176 Cannot Print from Internet Explorer

További hibaelhárító ötletek

Telepítse az alternatív Lpt.vxd Fájlt (csak Windows 95-nél)

Ha Windows 95-öt használ, erősen javasolt hogy frissítsen Windows 98-ra vagy Windows 98 Második Kiadásra az operációs rendszert. Ha mégis úgy dönt, hogy megmarad a Windows 95 használatánál, akkor lehetősége van néhány nyomtatási hiba megoldására, ha feltelepíti a módosított Lpt.vxd fájlt, ami egy virtuális eszközkezelő a nyomtató port részére. Ez a szabványos port meghajtó a legtöbb Windows 95-ös gépen jól működik, de létezik ennek egy javított változata, ami a következő hibákat javítja:
 • Nem tud nyomtatni vagy időtúllépési hiba üzenetet kap az újabb Compaq számítógépeknél, amikor nyomtat néhány kétirányú nyomtatóval.
 • Hibát tapasztal a nyomtatáskor néhány kétirányú nyomtatónál, melyek PS/2-típusú LPT portú számítógépekhez vannak csatlakoztatva. A tünetek magukban foglalják egy külön oldal kinyomtatását, PCL parancsok megjelenését a nyomtatott oldalon.
 • Nem tudja használni az Eszközkezelőt az Epc port beállítására, hogy szabványos LPT módban futassa. Ez Plug and Play BIOS-szal rendelkező gépeknél fordul elő, amelyek csak EPC párhuzamos portokat képesek felsorolni.
MEGJEGYZÉS: A módosított Lpt.vxd fájl a Drivers\Printer\Lpt mappában található a Windows 95 CD-ROMon. Ez a fájl letölthető a következő Microsoft FTP oldalról is:
ftp://ftp.microsoft.com/Services/whql/drivers/win95/printr/
A módosított Lpt.vxd fájl telepítéséhez kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Kattintson a Startgombra, mutasson a Keresés-re, majd válassza a Fájlok vagy mappák opciót.
 2. A Név dobozba, írja be azt, hogy lpt.vxd, majd kattintson a Keresés most gombra.
 3. Kattintson a jobb egérrel a Lpt.vxd fájlra a Windows\System mappában , majd kattintson az Átnevezés-re, és adja meg az lpt.old nevet, és nyomja meg az ENTER billentyűt.
 4. Másolja az Lpt.vxd fájlt a Windows 95 CD-ROM Drivers\Printer\Lpt mappájából merevlemez Windows\System mappájába, vagy pedig töltse le az Lpt.vxd fájlt a Microsoft World Wide Web oldaláról egy üres mappába, majd másolja ezt a merevlemez Windows\System mappájába. .
 5. Indítsa újra a Windows 95-öt.
MEGJEGYZÉS: A módosított Lpt.vxd fájlnak ugyanolyan a mérete és a létrehozási dátuma, mint az eredeti fájlnak. A módosított Lpt.vxd fájlnak 4.00.503 vagy 4.00.951 a verziószáma. Meghatározhatja a verziószámot, ha jobb gombbal kattint az Lpt.vxd fájlon és a kiválasztja a Tulajdonságok opciót.

A Windows 3.x megköveteli a Gyors nyomtatás közvetlenül a portra letiltását

Ha le kellett tiltania a Gyors nyomtatás közvetlenül a portra lehetőséget a Windows 3.1-nél vagy a Windows for Workgroups 3.x-nél, akkor le kell tiltania a Port állapotának ellenőrzése opciót a Windows 95 vagy 98 alatt. Ehhez kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Kattintson a Start gombra, mutasson a Beállítások-ra, majd kattintson a Nyomtatók-ra.
 2. Kattintson a jobb egérrel a használni kívánt nyomtatóra, majd válassza a Tulajdonságok opciót.
 3. Kattintson a Részletek fül alatt, kattitson a Port Beállítások-ra, majd távolítsa el a pipát a Port állapotának ellenőrzése bejelölő négyzetből.
MEGJEGYZÉS: Néhány számítógép BIOS-a helytelenül jelzi, hogy a nyomtató port foglalt vagy nem elérhető. Alaphelyzetben a Windows 98 ellenőrzi ezeket a hibákat. A Port állapotának ellenőrzése opciót letiltása azt eredményezi, hogy a Windows 98 átlépi ezt az üzenetet.

Csak olvasható Win.ini fájl

Néhány nyomtatási hibát az is okozhat, ha a Win.ini fájl csak olvashatónak van beállítva. Ennek megállapítására , tegye a következőket:
 1. Kattintson a Start gombra, mutasson a Keresés-re, majd kattintson a Fájlok vagy mappák opcióra.
 2. A Név ablakban írja be azt, hogy win.ini.
 3. A Keresés helye dobozban válassza ki a Windows mappát tartalmazó meghajtótmajd kattintson a Keresés most gombra.
 4. Kattintson a jobb oldali egérgombbal a Win.ini fájlra, majd kattintson a Tulajdonságok opcióra.
 5. A Csak Olvasható négyzetből távolítsa el a pipát.
 6. kattinson az OK gombra.
 7. Zárja be a Keresés párbeszédablakot, és indítsa újra a számítógépet.

Kapcsolja be a TrueType nyomtatása grafikaként opciót

Amennyiben a probléma forrása a betűtípusnak valószínűsíthető, kapcsolja be a TrueType nyomtatása grafikakéntI opciót, és ellenőrizze, hogy a hiba megszűnt-e:
 1. Kattintson a Start gombra, mutasson a Beállítások-ra, majd kattintson a Nyomtatók-ra.
 2. Kattintson a jobb egérrel a használni kívánt nyomtatóra,majd válassza a Tulajdonságok opciót.
 3. Kattintson a Betűtípus fülre, kattintson a TrueType nyomtatása grafikaként, majd kattintson az OK gombra.
 4. Ellenőrizze, hogy a probléma megoldódott-e. Ha nem, kapcsolja be a TrueType bitmap-ként való nyomtatása opciót. Ehhez, ismételje meg az 1-3 lépéseket, de a 3. lépésben, aTrueType bitmap-ként való nyomtatása opciót adja meg, majd kattintson az OK gombra.

Csökkentse a nyomtató felbontást

Nyomtatási probléma akkor is jelentkezhet, ha a nyomtató magas felbontási értékre van állítva. Hogy ellenőrizze, ezt okozza a problémát, csökkentse a felbontási értéket, és ellenőrizze, hogy az új felbontási értékkel a nyomtatás sikeres-e:
 1. Kattintson a Start gombra, mutasson a Beállítások-ra, majd kattintson a Nyomtatók-ra.
 2. Kattintson a jobb egérrel a használni kívánt nyomtatóra, majd válassza a Tulajdonságok opciót.
 3. Kattintson a Grafika fülre, és válasszon egy alacsonyabb értéket a Felbontás ablakban és kattintson az OK gombra.
 4. Ellenőríze, hogy a probléma megoldódott-e. Amennyiben a hiba továbbra is fennáll, állítsa vissza a felbontást az eredeti értékekre.

Összetett dokumentum nyomtatása

Nyomtatási hiba akkor is felléphet, ha egy összetett dokumentumot szeretne nyomtatni. Ilyen dokumentumban lehet pl sok kép, grafika, stb. Ahhoz ,hogy megállapítsuk hogy valóban az összetett dokumentum okozta-e a hibát, egyszerűsítse a dokumentumot.Próbáljon meg eltávolítani belőle néhány grafikus elemet vagy minden fontot alakítson át a nyomtatóban lévő fonttípusra, mint a Courier. Esetleg próbálja meg oldalanként nyomtatni.

A Grafika nem nyomtatódik helyesen

Ha egy különleges grafika a dokumentumban gyengén nyomtatódik ki, akkor bizonyosodjon meg róla, hogy a grafikus objektum kompatibilis a nyomtatóval. Például egy Encapsulated PostScript (EPS) grafikus objektumot csak PostScript nyomtatón ajánlott használni. Egy nem PostScript nyomtatón, mint grafikus objektum gyengén fog kinyomtatódni az egyébként kielégítő nyomtatási képen, de a dokumentum többi része megfelelő lesz. Ha egy képet nem tud kinyomtatni, de a többit igen, akkor a kép sérült . Távolítsa el , majd helyezze vissza.

Hewlett-Packard LaserJet 4

Ha Hewlett-Packard LaserJet 4-es nyomtatóval nyomtat, akkor változtassa a grafikus módot Vector-ról Raster-re. Ez kevesebb memóriát igényel és különösen hasznos, ha "Error 21"-es hibaüzenetet kap a nyomtatóról. További információt kaphat a grafikus mód megváltoztatásáról, ha megnézi a nyomtató könyvét, vagy kapcsolatba lép a HP-dal.

Minden nyomtatásnál plusz oldal jelenik meg

Ha minden nyomtatásnál egy plusz üres oldal nyomtatódik, akkor nézze meg az alábbi cikket a Microsoft Tudásbázisban:
132425 Extra Page Printed with Each Print Job

Kimeneti és bemeneti nyomtatási hiba vagy Üres lap nyomtatódik, amikor a Windows 98-at indítja

Ha kimeneti és bemeneti nyomtatási hibát kap vagy üres lap nyomtatódik, amikor a Windows 98-at indítja, akkor nézze meg az alábbi cikket a Microsoft Tudásbázisban:
157145 Printer Activity or Garbled Text Printed When You Start Windows

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 128345 - Utolsó ellenőrzés: 2007. október 8. - Verziószám: 3.1
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 98 Second Edition
 • Microsoft Windows 98 Standard Edition
 • Microsoft Windows 95
 • Microsoft Windows Millennium Edition
Kulcsszavak: 
kbhowto kbhowtomaster kbtshoot kbprint kbfaq KB128345
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com