Opis besedila "Lorem ipsum dolor sit amet", ki se prikaže v pomoči za Word

Prevodi člankov Prevodi člankov
ID članka: 114222 - Oglejte si izdelke, na katere se nanaša ta članek.
Razširi vse | Zmanjšaj

POVZETEK

Besedna zveza »Lorem ipsum dolor sit amet consectetuer« se prikaže v spletni pomoči za Microsoft Word. Videti je kot inteligentni idiom v latinščini. V resnici pa nima nobenega smisla.

DODATNE INFORMACIJE

Čeprav je nesmiselna, pa ima dolgo zgodovino. Kar nekaj stoletij so tiskarji z njo prikazovali najbolj razločevalne funkcije svojih pisav. Uporablja se zato, ker uporabljene črke z razmiki v teh kombinacijah v najboljši meri razkrivajo debelino, obliko in druge pomembne funkcije tipografije.

V reviji »Before & After«, ki je izšla leta 1994, so izsledili odstavek »Lorem ipsum ...« v zmedeni latinski različici v razpravi o teoriji etike, ki jo je napisal Cicero leta 45 p. n. št. de Finibus Bonorum et Malorum. Odstavek »Lorem ipsum ...« je vzet iz tega konteksta: »Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit ...«, ki se v prevodu glasi: »Ne obstaja človek, ki bi imel rad bolečino, hrepenel po njej in si jo želel, le zato, ker je bolečina ...«.

V letih 1500 je nek tiskar prilagodil Cicerovo besedilo in razvil stran s tipografskimi vzorci. Odtlej je to besedilo, ki je videti latinsko, v tiskarski industirji standard za lažno oziroma trapasto besedilo. Preden se je razvilo elektronsko založništvo, so morali grafični oblikovalci ponarejati prikaze, tako da so naslikali neravne črte in nakazali besedilo. S pojavom samolepljivih listov, na katerih je bilo vnaprej natisnjeno besedilo »Lorem ipsum«, je postalo nakazovanje mesta, kjer naj bi bilo besedilo na strani, veliko bolj stvarno.

SKLICI

»Before & After«, 4. zvezek, 1. izdaja
»MicroNews«, 13. zvezek. 19. izdaja

Lastnosti

ID članka: 114222 - Zadnji pregled: 29. december 2007 - Revizija: 4.0
VELJA ZA
  • Microsoft Office Word 2007
  • Microsoft Office Word 2003
  • Microsoft Word 2002 Standard Edition
Ključne besede: 
kbinfo kbhelp kbinterop KB114222

Pošlji povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com