Opis teksta "Lorem ipsum dolor sit amet" koji se prikazuje u sustavu pomoći programa Word

Prijevod članka Prijevod članka
ID članka: 114222 - Pregledajte proizvode na koje se odnosi ovaj članak.
Proširi sve | Sažmi sve

SAŽETAK

Izraz "Lorem ipsum dolor sit amet consectetuer" prikazuje se u sustavu zaslonske pomoći programa Microsoft Word. To je naizgled neka mudra izreka na latinskom. Zapravo je riječ o besmislenom nizu riječi.

DODATNE INFORMACIJE

Premda je besmislen, taj izraz ima dugu povijest. Već ga nekoliko stoljeća koriste tiskari da bi pokazali najkarakterističnije značajke svojih fontova. Koristi se jer uz tu kombinaciju slova i razmaka između njih najbolje dolaze do izražaja debljina, dizajn i druge važne značajke fonta.

U izdanju časopisa "Before & After" iz 1994. godine navodi se da je izraz "Lorem ipsum ..." preuređena verzija odlomka iz filozofske rasprave o teoriji etike de Finibus Bonorum et Malorum, koju je 45. g. pr. n. e. napisao Ciceron. Odlomak "Lorem ipsum ..." potječe iz teksta "Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit ...", što znači "Nema nikoga tko bi bol upravo zato što je bol volio, tražio, htio iskusiti..."

U šesnaestom je stoljeću neki tiskar prilagodio Ciceronov tekst da bi sastavio stranicu s uzorcima teksta. Otad je taj naizgled latinski tekst standard za lažni, ogledni tekst u tiskarstvu. Prije pojave elektroničkog izdavaštva grafički su dizajneri u radnoj verziji publikacije tekst naznačivali valovitim linijama. Pojava samoljepljivih listova s otisnutim tekstom "Lorem ipsum" omogućila je jasnije naznačivanje položaja teksta na stranici.

REFERENCE

"Before & After", godište 4, broj 1
"MicroNews", godište 13, broj 19

Svojstva

ID članka: 114222 - Posljednja izmjena: 29. prosinca 2007. - Revizija: 4.0
ODNOSI SE NA
  • Microsoft Office Word 2007
  • Microsoft Office Word 2003
  • Microsoft Word 2002 Standard Edition
Ključne riječi: 
kbinfo kbhelp kbinterop KB114222

Pošaljite povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com