Az Eszközkezelő által generált hibakódok magyarázata

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 125174 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Ebben a cikkben az Eszközkezelő segédprogram által bizonyos esetekben létrehozott hibakódok magyarázatát, illetve a lehetséges megoldásokat találja meg. A hibakódok megtekintéséhez hajtsa végre a következő lépéseket:
 1. Mutasson a Start menü Beállítások pontjára, és kattintson a Vezérlőpult hivatkozásra.
 2. Kattintson duplán a Vezérlőpult Rendszer ikonjára.
 3. Kattintson az Eszközkezelő fülre.
 4. Az adott kategórián belül szereplő eszközök megtekintéséhez kattintson duplán valamely eszköztípusra (például Egér).
 5. Az egyes eszközök tulajdonságait duplán az eszköz nevére kattintva tekintheti meg. Ha a rendszer hibakódot hozott létre, akkor a kód az Általános lap Eszközállapot mezőjében látható. Bizonyos esetekben (csak Windows 98 rendszer esetén) egy Megoldás feliratú gomb is megjelenik.
Q133240 – Eszközkonfliktusok hibakeresése az Eszközkezelő segítségével

További információ

Hibakód: 1

Ez az illesztőprogram nincsen megfelelően beállítva. (Hibakód: 1)

Az eszközhöz tartozó illesztőprogramok frissítéséhez kattintson az Illesztőprogram frissítése gombra. Ha ez nem segít, további információért forduljon a hardver dokumentációjához.

Megoldás gomb: Illesztőprogram frissítése

A kód azt jelenti, hogy a rendszernek még nem volt alkalma beállítani az eszközt. A probléma megoldásához kövesse az Eszközállapot mezőben lévő utasításokat. A probléma megoldható esetleg úgy is, hogy eltávolítja az eszközt az Eszközkezelő segítségével, majd elindítja a Vezérlőpultról az Új hardver hozzáadása varázslót.

Hibakód: 2

A hibát okozó eszköz típusától függően két különböző üzenet jelenhet meg. Ez a kód azt jelenti, hogy az eszközbetöltő modul (DevLoader) nem töltötte be az adott eszközt. Ha az eszköz gyökérbusz alapú DevLoader (például ISAPNP, PCI vagy BIOS) eszköz, akkor a rendszer a következő üzenetet jeleníti meg:
A Windows nem tudta betölteni az eszközhöz tartozó illesztőprogramot, mert a számítógép két <típus> busz típust jelez. (Hibakód: 2)

Lépjen kapcsolatba a számítógép gyártójával frissített BIOS változatért.

A <típus> összetevő ISAPNP, PCI, BIOS, EISA vagy ACPI értékű lehet.

Megoldás gomb: Nincs

Amennyiben az eszköz nem gyökérbusz alapú DevLoader eszköz, akkor ez látható a képernyőn:
Az eszközhöz tartozó <típus> eszközbetöltő(k) nem tudták betölteni az illesztőprogramot. (Hibakód: 2)

Ennek kijavításához kattintson az Illesztőprogram frissítése gombra.

A <típus> összetevő a DevLoader eszközt (például FLOP, ESDI, SCSI stb.) jelzi.

Megoldás gomb: Illesztőprogram frissítése

Az ajánlott megoldáson kívül azt is megteheti, hogy eltávolítja az eszközt az Eszközkezelő segítségével, majd futtatja az Új hardver hozzáadása varázslót.

Hibakód: 3


Az eszközhöz tartozó illesztőprogram rossz, vagy a rendszer számára kevés a memória, vagy egyéb erőforrás. (Hibakód: 3)

Az eszközhöz tartozó illesztőprogramok frissítéséhez kattintson az Illesztőprogram frissítése gombra. A számítógép memóriájának és rendszererőforrásainak ellenőrzéséhez kattintson a Sajátgép ikonra az Asztalon, Tulajdonságokra, majd a Teljesítmény fülre.


Megoldás gomb: Illesztőprogram frissítése

Ennek alternatívájaként eltávolíthatja az eszközt az Eszközkezelővel, majd futtathatja a Vezérlőpultról elérhető Új hardver hozzáadása varázslót.

Hibakód: 4

Ez az eszköz nem működik megfelelően, mert az egyik illesztőprogramja, vagy a rendszerleíró adatbázis rossz lehet. (Hibakód: 4)

Az eszköz illesztőprogramjainak frissítéséhez kattintson az Illesztőprogram frissítése gombra. Ha ez nem segít, futtassa a Scanregw.exe programot (kattintson a Start gombra, a Futtatásra, írja be, hogy Scanregw.exe, majd kattintson az OK gombra) a rendszerleíró adatbázis ellenőrzéséhez.


Megoldás gomb: Illesztőprogram frissítése

Ez a kód azt jelzi, hogy az eszközhöz tartozó .inf fájl esetleg hibás, de az is elképzelhető, hogy sérült a rendszerleíró adatbázis. A rendszer abban az esetben jeleníti meg ezt a hibakódot, ha az .inf fájl szöveges mezőt definiál, ám a mezőben bináris érték szerepel.

A javasolt eljárás alternatívájaként eltávolíthatja az eszközt az Eszközkezelővel, majd futtathatja a Vezérlőpultról elérhető Új hardver hozzáadása varázslót. Ha a hibakód továbbra is megjelenik, szerezze be a hardver frissített .inf fájlját a gyártótól.


Hibakód: 5


Az eszközhöz tartozó illesztőprogram olyan erőforrást igényelt, melyet a Windows nem tud kezelni. (Hibakód: 5)

Ennek kiküszöböléséhez kattintson az Illesztőprogram frissítése gombra.


Megoldás gomb: Illesztőprogram frissítése

Ez a kód azt jelenti, hogy a megfelelő értelmező hiánya miatt az eszköz nem működik előírásszerűen. Ha az eszköz olyan erőforrástípust kér, amelyhez nem tartozik értelmező, ez a hibakód fog megjelenni.

A probléma megoldásához frissítse az illesztőprogramot a javasolt módon vagy távolítsa el az eszközt az Eszközkezelő segédprogrammal, majd futtassa a Vezérlőpultról elérhető Új hardver hozzáadása varázslót.


Hibakód: 6

Egy másik eszköz használja a szükséges erőforrást. (Hibakód: 6)

A javításhoz kapcsolja ki a számítógépet, majd változtassa meg az eszköz erőforrásait. Ha befejezte, indítsa el az Eszközkezelőt, és változtassa meg az eszköz erőforrásait.


Megoldás gomb: Hardver hibaelhárító

Ez a hibakód azt jelzi, hogy az eszköz és egy másik eszköz között ütközés lépett fel.

Hibakód: 7

A hibához megjelenített üzenetszöveg az illesztőprogramra vagy a számlálóra vonatkozik. Amennyiben az illesztőprogram nem közli a hiba okát, úgy a következő üzenet jelenik meg:
Az eszközhöz tartozó illesztőprogramokat újra kell telepíteni. (Hibakód: 7)

Az eszközhöz tartozó illesztőprogramok újratelepítéséhez kattintson az Illesztőprogram újratelepítése gombra.

Megoldás gomb: Illesztőprogram újratelepítéseA hibakód azt jelzi, hogy az eszköz beállításai nem módosíthatók.

Amennyiben az eszköz hibamentesen működik, semmit nem szükséges tennie. Ha az eszköz működése hibás, távolítsa el az eszközt az Eszközkezelő segédprogrammal, majd futtassa a Vezérlőpultról elérhető Új hardver hozzáadása varázslót. Ha a hibakód a továbbiakban is megjelenik, az eszköz pedig hibásan működik, szerezze be az illesztőprogram frissített példányát a hardver gyártójától.


Hibakód: 8

Ehhez a hibakódhoz több hibaüzenet is tartozhat. Ez a kód azt jelenti, hogy a rendszer nem találja az eszközbetöltő modult (DevLoader) az adott eszközhöz. Az eszköz .inf fájlja például hiányzó vagy érvénytelen fájlra is mutathat.

A hibakód tehát a következő esetekben jelenhet meg:

 • A rendszer egyik DevLoader modulja a Vmm32.vxd fájl része, és általában a csillag (*) karakterrel kezdődik. Ha a DevLoader modul a rendszer egyik DevLoader összetevője, akkor a következő hibaüzenet látható a képernyőn:
  Ez az eszköz nem működik megfelelően, mert a Windows nem tudja betölteni az eszköz illesztőprogramjainak betöltéséért felelős fájlt (<fájlnév>). (Hibakód: 8)

  A probléma megoldásához futtassa újra a Windows Telepítőt a Windows CD-ROM lemezről.
  A <fájlnév> összetevő a rendszer nem található DevLoader modulját jelöli.

  Megoldás gomb: Nincs
 • Amennyiben nem a rendszer DevLoader moduljáról van szó, a DevLoader összetevő pedig nem található (azaz nincs meg a fájl), ez a hibaüzenet olvasható:
  Ez az eszköz nem működik megfelelően, mert a Windows nem találja az eszköz illesztőprogramjainak betöltéséért felelős fájlt (<fájlnév>). (Hibakód: 8)

  A probléma megoldásához kattintson az Eszköz újratelepítése gombra.
  A <fájlnév> összetevő a hiányzó DevLoader modult jelöli.

  Megoldás gomb: Eszköz újratelepítése
 • Ha nem a rendszer DevLoader moduljáról van szó, a lemez pedig tartalmazza az összetevőt (tehát a fájl létezik), a következő üzenet jelenik meg:
  Ez az eszköz nem működik megfelelően, mert az eszköz illesztőprogramjainak betöltéséért felelős fájl (<fájlnév>) rossz. (Hibakód: 8)

  A probléma megoldásához kattintson az Illesztőprogram frissítése gombra.
  A <fájlnév> összetevő a DevLoader modul neve.

  Megoldás gomb: Illesztőprogram frissítése
 • Amennyiben a DevLoader bejegyzés az eszköz hiányzó vagy üres szoftverkulcsa, a felhasználó ezt a hibaüzenetet olvashatja:
  Eszközhiba: Próbálja meg kicserélni az eszközillesztőt. Ha ez sem segít, nézze meg a hardver dokumentációját. (Hibakód: 8)
  Megoldás gomb: Illesztőprogram frissítése
A megoldást legtöbb esetben az illesztőprogram újratelepítése vagy frissítése jelenti. Ennek alternatívájaként eltávolíthatja az eszközt az Eszközkezelővel, majd futtathatja a Vezérlőpultról elérhető Új hardver hozzáadása varázslót. Ha a hibakód továbbra is megjelenik, szerezzen be frissített illesztőprogramokat a hardver gyártójától.

Ha a hibát okozó DevLoader modul a rendszer egyik DevLoader összetevője, a megoldást a Windows rendszer újratelepítése jelenti, hiszen ez az illesztőprogram a Vmm32.vxd fájl részét képezi.


Hibakód: 9

Az ehhez a hibakódhoz tartozó hibaüzenet-szöveg változó, mert annak függvénye, hogy az eszköz enumerálása BIOS vagy ACPI alapú-e. Ha az eszköz enumerálása BIOS vagy ACPI alapú, a megjelenített hibaüzenet a következő:
Ez az eszköz nem működik megfelelően, mert a BIOS helytelen erőforrásokat közöl az eszközről. (Hibakód: 9)

Lépjen kapcsolatba a számítógép gyártójával a BIOS frissített változatáért.

Megoldás gomb: Nincs

Amennyiben az eszköz enumerálása nem BIOS vagy ACPI alapú (például bővítési célt szolgáló adapter vagy a számítógéphez csatlakoztatott egyéb eszköz esetén), a hibaüzenet a következő:
Ez az eszköz nem működik megfelelően, mert az eszközben található BIOS helytelen erőforrásokat közöl az eszközről. (Hibakód: 9)

Lépjen kapcsolatba az eszköz gyártójával a BIOS frissített változatáért.

Megoldás gomb: Nincs

Ez a hibakód azt jelzi, hogy az eszközről a rendszerleíró adatbázisban tárolt adatok érvénytelenek.

A hiba megoldásához eltávolíthatja az eszközt az Eszközkezelővel, majd futtathatja a Vezérlőpultról elérhető Új hardver hozzáadása varázslót. Ha a hibakód továbbra is megjelenik, szerezze be a frissített illesztőprogramokat vagy a megfelelő rendszerleíróadatbázis-beállításokat a hardver gyártójától.


Hibakód: 10

Ha az eszköz hardverkulcsa a rendszerleíró adatbázisban tartalmaz „FailReasonString” azonosítót, annak karakterlánc típusú értéke jelenik meg hibaüzenetként. Az illesztőprogram vagy a számláló ezt a rendszerleíró adatbázisban található karakterláncot jeleníti meg. Ha nem található „FailReasonString” azonosító, a következő általános hibaüzenet látható.
Ez az eszköz nincs jelen, nem működik megfelelően, vagy nincsen telepítve az összes illesztőprogram. (Hibakód: 10)

Frissítse az eszközhöz tartozó illesztőprogramokat.

Megoldás gomb: Illesztőprogram frissítése

A hiba elhárításához győződjön meg arról, hogy az eszköz hibamentesen csatlakozik a számítógéphez. Ellenőrizze például a kábelcsatlakozásokat és az adapterkártyák rögzítésének helyességét. Kattintson a megjelenített gombra, és frissítse az eszközillesztőt. A program esetleg engedélyezheti az eszköz eltávolítását, majd az Új hardver hozzáadása varázslóval történő újbóli észlelését.


Hibakód: 11

A Windows lefagyott amikor megkísérelte elindítani ezt az eszközt, így nem fogja megpróbálni az eszközt újra elindítani. (Hibakód: 11)

További információt a Windows Súgó ASD részében találhat.

Próbálja meg frissíteni az eszközhöz tartozó illesztőprogramokat.


Megoldás gomb: Illesztőprogram frissítése

A hiba elhárításához futtassa a Rendszerinformáció eszköz Illesztőprogram automatikus kihagyása segédprogramját. Ha a probléma nem szűnik meg, szerezze be a frissített illesztőprogramokat a hardver gyártójától.


Hibakód: 12

Ez az eszköz nem talál szabad <típus> erőforrásokat. (Hibakód: 12)

Amennyiben használni kívánja ezt az eszközt, le kell tiltania egy másik eszközt, amely a szükséges erőforrásokat használja. Ehhez kattintson a Hardver hibaelhárítóra és kövesse a varázsló utasításait.


A <típus> összetevő erőforrástípust (megszakításkérelmet (IRQ), közvetlen memória-hozzáférést (DMA), memóriát vagy I/O elemet) jelöl.

Megoldás gomb: Hardver hibaelhárító

A kód azt jelenti, hogy az egyik erőforrás-értelmező nem működik. Ez abban az esetben fordulhat elő, ha az eszköz beállítását szoftver segítségével is végre lehet hajtani, és pillanatnyilag nem rendelkezik erőforrással (ha elfogytak a rendszererőforrások). Tegyük fel például, hogy valamennyi megszakítás használatban van, esetleg az eszköz olyan erőforrást kér, amelyet egy másik eszköz használ, és amelynek zárolását az nem fogja feloldani.

A probléma megoldásához kövesse a Hardver hibaelhárító utasításait. Emellett megtekintheti a Windows 95 súgójának „Hardverütközés hibaelhárítása” című témakörét vagy a Microsoft Tudásbázis következő cikkét:

CIKK SZÁMA: 133240
Eszközkonfliktusok hibakeresése az Eszközkezelő segítségévelHibakód: 13

Ez az eszköz nincs jelen, nem működik megfelelően, vagy nincsen telepítve az összes illesztőprogram. (Hibakód: 13)

Az eszköz jelenlétének ellenőrzéséhez kattintson a Hardver felismerése gombra.


Megoldás gomb: Hardver felismerése

Ez a kód azt jelzi, hogy az eszköz-illesztőprogram nem találja a hardvert.

A hiba megszüntetéséhez kövesse a javasolt megoldást. Ennek alternatívájaként eltávolíthatja az eszközt az Eszközkezelővel, majd futtathatja a Vezérlőpultról elérhető Új hardver hozzáadása varázslót.


Hibakód: 14

Az eszköz nem fog megfelelően működni a számítógép újraindításáig. (Hibakód: 14)

A számítógép újraindításához kattintson a Számítógép újraindítása gombra.


Megoldás gomb: Számítógép újraindítása

A hiba elhárításához állítsa le a Windows rendszert, majd a számítógépet, és indítsa el újra.


Hibakód: 15

Ez az eszköz erőforrás-ütközést okoz. (Hibakód: 15)

Az ütközés elhárításához használja a Hardver hibaelhárítót, és kövesse a varázsló utasításait.


Megoldás gomb: Hardver hibaelhárító

Ez a kód azt jelzi, hogy az eszköz erőforrásai ütköznek egy másik erőforrásaival, és ezt feltehetőleg újbóli enumeráció okozza.

A probléma megoldásához kövesse a Hardver hibaelhárító utasításait. Emellett megtekintheti a Windows 95 súgójának „Hardverütközés hibaelhárítása” című témakörét vagy a Microsoft Tudásbázis következő cikkét:
CIKK SZÁMA: 133240
Eszközkonfliktusok hibakeresése az Eszközkezelő segítségévelHibakód: 16

A Windows nem tudja azonosítani az eszköz által használt összes erőforrást. (Hibakód: 16)

A további erőforrások megadásához kattintson az Erőforrások fülre, és töltse ki a hiányzó beállításokat. További információt a dokumentációban talál.


Megoldás gomb: Nincs

Ez a kód azt jelzi, hogy a rendszer nem érzékelte teljes egészében az eszközt. Ebben az esetben elképzelhető, hogy a program nem rögzíti az eszköz valamennyi erőforrását.

A hiba elhárításához kattintson az Eszközkezelő Erőforrások fülére, és adja meg a beállításokat saját kezűleg.


Hibakód: 17

Az illesztőprogram információs fájl (<fájlnév>) azt mondja a gyermekeszköznek, hogy olyan erőforrást használjon, amit a szülőeszköz nem ismer vagy nem használ. (Hibakód: 17)

A kijavításhoz kattintson az Illesztőprogram frissítésére az illesztőprogramok frissítéséhez.


A <fájlnév> összetevő az eszközhöz tartozó .inf fájlt jelöli.

Megoldás gomb: Illesztőprogram frissítése

Ez a kód azt jelzi, hogy a hardver többfunkciós eszköz, és .inf fájlja érvénytelen adatokat szolgáltat arra vonatkozóan, hogy miként kell megosztani az eszköz erőforrásait a gyermekeszközök felé.

Ennek alternatívájaként eltávolíthatja az eszközt az Eszközkezelővel, majd futtathatja a Vezérlőpultról elérhető Új hardver hozzáadása varázslót. Ha a hibakód továbbra is megjelenik, szerezze be a hardver frissített .inf fájlját a gyártótól.


Hibakód: 18

Az eszközhöz tartozó illesztőprogramokat újra kell telepíteni. (Hibakód: 18)

Az eszközhöz tartozó illesztőprogramok újratelepítéséhez kattintson az Illesztőprogram újratelepítése gombra.


Megoldás gomb: Illesztőprogram újratelepítése

A kód azt jelzi, hogy hiba miatt újra kell telepíteni az eszközt.

A hiba megszüntetéséhez kövesse a javasolt megoldást. Ha ez nem vezetne eredményre, próbálja meg eltávolítani az eszközt az Eszközkezelővel, majd futtassa a Vezérlőpultról elérhető Új hardver hozzáadása varázslót.Hibakód: 19

A rendszerleíró adatbázis esetleg sérült. (Hibakód: 19)

A rendszerleíró adatbázis ellenőrzéséhez kattintson a Rendszerleíró adatbázis ellenőrzése gombra. Ha az adatbázis rossz, a Windows újraindítja rendszerét és visszaállít egy korábbi jó rendszerleíró adatbázist.


Megoldás gomb: Rendszerleíró adatbázis ellenőrzése

A kód azt jelzi, hogy a rendszerleíró adatbázis ismeretlen eredményt adott vissza.

A probléma elhárításához kövesse a javasolt útmutatást, amellyel futtathatja a Scanreg.exe segédprogramot. Ha ez nem jelent megoldást, írja be egy parancssorablakban a scanreg /restore parancssorozatot. Végül távolítsa el az eszközt az Eszközkezelő segítségével, majd újbóli észlelése végett indítsa el a Vezérlőpultról elérhető Új hardver hozzáadása varázslót.


Hibakód: 20

A Windows nem tudta az egyik illesztőprogramot betölteni a következő eszközhöz: eszköz_neve. (Hibakód: 20)

A javításhoz kattintson az Illesztőprogram frissítése gombra.


Megoldás gomb: Illesztőprogram frissítése

A kód azt jelzi, hogy a VXD-betöltő modul (Vxdldr) ismeretlen eredményt adott vissza. Elképzelhető például, hogy nem egyezik az eszközillesztő és az operációs rendszer verziószáma.

A hiba megszüntetéséhez kövesse a javasolt megoldást. Ha ez nem vezetne eredményre, próbálja meg eltávolítani az eszközt az Eszközkezelővel, majd futtassa a Vezérlőpultról elérhető Új hardver hozzáadása varázslót.


Hibakód: 21

A Windows eltávolítja a következő eszközt: eszköz_neve. (Hibakód: 21)

Zárja be ezt a párbeszédpanelt, majd várjon néhány másodpercig. Ha a probléma továbbra is fennáll, indítsa újra a számítógépet.


Megoldás gomb: Számítógép újraindítása

Ez a hibakód azt jelzi, hogy az eszközzel kapcsolatos probléma esetleg elhárítható a számítógép újraindításával.

A hiba elhárításához állítsa le a Windows rendszert, majd a számítógépet, és indítsa el újra.


Hibakód: 22

A hibakódhoz a körülményektől függően más-más hibaüzenet-szöveg tartozhat.
 • Ha az eszközt letiltotta az Eszközkezelő segédprogramban, a megjelenő hibaüzenet a következő:
  A következő eszköz le van tiltva: eszköz_neve. (Hibakód: 22)

  Engedélyezéséhez kattintson az Eszköz engedélyezése gombra.
  Megoldás gomb: Eszköz engedélyezése
 • Ha az eszköz még nincs elindítva, a hibaüzenet a következő:
  Ez az eszköz nem indult el. (Hibakód: 22)

  Az eszköz elindításához kattintson az Eszköz indítása gombra.

  Megoldás gomb: Eszköz indítása
 • Ha az eszközt program vagy eszközillesztő tiltotta le, ez a hibaüzenet jelenik meg:
  Ez az eszköz le van tiltva. (Hibakód: 22)

  Nem engedélyezheti az eszközt, mert egy Windows illesztőprogram tiltotta le.
  Megoldás gomb: Nincs
Ez a kód azt jelzi, hogy az eszköz le van tiltva vagy nincs elindítva.

A hiba megszüntetéséhez kövesse a javasolt megoldást. A harmadik esetben próbálja eltávolítani az eszközt az Eszközkezelő segédprogrammal, majd újból észlelni az Új hardver hozzáadása varázslóval. Ha a probléma nem szűnik meg, indítsa újra a rendszert az esetleges szoftverütközések feloldásához. Ha a probléma továbbra sem szűnik meg, lépjen kapcsolatba a hardver gyártójával.


Hibakód: 23

A hibakódhoz a körülményektől függően más-más hibaüzenet-szöveg tartozhat.
 • Amennyiben az eszköz másodlagos videokártyaként működik, és a program megtalálta az elsődleges videokártyát, a megjelenő hibaüzenet a következő:
  Ez a képernyőcsatoló helyesen működik. (Hibakód: 23)

  A probléma a fő képernyőcsatolóval van. A fő képernyőcsatoló tulajdonságainak megtekintéséhez kattintson a Tulajdonságok gombra.
  Megoldás gomb: Tulajdonságok
 • Amennyiben az eszköz másodlagos videokártyaként működik, és a program nem találta az elsődleges videokártyát, a megjelenő hibaüzenet a következő:
  Ez a képernyőcsatoló helyesen működik. (Hibakód: 23)

  A probléma a fő képernyőcsatolóval van. Javítsa a fő képernyőcsatolót, és ez a képernyőcsatoló működni fog.
  Megoldás gomb: Nincs
 • Ha az eszköz nem videokártya, a megjelenített hibaüzenet a következő:
  Az eszköz betöltői nem töltötték be a szükséges illesztőprogramokat. (Hibakód: 23)

  Az eszköz-illesztőprogramok frissítéséhez kattintson az Illesztőprogram frissítése gombra.
  Megoldás gomb: Illesztőprogramok frissítése
Ez a hibakód azt jelzi, hogy az eszközbetöltő elhalasztotta a kérdéses eszköz indítását, és azt követően nem értesítette a Windows rendszert arról, hogy készen áll az eszköz indítására.

A hiba elhárításához ellenőrizze az elsődleges videokártya beállításait a Képernyő tulajdonságai segédprogramban. Próbálja meg eltávolítani az elsődleges és a másodlagos videokártyát az Eszközkezelő segítségével, majd a rendszer újraindításával tegye lehetővé, hogy a Windows újból enumerálhassa ezeket az eszközöket. Győződjön meg arról, hogy az illesztőprogramok újak és megfelelően lettek telepítve.

Egyéb eszközök esetében kövesse az ajánlott útmutatást a megoldáshoz. Ha ez nem vezetne eredményre, próbálja meg eltávolítani az eszközt az Eszközkezelővel, majd a Vezérlőpultról elérhető Új hardver hozzáadása varázsló futtatásával keresse meg újból az eszközt.


Hibakód: 24

Az eszköztípustól (régebbi eszköz vagy Plug and Play) függően a hibakódhoz megjelenített szöveg eltérő.
 • Ha az eszköz régebbi (gyökér által észlelt) eszköz, a megjelenített hibaüzenet a következő:
  Ez az eszköz nincs jelen, nem működik megfelelően, vagy nincsen telepítve az összes illesztőprogram. (Hibakód: 24)

  Az eszköz jelenlétének ellenőrzéséhez kattintson a Hardver felismerése gombra.
  Megoldás gomb: Hardver felismerése
 • Ha az eszköz Plug and Play szabványú, a következő üzenet jelenik meg:
  Ez az eszköz nincs jelen, nem működik megfelelően, vagy nincsen telepítve az összes illesztőprogram. (Hibakód: 24)

  Frissítse az eszközhöz tartozó illesztőprogramokat.
  Megoldás gomb: Illesztőprogramok frissítése
Ez a kód azt jelzi, hogy a program nem találta az eszközt (például az hiányzik vagy nem működik megfelelően).

A hiba megszüntetéséhez kövesse a javasolt megoldásokat. Amennyiben az eszköz még így sem működik, ellenőrizze, hogy az megfelelően csatlakozik-e a számítógéphez. Ellenőrizze például a kábelcsatlakozásokat és az adapterkártyák rögzítésének helyességét.


Hibakód: 25

A Windows a következő eszközt telepíti. (Hibakód: 25)

A telepítés befejezéséhez kattintson a Számítógép újraindítása gombra.


Megoldás gomb: Számítógép újraindítása

Ez a probléma rendszerint csak a telepítést követő első és második újraindításkor jelentkezik, míg a Windows telepítője nem másolta az összes fájlt. Ha ez a hibakód jelenik meg a képernyőn, akkor valószínűleg nem teljes a telepítés.

A hiba megszüntetéséhez kövesse a javasolt megoldást. Attól függően, hogy az újraindítás megoldja-e a problémát, szükség lehet a Windows rendszer újratelepítésére.


Hibakód: 26

A Windows a következő eszközt telepíti. (Hibakód: 26)

A telepítés befejezéséhez kattintson a Számítógép újraindítása gombra.


Megoldás gomb: Számítógép újraindítása

Ez a kód azt jelzi, hogy egy eszköz betöltése nem történt meg. Lehet, hogy probléma lépett fel az eszközillesztővel, de az is elképzelhető, hogy nem telepítette az összes illesztőprogramot.

A hiba megszüntetéséhez kövesse a javasolt megoldást. Ha mindez nem jelent megoldást, eltávolíthatja az eszközt az Eszközkezelővel, majd futtathatja a Vezérlőpultról elérhető Új hardver hozzáadása varázslót. Amennyiben a hibakód továbbra is megjelenik, szerezze be a frissített illesztőprogramot a hardver gyártójától vagy a Microsoft Software Library szoftvergyűjteményből.


Hibakód: 27

A Windows nem tudja meghatározni a következő eszköz erőforrásait: eszköz_neve. (Hibakód: 27)

Kattintson az Erőforrások fülre, majd válasza ki a kezdeti beállításokat. Ha nem tudja, milyen erőforrásokat használ az eszköz, nézze meg az eszköz dokumentációját.


Megoldás gomb: Nincs

Ez a hibakód azt jelzi, hogy a rendszerleíró adatbázis az adott eszköz lehetséges erőforrásait leíró része nem tartalmaz érvényes bejegyzéseket. Elképzelhető például, hogy az eszköz beállíthatóként van megjelölve, ám az .inf fájlban található beállítási adatok nem módosíthatóak.

Ennek alternatívájaként eltávolíthatja az eszközt az Eszközkezelővel, majd futtathatja a Vezérlőpultról elérhető Új hardver hozzáadása varázslót. Ha az eszköz még ezt követően sem működik, szerezze be a frissített illesztőprogramokat a hardver gyártójától vagy kérjen tőle segítséget.


Hibakód: 28

Az illesztőprogram ehhez az eszközhöz nincs helyesen telepítve (hibakód: 28).

Az illesztőprogram újratelepítéséhez kattintson az Illesztőprogram újratelepítése gombra.


Megoldás gomb: Illesztőprogram újratelepítése

A kód azt jelzi, hogy az eszköz nincs megfelelően telepítve.

A hiba megszüntetéséhez kövesse a javasolt megoldást. Ha ez nem vezetne eredményre, próbálja meg eltávolítani az eszközt az Eszközkezelővel, majd a Vezérlőpultról elérhető Új hardver hozzáadása varázsló futtatásával keresse meg újból az eszközt. Amennyiben a probléma nem szűnik meg, szükség lehet frissített illesztőprogramok beszerzésére.


Hibakód: 29

Ez az eszköz le van tiltva, mert az eszközhöz tartozó BIOS nem biztosította az erőforrásokat. (Hibakód: 29)

Az eszközt engedélyeznie kell a BIOS-ban. Nézze meg a dokumentációt, vagy lépjen kapcsolatba a számítógép gyártójával a BIOS frissített változatáért.


Megoldás gomb: Nincs

A kód azt jelzi, hogy az eszközt hibás működése miatt letiltotta a rendszer, és megfelelő működése nem biztosítható. A kód akkor is megjelenhet, ha az eszközt szándékosan letiltották a BIOS segédprogramban.

A hiba elhárításához engedélyezze vagy tiltsa le az eszközt a számítógép CMOS-beállításai között. A Windows nem tudja felülbírálni a beállítást, ezért a számítógép CMOS segédprogramjának használatáról kérjen segítséget a gyártótól.


Hibakód: 30

Ez az eszköz egy másik eszköz által már használt és meg nem osztható megszakítás (IRQ) erőforrást használ. Meg kell változtatnia az ütköző beállításokat vagy el kell távolítania az ütközést okozó valós-módú illesztőprogramot. (Hibakód: 30)


Megoldás gomb: Nincs

A kód azt jelzi, hogy a szóban forgó megszakításkérelem (IRQ) nem osztható meg. Ez akkor fordulhat elő, ha egy PCI vagy EISA alapú SCSI-vezérlő valós idejű eszközillesztő által is használt, a Windows által nem módosítható megszakításkérelmet (IRQ) használ.

A hiba elhárításához távolítsa el azt a valós idejű eszköz-illesztőprogramot, amely az eszköz által használt megszakításkérelmet használja. Elképzelhető, hogy a valós idejű eszközillesztő betöltési parancssorát a Config.sys vagy az Autoexec.bat fájl tartalmazza.


Hibakód: 31 (új hibakód a Windows 98 rendszerben)

Ez az eszköz nem működik megfelelően, mert <eszköz_neve> nem működik megfelelően. (Hibakód: 31)

<Eszköz_neve> tulajdonságainak megtekintéséhez és működésének ellenőrzéséhez kattintson a Tulajdonságok gombra.


Az <eszköz_neve> összetevő azt a függő eszközt jelöli, amelyet a kérdéses eszköz hibátlan működéséhez javítani kell.

Megoldás gomb: Tulajdonságok

Ez a kód akkor jelenik meg, ha az adott eszköz helyes működése egy másik eszköz működésén alapul. Ez nem vonatkozik a szülőeszköz által enumerált eszközökre.

A Tulajdonság gombra kattintva a másik eszköz tulajdonságai jeleníthetők meg, és valószínű, hogy a másik eszközhöz is tartozik egy, az Eszközkezelő által létrehozott hibakód. Kövesse az ajánlott megoldásokat. Ha ez nem vezetne eredményre, próbálja meg eltávolítani az eszközöket az Eszközkezelővel, majd a Vezérlőpultról elérhető Új hardver hozzáadása varázsló futtatásával keresse meg őket újból. Végül ne felejtse el beszerezni a hardver gyártójától a frissített illesztőprogramokat.


Hibakód: 32 (új hibakód a Windows 98 rendszerben)

A Windows nem tudja telepíteni az eszközhöz tartozó illesztőprogramokat, mert nem fér hozzá a telepítő fájlokat tartalmazó helyi vagy hálózati meghajtóhoz. (Hibakód: 32)

A probléma megoldásához kattintson a Számítógép újraindítása gombra. Amennyiben ez nem segít, másolja az összes telepítő fájlt a helyi merevlemezre és onnan futtassa a telepítőt.


Megoldás gomb: Számítógép újraindítása

A kód azt jelzi, hogy a program nem találta az illesztőprogramok telepítéséhez szükséges telepítőlemezt vagy CD-ROM-ot. Lehetséges például, hogy a CD-ROM-meghajtó vagy a hálózati kapcsolat nem érhető el. Ez a hiba általában a telepítés során végrehajtott fájlmásolást követő első vagy második újraindítás alkalmával fordul elő.

A probléma megoldása érdekében először próbálja meg újraindítani a rendszert a javasolt módon. Ha ez nem jelent megoldást, derítse ki, hogy miért nem érhető el a telepítőlemez vagy a CD-ROM-meghajtó. Ezek az eszközök általában szintén rendelkeznek az Eszközkezelő segédprogram által létrehozott kódokkal (például a CD-ROM-vezérlő vagy a hálózati adapter). Az ütközés feloldását megelőzően hárítsa el a telepítőlemezhez vagy a CD-ROM-hoz való hozzáférést megakadályozó problémát.Hibakód: 33 (új kód a Windows 98 rendszerben)

A hibához megjelenített üzenetszöveg az illesztőprogramra vagy a számlálóra vonatkozik. Amennyiben az illesztőprogram nem közli a hiba okát, úgy a következő üzenet jelenik meg:
Ez az eszköz nem válaszol az illesztőprogramnak. (Hibakód: 33)

További információért lépjen kapcsolatba a hardver eladójával.


Megoldás gomb: NincsEz a kód rendszerint akkor jelenik meg, ha a hardver nem működik megfelelően.

Hibakódokkal kapcsolatos hibaelhárítás

Ha többet szeretne tudni a hibakódok által jelölt hibák elhárításáról, tanulmányozza a Windows súgójának „Hardverütközés hibaelhárító” című témakörét vagy olvassa el a Microsoft Tudásbázis következő cikkét:
133240 Eszközkonfliktusok hibakeresése az Eszközkezelő segítségével
A Windows „Hardverütközés hibaelhárító” című súgótémakörének megnyitásához kattintson a Start menü Súgó parancsára, írja be a hardverütközés hibaelhárítás szavakat a Keresés lapon, nyomja meg az ENTER billentyűt, majd kattintson duplán a Hardverütközés hibaelhárító súgótémakörre.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 125174 - Utolsó ellenőrzés: 2007. október 18. - Verziószám: 2.3
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 2000 Server
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
 • Microsoft Windows 2000 Professional Edition
 • Microsoft Windows Millennium Edition
 • Microsoft Windows 98 Second Edition
 • Microsoft Windows 98 Standard Edition
 • Microsoft Windows 95
Kulcsszavak: 
kberrmsg kbinfo kbhardware kbenv kbresolve KB125174
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.
Már nem támogatott termékekre vonatkozó Tudásbázis-tartalom – Felelősséget kizáró nyilatkozat
Ez a cikk a Microsoft által már nem támogatott termékekre vonatkozik, ezért a továbbiakban tartalma már nem frissül, jelenlegi állapotában lesz elérhető.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com