Odgovori na pogosta vprašanja o pravilniku o življenjskem ciklu Microsoftove podpore

Nazaj na domačo stran življenjskega cikla podpore

1. Kaj je pravilnik o življenjskem ciklu podpore?

Pravilnik o življenjskem ciklu Microsoftove podpore (MSL) opredeljuje pravila podpore za Microsoftove izdelke za poslovno rabo in razvijalce, potrošniške izdelke, strojno opremo in večpredstavne izdelke. Prvič je bil izdan 15. oktobra 2002, posodobljen pa 1. junija 2004. Posodobitev velja za večino izdelkov za poslovne uporabnike in razvijalce, ki so bili 1. junija 2004 upravičeni do osnovne podpore, ter za vse prihodnje različice teh izdelkov. Novi pravilnik o življenjskem ciklu podpore zagotavlja:

Izdelki za poslovne uporabnike in razvijalce

Microsoft za izdelke za poslovne uporabnike in razvijalce zagotavlja najmanj 10 let podpore. Osnovna podpora za te izdelke bo na voljo 5 let ali 2 leti po izdaji nove različice izdelka (N+1), odvisno od tega, katero obdobje je daljše. Podaljšana podpora za te izdelke bo na voljo še 5 let po izteku osnovne podpore ali 2 leti po izdaji naslednje nove različice izdelka (N+1), odvisno od tega, katero obdobje je daljše. Za večino izdelkov za poslovne uporabnike in razvijalce bo najmanj 10 let na voljo spletna podpora v obliki samopomoči.

Potrošniški in večpredstavnostni izdelki

Osnovna podpora za te izdelke bo na voljo najmanj 5 let od dneva izdaje izdelka ali 2 leti po izdaji nove različice izdelka (N+1), odvisno od tega, katero obdobje je daljše.Podaljšana podpora za potrošniške in večpredstavnostne izdelke. Za izdelke, za katere so nove različice izdane vsako leto, kot je Microsoft Streets & Trips, prejmete vsaj 3 leta osnovne podpore od datuma, ko je izdelek na voljo. Za večino izdelkov prejmete tudi vsaj 8 let spletne podpore pri samopomoči. Igre Microsoft Xbox trenutno niso vključene v pravilnik življenjskega cikla podpore.

Če želite preveriti, kako dolgo bo na voljo podpora za vaš izdelek, obiščite spletno mesto z informacijami o življenjskem ciklu podpore (izdelki so razvrščeni po družinah) ali s kazalom življenjskega cikla podpore.

Potrošniški izdelki strojne opreme

Od 26. oktobra 2012 bo Microsoft ponujal najmanj 4 leta podpore za izdelke potrošniške strojne opreme od dneva izdaje izdelka in njegove splošne razpoložljivosti. Microsoft ne ponuja podaljšane podpore za svoje izdelke potrošniške strojne opreme. Za izdelke strojne opreme, izdane pred 26. oktobrom 2012, ne velja ta nov pravilnik, temveč za njih velja prvotno navedeno časovno obdobje življenjskega cikla podpore, razen če ni drugače navedeno.

Spletne storitve

Microsoft bo stranke obvestil o »moteči spremembi« vsaj 12 mesecev pred obvezno uvedbo takšne spremembe. Za storitev CRM Online bo Microsoft strankam zagotovil 6-mesečno obdobje obveščanja, razen pri ukinjanju podpore za osnovno sistemsko zahtevo, pri čemer bo Microsoft sledil standardnemu pravilniku o 12-mesečnem obdobju obveščanja.

2. Ali pravilnik velja samo za stranke v ZDA ali za stranke po vsem svetu?

Pravilnik o življenjskem ciklu Microsoftove podpore (MSL) velja po vsem svetu. Microsoft se zaveda, da se krajevna zakonodaja, tržne zakonitosti in zahteve za podporo razlikujejo tako po zemljepisnih območjih kot po industrijskih panogah, zato strankam ponuja podporo po meri, ki presega podaljšano obdobje podpore. Ta podpora po meri lahko obsega podporo svetovalca in nujne popravke ter je na voljo dlje kot 10 let od dneva izdaje izdelka. Ko se podaljšano obdobje podpore izteče, lahko podporo ponujajo tudi strateški Microsoftovi partnerji. Stranke in partnerji se lahko obrnejo na službo za vodenje strank ali krajevnega Microsoftovega predstavnika, če želijo več informacij.

3. Kakšna je razlika med osnovno podporo, podaljšano podporo in spletno podporo v obliki samopomoči za izdelke programske opreme?

Podpora

Osnovno obdobje podpore

Obdobje podaljšane podpore

Plačana podpora (na primer, na uro in drugo)

X

X

Varnostne posodobitve

X

X

Nujni popravki, ki ne zadevajo varnosti

X

Potrebna je dodatna pogodba za nujne popravke, ki jo je treba skleniti v 90 dneh po izteku osnovnega obdobja podpore.

Brezplačna podpora v nujnih primerih

X

 

Uveljavljanje garancije

X

 

Spremembe v delovanju programske opreme in nove funkcije

X

 

Informacije o posameznih izdelkih v spletni Microsoftovi zbirki znanja

X

X

Informacije o posameznih izdelkih na Microsoftovem spletnem mestu za pomoč in podporo, kjer lahko poiščete odgovore na tehnična vprašanja

X

X

Opomba  Nujni popravek je sprememba programske kode komercialnega Microsoftovega izdelka, ki odpravlja resne težave.

4. Ali Microsoft ponuja podporo tudi po izteku podaljšanega obdobja podpore?

Microsoft se zaveda, da se krajevna zakonodaja, tržne zakonitosti in zahteve za podporo razlikujejo tako po zemljepisnih območjih kot po industrijskih panogah, zato strankam ponuja podporo po meri, ki presega podaljšano obdobje podpore. Ta podpora po meri lahko obsega podporo svetovalca in nujne popravke ter je na voljo dlje kot 10 let od dneva izdaje izdelka. Ko se podaljšano obdobje podpore izteče, lahko podporo ponujajo tudi strateški Microsoftovi partnerji. Stranke in partnerji se lahko obrnejo na službo za vodenje strank ali krajevnega Microsoftovega predstavnika, če želijo več informacij.

5. Če je program po pravilniku o življenjskem ciklu še upravičen do podpore, operacijski sistem pa nič več, ali lahko še vedno prejemam podporo za program?

Če težavo povzroča program, Microsoft zanj zagotavlja podporo. Če pa težavo povzroča kombinacija operacijskega sistema in programa, podpora ni na voljo.

6. Zakaj Microsoft objavlja pravilnik o življenjskem ciklu podpore?

Stranke od Microsofta zahtevajo doslednost in predvidljivost. Pravilniku o življenjskem ciklu podpore opredeljuje jasen in predvidljiv časovni pregled podpore. Strankam in partnerjem omogoča upravljanje potreb po podpori, organizacijam pa lažje načrtovanje izdelkov in informacijske tehnologije na podlagi poznavanja Microsoftovih ciklov podpore skozi čas.

7. Kako je bil pravilnik o življenjskem ciklu sestavljen?

Microsoft je pri oblikovanju pravilnika tesno sodeloval s svojimi skupinami za izdelke, strankami, partnerji, vodilnimi analitiki in podjetji za raziskave, da je določil jasna in dosledna pravila.

8. Katere izdelke krije pravilnik o življenjskem ciklu podpore in kdaj je začel veljati?

Pravilnik o življenjskem ciklu podpore je začel veljati 15. oktobra 2002, posodobljen pa je bil 1. junija 2004. Posodobitev velja za večino izdelkov, ki so bili na voljo v prodaji na drobno in prek količinskega licenciranja od 1. junija 2004, ter za večino prihodnjih različic izdelkov. Če želite izvedeti več o življenjskih ciklih podpore in možnostih podaljšane podpore* za izdelke, obiščite spletno mesto z informacijami o življenjskem ciklu podpore (izdelki so razvrščeni po družinah) ali s kazalom življenjskega cikla podpore.

Oktobra 2012 je Microsoft uvedel pravilnik življenjskega cikla podpore za strojno opremo za potrošnike, januarja 2011 pa pravilnik življenjskega cikla podpore za spletne storitve.

*Podaljšana podpora za potrošniške, strojne, večpredstavnostne izdelke ali izdelke spletnega mesta Microsoft Online.

9. Če imam več Microsoftovih izdelkov, ali je življenjski cikel podpore za vse enak?

Nove in prihodnje različice izdelkov v določeni družini izdelkov imajo enak življenjski cikel podpore, življenjski cikel podpore za starejše različice teh izdelkov pa je lahko drugačen. Zato je pomembno, da se prepričate o dejanski dolžini obdobja podpore za vsak izdelek. Obiščite spletno mesto z informacijami o življenjskem ciklu podpore (izdelki so razvrščeni po družinah) ali s kazalom življenjskega cikla podpore.

10. Kdo je upravičen do podpore v podaljšanem obdobju podpore?

Podaljšana podpora je na voljo vsem strankam.* Zajema plačano podporo (na uro ali na primer), varnostne posodobitve brez doplačila in plačljive nujne popravke. Če želite prejemati nujne popravke, morate v 90 dneh po izteku osnovnega obdobja podpore skleniti dodatno pogodbo za nujne popravke. (90-dnevna zahteva ne velja, če je bil za izdelek kupljen program Software Assurance ali Dynamics Business Ready Enhancement Plan.) Microsoft v obdobju podaljšane podpore ne bo ugodil zahtevam za podporo v zvezi z garancijo, za spremembe delovanja programske opreme ali za nove funkcije.

*Podaljšana podpora za potrošniške, strojne, večpredstavnostne izdelke ali izdelke spletnega mesta Microsoft Online.

11. Kakšne možnosti so na voljo, če želim prejemati podporo po izteku Microsoftove podpore svetovalca in plačljive podpore?

Možnosti podpore za Microsoftove izdelke, ki niso več upravičeni do podpore svetovalca, najdete na: spletnem mestu za zastarele izdelke (angl.).

12. Kako je pravilnik življenjskega cikla podpore mogoče uporabljati skupaj s pogodbami o podpori Premier?

V fazi osnovne podpore so ugodnosti podpore za izdelke na voljo vsem strankam. V podaljšanem obdobju so na voljo plačljiva podpora svetovalca in varnostne posodobitve. Za nujne popravke morajo stranke podpisati dodatno pogodbo. Stranke z obstoječimi pogodbami o podpori Premier lahko v sodelovanju s svojim vodjo stikov s kupci poiščejo možnosti, ki so na voljo za njihove posebne okoliščine. Stranke brez računa (brez pogodbe o podpori) lahko sodelujejo v programu podaljšane podpore za nujne popravke, ki predvideva osnovno vodenje računa, potrebno za nujne popravke.

13. Kako lahko stranke, ki nimajo pogodbe o podpori Premier, za sprotne popravke pridobijo pogodbo o razširjeni podpori za sprotne popravke?

Stranke se lahko obrnejo na krajevno Microsoftovo prodajno zastopništvo. Na spletnem mestu Microsoft po svetu (angl.) izberite državo in kliknite Pojdi, da prikažete informacije o sklenitvi pogodbe o podaljšani podpori za nujne popravke. Lahko se obrnejo tudi na krajevnega vodjo prodaje za podporo Premier.

14. V podaljšanem obdobju ne potrebujem nujnih popravkov, temveč samo telefonsko podporo. Ali moram imeti pogodbo o podaljšani podpori za nujne popravke?

Ne. Telefonsko podporo lahko v podaljšanem obdobju dokupite po potrebi.

15. Kako pravilnik o življenjskem ciklu vpliva na osebno podporo (telefonsko in spletno podporo, prilagojeno potrebam domačih uporabnikov in domačih pisarn)?

V osnovnem obdobju možnosti podpore ostajajo nespremenjene. Informacije o podaljšani podpori za izdelke pa so na voljo na spletnem mestu z informacijami o življenjskem ciklu podpore (izdelki so razvrščeni po družinah) ali s kazalom življenjskega cikla podpore. Če je podaljšana podpora na voljo, lahko stranke dokupijo telefonsko podporo ali sklenejo pogodbo za podaljšane podpore za nujne popravke.

16. Kaj je pravilnik o varnostnih posodobitvah?

Programska oprema za poslovne uporabnike in razvijalce

Varnostne posodobitve so za večino izdelkov brez doplačila na voljo do konca podaljšanega obdobja podpore (pet let osnovne in pet let podaljšane podpore). Varnostne posodobitve bodo objavljene na spletnem mestu Microsoft Update, tako med obdobjem osnovne kot med obdobjem podaljšane podpore.

Potrošniški in večpredstavnostni izdelki

Varnostne posodobitve so na voljo do izteka osnovnega obdobja podpore.

Potrošniški izdelki strojne opreme

Varnostne posodobitve so na voljo do izteka osnovnega obdobja podpore. Na voljo so za programsko opremo/vdelano programsko opremo in operacijski sistem, ki je vdelan v Microsoftovo strojno opremo, z izjemo naprav Surface. Varnostne posodobitve za naprave Surface so vključene v pravilnik življenjskega cikla podpore operacijskega sistema v napravi.

17. Ali stranke za prejemanje varnostnih posodobitev potrebujejo pogodbo o podaljšani podpori za nujne popravke?

Ne. Če ustvarimo varnostno posodobitev, je ta v okviru mesečnega cikla izdaje varnostnih posodobitev na voljo vsem strankam. Redna izdaja varnostnih posodobitev se izvaja drugi torek v mesecu.

18. Kakšen je pravilnik o servisnih paketih?

V pravilniku o življenjskem ciklu Microsoftove podpore je navedeno, da mora uporabnik imeti nameščeno podprto različico servisnega paketa za izdelek, če želi še naprej prejemati podporo (vključno z varnostnimi posodobitvami).

Ne spreglejte novega pravilnika o življenjskem ciklu podpore za servisne pakete, ki velja od 13. aprila 2010: http://support.microsoft.com/gp/newSPlifecycle

Pravilnik o podpori za servisne pakete
 • Ko izide nov servisni paket, Microsoft še 12 ali 24 mesecev zagotavlja podporo za prejšnji servisni paket.
 • Podpora za prejšnji servisni paket traja 12 ali 24 mesecev, odvisno od družine izdelkov (na primer Windows, Office, strežniki ali orodja za razvijalce)
 • Časovna obdobja podpore za servisne pakete ostajajo za družino izdelkov enaka
 • Microsoft objavi posamezna časovna obdobja podpore za prejšnji servisni paket ob izidu novega servisnega paketa.
 • Ko se podpora za servisni paket konča, Microsoft več ne omogoča pridobivanja novih varnostnih posodobitev, sprotnih popravkov ali drugih posodobitev za ustrezni servisni paket. Še naprej je na voljo omejeno odpravljanje napak, kot je opisano spodaj.
 • Ko se izteče obdobje podpore za izdelek, tudi obdobja podpore za servisne pakete tega izdelka ni več na voljo. Pravilnik o življenjskem ciklu podpore za izdelek namreč obvelja pred pravilnikom o podpori za servisne pakete.

Strankam močno priporočamo, da obdržijo podprti servisni paket in si tako zagotovijo najnovejšo in najbolj varno različico svojega izdelka. Strankam, ki imajo nepodprte različice servisnih paketov, Microsoft ponuja podporo z omejenim odpravljanjem težav, kot je opisano spodaj:

 1. Primeri omejene podpore z odpravljanjem napak bodo omogočeni prek Microsoftove podpore za stranke in prek ponudb podpore družbe Microsoft (kot je podpora Premier).
 2. Na voljo ne bo nobena možnost, da bi pridobili vire za razvijalce Microsoftovih izdelkov in pridobivanje tehničnih začasnih rešitev bo omejeno ali ne bo na voljo.
 3. Če je za primer podpore potrebna pomoč razvoja z nadaljnjimi navodili, hiter popravek ali varnostna posodobitev, bomo stranke prosili, naj izdelek nadgradijo na podprti servisni paket.
 4. Matrika z obdobji podpore za servisne pakete za vse Microsoftove družine izdelkov je navedena spodaj:

  Družina izdelkov

  12 mesecev

  24 mesecev

  Windows

  Da

  Office

  Da

  Strežniki

  Da

  Orodja za razvijalce

  Da

  Dynamics

  Da

  Potrošnik, večpredstavnost, igre

  Da

Če želite preveriti, kako dolgo bo na voljo podpora za izdelek ali servisni paket, obiščite spletno mesto z informacijami o življenjskem ciklu podpore (izdelki so razvrščeni po družinah) ali s kazalom življenjskega cikla podpore.

19. Kako dolgo po nakupu licence lahko zakonito uporabljam Microsoftovo programsko opremo? Ali pravilnik o življenjskem ciklu podpore vpliva na pogoje in določila licence za programsko opremo?

Pravilnik o življenjskem ciklu podpore ne vpliva na to, kako dolgo lahko izdelek uporabljate, ampak določa samo to, kako dolgo bo Microsoft zagotavljal tehnično podporo za izdelke.

20. Kako lahko stranke in partnerji predvidijo življenjski cikel podpore za izdelke, ki še niso na voljo na trgu ali zanje še velja osnovno obdobje podpore?

Dolžino obdobja, v katerem bo Microsoft zagotavljal podporo za neki izdelek, opredeljuje pravilnik o življenjskem ciklu podpore. Microsoft za izdelke za poslovne uporabnike in razvijalce zagotavlja najmanj 10 let podpore. Življenjski cikel združuje 5 let osnovne podpore ali 2 leti podpore po izdaji nove različice izdelka (N+1), odvisno od tega, katero obdobje je daljše, in 5 let podaljšane podpore ali 2 leti podpore po izdaji naslednje nove različice izdelka (N+2), odvisno od tega, katero obdobje je daljše. Osnovna podpora za potrošniške izdelke in večpredstavnost izdelke je na voljo najmanj 5 let ali 2 leti po izdaji izdelka, ki nasledi obstoječega (N+1), odvisno od tega, katero obdobje je daljše. Za izdelke, katerih nove različice izidejo vsako leto, je na voljo najmanj 3 leta osnovne podpore. Podaljšana podpora za potrošniške izdelke in večpredstavne izdelke ter izdelke, katerih nove različice izidejo vsako leto, ni na voljo. Če želite izvedeti več o življenjskih ciklih podpore in možnostih podaljšane podpore (če je na voljo), obiščite spletno mesto z informacijami o življenjskem ciklu podpore (izdelki so razvrščeni po družinah) ali s kazalom življenjskega cikla podpore.

21. Ali moram imeti najnovejši servisni paket, če želim namestiti varnostne ali druge nujne popravke?

Nujni popravek morate namestiti v računalnik s servisnim paketom, za katerega je bil nujni popravek izdelan. Microsoft razvija varnostne posodobitve za podprte servisne pakete, kjer je to komercialno utemeljeno, strankam pa so na voljo na Microsoftovem spletnem mestu za varnost (angl.). Stranke lahko nujni popravek, ki ni povezan z varnostjo, zahtevajo tako za najnovejši kot za prejšnji servisni paket (če je še podprt).

22. Kako dolgo so varnostne posodobitve na voljo?

Microsoft brezplačne varnostne posodobitve ponuja za naslednje izdelke:

 • Programska oprema za poslovne uporabnike in razvijalce

  Varnostne posodobitve so za večino izdelkov brez doplačila na voljo na spletnem mestu Windows Update do konca podaljšanega obdobja podpore. To obdobje sestoji iz petih let osnovne podpore in petih let podaljšane podpore. Varnostne posodobitve so na voljo samo za podprte servisne pakete za te izdelke. Strankam, ki želijo prejemati varnostne posodobitve v podaljšanem obdobju podpore, ni treba podpisati dodatne pogodbe. Če želite preveriti, kako dolgo bo na voljo podpora za posamezen izdelek, obiščite spletno mesto z informacijami o življenjskem ciklu podpore (izdelki so razvrščeni po družinah) ali s kazalom življenjskega cikla podpore.

 • Potrošniški izdelki, potrošniška strojna oprema in večpredstavni izdelki

  Varnostne posodobitve so za večino izdelkov brez doplačila na voljo do konca osnovnega obdobja podpore. Varnostne posodobitve so na voljo samo za podprte servisne pakete za izdelke programske opreme. Če želite preveriti, kako dolgo bo na voljo podpora za posamezen izdelek, obiščite spletno mesto z informacijami o življenjskem ciklu podpore (izdelki so razvrščeni po družinah) ali s kazalom življenjskega cikla podpore.

23. Kakšen je pravilnik o življenjskem ciklu podpore za programske dodatke?

Če zahtevate podporo za dodatke izdelkov, ki jim je potekel življenjski cikel, podpora za dodatek običajno ni na voljo, razen če imate sklenjeno pogodbo o podpori po meri. Zato obiščite spletno mesto z informacijami o življenjskem ciklu podpore (izdelki so razvrščeni po družinah) ali s kazalom življenjskega cikla podpore in se prepričajte, kdaj se podpora za kak izdelek izteče.

24. Kako Microsoft v okviru pravilniku o življenjskem ciklu upravlja nadomestne dele, kot so CD-ji in priročniki?

Microsoft upravlja nadomestne dele, kot so CD-ji in priročniki, glede na različico izdelka. Nadomestni deli bodo na voljo za trenutno različico izdelka in eno starejšo različico (N-1).

25. Kakšen je življenjski cikel podpore za izdelke ali podjetja, ki jih kupi Microsoft?

Izdelki, izdani pred datumom nakupa, morda niso zajeti v pravilnik o življenjskem ciklu in podpora zanje ni na voljo. V takih primerih za podporo veljajo pogoji posameznega nakupa. Microsoft bo datume prenehanja podpore za vsak tak izdelek objavil na spletnem mestu za življenjski cikel podpore. Pri teh objavah je »Začetni datum življenjskega cikla« začetni datum, ko je za kupljeni izdelek na voljo podpora, »Ukinitev splošne podpore« pa končni datum prenehanja podpore za tak izdelek. Na splošno Microsoftov pravilnik o življenjski dobi podpore za izdelek velja za nove izdaje programske opreme pod Microsoftovo blagovno znamko po nakupu.

26. Kakšen je življenjski cikel podpore za izdelke FAST?

V pravilniku o življenjskem ciklu podpore za izdelke FAST so navedena navodila glede razpoložljivosti podpore za uporabnike izdelkov FAST. Obdobji osnovne in podaljšane podpore za izdelke FAST sta oblikovani v skladu s pravilnikom o življenjskem ciklu Microsoftove podpore, vendar sta bili posebej spremenjeni tako, da zagotavljata boljšo podporo uporabnikom izdelkov FAST. Osnovna in podaljšana podpora sta na voljo uporabnikom, ki imajo trenutno sklenjeno pogodbo za vzdrževanje in podporo za izdelke FAST.

V obdobju osnovne podpore so na voljo tehnična podpora med delovnim časom po telefonu ali e-pošti, dostop do podpore za uporabnike različice Premium, ki je na voljo 24 na dan in 7 dni v tednu, dostop do samopostrežnega portala z zbirko znanja, dokumentacija izdelka in sledenje vstopnicam, prenosi za glavne različice in posodobitve programske opreme, vključno z varnostnimi popravki, popravki in servisnimi paketi.

V obdobju podaljšane podpore so na voljo vse enake možnosti kot v obdobju osnovne podpore, vendar so v okviru posodobitev programske opreme na voljo samo varnostni popravki. V obdobju podaljšanje podpore za izdelke ne bodo izdane nobene posodobitve programske opreme v obliki paketov ali servisnih paketov. FAST v obdobju podaljšane podpore ne bo ugodil zahtevam za spremembe delovanja programske opreme ali za nove funkcije.

27. Kakšen je življenjski cikel podpore za manjše izdaje glavnih različic izdelkov?

Za manjše izdaje je uporabljen enak življenjski cikel podpore kot za glavne izdaje izdelkov.

Primer tega je sistem Windows Server 2012 R2, ki ima enake datume faze osnovne podpore in faze razširjene podpore kot nadrejeni izdelek, tj. Windows Server 2012. Podobno tudi Dynamics AX 2012 R3 sledi enakim datumom življenjskega cikla podpore kot prvotna izdaja programske opreme Dynamics AX 2012.

Obrnite se na nas za dodatno pomoč

Obrnite se na nas za dodatno pomoč
Če potrebujete strokovno pomoč, se obrnite na storitev Answer Desk.
Zadnja posodobitev : 27. maj 2014