Ručno ažuriranje

Uvod

Iako ste možda konfigurirali računalo da automatski prima ažuriranja da biste bili sigurni da uvijek imate najnovija sigurnosna ažuriranja, ipak se ponekad može dogoditi da ažuriranje ne uspije. Instalacija ažuriranja može biti neuspješna iz nekoliko razloga. Uz pomoć informacija na ovoj stranici jednostavno možete i sami riješiti mnoge od tih problema.

Ažuriranja najčešće nije moguće instalirati u sljedećim situacijama:

 1. Korisnik nema odgovarajuće dozvole za preuzimanje i instalaciju sa servisa Windows Update
  Prijavite se kao administrator

  Morate imati korisnički račun s administratorskim pravima da biste mogli instalirati ažuriranja. Da biste si dodijelili administratorska prava, možete se prijaviti pomoću korisničkog imena 'Administrator' (i lozinke) ili pomoću drugog računa za koji znate da ima administratorska prava.

  Provjerite autorizacije korisničkog računa:

  • Kliknite Start na programskoj traci sustava Windows i odaberite 'Upravljačka ploča'
  • (Dvo)kliknite 'Korisnički računi'. Ovdje možete vidjeti autorizaciju svog trenutnog računa.

 2. Posjetite Microsoft Update i još jednom pokušajte preuzeti i instalirati ažuriranje/ažuriranja ili slijedite korake na karticama. Ako time vaš problem nije riješen, prijeđite na točku 2.

 3. Softver koji utječe na Windows Update
  Neki softver treće strane možda je promijenio postavke dozvola za vaš trenutni račun. Privremeno isključite sav protuvirusni i protušpijunski softver, ubrzivače preuzimanja i druge slične programe.

  Posjetite web-mjesto Microsoft Update i još jednom pokušajte preuzeti i instalirati ažuriranje/ažuriranja. Ako time vaš problem nije riješen, prijeđite na točku 3.

 4. "Mapa Windows update" je oštećena

  Zaustavite servise za automatsko ažuriranje Kliknite start – odaberite run – upišite services.msc u okvir – kliknite U redu. Otvorit će se konfiguracijski prozor Services. Potražite Automatic Updates ili Windows Update – kliknite desnom tipkom miša i odaberite zaustavi.

  Preimenujte mapu SoftwareDistribution
  nakon što zaustavite aplikaciju, desnom tipkom miša kliknite gumb start na programskoj traci sustava Windows i pronađite mapu Windows. U toj mapi potražite mapu pod nazivom SoftwareDistribution. Preimenujte je u SoftwareDistributionold.

  Privremeno isključite softver koji utječe na Windows Update
  Neki softver treće strane možda je promijenio postavke dozvola za vaš trenutni račun. Privremeno isključite sav protuvirusni i protušpijunski softver, ubrzivače preuzimanja i druge slične programe.

  Ponovo pokrenite automatsko ažuriranje
  Kada preimenujete mapu, vratite se u konfiguracijski prozor Services. Ponovo potražite Automatic Updates ili Windows Update – kliknite desnom tipkom miša i odaberite start.

  Posjetite web-mjesto Microsoft Update i još jednom pokušajte preuzeti i instalirati ažuriranje/ažuriranja.

Prvi korak

Prvi korak:

 • Idite na: Start - upravljačka ploča - sigurnost - Windows Update (otvorit će se zaslon nalik onome na Slici 1)
 • Na tom zaslonu kliknite vezu "Prikaz povijesti ažuriranja"
  U ovom prozoru (Slika 2) bit će prikazan potpun popis ažuriranja. Popis obuhvaća i uspjela i neuspjela ažuriranja.

Slika 1

Slika 2

Drugi korak

Drugi korak:

 • Dvokliknite ažuriranje koje nije uspjelo. Otvorit će se prozor s detaljnijim informacijama o ažuriranju (Slika 3).
 • Zapišite broj članka iz baze znanja (KB……) i kliknite vezu http://support.microsoft.com/ 

Slika 3

Treći korak

Treći korak:

 • Na stranici naprednog pretraživanja upišite broj članka iz baze znanja iz prethodnog koraka u polje za pretraživanje i pokrenite pretraživanje. Ako nema rezultata, to znači da članak nije preveden. Morat ćete pretražiti sadržaj podrške na engleskom jeziku na način prikazan u nastavku (Slika 4).
 • Na stranici s rezultatima pretraživanja prikazan je članak koji tražite (Slika 5).
 • Provjerite odgovara li broj članka koji ste zapisali broju članka s kojim započinje opis članka.
 • Klikom na vezu otvorit ćete članak iz baze znanja

U odjeljku "Simptomi" članka baze znanja opisuje se rješenje problema.

Slika 4

Slika 5

Četvrti korak

Četvrti korak:

 • Kada se pomaknete prema dolje u članku, vidjet ćete tekst "Informacije o ažuriranju". Taj odlomak sadrži veze do centra za preuzimanje za odgovarajuće proizvode (Slika 6)
 • Kliknite vezu za svoj sustav
 • Ta će vas veza odvesti do Microsoftova centra za preuzimanje

Slika 6

Peti korak

Peti korak:

 • U Microsoftovu centru za preuzimanje (ili verziji na engleskom jeziku) prikazana je stranica za preuzimanje za traženi broj članka. Provjerite još jednom je li broj članka iz baze znanja (KB ........) jednak broju članka iz baze znanja na ovoj stranici.
 • Odaberite "promijeni jezik" kada želite preuzeti ažuriranje na nekom drugom jeziku, a ne onom koji je prikazan (Slika 7). Jezična verzija preuzimanja mora odgovarati jeziku vašeg operacijskog sustava ili proizvoda.
 • Kliknite "Nastavi". Provjera autentičnosti možda je dio procesa preuzimanja (Slika 7).
 • Nakon provjere autentičnosti softvera mijenja se boja zaslona za preuzimanje. Sada možete preuzeti datoteku klikom na gumb "preuzmi" (Slika 8). Još jednom provjerite jezik datoteke koju želite preuzeti.
 • Kliknite gumb 'spremi' (Slika 9) i spremite datoteku na mjesto koje ćete poslije lako pronaći, primjerice na radnu površinu.

Slika 7

Slika 8

Slika 9

Šesti korak

Šesti korak:

 • Po dovršetku preuzimanja pronađite spremljenu datoteku na mjestu na koje ste je spremili. Dvokliknite datoteku da biste pokrenuli instalaciju.
 • Po dovršetku instalacije morate ponovo pokrenuti računalo

Ako time vaš problem nije riješen, besplatno se obratite zaposleniku službe za podršku (samo za probleme vezane uz servise Windows/Microsoft Update).

Posljednja izmjena : 30. srpnja 2009.